Amenajarea gradinilor si locuintelor in stil FENG SHUI

Amenajare gradini si locuinte in stil Feng ShuiCand intram intr-o locuinta, ne putem da seama daca o casa este armonioasa, relaxanta, calduroasa, primitoare sau, din contra, nearmonioasa, stresanta sau respingatoare. Unii proprietari spun despre casele lor ca sunt chiar norocoase, altii dimpotriva, vor sa se mute cat mai repede din acel loc. Cum ne putem da seama de aceste lucruri? Simplu! Simtind energia din interior! Este adevarat ca unii o pot face mai mult, iar altii mai putin…

Este de remarcat ca principiile Feng Shui pot fi aplicate atat gradinilor si locuintelor noi neamenajate, sau unora care se reamenajaza de la zero, precum si unei locuinte sau gradini gata amenajate, in care se identifica problemele existente si apoi se incearca remedierea lor. Feng Shui reprezinta o traditie a poporului chinez si merita a fi aplicata intrucat se bazeaza pe o experienta milenara. Este de remarcat faptul ca numeroase din aceste principii/reguli/recomandari se bazeaza pe bunul simt si se regasesc sub o forma sau alta si in alte traditii asiatice si nu numai. Si in frumoasele traditii romanesti (intre care, din pacate, multe sunt ignorate, uitate, ba chiar eliminate) se regasesc multe aspecte sanatoase, in deplina concordanta cu mediul inconjurator si cu bunul simt, uneori extrem de asemanatoare cu principiile Feng Shui. Dintre acestea se pot enumera: folosirea materialelor naturale in constructia si amenajarea casei (lemn, var, pamant etc.), gasirea apei pentru saparea fantanii, dispunerea obiectelor si aranjamentele din incaperi, icoanele, aleile serpuite, acoperisurile in mai multe ape etc. De aceea, se recomanda folosirea simbolurilor traditionale locale, paternul bioenergetic functionand cel mai bine in acest caz.

Ne referim aici la casele vechi romanesti si privind modul cum au fost amplasate in teren, pozitia anumitor obiecte din locuinta (pat, masa, razboi de tesut, ferestre etc.), culorile folosite la decor, formele acoperisurilor, pozitia lor in raport cu locuintele din imprejurimi etc.

Scopul artei Feng Shui este de a ne preveni asupra perturbarilor si modificarilor pe care mediul inconjurator (casele, obiectele, peisajele, formele) le poate avea asupra circulatiei armonioase a energiei, este bine sa fim atenti la ceea ce exista in jurul nostru atunci cand cumparam, construim sau amenajam o locuinta. Una este sa avem o locuinta si o gradina de minim 300-400 mp, sa fim inconjurati de arbusti, verdeata, locuinte frumoase, cu forme rotunde, si alta este sa fim inconjurati de terenuri lasate in paragina sau care se afla in vecinatatea unui cimitir, a unui spital etc.

Amenajarile si decorurile obtinute trebuie sa placa celor care locuiesc in spatiul respectiv, sa ii energizeze. O deosebita atentie trebuie acordata ordinei, atat in incaperi cat si in interioarele dulapurilor, sertarelor etc., in cazul contrar, dezordinea afectand calitatea vietii deoarece emana o energie negativa. Apa se va regasi intotdeauna in fata casei, nu in spatele sau, iar usa de la intrare va fi bine luminata tot timpul. Tot ca si reguli generale de amenajare, se recomanda folosirea a cat mai multe materiale naturale si cat mai putin mobilier (de obicei amenajarile de tip Feng Shui sunt mai degraba in stilul minimalist). Formele rotunde sunt cele mai indicate (daca se pot integra in spatiul respectiv, fara nici o fortare, altfel pierzandu-se echilibrul si armonia, regulile de baza ale Feng Shui-ului). Se recomanda din plin folosirea ca decoratiuni a amintirilor si cadourilor, acestea generand energii pozitive, precum si a simbolurilor. Acestea pot fi atat cele specifice Feng Shui, cat si cele apropiate de cultura noastra (icoane, vaze, ceramica etc.).

Animalele aduc intotdeauna liniste, pace si echilibru in locuinte iar actiunea de amenjare a gradinii este deosebit de importanta, ea fiind „responsabila” cu energia in casa.

 

Living open space luminos si spatios

Livingul trebuie sa fie cat mai luminos si spatios, plasamentul sau fiind recomandat a fi in mijlocul casei sau apartamentului. Existenta unui spatiu liber este necesara, deoarece energia trebuie sa circule liber, amenajarile de tip open space se preteaza cel mai bine principiilor de tip Feng Shui. Ca decoratiuni, in aceasta zona se recomanda tablourile vesele, dinamism prin culori (in special, in cazul in care proprietarii sunt tineri), obiecte care amintesc de locuri vizitate sau amintiri placute. Amestecul de culori trebuie sa inlature monotonia. Tot aici este locul icoanei, aceasta fiind incarcata puternic cu energie. Plantele si florile propuse pentru living au florile si frunzele carnoase, cat mai rotunde. In zona de dining este bine sa fie plasata o oglinda, aceasta reflectand bogatia de pe masa si deci multipli cand-o. Cea mai buna masa este cea rotunda, apoi cea dreptunghiulara. Scaunele au spatar inalt si solid. Locul de stat la masa este deosebit de important, fiecare membru al familiei trebuind sa stea catre directia de dezvoltare personala. Aceasta se poate afla conform numarului Kua.

Modul de calcul este urmatorul:

    1. Se transforma anul de nastere in anul lunar (daca e vorba de cineva nascut in ianuarie sau devreme in februarie, se scade un an din anul de nastere. Daca e cineva nascut in alte luni, calendarul lunar este acelasi cu anul din calendarul occidental). Este important de stiut calendarul chinezesc, pentru a stabili exact data la care se termina un anumit an.
    2. Se aduna ultimele 2 cifre ale anului, pana se ajunge la o singura cifra. De exemplu: data nasterii este 4.04.1978.

Se aduna 7 + 8 = 15 si apoi 1 + 5 = 6.

Apoi e in functie de sex:

    • Barbati: Se scade numarul obtinut din 10, adica 10 – 6 = 4. Numarul kua este 4. Daca se face calculul pentru un copil nascut in anul 2000 sau mai tarziu, scaderea se face din 9 si nu din 10;
    • Femei: Se aduna 5 la numarul obtinut, adica 5 + 6 = 11, apoi 1 + 1 = 2. Numarul kua este 2. Daca se face calculul pentru, un copil nascut in anul 2000 sau mai tarziu, se aduna 6 in loc de 5.

Atentie: Numarul kua 5 este egal cu: 2 pentru barbati si 8 pentru femei.

 

In bucatarie si baie nu se pun simboluri

Baia si bucataria nu se activeaza in cazul amenajarilor Feng Shui, in sensul ca, in aceste spatii nu se pun simboluri.Totusi, sunt si pentru aceste spatii reguli de urmat. Asa cum am aratat, tablia patului din dormitor nu este bine sa corespunda peretelui de la baie, existand si in acest caz remedii. De asemenea, aragazul si chiuveta nu trebuie sa fie lipite si nici fata in fata, iar bucataria nu trebuie sa fie plasata in sectorul Nord-Vest. Usa cuptorului trebuie sa se deschida intr-o directie favorabila tatalui casei (tabelul Kua), iar usa de la baie sa nu dea in living. Capacul de la WC se recomanda sa stea inchis.

 

Pat cu tablie si noptiere in dormitor

Noaptea ne energizam, de aceea trebuie acordata o atentie sporita amenajarii dormitorului. Astfel, in timpul noptii se recomanda scoaterea din priza a tuturor aparatelor electrice din acest spatiu, in caz contrar acestea emitand unde electromagnetice care vor interfera cu campul nostru.

Deosebit de importanta este alegerea mobilierului pentru dormitor iar persoana/persoanele sa doarma spre directia norocoasa (tabelul Kua). Patul trebuie sa aiba o tablie solida, inalta si sa fie sprijinit de un perete care sa nu corespunda cu baia. Daca totusi nu se poate ocoli acest lucru, se va pune pe spatele tabliei o cuvertura rosie care va absorbi energia negativa a apei. De asemenea, patul nu trebuie sa fie orientat spre usa iar pe partile laterale sa se foloseasca noptiere. In fata se recomanda un obiect de mobilier, dar si un spatiu liber care sa deschida perspective. Nu trebuie folosite in exces culorile de apa si de foc si nici lampa care are varf deasupra patului. Ca decoratiuni, se pot pune tablouri cu persoane apropiate sau fotografii de familie, in general recomandandu-se simplitate si lipsa de exces. Se pot folosi de asemenea simboluri legate de cuplu, cum sunt ratele mandarine.

 

Mediul inconjurator, terenul, gradina

Orice spatiu, privit la nivel micro (o incapere) sau macro (o constructie), este impartit in zone de influenta in care trebuie echilibrate cele cinci elemente de baza: foc, pamant, lemn, apa, metal. Cand ne decidem asupra constructiei unei case, in primul rand alegem zona si pe urma terenul, stabilind ulterior pozitia acesteia. Daca in trecut aceste alegeri erau usor de facut, acum ne este din ce in ce mai greu, drept dovada stand optiunea oamenilor de a-si construi locuinte la distante mari fata de serviciu.

Viata din ce in ce mai complexa ne determina sa alegem pozitia casei in functie de reglementarile urbanistice existente sau in functie de banii pe are ii avem. De cele mai multe ori facem multe compromisuri daunatoare vietii si sanatatii noastre. Inainte de a alege terenul pe care veti construi casa, este indicat sa cunoasteti factorii de risc zonali la care va veti expune dupa constructia acesteia. Amenajarea unei gradini sau a unei case in stil Feng Shui presupune o analiza a calitatii energiei din spatiul respectiv. Acest lucru inseamna evaluarea curgerii energiei determinata de factorii de mediu (amplasarea camerelor si a mobilei pentru spatiile interioare si a formelor de relief sau a cladirilor invecinate pentru spatiile exterioare).

Factorii de risc zonali sunt: clima din zona respectiva, calitatea aerului si a apei, zgomotul – una dintre marile probleme contemporane, poluarea chimica sau eventualele depozite cu deseuri, fenomenele electrice (cabluri subterane de inalta tensiune, linii de inalta tensiune, antene GSM, emitatoare radio, televiziune, instalatii radar etc.), radioactivitatea: atentie la materialele radioactive din zona si la emanatiile din sol.

 

Intreaba un specialist

Pentru detalii mai putin cunoscute in amenajarile FengShui ne-am adresat unui specialist in domeniul si anume, Mariana Iorgulescu (tel. : 0727050134 ; email: mariana.iorgulescu@gmail.com) care ne-a impartasit mai multe idei cu ajutorul carora si-a amenajat apartamentul familiei sale.

Pentru amenajarea locuintei in general este bine sa fie folosite culorile care determina elementul care guverneaza acel spatiu. In cazul locuintei noastre – un apartament obisnuit de 3 camere de bloc – elementul determinant era lemnul. De aceea am folosit cu predilectie in amenajare culoarea verde, asociata acestui element, in diverse nuante.

Daca elementul determinant ar fi fost pamantul, atunci am fi folosit cu predielctie in amenajare culoarea maro. Evident, in scopul obtinerii echilibrului si a inlaturarii monotoniei am folosit si alte culori.

Am folosit, de asemenea, cat mai mult materiale naturale. Nu am putut apela la mobiler din lemn masiv intrucat acesta reduce spatiul care, dupa cum stim este mic in cazul apartamentelor de bloc binecunoscute. In acest caz am apelat la mobilierul din pal. Acesta, avand in compozitia sa si lemn, este un material natural din punct de vedere Feng Shui.

Se stie ca Feng Shui-ul elimina aparatura electronica din locuinta. Insa regulile se trec prin necesitatile, gusturile si preferintele fiecaruia si ar fi o greseala sa se aplice habotnic, mai ales ca, in ultima instanta, noua trebuie sa ne placa amenajarile rezultante. Trebuie sa avem grija de nevoile si confortul nostru, asa cum il intelege fiecare. Astfel, in familia noastra, avem grija sa inchidem in dormitor toate aparatele electrice pe timpul noptii.

Trandafirii sunt frumosi dar, datorita tepilor se recomanda folosirea lor in gradina, cat mai aproape de gard. In schimb, o buna idee este folosirea bambusilor, care au capacitatea de a transforma energia negativa in pozitiva.

Din pacate, mai putin se iau in considerare principiile Feng Shui la amenajarile camerelor pentru copii sau adolescenti. Aici este necesar sa se delimiteze bine cele doua spatii: de dormit si de birou. La birou este important ca scaunul sa fie inalt si solid, sa aiba in spate perete iar in fata un spatiu liber, care sa asigure o deschidere.

  

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

06-12-2023 Flori

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

25-07-2023 Flori

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

18-07-2023 Flori

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

26-06-2023 Flori

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In premiera in Romania, producatorii de muscate si craciunite sunt sprijiniti de UE prin doua campanii de marketing, Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe) si Craciunite pentru Europa (Stars for Europe). Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

08-06-2023 Flori

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca si Asociatia ”Amicii Rozelor” din Romania lanseaza invitatia la ”Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri, care va avea loc sambata, 10 iunie 2023, la Statiunea de Cercetare Horticola (SCH) din cartierul Gheorgheni. Statiunea gazduieste de zeci de ani o colectie impresionanta de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de catre specialistii USAMV Cluj-... Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

03-11-2022 Arbori si arbusti ornamentali

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP, in parteneriat cu companiile Enel si E-Distributie, continua si anul acesta colaborarea in cadrul campaniei pentru cresterea calitatii spatiilor verzi din interiorul localitatilor, prin protejarea arborilor de agrement. Demersul are ca scop imbunatatirea zonelor verzi din interiorul localitatilor prin protejarea arborilor si inglobeaza o gama variata de evenimente desfasurate in mai multe zone ale tarii, precum Banat, Muntenia si Dobrogea. Mai multe>>