Proiectul CONCORDE, beneficii pentru fermierii din Romania si armonizarea relatiilor din piata comertului cu cereale

Proiect CONCORDE Clubul Fermierilor RomaniClubul Fermierilor Romani a lansat in premiera in Romania, in iunie 2021, Proiectul CONCORDE adresat fermierilor din Romania, pentru stabilirea unui sistem de incredere si de bune practici comerciale, care sa permita consolidarea relatiilor contractuale in piata de agribusiness, stabilirea unui dialog coerent pentru regandirea parteneriatului si refacerea increderii fermieri – cumparatori, pentru asigurarea executarii corespunzatoare a obligatiilor contractuale.


Pe 13 decembrie anul acesta, Clubul Fermierilor Romani a organizat o conferinta de presa pentru prezentarea statusului Proiectului CONCORDE, care ofera o umbrela de protectie fermierilor pentru mai multe segmente de business. De la lansarea acestuia, s-au inscris peste 140 de fermieri performanti din toate regiunile tarii, care sunt organizati de Club intr-un grup de lucru care are ca scop consultarea si informarea fermierilor pentru buna implementare a proiectului.

In cadrul Conferintei, reprezentantii Clubului au abordat subiecte de interes major pentru agricultura, relevante in contextul actual, si au reiterat obiectivele Proiectului CONCORDE: predictibilitate, incredere, armonizarea si crearea echilibrului relational intre fermieri si cumparatori, reducerea riscului in tranzactii si identificarea oportunitatilor de business.

In ultimele trei luni, Clubul Fermierilor Romani a organizat 11 Conferinte la care au participat peste 1500 de fermieri performanti la nivel national. Fermierii ne-au confirmat si completat imaginea complexa a provocarilor pe care acestia le intampina in contextul crizelor generate de pandemia COVID-19, razboiul din Ucraina, schimbarile climatice, rezultand nevoia implementarii accelerate a Proiectului CONCORDE, pentru consolidarea relatiei dintre fermieri si comerciantii de produse agricole”, declara Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Romani.

 

Sistem de protectie si de bune practici comerciale

In cadrul proiectului CONCORDE, fermierii beneficiaza de consultanta privind comercializarea productiei agricole, pentru identificarea momentelor oportune pentru vanzare. In acest scop, echipa de consultanta pentru comertul cu cereale din cadrul Clubului pregateste si transmite fermierilor membri in asociatie rapoarte saptamanale de analiza a pietei locale, regionale si globale, rapoarte lunare de interpretare a estimarilor WASDE, si organizeaza periodic sesiuni online de interpretare a pietei de cereale.

In plus, Clubul ofera fermierilor interesati training in domeniul Agribusiness, si incepand de anul trecut, a construit premisele instrumentului de protectie HEDGING, o metoda folosita la bursa pentru acoperirea riscului tranzactiilor viitoare incheiate pe piata fizica, prin atragerea unui numar semnificativ de fermieri care isi vor acoperi riscul de piata prin accesarea acestui serviciu.

Proiectul CONCORDE raspunde unor nevoi reale ale fermierilor din Romania si reprezinta o prioritate pentru agricultura performanta din tara noastra. Urmarim atingerea unui echilibru relational intre fermieri si cumparatori, maturizarea pietei de agribusiness din Romania, construirea unui sistem de bune practici in domeniu care sa contribuie la cooperarea, relationarea si restabilirea increderii intre jucatorii din aceasta piata”, considera Cezar Gheorghe, Consultant senior si analist al pietei de cereale.

 

Beneficii pentru fermieri

In cadrul Proiectului CONCORDE, fermierii vor avea acces la: protectie contractuala standardizata conform standardelor agricole din vestul Uniunii Europene, sisteme de mediere in echitate si implicarea Clubului la nivel de reprezentare europeana.

Grupul de lucru constituit din fermieri si reprezentanti ai echipei Clubului Fermierilor Romani isi propune sa urmareasca o serie de indicatori in Proiectul CONCORDE, care conduc spre un impact pozitiv in afacerile agricole. Dintre acestia, Clubul considera ca cei mai importanti si relevanti indicatori pentru fermieri sunt predictibilitatea business-ului, certificarea tranzactiilor cu beneficii mutuale, acordarea ofertei fermierilor cu cererea, participarea la actiuni comune - vanzari interne si externe, precum si informarea fermierilor prin asigurarea transparentei in comunicare si eficientizarea informatiilor.

Toate aceste aspecte pot asigura tranzitia catre increderea reciproca intre jucatorii din piata si maturizarea agribusiness-ului romanesc. Increderea este cuvantul care trebuie sa guverneze orice actiune si demers al Proiectului CONCORDE”, considera Cezar Gheorghe, Coordonatorul Proiectului in cadrul Clubului Fermierilor Romani.

 

Segmente de business vizate

Echipa de consultanta comert cu cereale coordonata de Cezar Gheorghe ofera fermierilor o serie de activitati concrete, precum: suport in aprecierea volumelor si a formelor contractuale; estimarea riscurilor si informarea transparenta; suport in eventuale dispute contractuale si mediere; informatii tehnice despre piata si despre corelarea regionala si globala a celor 6 categorii de produse; instrumente de risc financiar - securizarea prin vanzari futures; sustinerea fermei in dezvoltarea procesului si programului de reducere a riscului prin actiuni pe Burse (Euronext si CBOT); instrumente de estimare a nivelurilor de break-even si masurarea profitului prin nivelare procentuala; reguli de stop loss in conditii de piata in scadere.

Clubul Fermierilor Romani si grupul de lucru al Proiectului CONCORDE isi propun sa ajunga la coagularea unui interes comun in actiuni participative alaturi de Comercianti, sa creeze un organism care actioneaza simbiotic si genereaza in mod practic siguranta tranzactiei (forme contractuale, garantia platilor, certificarea conditiilor calitative) si, pe termen mediu-lung, sa dezvolte CONCORDE intr-un centru de business al Fermierilor pentru activitatile specifice comertului cu cereale.

 

Relatia Clubului cu GAFTA

Clubul Fermierilor Romani este membru GAFTA – The Grain and Feed Trade Association, organizatie internationala reprezentativa pentru sprijinirea contractarii si arbitrarii comerciale in domeniul cerealelor la nivel mondial.

Cezar Gheorghe este certificat GAFTA din anul 2004 in urmatoarele domenii: reguli contractuale, contracte si rezolvarea disputelor contractuale (Trade Policy, Contracts and Dispute Resolution).

 

Formular de inscriere. Date de contact

Fermierii interesati se pot inscrie in Proiectul CONCORDE prin completarea formularului de inscriere disponibil pe site-ul Clubului: https://cfro.ro/formular-concorde.

Pentru informatii suplimentare, fermierii pot intra in legatura cu Cezar Gheorghe pe e-mail la adresa cezar.gheorghe@cfro.ro sau la telefon 0749.777.711.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro

 

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>