Personalitati de renume din domeniul arhitecturii peisajului vor vorbi despre peisajul contemporan in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE”. Evenimentul, dedicat profesionistilor din domeniu precum si tuturor celor interesati de peisaj in general, va avea loc pe 1 iunie 2017, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) din Bucuresti. Intrarea la conferinta este libera si nu este nevoie de inregistrarea prealabila a participarii.
Conferinta este organizata de International Federation of Landscape Architects, European Region (IFLA Europe) impreuna cu Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP) in cadrul celei de-a 28-a editii a evenimentului international Conferinta si Adunarea Generala IFLA Europe 2017 care se desfasoara in perioada 1-4 iunie la Bucuresti. IFLA Europe reprezinta 34 de asociatii nationale ale profesionistilor peisagisti din Europa, respectiv aproximativ 15.000 de profesionisti de pe intregul continent.
Tema evenimentului de anul acesta, “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE”, abordeaza o problema recurenta a peisajului contemporan la nivel international, care este una politica si foarte reala. Pe de o parte, peisajul nu cunoaste limite, granite sau frontiere, fiind o realitate spatiala si sociala fluida, suprapusa si intretaiata. Pe de alta parte, accesibilitatea, mobilitatea spatiala, migrarea oamenilor, a animalelor si a plantelor sunt subiecte centrale ale designului contemporan. Tema ridica practic problema limitei sau non-limitei in peisaj. In acest sens, in cadrul conferintei vor sustine prezentari:
Ellen Fetzer, profesor coordonator de programe de peisagistica la Universitatea Nuertingen-Geislingen din Germania si vicepresedinte ECLAS - Consiliul European al Scolilor de Arhitectura Peisajului, va vorbi despre Peisaje solide pentru democratii solide: peisagistii ca intermediari ai dezbaterilor. Planificarea si proiectarea peisajului reprezinta procese complexe de invatare la baza carora sta peisajul, ca fundament al discursului. Aceasta prezentare vine sa sublinieze faptul ca este foarte important ca profesiile ce se afla in stransa legatura cu peisajul sa fie pregatite pentru a solutiona aceste procese intr-o maniera democratica.
Albert Fekete, arhitect peisagist maghiar avand la activ numeroase premii internationale precum Landscape Architect of the Year in 2012 si in 2017 in Ungaria si premiul „Europa Nostra Prize” al Uniunii Europene in 2014, va sustine prezentarea Regionalitate in educatia de arhitectura peisajului, cercetare si activitate profesionala – un studiu de caz Est-European. Profesia de peisagist, care exista de peste 100 de ani in alte parti ale lumii, este una tanara in Europa de Est. Baza stiintifica si practica a acestei specializari s-a dezvoltat ca o parte a arhitecturii in sensul ei larg care in ultimii ani a evoluat intr-o disciplina ce combina arhitectura, planificarea, protectia mediului, aspecte ale dezvoltarii durabile, horticultura etc. Constientizarea sociala a arhitecturii peisajului in tarile Europei de Est a avut un start foarte lent si a crescut dupa anii 2000, sute de proiecte de spatii publice fiind implementate in ultimii 10 ani.
Nigel Thorne, arhitect peisagist englez, a fost administrator al Landscape Institute din Marea Britanie timp de peste 15 ani, precum si presedintele acestei organizatii in perioada 2006-2008. De asemenea, in perioada 2010-2013 el a ocupat pozitia de presedintele al IFLA Europe. Acesta va vorbi despre infrastructurile spatiale verzi: Sistemele verzi - ce s-a intamplat, de fapt? – O privire critica asupra celor 30 de ani de asa zisa practica peisagistica durabila. Oamenii sunt singurii vinovati care ne incarca universul cu limitari de genul frontierelor administrative si granitelor, si care, totodata, au definit cu exactitate pozitia noastra in ziua de astazi referitoare la tara, poporul, cultura si comunitatea in care traim. Oamenii erau odata cei mai de seama sustinatori ai sistemelor verzi „in viata”; respectand si lucrand pamantul ca modalitate de a-si asigura traiul, folosindu-l cu intelepciune pentru obtinerea hranei, ca mediu pentru transport, protectie si practic pentru orice altceva. Pe masura ce populatia a crescut, respectul pentru propriul peisaj si mediu a scazut si poate ca acesta este motivul pentru care este sugerat faptul ca sistemele v erzi reprezinta o nascocire recenta, „formulata” de catre americani in urma cu aproximativ 30 de ani, in idea unei abordari moderne cu privire la interventia umana in vederea dezvoltarii.
Felix Marcu, expert in arheologie si managerul unuia dintre cele mai importante muzee din Romania, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, este persoana desemnata de Ministerul Culturii in pozitia de presedinte al Comisiei LIMES Romania, comisie al carei scop este acela de a pregati inscrierea frontierei romane a Daciei in lista patrimoniului mondial UNESCO. Prezentarea Limes – frontiera care uneste Europa va constitui o privire generala asupra a ceea ce a mai ramas din frontierele Imperiului Roman, frontiere extinse de-a lungul Europei.
Luana Simion, peisagist in cadrul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, va sustine prezentarea Nu doresti ce nu cunosti. Parcul Natural Vacaresti in cadrul careia se va arata evolutia acestui spatiu de la un potential suport pentru Jocurile Olimpice la rezervatia naturala de azi ce gazduieste peste 90 de specii de pasari intr-un peisaj unic si totodata izolat.
Lala Panait, parte a initiativei „La Terenuri – Spatiu Comun in Manastur” din Cluj-Napoca, va vorbi in cadrul conferintei despre Gardul nostru cel de toate zilele ia-ni-l noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, prezentarea vizand valul de ingradiri din spatiul public romanesc privit din perspectiva nevoii de spatii comune pentru locuitorii cartierelor si pentru cultura locala.
Diana Culescu, presedintele AsoP Romania, va vorbi despre Frontiere mentale si decalaje in comunicare. Imaginea arhitecturii peisajului in Romania ramane inca una vaga si imprecisa. Deseori daca spui ca esti peisagist lumea te intreaba daca poti sa le pictezi si lor un tablou frumos ... „gen Monet”. In cazurile mai fericite oamenii inteleg ca peisagistii au de-a face cu floricele si gradini. Desi nu au iesit cu totul la lumina, o serie de proiecte legislative din ultimii ani demonstreaza faptul ca peisagistii nu mai sunt doar cei ce picteaza frumos sau planteaza pansele in spatiul public ci incep sa isi gaseasca locul firesc si necesar in proiectarea si planificarea spatiilor cotidiene.
Kázmér Kovács, architect si profesor la scoala de arhitectura din Bucuresti, reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania in cadrul conferintei, va aborda o problema spinoasa: Peisaj si arhitectura – (non)frontiere profesionale. Trasarea unei limite este gestul primordial al arhitecturii. In acelasi timp, stabilirea de granite ramane modul oamenilor si al umanitatii de a da identitate unui loc. In schimb, peisajul este o alcatuire ce nu este in nici un chip determinanta de limite fizice. Relatia dintre cele doua domenii este, drept urmare, una complicata, incerta si, totusi, inevitabila.
Anul acesta, in cadrul Conferintei si Adunarii Generale IFLA Europe 2017 este organizata si o expozitie de postere pornind de la tema generala a evenimetului: “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE”. Scopul expozitiei este de a aduce in fata publicului larg, precum si a profesionistilor din domenii conexe si a reprezentantilor administratiilor publice, proiecte si demersuri care dezvaluie specificitatea profesiei peisagistului. Expozitia va avea loc in perioada 31 mai - 7 iunie 2017 pe imprejmuirea Palatului Voievodal Curtea Veche.
Pentru mai multe detalii cu privire la Conferinta IFLA Europe 2017 accesati pagina
http://asop.org.ro/ifla2017/conference/
Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP este un organism national unic, non- guvernamental, apolitic si independent, constituit in decembrie 2004, care a luat fiinta ca o necesitate pentru sprijinirea exercitarii profesiei de peisagist, sustinerea domeniului peisagistic ca si act de imbunatatire a calitatii vietii si de creatie artistica, dar si pentru promovarea in Romania a principiilor enuntate de Conventia Europeana a Peisajului (Florenta, 2000), ratificata de tara noastra prin Legea nr. 451/2002. Ca reprezentant al organizatiei profesionale europene – International Federation of Landscape Architects, European Region (IFLA EUROPE) – asociatia actioneaza si pentru dezvoltarea unui cadru de viata durabil precum si pentru protejarea si conservarea patrimoniului istoric, cultural si natural.
Pentru detalii suplimentare, va puteti adresa persoanei de contact:
peisagist Teodora KOOS 0742 025 098 / [email protected]
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
20-06-2025 Energie regenerabila
Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
16-06-2025 Fungicide
Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>
16-06-2025 Pomicultura
Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir. Mai multe>>
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>