Reteta pentru un nou sistem agricol si alimentar: reducerea risipei, transformarea digitala, protejarea planetei

Reteta pentru un nou sistem agricol si alimentar - reducerea risipei transformarea digitala protejarea planeteiIdei care ar fi sunat naive sau nerealiste cu doar cativa ani in urma sunt acum ferm abordate in dezbaterea publica despre alimentatie si agricultura. Cum sa se utilizeze in mod optim tehnologiile digitale? Cum sa fie eliminate deseurile si risipa de alimente? Cum sa ne asiguram ca agricultura nu functioneaza in detrimentul naturii? Ce rol poate juca agricultura organica? Acestea si alte subiecte formeaza agenda unei conferinte ONU de trei zile care se incheie astazi.


Delegati din 42 de state si UE cauta raspunsuri pentru provocarile noi legate de alimentatie si agricultura la conferinta regionala a ONU din Voronej, Rusia.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) organizeaza la fiecare doi ani Conferinta Regionala pentru Europa. Aceasta este gazduita succesiv de statele membre. Acum, in cea de-a 31-a sesiune, Conferinta a ajuns sa fie cel mai inalt organism de guvernare al FAO pentru regiunea Europei si Asiei Centrale, definind domeniile prioritare de lucru in regiune pentru urmatorii doi ani.

"Judecand dupa continutul si natura dezbaterii, as spune ca agenda conferintei regionale de anul acesta este una de relevanta majora", a declarat Vladimir Rakhmanin, Director adjunct al FAO si Reprezentant Regional pentru Europa si Asia Centrala. "In Voronej, in aceasta saptamana, analizam probleme de ultima ora, cum ar fi relatia dintre caracterisicile de gen, saracie si migratie, statisticile alarmante privind obezitatea suplimentate cu alte forme de malnutritie si o serie de probleme la fel de importante".

O masa rotunda ministeriala organizata joi a fost dedicata agriculturii si sistemelor alimentare durabile intr-un climat in schimbare.

O discutie pe tema "e-agricultura" s-a axat pe aplicarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor pe intregul lant alimentar. Odata cu promovarea adoptarii tehnologiilor digitale, FAO este de asemenea preocupata de asigurarea unui acces echitabil la ele, astfel incat fermele de mici dimensiuni sa nu ramana in urma.

In cadrul unei sesiuni speciale, delegatii forumului au discutat despre modalitati de promovare a calitatii alimentelor - prin dezvoltarea agriculturii organice si a unui sistem de indicatii geografice, subiecte care au generat un interes sporit. Vorbitorii au marcat oportunitatile pe care le deschide agricultura organica pentru industrie si au discutat avantajele introducerii pe piata a produselor care au legatura stransa cu traditiile culturale ale fiecarui stat.

"Suntem multumiti de sosirea unui numar mare de delegati si de intensitatea discutiilor, precum si de pregatirea la nivel inalt a evenimentului de catre gazde", a spus Rakhmanin, referindu-se la eforturile logistice si de ospitalitate din partea Ministerului Agriculturii al Rusiei si a guvernului regiunii Voronej. "Aceasta este prima data cand Rusia a gazduit o Conferinta Regionala a FAO si cred ca se va dovedi a fi una memorabila".

La Conferinta Regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala participa reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii si alti reprezentanti din conducerea de varf a statelor membre FAO din regiunea Europei si Asiei Centrale.

Organizatiile neguvernamentale si interguvernamentale, ale caror misiuni sunt in concordanta cu scopul FAO, au fost invitate sa participe la forum in calitate de observatori. In deschiderea conferintei, delegatilor li s-a transmis o declaratie comuna in numele mai multor organizatii ale societatii civile active in regiune.

A 31-a sesiune a Conferintei regionale FAO pentru Europa se desfasoara in perioada 16-18 mai.

 

Sectorul agroalimentar din Europa si Asia Centrala apreciat ca fiind "inovator" si "incluziv" 

Reteta pentru un nou sistem agricol si alimentar - Europa

Jose Graziano da Silva, Directorul General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a subliniat importanta Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila si rolul conferintei regionale in reflectarea asupra modului in care Europa si Asia Centrala pot face tranzitia catre o dezvoltare durabila a agriculturii si sistemelor alimentare intr-un climat in schimbare. 

Conferinta s-a adresat nevoii de a consolida agricultura durabila si a evidentiat potentialul agroecologiei precum si al altor directii. De asemenea, a subliniat importanta adoptarii unei abordari a sistemului alimentar pentru a face fata diferitor provocari care afecteaza agricultura si securitatea alimentara. Totodata, a remarcat vulnerabilitatea regiunii fata de schimbarile climatice din cauza ecosistemelor fragile si a capacitatilor limitate de gestionare a riscurilor.

Participantii la conferinta au subliniat importanta dezvoltarii e-agriculturii ca instrument de implementare a Agendei 2030 si a incurajat membrii sa impartaseasca bunele practici si lectiile invatate din initiativele si practicile din domeniul e-agriculturii. FAO a primit solicitarea sa asiste tarile din regiune sa beneficieze mai mult de e-agricultura in ce priveste schimbul de cunostinte, consolidarea capacitatilor, colectarea de date si analiza bunelor practici.

In cadrul conferintei s-a stabilit de asemenea, viziunea asupra directiei strategice a Organizatiei, pusa in aplicare prin intermediul cadrului sau strategic, si a celor trei initiative regionale:

    1. Imputernicirea proprietarilor de ferme mici si a fermelor de familie pentru imbunatatirea mijloacelor de trai din mediul rural si reducerea saraciei;
    2. Imbunatatirea comertului agroalimentar si integrarea in pietele de desfacere; 
    3. Initiativa regionala privind resursele naturale si schimbarile climatice.


Cea de-a 31-a sesiune a Conferintei Regionale FAO pentru Europa, care a avut loc in Federatia Rusa pentru prima data, si-a incheiat astazi activitatea dupa trei zile de discutii intense. A fost cea de-a cincea dintr-o serie de conferinte organizate in aceasta primavara pentru Africa, America Latina si Caraibe, Asia si Pacific, Orientul Apropiat si Africa de Nord.

Patruzeci si trei de state din 53 membre ale FAO in regiune plus Uniunea Europeana, observatori si reprezentanti ai organizatiilor societatii civile, ai sectorului privat, ai mediului academic si cercetarii au participat la dezbaterile legate de principalele provocari ce tin de securitatea alimentara in regiune.

FAO

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>