Aplicarea fungicidelor foliare pentru a maximiza profitabilitatea culturii de grau

Sunt fungicidele o solutie pentru obtinerea de productii ridicate in cultura de grauManagementul bolilor este o componenta cheie a culturii de grau pentru obtinerea unei productii ridicate. In majoritatea anilor, nu este simplu ca productiile de grau sa fie mari, fara sa se intervina asupra controlului bolilor. Cele mai multe boli sunt gestionate cel mai bine prin utilizarea mai multor tactici care pot fi: proactive (rotatia culturilor, utilizarea soiurilor rezistente, maturitate variata, planul de fertilizare adecvat si aplicarea tratamentului la samanta si/sau fungicide foliare) si reactive (aplicarea fungicidelor foliare si recoltarea la timp).


Fungicidele sunt doar un instrument in arsenalul de gestionare a bolilor; cu toate acestea, cultivatorii de grau pun accent pe acest instrument unic.

Sa nu uitam! In cadrul evenimentului Ziua Graului Baragan vor fi prezentati un numar de 42 soiuri de grau iar genetica provine de la 9 companii producatoare de seminte. Intreaga platforma a fost semanata in aceleasi conditii si tratamentele cu produsele fitosanitare se aplica unitar pe suprafata.

In ceea ce priveste managementul bolilor pentru platforma Ziua Graului Baragan, combaterea bolilor in T1 este realizata cu Leander 750 EC si Kantik 450 EC, ambele produse actionand atat preventiv si curativ impotriva bolilor foliare precum: fainare (Erysiphe graminis), rugini (Puccinia spp.), septorioza (Septoria spp.).

Aparitia frunzei stindard marcheaza momentul optim de aplicare a celui de-al doilea tratament fungic. Produsul Zakeo Xtra este un fungicid complex cu doua substante active ce are ca efect prelungirea starii de vegetatie. Fungicidul se aplica in doza de 0,5 l/ha la aparitia primelor simptome.

Mai jos regasiti argumentele privind aplicarea fungicidelor foliare, precum si informatii privind luarea celor mai adecvate decizii de utilizare a fungicidelor. Cercetarile si experientele din agricultura ne arata ca utilizarea tratamentului la samanta si aplicarea fungicidelor foliare sunt de obicei necesare pentru a maximiza profitabilitatea culturii de grau.

 

Fungicidele foliare

Rolul fungicidelor foliare este de a gestiona anumite boli foliare cauzate de ciuperci. Bolile tinta sunt septorioza sau patarea bruna a graului (Septoria tritici), rugina cerealelor (Puccinia spp.), sfasierea frunzelor (Helmithosporium spp.) . “Patarea frunzelor” este un termen general deseori utilizat cand are loc patarea frunzelor/ ciupercile afecteaza frunzele in acelasi timp. Alte boli, precum toate acelea cauzate de virusuri si bacterii nu sunt controlate de fungicide.

In prezent, fungicidele sunt utilizate de majoritatea producatorilor interesati sa obtina productii ridicate de inalta calitate. Nu exista dubii ca producatorii vor recupera cel putin costul aplicarii fungicidelor in majoritatea anilor. Din pacate, tendinta actuala este sa se aplice fungicide pe baza unui calendar (etapa de crestere) si nu in functie de nevoia reala. Acesta este adesea cel mai potrivit lucru, mai ales cand preturile graului sunt ridicate. Fungicidele trebuie folosite cu siguranta atunci cand sunt necesare.

Rolul principal al fungicidelor este de a proteja potentialul productiei culturilor de pierderilor cauzate de bolile fungice specifice.

 

Cele mai adecvate decizii de utilizare a fungicidelor foliare:

Cea mai buna si cea mai durabila abordare este ca deciziile privind utilizarea fungicidelor foliare sa se bazeze pe rezultatele cercetarii pe teren si sa ia in considerare urmatorii factori care afecteaza cultura:

    • Rezistenta soiului semanat la boli – soiuri care rezista sau cel putin nu sunt extrem de sensibile- la bolile comune care sunt mult mai putin probabile sa raspunda la un fungicid).
    • Densitatea pe rand (desitatea mare pe rand duce la o penetrare redusa a luminii si a circulatiei aerului intre plante, iar ambele favorizeaza dezvoltarea bolilor foliare)
    • Semanatul timpuriu in toamna ( cresteri privind riscul infectarilor – ca rugina frunzei – care se poate observa in primavara)
    • Diversitatea soiurilor semanate ( diversitatea reduce sansele ca o singura boala sa provoace daune pe scara larga si sa produca pierderi intr-o ferma)
    • Aplicarea azotului in cantitati mari ( imbunatateste susceptibilitatea plantei la anumite boli)
    • Prognoza meteo favorabila dezvoltarii bolilor (umiditatea ridicata si caldura)
    • Istoricul parcelei din punct de vedere al bolilor ( care ofera o perspectiva cu privire la bolile cele mai problematice)
    • Activitatea bolii in cultura curenta ( bolile se agraveaza adesea in timp daca conditiile raman favorabile)

APPR
Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania

  

Noutati

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

07-01-2024 Porumb

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

Fermierii din Statele Unite ale Americii care au cultivat hibrizi de porumb de marca Pioneer® de la Corteva Agriscience au obtinut performante dovedite in camp, cu rezultate castigatoare in concursul anual de randament al Asociatiei Nationale Americane a Cultivatorilor de Porumb (NCGA) din 2023. David Hula din Charles City, Virginia, a stabilit un nou record mondial de 39.2 t/ha cu ajutorul hibridului de porumb P14830VYHR de la Pioneer®. Hula a depasit propriul sau record mondial anterior de 38.... Mai multe>>