Cat valoreaza porumbul din recolta trecuta? - Analiza bursa cerealelor AgroGo

Cat valoreaza porumbul din recolta trecuta - Analiza bursa cerealelor"Sezonul trecut, a fost unul cu productii destul de bune la porumb, nu unul exceptional, dar totusi bun. O parte din cantitatea totala de porumb, 8.4 mil tone in 2016 in Romania, a fost vanduta la recoltare, iar o alta a ajuns in hambarele sau silozurile fermierilor" precizeaza Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma online de informare si tranzactionare a cerealelor.


"In aceasta perioada, am vazut in piata AgroGo — interfata online intre vanzatorii si cumparatorii de cereale, similara unei burse — semnale ca tot mai multi fermieri isi scot stocurile de porumb la vanzare. De aceea, ne-am gandit ca ar fi util sa facem o mica analiza asupra preturilor la porumb in aceasta perioada.

Incepem cu o mica trecere in revista a preturilor actuale ale porumbului. Zilele acestea, cotatiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tona, iar la CME Chicago de 601 lei/tona. Sunt preturi medii, in comparatie cu aceeasi perioada a ultimelor doua sezoane.

In piata fizica, pretul FOB Constanta (deci pretul pentru marfa incarcata in vase) pentru porumb era de 726 lei/tona (conform MADR), iar unele oferte de cumparare ale traderilor, in regim CPT Constanta (livrat la Constanta), erau la 643 lei/tona, in scadere ultima perioada.

Mai mult decat pretul curent, e interesant de urmarit si trendul preturilor. Daca ne uitam pe istoric, cel putin la MATIF, in ultimii doi ani, in luna iunie, pretul a fost in crestere.

Cine influenteaza insa trendurile pietei fizice locale? Pretul Constanta este un reper pentru Romania, iar el este influentat, la randul lui, de licitatiile internationale si de evolutia burselor. Acest lucru poate fi vazut in comparatiile dintre trendul burselor si cel al pretului local; in graficul de mai jos, este prezentata evolutia comparativa a preturilor porumbului la MATIF Paris si FOB Constanta:

1 Analiza porumb MATIFvsCONSTANTA mai 2017


Si mai interesant este de vazut influenta bursei CME Chicago. Chiar daca aceasta bursa este mult mai departe, din cauza volumelor foarte mari tranzactionate la Chicago, influenta globala a acestei burse se simte destul de puternic asupra preturilor din portul Constanta (vezi graficul de mai jos):

2 Analiza porumb CHICAGO CONSTANTA Mai 2017


Data fiind aceasta influenta a preturilor bursiere asupra pietei fizice, merita sa ne uitam mai atent pe ce ne arata in prezent bursele. Preturile din piata bursiera, fiind vorba de preturi futures (cu livrare la termen), ne pot ajuta sa aflam cum vad traderii si jucatorii de pe burse evolutia preturilor in urmatoarele luni si chiar ani. Astfel, daca ne uitam pe curba futures (grafic care prezinta preturile actuale la diferite date de livrare din viitor) vedem ca la MATIF Paris, pentru lunile iunie si august, traderii vad cresteri; in noiembrie, in mod firesc, pretul e usor mai mic, fiind dupa recoltare; apoi cresterea continua usor pentru noul sezon.

3 Analiza porumb curba futures MATIF


La bursa din Chicago, care am vazut ca influenteaza destul de puternic pretul porumbului din portul Constanta, preturile futures sunt intr-o usoara crestere, chiar si in perioada de recoltare (vezi graficul de mai jos):

4 Analiza porumb curba futures CHICAGO


Perspectivele par bune pentru porumb: se vad la orizont preturi in usoara crestere. Trebuie tinut cont de faptul ca preturile futures pot fi foarte volatile, cu schimbari mari de la o zi la alta — pentru jucatorii la bursa apar uneori schimbari majore de la un minut la altul, deci aceste curbe isi pot modifica forma, pe masura ce ne apropiem de datele de livrare, si aflam noi date despre stocurile si productia mondiala. De asemenea, credem ca si fermierii au remarcat de-a lungul anilor ca, si in piata fizica, preturile pot avea schimbari semnificative de la o zi la alta. De aceea, este recomandat ca atat cei care vand, cat si cei care cumpara porumb sau cereale in general sa se informeze regulat."

Vasile Topac
co-fondator AgroGo, platforma online de informare si tranzactionare a cerealelor


Despre AgroGo

AgroGo este platforma online de informare si tranzactionare a cerealelor, fiind prima platforma din Romania pe care se pot tranzactiona cereale la disponibil sau la termen. AgroGo ofera o alternativa simplificata a burselor de marfuri si sprijina astfel fermierii romani, prin incurajarea concurentei cumparatorilor in piata. 

AgroGo a fost creat cu scopul de a reduce riscurile si a creste profitul fermierilor, procesatorilor si chiar al traderilor. Platforma ofera informatiile necesare pentru luarea deciziilor in vanzarea si cumpararea de cereale (preturi la zi, analize, grafice, stiri etc.), si permite tranzactionarea intr-un mod organizat a produselor agricole. Preturile cerealelor sunt obtinute de la principalele burse internationale (MATIF - Paris, CBOT/CME - Chicago s.a.) si sunt completate de datele obtinute de la Ministerul Agriculturii, portul Constanta, precum si de la traderii parteneri, platforma AgroGo prezentand cele mai multe surse de preturi din tara actualizate periodic.

 

Noutati

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

07-01-2024 Porumb

39.2 tone de porumb la hectar - Un nou record mondial inregistrat Pioneer®

Fermierii din Statele Unite ale Americii care au cultivat hibrizi de porumb de marca Pioneer® de la Corteva Agriscience au obtinut performante dovedite in camp, cu rezultate castigatoare in concursul anual de randament al Asociatiei Nationale Americane a Cultivatorilor de Porumb (NCGA) din 2023. David Hula din Charles City, Virginia, a stabilit un nou record mondial de 39.2 t/ha cu ajutorul hibridului de porumb P14830VYHR de la Pioneer®. Hula a depasit propriul sau record mondial anterior de 38.... Mai multe>>