Anul Veterinar 2011: UE intenţionează să combată crizele alimentare

       O serie de crize din ultimii 15-20 de ani, inclusiv encefalopatia spongiformă bovină, febra aftoasă şi contaminările cu dioxină au impulsionat Uniunea Europeană să revizuiască întregul sistem de siguranţă alimentară pentru a-l transforma în cel mai sigur din lume, în prezent.






Bazat pe răspuns rapid şi eficient, înseamnă că toate problemele pot fi abordate în stadiu incipient şi cu eficienţă.

Managementul crizei pe lanţul alimentar este subiectul din acest an al Conferinţei UE din cadrul Săptămânii Veterinare ce a avut loc la Bruxelles. Conferinţa a adus laolaltă reprezentanţi ai guvernelor, industriei alimentare şi asociaţiilor de veterinari din întreaga lume.

Veterinarii joacă adesea un rol pivotal în managementul crizelor pe lanţul alimentar şi Săptămâna Veterinară din acest an subliniază rolul acesta şi importanţa profesiei de veterinar în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor UE. Anul acesta, 2011 a fost de asemenea declarat Anul Mondial Veterinar, printre activităţie planificate numărându-se şi un concurs internaţional de fotografie.

John Dalli, comisarul UE pe politici de sănătate şi consumatori, care a premiat câştigătorii regionali ai consursului, a declarat: „Datorită lecţiilor pe care le-am învăţat având de-a face cu crize care au ameninţat siguranţa şi securitatea alimentară, Uniunea Europeană poate fi cu adevărat descrisă ca fiind regiunea cea mai bine pregătită din lume.
Desigur, nu putem elimina crizele viitoare. Cu toate acestea, cred că măsura importantă a succesului nostru nu trebuie să fie legată de numărul de crize controlate, ci de viteza, decizia şi eficienţa cu care acţionăm în astfel de situaţii.

 

 

Conferinţa Săptămânii Veterinare

Conferinţa a avut loc la Bruxelles pe 18 şi 19 mai. Peste 400 de reprezentanţi guvernamentali, ai industriei alimentare şi ai asociaţiilor de veterinari au participat. În prima zi, conferinţa s-a concentrat pe impactul politic, social şi economic al crizelor în lanţul alimentar şi rolul veterinarilor în managementul unor astfel de crize.

De asemenea, a examinat şi studii de caz specifice, precum răspunsul UE la epidemiile de gripa aviară din 2005 şi 2006, contaminarea cu dioxină a porcilor din Irlanda în 2008 şi criza cărnii din Germania, care s-a dovedit a fi nepotrivită consumului uman în 2006.

Acum, participanţii au discutat despre situaţia febrei aftoase din Marea Britanie, la 10 ani de la izbucnirea majoră a epidemiei în această ţară, diferite aspecte ale vaccinării animalelor pentru combaterea bolilor şi implicarea fermierilor în prevenirea şi gestiunea crizelor. Perspectiva unei a treia ţări, Canada, a fost de asemenea prezentată în sesiunea de discutii.

 

 

Săptămâna veterinară europeană aduce în centrul atenţiei identificarea şi trasabilitatea animalelor

Boala vacii nebune, febra aftoasă, gripa porcină şi gripa aviară: o succesiune de epidemii şi de ameninţări la adresa sănătăţii care i-a afectat grav pe agricultorii europeni în ultimii 20 de ani.

 

Având deseori efecte devastatoare, aceste crize au scos în evidenţă importanţa trasabilităţii, şi anume posibilitatea de a urmări produsele alimentare pe parcursul producţiei, prelucrării şi distribuirii, prin diverse mijloace: coduri de bare, paşapoarte pentru animale sau crotalii (marcaje metalice aplicate pe urechea animalelor).

Însă, mulţi consumatori nu sunt conştienţi de beneficiile acestor măsuri, iar industria alimentară consideră uneori că normele europene în materie de trasabilitate sunt o povară în plus.

În perioada 14-20 iunie, ţările UE vor organiza evenimente care să contribuie la o mai bună înţelegere a trasabilităţii, tema ediţiei de anul acesta a Săptămânii veterinare europene.

La Bruxelles, Săptămâna a început cu o conferinţă de două zile pe teme diverse, printre care s-au numărat marcarea electronică a ovinelor şi trasabilitatea în agricultura biologică şi în comerţul global.

 

Trasabilitatea ajută autorităţile să elimine riscurile pe care animalele bolnave sau alimentele contaminate le-ar putea reprezenta la adresa siguranţei alimentaresau a aprovizionării cu alimente. De asemenea, trasabilitatea garantează originea unor specialităţi regionale, precum şunca iberică sau carnea de vită irlandeză.

Începând cu 2002, UE le-a cerut tuturor întreprinderilor din industria alimentară şi a hranei pentru animale să ia măsurile necesare pentru a putea identifica rapid sursa şi destinaţia produselor lor. De asemenea, producătorii au obligaţia de a informa autorităţile cu privire la riscurile potenţiale şi de a retrage de pe piaţă produsele afectate.

"Astăzi ni se pare normal să ştim toată povestea unei bucăţi de carne de vită sau să cunoaştem traseul parcurs de o oaie sau de un produs de-a lungul lanţului alimentar", a spus comisarul pentru sănătate, John Dalli. "Însă, pentru a atinge acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă alimentară au fost necesare multe eforturi", a adăugat oficialul european.

Mai multe despre trasabilitate pe parcursul lanţului alimentar
click aici  (eng.)

 

Concursul foto

În cadrul Anului Veterinar Mondial 2011, Comisia Europeană a organizat un concurs internaţional de fotografie, lansat pe 21 ianuarie şi încheiat pe 31 martie. Tema concursului a fost „Veterinarii în viaţa ta de zi cu zi” şi peste 2.500 de participanţi din toată lumea s-au înscris.

Comisarul Dalli şi ministrul ungar al dezvoltării rurale, Sandor Fazekas, au înmânat premiile celor cinci câştigători regionali joi după-amiază, în cadrul conferinţei.

âştigătorii sunt: Konyhás István (Ungaria), Ariel Rivera Corvalán (Chile), Molly Feltner (Rwanda), Genoveva Kriechbaum (Emiratele Arabe Unite) şi Somenath Mukhopadhyay (India). Fiecare a primit ca premiu echipament foto în valoare de 1.000 de euro. Long Duong (SUA) a primit o menţiune specială pentru fotografia sa care a captat perfect abordarea UE „de la fermă la furculiţă”, care este parte integrală din asigurarea siguranţei şi încrederii consumatorior in UE.

 

 

Background

Săptămâna Veterinară este un eveniment care are loc în fiecare an din 2008. Comisia Europeană organizează evenimentul din acest an în paretneriat cu Federaţia Veterinarilor din Europa.

În afară de Conferinţă, Comisia a amplasat un stand pe esplanada de la Berlaymont Building, în Bruxelles. Standul prezintă rolul veterinarilor şi este în principal un instrument educaţional cu care sunt vizaţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. El conţine ecrane interactive şi găzduieşte concursuri de desenat şi jocuri inovative despre rolul veterinarilor şi importanţa sănătăţii şi bunăstării animalelor. Evenimentele de celebrare a Săptămânii Veterinare nu au loc numai în Bruxelles, ci şi în întreaga Uniune.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a declarat 2011 Anul Mondial Veterinar. În Europa există aproximativ 200.000 de medici veterinari, iar mulţi dintre ei contribuie direct la protecţia lanţului alimentar de la fermă la furculiţă, pentru mai bine de un miliard de consumatori.

 

 

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi: 

http://ec.europa.eu/food 

http://www.vetsinyourdailylife.org

http://www.one-health.eu

 

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>