Cum poti imbunatati vitalitatea culturii de grau cu ajutorul fungicidului Priaxor® EC

Tratament Priaxor pentru cultura de grau - fungicid inovator pentru cerealeIarna aceasta, dar si primavara capricioasa si-au pus amprenta pe culturile de cereale paioase, in special pe cea de grau. Au fost suficienti factori care sa creasca sensibilitatea acestei plante de-a lungul ultimelor patru luni. Lipsa zapezii, temperaturi pozitive, apoi, mai recent, ploaie inghetata – sunt doar cativa factori care au facut ca unii fermieri sa constate deja aparitia arsurilor pe frunze.


Iar aceasta este doar una din provocarile cu care aproape orice fermier se confrunta zilnic in cadrul activitatii din ferma. Schimbarile climatice tot mai dese pun si ele presiune pe activitatea agricola. Pe langa toate acestea, trebuie acordata atentie sporita combaterii buruienilor, agentilor patogeni si daunatorilor, pentru a putea obtine recolte care sa isi atinga potentialul maxim. 

Pentru agricultorii care doresc sa asigure mai mult decat protectia graului impotriva bolilor, BASF pune la dispozitia fermierilor un fungicid inovator pentru cereale. Priaxor® EC poate salva usor intre 30-50% din potentialul de productie, comparativ cu un camp netratat. Mai mult, fungicidul BASF ofera protectii dincolo de sfera combaterii agentilor patogeni, prin tehnologia AgCelence®. 

Recomandarea specialistilor BASF este ca produsul sa se aplice ca al doilea tratament la grau, avand in vedere faptul ca acesta asigura si un spor semnificativ de productie. Pentru cei ce prefera sa aplice un singur tratament cu fungicid la cultura de grau, recomandarea este ca Priaxor® EC sa fie aplicat putin mai tarziu, insa pana ca gradul de atac sa devina semnificativ, adica mai mare de 20%.

Beneficiile esentiale ale fungicidului Priaxor® EC stau nu doar in protectia sigura a plantelor impotriva tuturor agentilor patogeni importanti din cultura de grau si orz, controlul excelent al bolilor, efectul curativ si eficienta de lunga durata, ci si in flexibilitatea in aplicare, pentru un management optim in ferma.

Fluxapiroxad

 

Ce inseamna formularea inovatoare a fungicidului Priaxor® EC

Fungicidul inovator Priaxor® EC contine doua substante active: fluxapiroxad, din clasa carboxamidelor, respectiv piraclostrobin, cea mai eficienta strobilurina. Prima substanta, fluxapiroxad, reprezinta cea mai recenta inovatie a companiei BASF. Aceasta inhiba sistemul energetic al patogenilor si cresterea celulelor acestora. Prin formularea inovatoare a acestui fungicid, fluxapiroxad formeaza depozite pe limbul foliar, substanta ramanand activa sub forma de cristale pe frunze, rezistente la spalare. Acestea patrund treptat in limbul foliar, intreg procesul fiind independent fata de conditiile climatice. 

Un alt avantaj al substantei active fluxapiroxad sta in versatilitatea si mobilitatea sa extraordinara. Molecula de fluxapiroxad isi poate adapta structura spatiala in functie de mediul din interiorul limbului foliar. Fiind liposolubila, aceasta penetreaza usor membranele celulare. De asemenea, este transportata rapid in planta datorita bunei solubilitati in apa, asigurand inclusiv protectia frunzelor tinere.

A doua substanta activa, piraclostrobin, ofera beneficii suplimentare, datorita efectelor AgCelence. Pe langa efectul preventiv si curativ, fungicidul Priaxor® EC ajuta la cresterea sanatatii si vitalitatii plantelor, la marirea gradului de absorbtie a azotului, la cresterea suprafetei foliare pentru imbunatatirea fotosintezei si totodata ofera protectie impotriva arsurilor solare. 

De asemenea, piraclostrobin este foarte eficient in prevenirea celor mai importante boli la cereale: septorioza, ruginile, helmintosporioza graului, fainarea sau arsura frunzelor. Cele doua substante active din componenta fungicidului Priaxor® EC au un mod de actiune complementar: piraclostrobin are efect preventiv, iar fluxapiroxad are efect atat preventiv cat si curativ. Impreuna cu efectele suplimentare AgCelence®, acestea fac ca produsul Priaxor® EC sa reprezinte o solutie optima si sigura pentru protectia culturilor de cereale.

Depozite-fluxapiroxad

 

Fungicidul Priaxor® EC beneficiaza de o mare flexibilitate

Gestionarea activitatilor in ferma nu presupune insa doar protectia culturilor. La fel de importanta este si gestionarea timpului, respectiv a modului sau ordinii in care se desfasoara lucrarile pe diferite loturi. Daca ne gandim la ferestrele de aplicare sau conditiile meteo nefavorabile, managementul activitatilor poate reprezenta o provocare pentru orice fermier.

De aceea, Priaxor® EC poate fi aplicat de la stadiul de dezvoltare BBCH 25 pana la stadiul BBCH 69, adica de la mijlocul infratirii pana la sfarsitul infloritului. Astfel, va puteti alege perioada de aplicare in functie de nevoile dumneavoastra, beneficiind de spectrul larg de combatere a bolilor. Desigur, este intotdeauna mai eficient sa previi decat sa tratezi, de aceea, BASF recomanda ca in cazul unei presiuni mari a bolilor sa actionati rapid, pentru a nu perturba buna dezvoltare a plantelor in perioada calda, cu umiditate crescuta, atunci cand patogenii se pot dezvolta rapid. 

Flexibilitatea acestui fungicid se traduce si prin faptul ca produsul are o selectivitate excelenta fata de culturile de cereale, dar si o miscibilitate foarte buna. Astfel, acesta poate fi amestecat cu majoritatea produselor de pe piata, cu conditia sa verificati in prealabil compatibilitatea amestecurilor inaintea aplicarii tratamentului.

Teste Priaxor

 

Septorioza si ruginile sunt combatute cu eficacitate de Priaxor® EC

In cazul cerealelor paioase, la noi in tara, doua boli pot afecta puternic cantitatea si calitatea recoltelor: septorioza, respectiv rugina bruna. Septorioza frunzelor este una dintre cele mai pagubitoare boli. Se raspandeste prin spori, de la o frunza la alta, prin picaturile de ploaie. Agentul patogen se lipeste de suprafata frunzelor, germineaza si, odata ajuns in celulele din interiorul frunzei, incepe sa omoare celulele. Procesul ucide frunza, opreste fotosinteza, rezultand o productie mai mica de zaharuri care contribuie la umplerea boabelor. 

 

Cum se aplica tratamentul cu fungicidul Priaxor® EC

La cultura de grau, pentru combaterea septoriozei ruginilor si fainarii, fungicidul Priaxor® EC se aplica in doza recomandata, de 0,75 – 1,5 litri la hectar. La cultura de orz, produsul se aplica in functie de gradul de infestare, pentru combaterea arsurii frunzelor de orz, a fainarii orzului, a patarii brune a frunzelor sau impotriva ruginii orzului. Aceeasi doza se poate folosi si pentru secara sau triticale, pentru combaterea bolilor acestor culturi. Se pot efectua maxim doua tratamente, la un interval de 21 de zile intre ele.

Comparatie tratat netratat

 

Efectul AgCelence® de vitalizare a plantelor aduce beneficii suplimentare

Avantajul Priaxor® EC consta in beneficiile suplimentare AgCelence pe care le ofera, dincolo de protectia obisnuita a culturilor. Este vorba de efectele fiziologice aditionale, ce maresc sanatatea si vitalitatea plantelor. 

Culturile de cereale tratate cu Priaxor® EC utilizeaza mai eficient resursele de apa si minerale din sol, elemente esentiale pentru o dezvoltare optima. Produsul reduce rata transpiratiei plantelor, scazand astfel necesarul de apa. Acest lucru face ca plantele de cereale sa poata face fata mai usor perioadelor in care aportul de apa este sub nivelul optim. De asemenea, plantele tratate cu fungicidul Priaxor® EC vor absorbi mai bine azotul din sol. In acest mod, fertilizarea devine mai eficienta, iar dumneavoastra veti beneficia de sporuri semnificative de productie.

Un alt beneficiu al noului fungicid BASF este cresterea suprafetei foliare verzi. Totodata, aparatul foliar este mentinut verde pentru o perioada mai indelungata. Acest lucru este posibil datorita complementaritatii celor doua substante active din componenta produsului: fluxapiroxad si piraclostrobin. Avantajele acestui fungicid nu se opresc insa doar la mentinerea plantelor verzi pentru o perioada mai mare de timp. In conditii de seceta si arsita atmosferica, produsul poate preveni si aparitia arsurilor solare pe frunze, reducand astfel un alt factor ce poate provoca pagube importante de productie. 

Asadar, tratamentele culturilor de cereale paioase cu fungicidul Priaxor® EC, nu ofera doar protectie de incredere impotriva celor mai pagubitoare boli, ci ajuta plantele de cereale sa isi atinga potentialul maxim de productie, asigurandu-va profituri maxime. Astfel, fungicidul Priaxor® EC se dovedeste a fi un partener perfect in camp, prin combinatia unui control complet, preventiv si curativ al bolilor, cu efectele benefice asupra vitalitatii plantelor, totul pentru productii sporite si mai sanatoase.

BASF logo160

  

  

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>