Plante aromatice

Ferma de lavanda Tomita

Ferma de lavanda Tomita - agroturism JaponiaFerma Tomita situata in orasul Nakafurano – Hokkaido, Japonia a fost infiintata in 1903 de catre Tokuma Tomita, iar in anul 1958 a lansat cultura de lavanda utilizata pentru parfumuri. Astazi, ferma Tomita detine cea mai mare suprafata cultivata cu lavanda din Japonia, fiind si unul dintre cele mai fotografiate locuri din aceasta tara. Un bun exemplu de ferma agroturistica, Ferma Tomita ofera ample oportunitati pentru plimbari relaxate inconjurate de mozaicuri nesfarsite de culoare, atat de frumos amenajate si manierate, incat dealurile par aproape suprarealiste.

Citeşte mai departe...

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Plante aromatice mediteraneene in gradina de langa casaStraturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea.

Citeşte mai departe...

Leusteanul

leustean2Leusteanul (Levisticum officinale Koch.) se cultiva pentru frunzele si semintele sale intrebuintate in arta culinara. Este o planta perena de cultura, originara din sudul Europei si cunoscuta din cele mai vechi timpuri.

Citeşte mai departe...

„Parfum” de profitabilitate: Culturile de lavanda

Cultura de lavandaDe la an la an cultura de lavanda isi dovedeste din ce in ce mai mult profitabilitatea. Florile de lavanda se prelucreaza imediat dupa procesul de recoltare. De pe un hectar cultivat cu lavanda se poate obtine minimum o tona de flori. Florile de lavanda uscate sunt valorificate la un pret cuprins intre 10 si 20 de euro/kilogram. La un calcul simplu rezulta un venit de cel putin 15.000 de euro/ hectar. Foarte putine culturi din Romania isi dovedesc o asemenea rentabilitate.

Citeşte mai departe...

Cultura de marar

Cultura de mararCultura de marar se seamna prin imprastiere sau in randuri dese. Culturile de marar care se infinteaza in sere, in luna decembrie sau ianuarie se seamana obligatoriu la distanta de 12-15 cm, folosindu-se o cantitate de 8 grame de seminte/mp.

Citeşte mai departe...

Uleiurile volatile care alunga stresul

ulei lavandaAromoterapia, este utilizata pentru sanatate, relaxare fizica, liniste emotionala, pace mentala si revigorare spirituala.

Citeşte mai departe...

Efectele benefice ale sucului de telina

suc-telina001 resizeAtat frunzele, cat si radacinile telinei au virtuti vindecatoare exceptionale, prin bogatia de vitamine, enzime, hormoni vegetali si substante aromatice complexe, usor asimilabile, care exercita efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal si de reintinerire generala.

Citeşte mai departe...

Afrodisiacul hrean

Hreanul (Armoracia rusticana), se cultiva pentru radacinile sale carnoase, albe, cu gust picant, care se folosesc pentru condimentarea mancarurilor, pentru salate speciale sau ca ingredient nelipsit in prepararea muraturilor.

Citeşte mai departe...

Cultivarea telinei din resturi alimentare

celery chopped resizeTaiati partea de jos a unei tulpini de telina cumparata din magazin si puneti-l intr-un pahar, cu partea taiata in sus.

Citeşte mai departe...

Telina fiarta este recomandata persoanelor convalescente

celeriac resizeTelina poate fi consumata ca atare, sub forma de piure sau in diverse alte mancaruri (ciorbe, tocanite, ghiveciuri etc.).

Citeşte mai departe...

Boabele Paradisului

grains-of-paradise resizeBoabele Paradisului (grauntele paradisului) sunt semintele plantei Aframomum melegueta care se folosesc ca si condiment datorita gustului iute si piparat cu arome de citrice.

Citeşte mai departe...

Cultura de vanilie

vanille 01 resizeVanilia este mai apreciata decat ciocolata si poate fi numita, fara exagerare, regina aromelor, pentruca imbogateste deserturile ca nimic altceva, si se foloseste si la feluri sarate, in care isi arata savoarea, profunzimea si misterul.

Citeşte mai departe...

Asmatui, o planta care curata rinichii si ficatul

asmatui resizeAsmatuiul, care mai poarta numele de hazmatuchi, Anthriscus cerefolim, face parte din familia Apiaceae, si creste in gradini, fiind folosita in Transilvania si Banat.

Citeşte mai departe...

Puterile terapeutice ale boabelor de cacao

cocoa-cacao-beans-with-chocolate resizePuterile terapeutice ale boabelor de cacao au fost intuite de Cristofor Columb, care le-a descoperit si valoarea comerciala, aducandu-le in Europa.

Citeşte mai departe...

Nucsoara, condimentul exotic cu efectele miraculoase

myri 13 resizeNucsoara este un condiment exotic inrudita cu scotisoara dar se deosebeste de aceasta prin aroma, gust si proprietati.

Citeşte mai departe...

Macul rosu, un adevarat remediu naturist

MACUL-ROSU resizeMacul rosu nu este doar o planta decorativa, ci si un remediu naturist care poate „lupta” cu bronsita, osteoporoza si angina pectorala.

Citeşte mai departe...

Tratament naturist cu ajutorul tamaiei

TAMAIE resizeUleiul esential de tamaie oliban, face parte din categoria uleiurilor mistice si spirituale si se obtie din rasina arborelui Boswellia carteri.

Citeşte mai departe...

Piperul aliat in curele de slabire si in tratarea racelii

piperul2 resizeA pune piper in mancare este deja un gest reflex; aproape ca nici nu mai realizam ca facem asta, cu atat mai putin sa constientizam efectele sale asupra sanatatii noastre.

Citeşte mai departe...

Slabeste cu scortisoara si miere!

scortisoaraIndoneziana resizeStresul zilnic prin care trecem si alimentatia necorespunzatoare vin cu riscuri mari asupra sanatatii, inclusiv ingrasarea excesiva.

Citeşte mai departe...

Caperul de Pantelleria (IGP)

pantelleria capperiCappero di Pantelleria” reprezinta bobocul de floare al unei plante ce se cultiva in Sicilia si care se foloseste la condimentarea mancarurilor.

Citeşte mai departe...

Efectele ceaiului de ghimbir

ceai-de-ghimbir2Ghimbirul este o planta erbacee aromata cu numeroase proprietati terapeutice, dar mai ales un ajutor de nadejde in combaterea afectinilor respiratorii.

Citeşte mai departe...

Profit din coriandru si mustar

Coriander-Berman0807-3035Un fermier din Agigea scoate profit din coriandru si mustar pentru care are cerere atat in tara cat si in strainatate.

Citeşte mai departe...

Principalele beneficii pentru sanatate ale mararului

Mararul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit in Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalitatii.

Citeşte mai departe...

Scortisoara – planta aromatica biblica

Prin scortisoara, intelegem scoarta aromatica a unor arbori, totdeauna verzi care se dezvolta in zonele calde, folosita drept condiment si in medicina, datorita compozitiei chimice a uleiului de scortisoara.

Citeşte mai departe...

Ceai aromatic de cimbru in loc de cafea

 

In locul consumului de cafea, se va lua dimineata cate o ceasca de ceai de cimbru si va veti simti reconfortati toata ziua. Tusea nervoasa de dimineata va disparea si stomacul este linistit.

Citeşte mai departe...

Cultura de telina pentru radacina

 

Telina reprezinta o leguma putin raspandita in cultura comparativ cu nivelul valorii sale alimentare.

Citeşte mai departe...

Patrunjelul, o planta extraordinara

 

Aceasta planta este extraordinar de bogata in elemente pretioase si efecte terapeutice.

     

Citeşte mai departe...

Cimbru

Cimbru este o planta prin excelenta condimentara, cu utilizare in acest scop a tuturor partilor plantei in afara de radacina.

Citeşte mai departe...

Zaharul de artar

Inca din secolul al XVIII – lea se producea in Transilvania zahar de artar”.

Citeşte mai departe...

Stevie dulce

Stevia - Stevia rebaudiana- este o specie de plante aromatice, ce creste spontan in zona subtropicala si tropicala a Americi de Sud si Americi Centrale. Stevia rebaudiana Bertoni, este larg cultivate pentru frunzele ei foarte dulci.

Citeşte mai departe...

Cultura de revent

Reventul (Rheum rhabarbarum L.) se cultiva pentru petiolul frunzelor, care avand gust dulce – acrisor se preteaza la pregatirea compoturilor, dulceturilor si altor preparate de desert.

Citeşte mai departe...

Lemnul dulce „Liquirizia di Calabria”

Lemnul dulce sau raculet (Glycyrrhiza glabra) este o planta erbacee, perena, comuna in sudul Europei si in Orient, ale carei radacini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizata pentru aromatizarea dulciurilor si a bauturilor.

Citeşte mai departe...

Noutati

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

02-06-2021 Plante medicinale si aromatice

Faunus Plant tinteste o cifra de afaceri de jumatate de milion de euro in 2021

Compania romaneasca Faunus Plant, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala de remedii naturiste, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 500.000 euro, o crestere de peste 50% fata de anul trecut. Compania cu sediul in judetul Bihor are in portofoliu peste 100 de produse (ceaiuri, tincturi, unguente, siropuri etc), fabricate exclusiv din plante, care sunt distribuite catre 1.100 de parteneri din tara. Mai multe>>

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

29-01-2021 Catina

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, face bilantul pentru 2020 si anunta care sunt planurile companiei pentru anul curent. Astfel, in 2021, producatorul se asteapta la o crestere de pana la 100% a vanzarilor si estimeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la 300.000 de euro. Mai multe>>

Ferma de lavanda Tomita

17-09-2017 Plante aromatice

Ferma de lavanda Tomita

Ferma Tomita situata in orasul Nakafurano – Hokkaido, Japonia a fost infiintata in 1903 de catre Tokuma Tomita, iar in anul 1958 a lansat cultura de lavanda utilizata pentru parfumuri. Astazi, ferma Tomita detine cea mai mare suprafata cultivata cu lavanda din Japonia, fiind si unul dintre cele mai fotografiate locuri din aceasta tara. Un bun exemplu de ferma agroturistica, Ferma Tomita ofera ample oportunitati pentru plimbari relaxate inconjurate de mozaicuri nesfarsite de culoare, atat de frumos amenajate si manierate, incat dealurile par aproape suprarealiste. Mai multe>>

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

06-09-2017 Catina

„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori, iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene. Mai multe>>

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

10-08-2017 Plante medicinale si aromatice

Centrul de colectare si procesare a plantelor medicinale de la Sic (Cluj) este pus gratuit la dispozitia culegatorilor si cultivatorilor

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, filiala Cluj-Napoca, a deschis la Sic (jud. Cluj) un centru pentru colectarea si procesarea plantelor medicinale in cadrul unui proiect pe fonduri elvetiene. Dotarile centrului sunt puse gratuit la dispozitia celor care culeg sau cultiva astfel de plante. Initiativa a fost demarata cu scopul de a incuraja generarea de noi surse de venit pentru persoanele defavorizate din zone rurale si pentru educarea acestora cu privire la cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Mai multe>>

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

11-02-2017 Plante aromatice

Mirodenii mediteraneene in gradina de langa casa

Straturile cu mirodenii emana parfumuri placute de primavara pana toamna. Gradinarii pasionati introduc mereu in gradinile lor noutati din zona Marii Mediterane si multe din aceste specii se aclimatizeaza si rezista bine ani la rand in conditiile de clima temperata, pana la prima iarna mai grea. Mai multe>>

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

18-08-2016 Plante medicinale

Fares cultiva 13 tipuri de plante medicinale pe 130 de ha din judetul Hunedoara

La fabrica Fares iau nastere aproximativ 400 de ceaiuri si produse din plante medicinale, care au la baza ingrediente benefice pentru sanatate cultivate pe 130 de hectare detinute de companie in judetul Hunedoara, in jurul municipiului Orastie. Intregul proces de fabricatie se desfasoara exact in acelasi loc in care a luat fiinta compania, acum 8 decenii. Mai multe>>

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

01-07-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Gradina de mirodenii. Sfaturi perfecte pentru condimente proaspete pentru un an intreg

Editura Casa ofera pasionatilor de cresterea plantelor un ghid perfect pentru cultivarea mirodeniilor, atat in gradini, cat si in apartament. Cunoscutul scriitor Megyeri Szabolcs propune un manual complet de crestere a acestor plante, deosebit de importante pentru oameni. Mai multe>>

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

22-06-2016 Plante medicinale

Grupul „Gradina de plante medicinale in Ardeal” la primul targ

Grupul de producatori de plante medicinale si aromatice si culegatori ai acestor plante din flora spontana format la Cluj-Napoca in urma cursurilor derulate in cadrul proiectului „Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a participat in data de 11-12 Iunie 2016 la zilele Barock Fest din Bontida. Mai multe>>

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

14-04-2016 Carti - Plante medicinale si aromatice

Socul: cultivare, utilizari in gastronomie si in farmacia casei

Vrei sa afli toate secretele socului? Atunci aceasta carte este pentru tine! Vei afla informatii despre istoricul plantei, superstitiile legate de ea, modul de valorificare ca planta ornamentala, medicinala precum si posibilitatea de a o utiliza in diverse retete culinare. Vei fi placut surprins sa afli ca socul traieste circa 100 de ani si ca are numeroase efecte spectaculoase in prevenirea si tratamentul alternativ al bolilor cardiovasculare, cancerului, virusului herpetic, HIV-ului, alergiilor, obezitatii si ca poate fi folosit cu succes pentru diverse afectiuni ale tenului. Mai multe>>