O criza de oferta la grau, putin probabila in 2022 (Studiu - exporturi de cereale din Romania)

O criza de oferta la grau putin probabila in 2022 - Studiu al exporturilor de cereale din RomaniaO criza de oferta privitoare la grau este putin probabila in tara in 2022, in ciuda unei scaderi a productiei estimate la 10-15% fata de 2021. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Alinda Banica Business Consultancy privind exporturile de cereale din Romania. Exporturile de grau din Romania au fost situate, in ultimii 4 ani, la nivele cuprinse intre 36% si 50% din productia totala, inregistrandu-se un excedent semnificativ al productiei de grau in comparatie cu nivelul consumului intern.


Variatiile semnificative cu privire la nivelul exportului au fost generate si de calitatea productiei de grau, in anumiti ani existand cantitati nepanificabile, fapt ce a condus la un transfer catre consumul destinat animalelor.

Nivelul capacitatii de depozitare (aprox. 29 de milioane de tone in intreaga tara) poate, in teorie, sa acopere mare parte a productiei de cereale (25-27 milioane de tone anual – grau si porumb, principalele produse de agricultura romaneasca). Cu toate acestea, depozitele nu sunt distribuite in functie de productiile obtinute si nu toate pot asigura conditii optime de pastrare, ceea ce poate conduce la transferul anumitor cantitati suplimentare direct catre export.

Conform datelor existente la aceasta ora (EU Data), productia de grau in Romania, in 2022, se va situa putin peste 10 milioane de tone, in scadere cu aproximativ 10% - maximum 15% fata de nivelul anului 2021.

Cu toate acestea, o criza de oferta privitoare la grau este putin probabila in tara, avand in vedere nivelul ofertei cu mult superior cererii interne. In plus, exista un potential intern semnificativ de restructurare a culturilor (spre exemplu prin diminuarea suprafetelor de porumb si cresterea proportionala a celor de grau, ca urmare a preturilor in crestere cu privire la aceasta cultura).

Studiu al exporturilor de cereale din Romania - Alinda Banica fondator Alinda Banica Business Consultancy„Exista, mai accentuat in ultima vreme, tendinta de a avea un discurs care induce panica, iar subiectul exportului de materie prima, in special de grane, este unul care starneste discutii aprinse in spatiul public. Mai ales in astfel de perioade incarcate cu evenimente asupra carora nu avem control, este indicat sa pastram mintea deschisa si curiozitatea de a privi din mai multe perspective orice speta. Analiza noastra arata ca o criza de oferta privitoare la grau este putin probabila in Romania, avand in vedere nivelul ofertei cu mult superior cererii interne. Avem insa nevoie de continuarea investitiilor in ceea ce priveste prelucrarea materiilor prime (inclusiv a graului). Infiintarea de facilitati de productie ar putea conduce la o oferta suplimentara la nivelul produselor procesate, pentru care cererea nu este total acoperita din productia interna”, declara Alinda Banica, Principal Consultant in cadrul Alinda Banica Business Consultancy.

Analiza realizata de compania independenta de consultanta Alinda Banica Business Consultancy este bazata pe date ale Institutului National de Statistica, Allianz Trade, EU Data si nu si-a propus sa fie un studiu exhaustiv pe aceasta tema. Datele pentru anul 2021 nu sunt inca finalizate, iar date la INS pentru 2021 vor fi disponibile abia la sfarsitul anului 2022.

Alinda Banica Business Consultancy este un advisory boutique independent infiintat in urma cu 15 ani de catre Alinda Banica, antreprenor si profesionist cu o experienta de 20 de ani in domeniul financiar si management consulting.

 

Top sectoare de export ale Romaniei

Sectorul Agrifood a ocupat, in 2021, locul 4 in top sectoare de export, cu o suma de 1.492,45 milioane USD, la jumatate din exportul de electronice pe care il facem (ocupantul locului 1 in top sectoare de export, cu o valoare de 3,120.17 milioane USD), arata o analiza a datelor din 2021, valabile la data de astazi, iulie 2022. Dupa electronice, tara noastra exporta cel mai mult metale (2,202.05 milioane USD) si servicii de transport (1,785.35 milioane USD). Pe locul 5 in topul sectoarelor de export, dupa Agrifood, se situeaza sectorul Automotive (1,481.72 milioane USD).

Germania este principalul destinatar al exporturilor din Romania (4,951.80 milioane USD), urmata de Italia (2,441.74 milioane de USD), Franta (1,686.29 milioane USD), UK (1,239.55 milioane USD) si Olanda (1.049.12 milioane USD).

In comparatie, vecinii din UE arata astfel: in Ungaria, sectorul Agrifood ocupa locul 7 in top 10 sectoare de export, cu o valoare de 1,334.47 milioane de USD, iar in Bulgaria, sectorul Agrifood ocupa locul 3, cu o valoare de 1,115.81 milioane de USD.

 

Exporturi versus importuri de produse agricole in intervalul 2018-2020

La o analiza in istoric a exporturilor si importurilor de produse agricole, cu focus pe top 10 sectoare, in ultimii 3 ani, se observa ca exportul de cereale s-a situat pe locul 6 in total exporturi in 2020 (la 18% din valoarea exporturilor de masini, aparate si echipamente electrice), pe locul 6 in 2019 si pe locul 8 in 2018. In nici unul dintre anii analizati de compania de consultanta Alinda Banica Business Consultancy, importurile de orice tip de hrana nu au intrat in top 10.

Analizand specific cantitatile si valorile din sectorul Agrifood (legume, plante/ fructe comestibile/ cereale/ seminte si fructe oleaginoase) exportate, respectiv importate din perioada 2018-2020, se observa ca valoarea exporturilor de cereale s-a mentinut constanta in ultimii 3 ani, in jurul valorii de 2 miliarde de euro.

 

Capacitatea de depozitare in Romania

Tara noastra are o capacitate totala autorizata de depozitare de 29,041,398 de tone, dintre care de tip siloz (14,010,040 de tone) si magazie (15,031,358 de tone).

Doar productia culturilor de grau si porumb (Romania inregistrand productii de porumb mai mari decat cele ale productiei de grau, atat din punct de vedere al productiei la hectar, cat si al productiei totale), care reprezinta principalele cereale produse de agricultura romaneasca, se situeaza la un nivel de pana in 25-27 milioane de tone anual, o productie semnificativa raportat la un nivel al capacitatii de depozitare de aproximativ 29 de milioane de tone, existente la nivelul intregii tari.

„Chiar daca nivelul capacitatii depozitelor poate, in teorie, sa acopere mare parte a productiei de cereale, acestea nu sunt distribuite in functie de productiile obtinute, fapt ce conduce la transferul anumitor cantitati suplimentare direct catre export. Nu toate depozitele pot asigura conditii de pastrare corespunzatoare, fapt ce conduce, de asemenea, la transferul acestora catre export, cu precadere din zona de sud si vest a tarii unde se inregistreaza cele mai mari productii. O parte importanta a capacitatilor de depozitare apartine traderilor internationali de cereale, care sunt racordati puternic la piata internationala si vand cantitati impresionante exclusiv pe baze economice, la pretul cel mai bun, de obicei la export”, adauga Alinda Banica, Principal Consultant in cadrul Alinda Banica Business Consultancy.

 

Cum poate influenta situatia din Ucraina pretul la grau

Conform datelor existente la aceasta ora (EU Data), productia de grau din 2022 se va situa putin peste 10 milioane de tone, in scadere aproximativ cu 10% - maximum 15% fata de nivelul anului 2021. Cu toate acestea, exista pe piata o oferta suficienta de grau pentru consumul populatiei, provenita din productia interna, existand o serie de argumente esentiale in acest sens.

    • Piata cerealelor este racordata complet la piata internationala a cerealelor. Acest fapt influenteaza in mod negativ oferta de grau produs/ destinatia graului produs, in cazul unei cresteri puternice a pretului, care va conduce la o presiune pe exporturi si la o scadere proportionala o cantitatilor disponibile pentru piata interna. Un control asupra acestei tendinte nu se poate realiza decat prin intermediul unor masuri administrative (de limitare a exporturilor luate de guvern). Aceste masuri nu ar fi insa benefice, producand dezechilibre majore la nivelul pietei si afectand in mod direct fermierii, multi putand ajunge chiar in situatie de faliment, ca urmare a cresterilor agresive ale costurilor generate de input-uri (in special in zona ingrasamintelor).

 

    • Cu toate aceste influente, avand in vedere productia puternica interna, este putin probabil ca la nivelul ofertei de grau sa existe probleme de oferta la nivelul pietei. In privinta pretului insa, acesta va fi racordat la cel international, iar previziunile de crestere ale acestuia la nivelul urmatorului an agricol sunt foarte probabile.

 

„In opinia noastra, cantitatea suplimentara existenta la nivelul productiei fata de nivelul cererii nu va antrena o scadere a pretului, ci un transfer al cantitatilor excedentare pe pietele externe. Exista insa si posibilitatea unei usoare scaderi a pretului in cazul in care, ca efect al supraincarcarii infrastructurii logistice cu transporturi din Ucraina, ar fi ingreunate exporturile si, prin urmare, ar aparea necesitatea vanzarii produselor pe piata interna”, conchide Alinda Banica, Principal Consultant in cadrul Alinda Banica Business Consultancy.

Analiza integrala poate fi consultata aici.

 

Alinda Banica Business Consultancy - logoDespre Alinda Banica Business Consultancy

Alinda Banica Business Consultancy este un advisory boutique independent infiintat in urma cu 15 ani de catre Alinda Banica, antreprenor si profesionist cu o experienta de 20 de ani in domeniul financiar (asigurari, leasing, banking, management consulting).

Compania ofera consultanta de business companiilor din Romania, cu diverse structuri de actionariat, obtinand pentru acestea, de-a lungul timpului, finantari ce se ridica la 170 de mil EUR, precum si consultanta in domeniul asigurarilor. In portofoliul companiei se regasesc business-uri din sectoare si industrii diverse, de la IT&C, constructii, pharma & medical, pana la transport si agribusiness.

Alinda Banica Business Consultancy este un partener al agriculturii romanesti, cu know how si experienta in aceasta industrie, atat pe partea de consultanta de business, cat si consultanta in asigurari. Alinda Banica a coordonat prima finantare bancara cu garantie teren agricol din Romania, o tranzactie 10 milioane de euro in 2010 si a conceput si finantat prima tranzactie de tipul sale and lease back pe teren agricol din Romania, in 2012, cu un fond de investitii german.

De-a lungul timpului, a promovat acest sector la o serie de conferinte si evenimente internationale de profil. A organizat primul seminar din Romania de Commodities Hedging impreuna cu INTLFcStone membra a Chicago Market Exchange Group – in 2009, a fost invitata ca speaker pentru Romania la conferintele internationale de la Instanbul „Fats & Oils/ Feeds & Grains” in 2012 si 2013, iar in 2015 a fost invitata ca speaker in cadrul conferintei de Agricultura Ecologica care a avut loc la Hotel Intercontinental, cu tema New Challenges in Agri Business Insurance.

Mai multe informatii puteti accesa pe alindabanica.com  

Noutati

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

07-01-2024 Porumb

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

Fermierii din Statele Unite ale Americii care au cultivat hibrizi de porumb de marca Pioneer® de la Corteva Agriscience au obtinut performante dovedite in camp, cu rezultate castigatoare in concursul anual de randament al Asociatiei Nationale Americane a Cultivatorilor de Porumb (NCGA) din 2023. David Hula din Charles City, Virginia, a stabilit un nou record mondial de 39.2 t/ha cu ajutorul hibridului de porumb P14830VYHR de la Pioneer®. Hula a depasit propriul sau record mondial anterior de 38.... Mai multe>>