Bolile si daunatorii vitei de vie | Tratamente de combatere chimica si biologica

Bolile si daunatorii vitei de vie - Tratamente de combatere chimica si biologicaO problema dificila a viticulturii contemporane, cu tendinta de crestere in viitor, o reprezinta sensibilitatea soiurilor existente, in cultura, la atacul de boli si daunatori specifici. Prevenirea daunelor, care pot sa ajunga pana la compromiterea totala a recoltei de struguri, impune aplicarea de tratamente costisitoare, care pot reprezenta pana la 30-35% din cheltuielile de productie.


Pesticidele folosite in combaterea bolilor si daunatorilor vitei de vie, pe langa efectul lor favorabil, sporesc gradul de agresivitate al acestora si contribuie la poluarea mediului si a recoltei de struguri, atunci cand nu sunt folosite rational. Cu toate neajunsurile pe care le prezinta pesticidele, pana la obtinerea si promovarea in practica a unor soiuri de vita roditoare, rezistente sau macar tolerante, fara masuri de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor, productia de struguri ramane incerta si in mod asemanator calitatea acesteia.

 

Bolile vitei de vie

Bolile parazitare specifice vitei de vie se impart in trei grupe: boli criptogamice produse de ciuperci, boli virotice produse de virusuri si micoplasme si boli bacteriene (bacterioze) produse de bacterii.

Bolile criptogamice cuprind o prima grupa de prezenta relativ regulata in tara noastra si pentru care se intreprind an de an masuri de prevenire si combatere. Acestea sunt: mana  (Plasmopara viticola), fainarea  (Uncinula necator) si putregaiul cenusiu al strugurilor  (Botrytis cinerea Pers.). A doua grupa de boli criptogamice, pentru care se intreprind masuri de combatere, numai atunci cand acestea devin necesare, cuprinde: antracnoza  (Gleosporium ampelofagum) si escorioza (Pomopsis viticola Sacc.).

Bolile virotice includ degenerarile infectioase precum: scurtnodarea  (Arabis mosaic), mozaicul nervurian, marmorarea  (Flech, Marbrure), boala lemnului striat  (Legno-riceia, Stempitting), rasucirea frunzelor  (Leafroll, Enroulement), ingalbenirea aurie  (Flavescence dore) s.a.

Bolile bacteriene (bacteriozele) au ca reprezentant de temut cancerul bacterian  (Agrobacterium tumefaciens Smith si Town/conn).

 

Daunatorii vitei de vie

Daunatorii vitei de vie cuprind o prima grupa cu frecventa relativ regulata in tara noastra si pentru care se intreprind an de an masuri de prevenire si combatere: acarienii apartinand familiei Tetranychidae si Eriophydae si moliile strugurilor reprezentate prin eudemis (Lobesia botrana Denet Schiff) si Cochilis (Colysia ambigualla Hb).

Daunatorii vitei de vie mai cuprind o alta grupa formata din omida paroasa a dudului  (Hyphantria cunea Drury), tripsul vitei de vie  (Anaphotripsnetis priesner), paduchele testos  (Eulecanium corni), paduchele lanos  (Pulvinaria vitis Torg), forfecarul vitei de vie  (Lethrus apterus Loxm) si tigararul  (Byctiscus betulae L) pentru care se intreprind masuri de combatere numai atunci cand acestea devin necesare.

 

Tratamentele fitosanitare pentru protectia plantatiilor viticole

In tara noastra protectia plantatiilor viticole roditoare este inglobata in actiunea mai larga de protectie fitosanitara organizata si coordonata la nivel national in cadrul retelei de prognoza si avertizare a bolilor si daunatorilor plantelor. Astfel, in baza studiilor repetate an de an asupra evolutiei bolilor si daunatorilor, in stransa legatura cu conditiile climatice, statiunile de prognoza fitosanitara indica, prin buletinul de avertizare pe care il emit, data aplicarii tratamentelor pentru fiecare boala si daunator in parte, substantele care trebuiesc folosite, concentratia si eventualele posibilitati de complexare a acestora pentru mai multe boli si daunatori la un singur tratament. Combaterea chimica a principalelor boli si daunatori se realizeaza cu produsele avizate si concentratiile recomandate.

Combaterea chimica va ramane inca mult timp principala masura de combatere dar se propun urmatoarele amendamente:

    • retinerea de la aplicarea tratamentelor de rutina si efectuarea lor dupa un plan bine stabilit si aplicarea lor numai la nevoie.
    • interventiile propriu-zise se fac numai pe baza de prognoza si avertizare.
    • atunci cand pragul de toleranta nu este depasit de mai multi daunatori si numai de unul este de dorit sa se utilizeze un produs specific impotriva daunatorului respectiv.
    • la alegerea produselor se acorda o mare atentie pericolului pe care acesta il reprezinta pentru insectele utile si remanentei lor.
    • trebuie avut in vedere aplicarea tratamentelor preventive, astfel eficacitatea acestora creste, iar numarul tratamentelor poate sa scada.


O schema eficienta de tratamente pentru boli si daunatori pe intreaga perioada de vegetatie se stabileste in functie de fenofazele de dezvoltare ale plantei.

FENOFAZA

BOALA / DAUNATOR

PRODUSUL

DOZA / HA

Lastari 3-5 cm

Fainare
Acarieni

MICROTHIOL
VERTIMEC PRO

3 kg/ha 
0,75 l/ha

Lastari 10-15 cm

Mana
Fainare
Acarieni

CAPTAN 80 WDG
KARATHANE GOLD
ENVIDOR 240 SC

1,25 kg/ha 
0,5 l/ha 
0,4 1 /ha

Inainte de inflorit

Mana
Fainare
Molie

DITHANE M45 
BUMPER 250 EC 
VERTIMEC PRO

2 kg/ha 
0,2 l/ha 
0,75 l/ha

Dupa inflorit

Mana
Fainare
Putregai

MIKAL FLASH 
FALCON 460 SC 
CANTUS

3 kg/ha 
0,3 l/ha 
1 kg/ha

Cresterea boabelor

Mana
Fainare

UNIVERSALIS 
TOPSIN 70 WDG

2 l/ha 
1 kg/ha

Compactarea ciorchinilor

Mana
Fainare
Acarieni

VONDOZEB

TOPSIN 70 WDG

NOVADIM PROGRESS

2 kg/ha 
1 kg/ha 
1 l/ha

Cresterea ciorchinilor

Mana
Fainare
Putregai

DITHANE M 45 
BUMPER 250 EC 
MYTHOS

2 kg/ha 
0,2 l/ha 
3 l/ha

In parga

Mana
Putregai

VONDOZEB 
PYRUS 400 SC

2 kg/ha 
1,5 l/ha

 

Se recomanda folosirea fungicidelor sistemice, care au o putere rapida de patrundere in planta si o perioada mai mare de actiune asupra agentilor patogeni atat preventiva cat si curativa.

 

Fungicide sistemice pentru combaterea manei: 

    • ELECTIS 75 WG - 0,15%   sau
    • VINCARE 51,7 WG - 0,2%   sau
    • RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - 0,25%   sau
    • MILDICUT - 0,3%   sau
    • ACROBAT MZ 69 WG - 0,2%   sau
    • EQUATION PRO - 0,04%

 

Fungicide sistemice care combat fainarea:

    • TOP AS 100 EC - 0,03 - 0,05%   sau
    • BUMPER 250 EC - 0,02%   sau
    • TOPSIN 500 SC - 0,15%   sau
    • SYSTHANE FORTE - 0,01%   sau
    • FALCON 460 EC - 0,03%

 

Fungicide care combat mana si fainarea: 

    • SHAVIT 72 WDG - 0,2%   sau
    • MANOXIN M60 PU - 0,4%   sau
    • UNIVERSALIS 593 SC - 0,2 %

 

+ Acaricid pentru acarieni:

    • NISSORUN 10 WP - 0,05%

 

+ Insecticid:

    • FASTER 10 EC - 0,0751/ha   sau
    • DECIS 25 WG - 30 g/ha

 

Metode agrotehnice de protectie fitosanitara la Vita-de-vie

    • alegerea terenului are un rol important in prevenirea atacului unor daunatori. Pe terenurile argiloase, grele, se dezvolta bine filoxera.
    • asolamentul - rotatia culturilor contribuie la limitarea populatiilor de daunatori.
    • lucrarile solului - aratul, grapatul, discuitul, prasitul, contribuie la creearea conditiilor optime pentru dezvoltarea plantelor ducand la diminuarea rezervei biologice a daunatorilor ce isi desfasoara in intregime sau partial ciclul biologic in sol (ou-larve-pupe-adulti), prin actiunea directa a pieselor active a masinilor agricole, s-au indirecta prin schimbarea vegetatiei si a microclimatului.
    • aplicarea rationala a ingrasamintelor si a amendamentelor are un efect benefic asupra plantelor, sporind rezistenta acestora la atacul bolilor si daunatorilor.
    • cultivarea soiurilor rezistente sau tolerante la atacul bolilor si daunatorilor. Selectarea unor soiuri rezistente si introducerea lor in cultura, rezolva in bune conditii problema protectiei plantelor. Materialul de plantat trebuie sa fie liber de boli si de daunatori.
    • folosirea temperaturilor scazute sau ridicate, focul pentru distrugerea resturilor vegetale, lumina utilizata pentru capturarea insectelor, fototropism pozitiv.

 

Metodele biologice de protectie a Vitei-de-vie

Combaterea biologica presupune utilizarea organismelor vii si a produsilor activitatii biologice cu scopul reglarii populatiilor de daunatori prin reducerea densitatii numerice a populatiilor daunatoare sub limita pragului economic de daunare. Metodele biologice nu prezinta pericol pentru om sau animale, protejand fauna utila si nu determina aparitia fenomenului de rezistenta, in unele cazuri este economica, in cazul utilizarii biopreparatelor, acestea sunt in general compatibile cu multe insecticide. 

    • Utilizarea microorganismelor patogene (virusuri, bacterii, ciuperci).
    • Folosirea faunei utile (zoofagilor - pradatori si paraziti).
    • Utilizarea de substante biologice active (feromonii sexuali de sinteza).
    • Folosirea produselor fortifiante obtinute din extracte botanice de origine naturala.


Un rol important le revin urmatoarelor masuri:

    • Fertilizarea rationala a plantatiilor, in vederea asigurarii unui echilibru intre procesele de crestere si fructificare.
    • Evitarea excesului de azot care determina cresteri luxuriante si sensibilizarea vitei de vie la atacul bolilor si daunatorilor.
    • Fertilizarea cu fosfor si magneziu in vederea sporirii rezistentei la boli si daunatori.
    • Evitarea carentei s-au a excesului de potasiu care sensibilizeaza vita de vie la atacul bolilor si daunatorilor.
    • Efectuarea la timp a lucrarilor solului, care contribuie la distrugerea multor agenti patogeni si daunatori.
    • Inlaturarea prin lucrarile in verde a numeroaselor surse de infectie, concomitent cu aerisirea butucilor.
    • Stabilirea elementelor de prognoza si de avertizare pe baza pragurilor economice de daunare.

  

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>