EFSA apeleaza la expertii in siguranta alimentara, protejarea animalelor si a plantelor

efsaEFSA indeamna insistent oamenii de stiinta sa aduca o schimbare pozitiva in sistemul european de siguranta alimentara, alaturandu-se echipelor sale de experti in evaluarea riscurilor. Sunt asteptate candidaturi din partea oamenilor de stiinta de mare calibru, cu specializari in: sanatatea plantelor, organisme modificate genetic, hrana pentru animale, sanatatea si bunastarea animalelor, protectia plantelor, contaminantii din lantul alimentar, pericole biologice si nutritie.

 

 

Pe langa cele opt grupuri stiintifice care se ocupa de aceste domenii, EFSA reinnoieste si componenta Comitetului Stiintific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordarilor cu privire la evaluarea riscurilor si la metodologiile noi.

EFSA apeleaza la cunostintele de specialitate si la opinia a sute de oameni de stiinta cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informatiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor si a plantelor. Comitetul Stiintific al Autoritatii si grupurile sale Stiintifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de stiinta din toata Europa si abordeaza un larg spectru de discipline. Acesti experti – provenind din universitati, institutii de cercetare si de la autoritatile nationale pentru siguranta alimentara – pun la dispozitia EFSA o multitudine de cunostinte stiintifice, gandire critica si experienta decizionala practica, asigurand excelenta stiintifica a consultantei pe care o ofera Autoritatea.

Consultanta este furnizata sub forma avizelor stiintifice publicate in EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicatia EFSA Journal este mentionata in baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder si ISI Web of Science.

Expertii EFSA presteaza aceasta activitate solicitanta in mod voluntar si li se solicita adesea sa ofere consultanta stiintifica complexa dupa un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge in centrul atentiei publice din cauza unui subiect de o anumita natura sau sensibil pe care au fost rugati sa il evalueze.

Profesorul Anthony Hardy, presedintele Comitetului stiintific, afirma: „Este solicitant sa lucrezi pentru EFSA si este normal sa fie asa, dar satisfactiile sunt pe masura. As recomanda oricui aceasta activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezinta piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa in ceea ce priveste siguranta alimentara, iar valorile sale fundamentale de excelenta stiintfica si de transparenta sunt si valorile mele fundamentale. Sunt foarte mandru sa fac parte dintr-un sistem care contribuie la cresterea gradului de siguranta a alimentelor europenilor.”

Profesorul Joe Perry, presedintele Grupului pentru organisme modificate genetic, adauga: „Activitatea EFSA este realmente necesara. Evaluarea riscurilor este importanta nu doar din punct de vedere stiintific, ci si pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de stiinta sunt si ei consumatori – toata lumea are nevoie de mancare – si multi dintre ei sunt parinti, asadar este si o oportunitate de a contribui la binele societatii, pe langa sansa de a avea intalniri interesante cu experti din diverse tari si de a oferi tot ce ai mai bun in domenii pline de provocari.”

Candidatii trebuie sa isi poata demonstra experienta in materie de evaluare stiintifica a riscurilor si sa posede cunostinte de specialitate dovedite intr-unul sau mai multe din domeniile de competenta ale EFSA. Candidatii selectionati vor fi numiti pentru un mandat de trei ani, incepand din iulie 2015.

Expertii interesati sunt invitati sa isi depuna candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de intampinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicata si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cerere de exprimare a interesului:
http://www.efsa.europa.eu/en/scpanels/memberscall2011.htm

 

 

 

 

Informatii suplimentare EFSA

EFSA a fost infiintata in ianuarie 2002, in urma unei serii de crize alimentare care a avut loc la sfarsitul anilor 1990, ca sursa de consultanta stiintifica independenta si pentru a comunica riscurile asociate lantului de aprovizionare cu alimente. In cadrul sistemului european de siguranta alimentara, evaluarea riscurilor se efectueaza independent de administrarea riscurilor. Ca evaluator al riscurilor, EFSA furnizeaza avize si recomandari stiintifice Comisiei Europene, Parlamentului European si statelor membre ale UE.

Mandatul expertilor cu functie de membri ai Comitetului Stiintific si ai grupurilor stiintifice are durata de trei ani. Mandatul actualului Comitet Stiintific si mandatele a opt dintre cele zece grupuri* expira la mijlocul anului 2015. In cazul in care nu sunt numiti, expertii pot fi inscrisi pe o lista de rezerva pentru ocuparea locurilor care devin vacante in cadrul grupurilor.

Procedura de selectie a expertilor este una deschisa si transparenta.

Expertii nu sunt remunerati deoarece nu sunt angajati ai EFSA, dar autoritatea ramburseaza cheltuielile de deplasare, de cazare si diurna. Expertii primesc, de asemenea, o indemnizatie speciala, pentru fiecare zi de participare la reuniuni.

* Componenta Grupului pentru aditivi alimentari si surse nutritive adaugate in alimente (ANS) si a Grupului Stiintific pentru materiale care intra in contact cu produsele alimentare, enzimele, aromele si mijloacele auxiliare de prelucrare (CEF) a fost reinnoita anul trecut.


ANSVSA

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>