Cooperativa Digitalis

Cautam modele de cooperative agricole in strainatate dar am uitat ca la noi in tara, inca din 1929, a existat renumita cooperativa de plante medicinale "DIGITALIS",  care la avut ca director executiv pe renumitul farmacist Andrei Farago.








Orastie este o recunoscuta vatra istorica, economica si spirituala, in al carei tinut poporul roman isi are multe acte de identitate. Pe aceste meleaguri s-au confruntat acum doua milenii armatele Romei imperiale cu dacii retrasi in cetatile din Muntii Orastiei, pentru ca ulterior, dupa o convietuire indelungata sa ia nastere poporul roman.

Izvoarele antice ne releva date despre practicile medicinei dacice pe baza de plante. Zamolxe, zeul suprem in religia geto-daca propovaduia nemurirea si rasplatirea faptelor pe lumea cealalta, iar in viata pamanteana prin preotii sai practica vindecarea prin anumite ritualuri. in aceste ritualuri regasim primele intrebuintari ale plantelor medicinale din medicina populara romaneasca.

In Evul mediu asistam permanent la dezvoltarea medicinei populare bazata pe valorificarea calitatilor binefacatoare ale plantelor. Asadar, preocuparile pentru strangerea, cultivarea si prelucrarea plantelor medicinale dateaza in tinutul Orastiei din cele mai vechi timpuri. Astfel, inscrisurile oficiale ale vremii consemneaza infiintarea unei farmacii in anul 1697 de catre Johannes St. Piatkowski, farmacie unde se preparau leacuri pe baza de plante medicinale. De-a lungul timpului farmacia avut diferiti proprietari, pentru ca incepand cu 1877 sa apartina farmacistului Josef Graffius. In 1886 se naste la Caransebes Andrei Faragó. El isi face studiile farmaceutice la Viena, avand si grad de ofiter in armata austro-ungara. La varsta de 22 de ani, in anul 1908 vine la Orastie, unde se casatoreste cu fiica lui Josef Graffius, care ii lasa mai departe farmacia „La Leul de Aur" din strada Regina Maria nr. 8.

Inca de la inceputul carierei, Andrei Faragó a avut preocupari legate de cultura in sistem organizat si studiul plantelor medicinale si a intrebuintarilor acestora. in rapoartele Circumscriptiei Agricole din Orastie referitoare la inceputurile colectarii, cultivarii, prelucrarii si folosirii plantelor medicinale de catre farmacistul Andrei Farago, se fac referiri la anii 1908, 1911, 1915.  O scrisoare din 1925 adresata unui partener comercial de la Viena de catre Andrei Farago, are in antet urmatoarea mentiune (in limba franceza in original, n.n.): "Primul cultivator de plante medicinale din Romania. Recoltare, uscare, pulverizare, laborator farmaco-chimic. Farmacistul Andrei Farago Orastie. Fondat 1910."

Andrei Farago si-a castigat respectul si pretuirea comunitatii stiintifice din Romania si strainatate, avand numeroase studii publicate in care prezenta valoarea terapeutica a plantelor medicinale. Intr-un raport inaintat Serviciului sanitar judetean Hunedoara in 1926, Andrei Farago arata ca este „un cultivator de plante medicinale, cunoscut in tara, la Viena, Paris, Berlin, Budapesta", iar in laboratorul chimico-farmaceutic lucra preparate si produse care la acea data nu se produceau in tara. in cadrul acestui laborator isi are originea renumitul preparat „Persicol" preparat ulterior in cadrul Cooperativei Digitalis.

Intre preocuparile de inceput ale guvernului tinerei Romanii de dupa 1 decembrie 1918 s-au numarat si punerea in valoare a tuturor resurselor menite sa contribuie la consolidarea ei. Prestigiul stiintific de care se bucura Andrei Farago a facut ca in 1919 Consiliul Dirigent sa ii solicite elaborarea unui studiu privind punerea in valoare a plantelor medicinale. A rezultat in primavara anului 1920 studiul intitulat „Plantele medicinale. Cultivarea si exploatarea lor; importanta lor in Transilvania" in care Andrei Faraga recomanda cu tarie infiintarea unei ramuri agricole pentru cultivarea si industrializarea plantelor medicinale sub indrumarea Institutului Farmaceutic al Universitatii din Cluj.

Andrei Farago a facut permanent eforturi pentru a obtine pamant pe care sa cultive si sa amelioreze soiurile de plante medicinale. Dificultatile intampinate in obtinerea unui lot de teren propice culturii plantelor medicinale, au determinat in 1929 asocierea sa cu inca 15 persoane, intelectuali si tarani care sa participe cu capital sau cu propriile loturi de teren la fondarea unei societati cooperatiste.

Astfel, la 10 decembrie 1929 a luat fiinta COOPERATIVA DIGITALIS avandu-l ca director executiv pe farmacistul Andrei Farago, care venea cu o experienta recunoscuta de organele oficiale agricole si se bucura de prestigiu si recunoasterea lumii stiintifice.
In cadrul Cooperativei DIGITALIS, Andrei Farago introduce in cultura pentru prima oara in Romania speciile de Digitalis lanata si Digitalis purpurea. Experienta acumulata in anii anteriori de catre Andrei Farago a facut posibil ca la numai un an de la infiintarea cooperativei, pulberea titrata de Digitalis purpurea obtinuta la Orastie sa se ridice la exigentele de calitate ale standardului international, devenind astfel primul etalon national roman.

La Cooperativa Digitalis s-au cultivat si ameliorat peste 20 de soiuri de plante medicinale, printre care: Digitalis lanata, Digitalis purpurea, Mentha piperita, Mentha crispa, Foeniculum officinalis, Salvia officinalis, si altele.

Calitatea esentei de Mentha piperita extrasa la Digitalis Orastie a fost considerata de specialistii vremii ca fiind comparabila cu esenta de Mitcham (Anglia) si de Miltiz (Germania), foarte apreciate pentru calitatile lor.

Toate studiile referitoare la ameliorarea soiurilor de plante si continutul in substante active ale acestora erau efectuate in cadrul „Laboratorului chimic, fiziologic si biologic" infiintat in cadrul Cooperativei Digitalis si condus de farmacistul Andrei Farago. Pornind de la efectul benefic asupra sanatatii si din preocuparea de a obtine produse de inalta calitate, au rezultat studii care vizeaza realizarea conditiilor optime pentru dezvoltarea cat mai buna a plantelor, astfel incat in structura lor sa inmagazineze o cantitate cat mai mare de substante active. Pe baza observatiilor din teren si a experimentelor efectuate in laborator, s-au elaborat studii care s-au bucurat de aprecierea lumii stiintifice cu ocazia prezentarii lor la diferite intruniri si congrese de farmacie.

Cooperativa Digitalis si-a extins permanent activitatea, astfel ca intretinea relatii comerciale cu case de comert de prestigiu din Germania, Franta, Anglia, iar in 1937 oferea in tara 334 de sortimente de ceaiuri, fiind producatorul consacrat al unor medicamente bine-cunoscute in epoca. Arhivele pastreaza documente in care farmacisti din intreaga tara se adreseaza cerand produsele sale. Sunt scrisori in care se fac comenzi de produse, dar se fac si aprecieri asupra produselor deja folosite. Se pastreaza astfel de scrisori din Timisoara si Arad pana la Iasi, Cernauti si Chisinau.

Preparatul Persicol este de departe cel mai cunoscut produs al Cooperativei, atestat si autorizat de catre Andrei Farago inca din 1927. In compozitia Persicolului intrau numeroase plante medicinale, printre care si frunzele de Digitalis. Acest preparat si-a castigat un renume extraordinar in lumea medicala, fiind folosit la tratarea a numeroase afectiuni, printre care: tuberculoza, arterioscleroza, sifilisul, dizenteria, hepatita, febra tifoida, etc. Deosebita intre documentele pastrate in arhive este corespondenta pastrata cu spitale, personalitati din lumea medicala si farmaceutica care isi expun punctele de vedere cu privire la preparatul „Persicol", precum si observatiile zilnice ale medicilor care si-au tratat pacientii suferinzi de diferite afectiuni cu acest produs. „Persicolul" a fost un medicament folosit pe scara larga de Armata romana in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Datorita proprietatilor evidente ale produsului, in anii razboiului se cere chiar schimbarea numelui sau in „Antitoxin", cerere motivata tocmai de insusirile sale.

Calitatea inalta a preparatelor realizate la Cooperativa Digitalis a fost apreciata la numeroasele expozitii din tara si strainatate la care a participat, unde a fost recompensata cu Diplome de Onoare si medalii de Aur.

In semn de pretuire pentru meritele sale deosebite si pentru rezultatele obtinute de Cooperativa Digitalis al carei director executiv era, in anul 1934 lui Andrei Farago i se acorda prin Decret Regal medalia „Meritul Comercial si Industrial - clasa I".
Andrei Farago a trait o viata de om cu pasiunea si credinta nestramutata in elixirul si miraculosul plantelor medicinale, in binefacerile acestora.

Moto-ul sub care si-a asezat in 1920 studiul facut la cererea Consiliului Dirigent vorbeste de la sine despre crezul care i-a calauzit intreaga viata si cariera: „Domnul lasa sa creasca leacurile din pamant, iar un om cuminte nu trebuie sa le nesocoteasca"

 


Sursa: www.faresbiovital.ro

 

Noutati

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

02-06-2021 Plante medicinale si aromatice

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

Compania romaneasca Faunus Plant, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala de remedii naturiste, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 500.000 euro, o crestere de peste 50% fata de anul trecut. Compania cu sediul in judetul Bihor are in portofoliu peste 100 de produse (ceaiuri, tincturi, unguente, siropuri etc), fabricate exclusiv din plante, care sunt distribuite catre 1.100 de parteneri din tara. Mai multe>>

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

29-01-2021 Catina

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, face bilantul pentru 2020 si anunta care sunt planurile companiei pentru anul curent. Astfel, in 2021, producatorul se asteapta la o crestere de pana la 100% a vanzarilor si estimeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la 300.000 de euro. Mai multe>>

Ferma de lavanda Tomita

17-09-2017 Plante aromatice

Ferma de lavanda Tomita

Ferma Tomita situata in orasul Nakafurano – Hokkaido, Japonia a fost infiintata in 1903 de catre Tokuma Tomita, iar in anul 1958 a lansat cultura de lavanda utilizata pentru parfumuri. Astazi, ferma Tomita detine cea mai mare suprafata cultivata cu lavanda din Japonia, fiind si unul dintre cele mai fotografiate locuri din aceasta tara. Un bun exemplu de ferma agroturistica, Ferma Tomita ofera ample oportunitati pentru plimbari relaxate inconjurate de mozaicuri nesfarsite de culoare, atat de frumos amenajate si manierate, incat dealurile par aproape suprarealiste. Mai multe>>

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

06-09-2017 Catina

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori, iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene. Mai multe>>

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

10-08-2017 Plante medicinale si aromatice

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, filiala Cluj-Napoca, a deschis la Sic (jud. Cluj) un centru pentru colectarea si procesarea plantelor medicinale in cadrul unui proiect pe fonduri elvetiene. Dotarile centrului sunt puse gratuit la dispozitia celor care culeg sau cultiva astfel de plante. Initiativa a fost demarata cu scopul de a incuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale si pentru educarea acestora cu privire la cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Mai multe>>

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

11-02-2017 Plante aromatice

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Straturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea. Mai multe>>

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

18-08-2016 Plante medicinale

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

La fabrica Fares iau nastere aproximativ 400 de ceaiuri si produse din plante medicinale, care au la baza ingrediente benefice pentru sanatate cultivate pe 130 de hectare detinute de companie in judetul Hunedoara, in jurul municipiului Orastie. Intregul proces de fabricatie se desfasoara exact in acelasi loc in care a luat fiinta compania, acum 8 decenii. Mai multe>>

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

01-07-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

Editura Casa ofera pasionatilor de cresterea plantelor un ghid perfect pentru cultivarea mirodeniilor, atat in gradini, cat si in apartament. Cunoscutul scriitor Megyeri Szabolcs propune un manual complet de crestere a acestor plante, deosebit de importante pentru oameni. Mai multe>>

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

22-06-2016 Plante medicinale

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

Grupul de producatori de plante medicinale si aromatice si culegatori ai acestor plante din flora spontana format la Cluj-Napoca in urma cursurilor derulate in cadrul proiectului „Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a participat in data de 11-12 Iunie 2016 la zilele Barock Fest din Bontida. Mai multe>>

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

14-04-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

Vrei sa afli toate secretele socului? Atunci aceasta carte este pentru tine! Vei afla informatii despre istoricul plantei, superstitiile legate de ea, modul de valorificare ca planta ornamentala, medicinala precum si posibilitatea de a o utiliza in diverse retete culinare. Vei fi placut surprins sa afli ca socul traieste circa 100 de ani si ca are numeroase efecte spectaculoase in prevenirea si tratamentul alternativ al bolilor cardiovasculare, cancerului, virusului herpetic, HIV-ului, alergiilor, obezitatii si ca poate fi folosit cu succes pentru diverse afectiuni ale tenului. Mai multe>>