Proiectul CONCORDE promoveaza si asigura respectarea bunelor practici in comertul cu cereale

Proiectul CONCORDE promoveaza si asigura respectarea bunelor practici in comertul cu cerealeAgricultura europeana si cea romaneasca sunt acum intr-un proces profund de transformare sub influenta unor programe majore de reforma a Politicii Agricole Comune si aplicarea noului Pact Ecologic European, provocari care se adauga celor determinate de efectele schimbarilor climatice, criza fortei de munca, volatilitatea preturilor, scaderea performantei capitalurilor si inputurilor in agricultura, adancirea inegalitatilor in ponderea veniturilor fermierilor pe lantul comercial de valorificare a produselor agro-alimentare.


Fermierii performanti din Romania trebuie sa gestioneze o impredictibilitate crescuta in ceea priveste asigurarea resurselor si a proceselor in ferma, precum si pentru valorificarea productiei.

Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul romanesc, in conditiile secetei pedologice prelungite si a crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19. A rezultat astfel o crestere neobisnuita a numarului incidentelor contractuale in relatiile dintre participantii la circuitul economic specific, cum ar fi executarea necorespunzatoare sau chiar neexecutarea la termen si/sau in conditiile convenite a obligatiilor contractuale asumate.

Cu aceasta ocazie au revenit in discutie problemele sistemice care au definit relatiile dintre fermieri, intermediari, traderi si industria prelucratoare de produse agricole in ultimii 30 de ani, marcate adesea de lipsa de incredere, pe fondul careia, profitand de capacitatea financiara disponibila, comerciantii din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de putine ori, clauze contractuale fara precedent sau chiar abuzive, menite sa le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproportionate si nelegitime suferite de fermierii de buna-credinta”, considera Cezar Iulian Gheorghe, Expert Analist pentru Comertul cu Cereale, Clubul Fermierilor Romani.

Lipsa de incredere este amplificata de absenta informatiilor permanent actualizate despre partile contractuale, despre oamenii implicati si despre istoricul si comportamentul in afaceri al acestora.

 

 

PRACTICI CONTRACTUALE ACTUALE: RISCURI PENTRU FERMIERI 

Evidentiem selectiv o serie de practici comerciale devenite uzuale in relatia fermieri – traderi, care au contribuit la stabilirea unor pozitii contractuale inegale pentru fermieri si au generat riscuri majore concretizare in contextul secetei pedologice din 2020:

    • Clauze prin care se declara si/sau se recunoaste, in mod nerealist, o negociere inexistenta a contractului;
    • Constituirea de garantii personale de catre administratorul/directorul fermei, pentru executarea obligatiilor contractuale asumate de societatea cu raspundere limitata/societatea pe actiuni, dupa caz, eludandu-se, astfel, raspunderea limitata a acestor participanti la circuitul economic;
    • Drepturi de apreciere si decizie unilaterala in beneficiul exclusiv al cumparatorilor /traderilor, fara vreo posibilitate de control de catre fermier sau de mediere/arbitraj de catre un tert independent, inclusiv asupra cantitatii si calitatii marfii livrate si, astfel, a pretului sau chiar a datei de plata;
    • Obligatia de a plati penalitati, despagubiri sau daune-interese, in cuantumuri arbitrare si cu desconsiderarea atat a principiilor repararii integrale a prejudiciului si bunei-credinte, cat si a cauzelor exoneratoare de raspundere civila universal recunoscute.


”In acest context, Clubul Fermierilor Romani lanseaza Proiectul CONCORDE adresat fermierilor din Romania, prin care urmareste stabilirea unui sistem de incredere si de bune practici comerciale, care sa permita consolidarea relatiilor contractuale in piata de agribusiness”, anunta Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani. ”Din cauza acestor provocari cu care se confrunta fermierii, Clubul Fermierilor Romani considera necesara stabilirea unui dialog coerent pentru regandirea parteneriatului si refacerea increderii fermieri – cumparatori / traderi, pentru asigurarea executarii corespunzatoare a obligatiilor contractuale.”

  

OBIECTIVELE PROIECTULUI CONCORDE

Sustinerea fermierilor pentru Proiectul CONCORDE va contribui la realizarea urmatoarelor obiective, care vor fi puse in practica de Clubul Fermierilor Romani:

    • Infiintarea unui grup de lucru care sa preia si sa prelucreze initiativele, ideile, opiniile si sugestiile transmise de fermieri;
    • Elaborarea unui ghid de bune practici;
    • Crearea unei proceduride raportare si verificare a incidentelor in relatiile contractuale;
    • Elaborarea unui sistem de asigurare a suportului pentru solutionarea alternativa a disputelor;
    • Afilierea Clubului Fermierilor Romani la organizatii internationale relevante in domeniul agribusiness;
    • Colaborarea Clubului cu autoritatile si institutiile publice europene si nationalein scopul dezvoltarii unor politici coerente si relevante pentru dezvoltarea agribusiness-ului din Romania.

 

CLUBUL FERMIERILOR ROMANI, MEMBRU GAFTA

Clubul Fermierilor Romani a devenitmembru GAFTA, The Grain and Feed Trade Association, organizatia internationala reprezentativa pentru sprijinirea contractarii si arbitrarii comerciale in domeniul cerealelor la nivel mondial.

Acesta este un prim pas in efortul Clubului de a sprijini asigurarea cadrului pentru consolidarea increderii fermieri-traderi si asigurarea conditiilor pentru respectarea clauzelor contractuale deplin echitabile in relatia dintre parteneri.

  

BENEFICIILE PARTICIPARII LA PROIECTUL CONCORDE

Adresam tuturor fermierilor interesati invitatia de a fi alaturi de Clubul Fermierilor Romani in lansarea si punerea in aplicare a actiunilor propuse prin Proiectul CONCORDE, pentru a asigura asfel baza pentru un parteneriat echitabil si pe termen lung fermieri – traderi – autoritati”, sustine Dan Hurduc, membru in Consiliul Director si primul Presedinte care va asigura Presedintia rotativa a Clubului Fermierilor Romani incepand cu 1 iulie.

Prin dezvoltarea Proiectului CONCORDE fermierii vor avea acces la:

    • Expertiza concreta si practicavalidata in procesul de contractare;
    • Facilitarea sprijinului specializat in solutionarea alternativa a disputelor comerciale;
    • Promovarea si reprezentarea intereselor in relatia cu institutii relevante in comertul cu cereale.


Proiectul CONCORDE va avea succes in masura participarii concrete, directe a fermierilorla actiunile propuse, precum si prin asigurarea unei cooperari eficiente cu ceilalti factori implicati in agribusiness, in particular prin consolidarea relatiei dintre fermieri si comerciantii de produse agricole”, considera Dan Hurduc.

Clubul Fermierilor Romani promoveaza interesele fermierilor din Romania si lanseaza proiecte care sustin dezvoltarea sustenabila a fermelor, bazate pe criterii de performanta, competitive la nivel european. 

Fermierii interesati se pot implica in Proiectul CONCORDE prin completarea formularului de inscriere disponibil pe site-ul Clubului: https://cfro.ro/proiect-concorde-pentru-bune-practici-in-comertul-cu-cereale/. Pentru informatii suplimentare, fermierii pot intra in legatura cu Cezar Iulian Gheorghe pe e-mail la adresa cereale@cfro.ro sau la telefon 0749.777.711.

  

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

 

Noutati

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

07-01-2024 Porumb

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

Fermierii din Statele Unite ale Americii care au cultivat hibrizi de porumb de marca Pioneer® de la Corteva Agriscience au obtinut performante dovedite in camp, cu rezultate castigatoare in concursul anual de randament al Asociatiei Nationale Americane a Cultivatorilor de Porumb (NCGA) din 2023. David Hula din Charles City, Virginia, a stabilit un nou record mondial de 39.2 t/ha cu ajutorul hibridului de porumb P14830VYHR de la Pioneer®. Hula a depasit propriul sau record mondial anterior de 38.... Mai multe>>