Bazat pe răspuns rapid şi eficient, înseamnă că toate problemele pot fi abordate în stadiu incipient şi cu eficienţă.
Managementul crizei pe lanţul alimentar este subiectul din acest an al Conferinţei UE din cadrul Săptămânii Veterinare ce a avut loc la Bruxelles. Conferinţa a adus laolaltă reprezentanţi ai guvernelor, industriei alimentare şi asociaţiilor de veterinari din întreaga lume.
Veterinarii joacă adesea un rol pivotal în managementul crizelor pe lanţul alimentar şi Săptămâna Veterinară din acest an subliniază rolul acesta şi importanţa profesiei de veterinar în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor UE. Anul acesta, 2011 a fost de asemenea declarat Anul Mondial Veterinar, printre activităţie planificate numărându-se şi un concurs internaţional de fotografie.
John Dalli, comisarul UE pe politici de sănătate şi consumatori, care a premiat câştigătorii regionali ai consursului, a declarat: „Datorită lecţiilor pe care le-am învăţat având de-a face cu crize care au ameninţat siguranţa şi securitatea alimentară, Uniunea Europeană poate fi cu adevărat descrisă ca fiind regiunea cea mai bine pregătită din lume. Desigur, nu putem elimina crizele viitoare. Cu toate acestea, cred că măsura importantă a succesului nostru nu trebuie să fie legată de numărul de crize controlate, ci de viteza, decizia şi eficienţa cu care acţionăm în astfel de situaţii.
Conferinţa a avut loc la Bruxelles pe 18 şi 19 mai. Peste 400 de reprezentanţi guvernamentali, ai industriei alimentare şi ai asociaţiilor de veterinari au participat. În prima zi, conferinţa s-a concentrat pe impactul politic, social şi economic al crizelor în lanţul alimentar şi rolul veterinarilor în managementul unor astfel de crize.
De asemenea, a examinat şi studii de caz specifice, precum răspunsul UE la epidemiile de gripa aviară din 2005 şi 2006, contaminarea cu dioxină a porcilor din Irlanda în 2008 şi criza cărnii din Germania, care s-a dovedit a fi nepotrivită consumului uman în 2006.
Acum, participanţii au discutat despre situaţia febrei aftoase din Marea Britanie, la 10 ani de la izbucnirea majoră a epidemiei în această ţară, diferite aspecte ale vaccinării animalelor pentru combaterea bolilor şi implicarea fermierilor în prevenirea şi gestiunea crizelor. Perspectiva unei a treia ţări, Canada, a fost de asemenea prezentată în sesiunea de discutii.
Boala vacii nebune, febra aftoasă, gripa porcină şi gripa aviară: o succesiune de epidemii şi de ameninţări la adresa sănătăţii care i-a afectat grav pe agricultorii europeni în ultimii 20 de ani.
Având deseori efecte devastatoare, aceste crize au scos în evidenţă importanţa trasabilităţii, şi anume posibilitatea de a urmări produsele alimentare pe parcursul producţiei, prelucrării şi distribuirii, prin diverse mijloace: coduri de bare, paşapoarte pentru animale sau crotalii (marcaje metalice aplicate pe urechea animalelor).
Însă, mulţi consumatori nu sunt conştienţi de beneficiile acestor măsuri, iar industria alimentară consideră uneori că normele europene în materie de trasabilitate sunt o povară în plus.
În perioada 14-20 iunie, ţările UE vor organiza evenimente care să contribuie la o mai bună înţelegere a trasabilităţii, tema ediţiei de anul acesta a Săptămânii veterinare europene.
La Bruxelles, Săptămâna a început cu o conferinţă de două zile pe teme diverse, printre care s-au numărat marcarea electronică a ovinelor şi trasabilitatea în agricultura biologică şi în comerţul global.
Trasabilitatea ajută autorităţile să elimine riscurile pe care animalele bolnave sau alimentele contaminate le-ar putea reprezenta la adresa siguranţei alimentaresau a aprovizionării cu alimente. De asemenea, trasabilitatea garantează originea unor specialităţi regionale, precum şunca iberică sau carnea de vită irlandeză.
Începând cu 2002, UE le-a cerut tuturor întreprinderilor din industria alimentară şi a hranei pentru animale să ia măsurile necesare pentru a putea identifica rapid sursa şi destinaţia produselor lor. De asemenea, producătorii au obligaţia de a informa autorităţile cu privire la riscurile potenţiale şi de a retrage de pe piaţă produsele afectate.
"Astăzi ni se pare normal să ştim toată povestea unei bucăţi de carne de vită sau să cunoaştem traseul parcurs de o oaie sau de un produs de-a lungul lanţului alimentar", a spus comisarul pentru sănătate, John Dalli. "Însă, pentru a atinge acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă alimentară au fost necesare multe eforturi", a adăugat oficialul european.
Mai multe despre trasabilitate pe parcursul lanţului alimentar click aici (eng.)
În cadrul Anului Veterinar Mondial 2011, Comisia Europeană a organizat un concurs internaţional de fotografie, lansat pe 21 ianuarie şi încheiat pe 31 martie. Tema concursului a fost „Veterinarii în viaţa ta de zi cu zi” şi peste 2.500 de participanţi din toată lumea s-au înscris.
Comisarul Dalli şi ministrul ungar al dezvoltării rurale, Sandor Fazekas, au înmânat premiile celor cinci câştigători regionali joi după-amiază, în cadrul conferinţei.
âştigătorii sunt: Konyhás István (Ungaria), Ariel Rivera Corvalán (Chile), Molly Feltner (Rwanda), Genoveva Kriechbaum (Emiratele Arabe Unite) şi Somenath Mukhopadhyay (India). Fiecare a primit ca premiu echipament foto în valoare de 1.000 de euro. Long Duong (SUA) a primit o menţiune specială pentru fotografia sa care a captat perfect abordarea UE „de la fermă la furculiţă”, care este parte integrală din asigurarea siguranţei şi încrederii consumatorior in UE.
Săptămâna Veterinară este un eveniment care are loc în fiecare an din 2008. Comisia Europeană organizează evenimentul din acest an în paretneriat cu Federaţia Veterinarilor din Europa.
În afară de Conferinţă, Comisia a amplasat un stand pe esplanada de la Berlaymont Building, în Bruxelles. Standul prezintă rolul veterinarilor şi este în principal un instrument educaţional cu care sunt vizaţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. El conţine ecrane interactive şi găzduieşte concursuri de desenat şi jocuri inovative despre rolul veterinarilor şi importanţa sănătăţii şi bunăstării animalelor. Evenimentele de celebrare a Săptămânii Veterinare nu au loc numai în Bruxelles, ci şi în întreaga Uniune.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a declarat 2011 Anul Mondial Veterinar. În Europa există aproximativ 200.000 de medici veterinari, iar mulţi dintre ei contribuie direct la protecţia lanţului alimentar de la fermă la furculiţă, pentru mai bine de un miliard de consumatori.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi:
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>