Cum sa folosesti cele mai bune solutii pentru a obtine struguri sanatosi si vinuri de exceptie

delan-pro-vieA produce un vin de buna calitate este o arta, o particularitate unica si specifica fiecarei crame. Iar vinurile obtinute incununeaza toate eforturile de peste an. Mai intai ai nevoie de struguri sanatosi, culesi la momentul optim, apoi de o tehnologie moderna de vinificatie. Insa pentru un vin cu adevarat remarcabil, trebuie sa poti pune in valoare calitatile strugurilor culesi din plantatia in care ai realizat numeroase lucrari de intretinere si in care ai aplicat tehnologii performante de protectie.


Recunoscand nevoile specifice ale viticultorilor, compania BASF a adus in Romania un nou produs dedicat combaterii manei la vita de vie: Delan® Pro. Acest fungicid reprezinta o combinatie unica de doua substante active, ditianon si fosfonati de potasiu, a caror sinergie asigura combaterea extrem de eficienta a manei vitei de vie, protejeaza noile cresteri si stimuleaza mecanismele naturale de aparare ale plantei, ofera performanta ridicata chiar si in conditii meteo dificile si, cel mai important, nu afecteaza proprietatile organoleptice ale vinului.

Fungicidul Delan® Pro, prin formularea sa si compozitia speciala (125 g/l ditianon + 561 g/l fosfonati de potasiu), reprezinta un instrument esential in managementul rezistentei, gratie actiunii multi-site a ditianonului, capabil in acelasi timp sa protejeze noile cresteri ale plantei datorita actiunii sistemice deosebite a fosfonatilor de potasiu.

 

Cele doua substante active ale Delan® Pro ofera performante excelente

ditianon-mod-actiune

Prima substanta activa, ditianonul, are un istoric indelungat in ceea ce priveste eficacitatea contra manei. Ditianon a fost introdus in Europa in urma cu aproape 60 de ani, fiind o substanta activa cu actiune de contact si efect multi-site.

Ditianon intrerupe functionarea normala a unul mare numar de enzime fungice, perturband producerea de energie a celulelor fungice si procesele metabolice specifice agentului patogen care cauzeaza mana vitei de vie (Plasmopara viticola).

A doua substanta activa din Delan® Pro, este acidul fosfonic (cunoscut si sub numele de fosfonati de potasiu). Fosforul este un element de baza pentru dezvoltarea tuturor speciilor, tocmai de aceea sunt si folosite ingrasamintele pe baza de fosfor. Dar compusii chimici pe baza de fosfor din componenta ingrasamintelor nu asigura si protectie impotriva agentilor patogeni.

actiune-delan-plasmopara-viticola

Insa acidul fosfonic din Delan Pro are proprietati fungicide, actiune sistemica si mobilitate ridicata, poate proteja noile cresteri si actioneaza direct asupra patogenului Plasmopara viticola, mai ales in timpul primelor stadii de dezvoltare a ciupercii. De asemenea, stimuleaza si mecanismele naturale de aparare ale plantei. Impreuna, ditianonul si fosfonatii de potasiu au efect sinergic, oferind protectie completa vitei de vie impotriva manei.

 

Delan® Pro este un fungicid cu tehnologie proactiva

Ce inseamna proactiv? Se spune ca este intotdeauna mai bine sa previi decat sa tratezi. Produsul Delan® Pro face un pas in plus in acest sens si ofera o protectie proactiva, prin activarea mecanismelor naturale de aparare ale plantei. Dar cum este posibil acest lucru?

fosfonati-potasiu-mod-actiune

Dupa tratamentul cu produsul Delan® Pro, fosfonatii de potasiu sunt recunoscuti in prima faza de celulele plantei de vita de vie si declanseaza o serie de semnale de mobilizare pentru producerea substantelor inhibitoare ale patogenului. De asemenea, acidul fosfonic stimuleaza si productia de receptori ce permit recunoasterea rapida a ciupercii. Celula activata trimite astfel semnale in intreaga planta, pentru un efect rapid si generalizat.

In a doua faza, acidul fosfonic inhiba in mod direct ciuperca Plasmopara viticola. In acelasi timp, receptorii celulari ai vitei de vie emit molecule de semnalizare cu ajutorul carora celula incepe sa produca diverse elemente de aparare. In plus, celula atacata de agentul patogen emite si semnale de alarma catre restul plantei.

In cea de-a treia faza, celulele activate din vita de vie elibereaza enzime antifungice specifice, ce pot ridica bariere fizice de aparare, al caror rol este sa inhibe dezvoltarea agentului patogen. 

Astfel, prin actiunea celor doua substante active, ditianon si fosfonatii de potasiu, fungicidul Delan® Pro asigura o eficacitate in combaterea manei la vita de vie. cu aproape 10% mai mare decat produsele competitoare.

 

Fungicidul Delan® Pro ofera o protectie robusta si de lunga durata impotriva manei

Am aratat cum efectele sinergice ale ditianonului si fosfonatilor de potasiu asigura performante remarcabile. Dar, mai mult de atat, fungicidul BASF este capabil sa protejeze si noile cresteri ale plantei. 

delan-protectie-cresteri-noi

Eficienta produsului BASF a fost dovedita in mod repetat, atat pe frunze, cat si pe ciorchini. in cadrul testelor de eficacitate, realizate in Europa (rezultatele au aratat o eficacitate de aprox. 95%, depasind eficacitatea oferita de alte produse competitoare bine cunoscute).

delan-eficacitate-comparatie

Acest lucru este posibil si datorita modului de preluare a celor doua substante. Ditianonul este preluat de stratul ceros al frunzei, formand bariere puternice de protectie, in vreme ce fosfonatii de potasiu sunt distribuiti atat pe stratul ceros, cat si in interiorul frunzelor. Pe stratul ceros, cele doua substante interactioneaza, asigurand protectia pe o perioada indelungata. La interiorul plantei, fosfonatii de potasiu sunt preluati de frunze, apoi distribuiti rapid in intreaga planta, acropetal si bazipetal, protejand asadar si noile cresteri, care nu au fost tratate in mod direct, in timpul aplicarii fungicidului Delan® Pro. 

 

Care este momentul optim de aplicare a fungicidului Delan® Pro

Produsul ofera o fereastra flexibila de aplicare, de la inflorescentele clar vizibile, pana la momentul in care boabele de struguri capata culoarea specifica, adica intre stadiile BBCH 53-83. Viticultorii pot aplica maxim 4 tratamente pe sezon cu fungicidul Delan® Pro, la un interval de 10 zile intre tratamente si cu un timp de pauza de 42 de zile. Doza de aplicare este de 3 – 4 l/ha. 

Totodata, formularea unica a acestui fungicid asigura o mai buna acoperire a frunzelor si ciorchinilor, pentru o protectie completa. Acest lucru este posibil datorita faptului ca Delan® Pro contine particule mult mai mici, comparativ cu multe alte produse standard de pe piata, acestea avand capacitatea de a spori gradul de acoperire. 

De asemeni, fungicidul Delan® Pro este recomandat pentru a fi folosit si de viticultorii care se confrunta cu conditii climatice dificile. De altfel, produsul ofera o protectie eficace chiar si in cazul precipitatiilor abundente, datorita rezistentei excelente la spalare. 

delan-rezistenta-spalare

 

Folosind Delan® Pro puteti obtine importante beneficii suplimentare

Pe langa protectia de incredere impotriva atacurilor de mana pe frunze sau pe ciorchini, Delan® Pro este si un instrument important pentru viticultori in managementul rezistentei, deoarece, datorita modului de actiune multi-site, ditianonul controleaza tulpini rezistente ale Plasmopara viticola. De asemenea, pana acum nu s-au semnalat cazuri de aparitie a rezistentei pentru ditianon sau fosfonatii de potasiu.

Desigur, produsul este selectiv pentru cultura de vita de vie, neafectand dezvoltarea culturii sau calitatea productiei. Acest lucru s-a demonstrat in urma numeroaselor teste de eficacitate realizate in Europa, in conditiile utilizarii conform recomandarilor de pe eticheta produsului.

In plus, testele intensive efectuate au evidentiat faptul ca fungicidul Delan Pro® nu influenteaza n mod negativ procesul de vinificatie, fermentarea alcoolica sau malolactica, compozitia mustului sau calitatile organoleptice ale vinului. In plus, viticultorii pot beneficia de un flux comercial securizat pentru strugurii de masa, strugurii pentru vin sau bauturi alcoolice, datorita stabilirii MRL-urilor (nivelurile maxime de reziduuri) pentru cele doua substante active, ditianon si fosfonatii de potasiu.

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>