Perspectivele de angajare pentru domeniul agriculturii in al doilea trimestru din 2015

Forta de munca in agricultura 2015Activitatea de angajare in agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit va trena probabil in trim. II/2015, arata Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Angajatorii din acest sector raporteaza o Previziune Neta de Angajare de + 2%, cu 4 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul precedent (deci revenind totusi in zona de Previziuni pozitive, fata de -2% cat era in trim. I), dar in scadere cu 5 puncte procentuale intr-o comparatie de la an la an (intrucat era +7% in trim. II/2014).

Studiul arata deasemenea ca 70% dintre angajatorii din sector nu au planuri de redimensionare a fortei de munca, nici in sensul cresterii, nici al descresterii, valoarea fiind putin peste media nationala.

 

previziuni angajare agricultura

 

In celelalte sectoare de activitate insa, perspectivele de angajare se lumineaza in intervalul aprilie - iunie. Mai mult de 1 din 4 angajatori anunta planuri de a-si creste numarul de angajati in trim. II/2015, indica Studiul Manpower.

Angajatorii romani exprima planuri de angajare optimiste pentru al doilea trimestru al anului 2015. 26% dintre acestia intentioneaza sa isi sporeasca numarul de angajati in urmatoarele trei luni, 67% nu prevad schimbari, si doar 6% au in vedere o scadere de personal, rezultand o Previziune Neta de Angajare de +11%, cea mai puternica din trim. IV/2012 pana in prezent.

„Semnele unei activitati de angajare mai intense sunt din ce in ce mai vizibile, atat din imbunatatirea treptata si modesta a Previziunii, pe parcursul ultimelor trimestre, dar si din repartizarea mai echilibrata a optimismului, in randul angajatorilor din majoritatea sectoarelor de activitate, a regiunilor sau tipurilor de organizatii,” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania. „In cea mai mare parte a regiunilor si sectoarelor de activitate angajatorii se arata nu doar mai optimisti, ci si mai dinamici, scazand numarul de companii care adopta o atitudine prudenta, de expectativa.” a adaugat Valentin Petrof.

 

Comparatii la nivel de sectoare de activitate

previziuni angajare sectoare

 

Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare se dovedesc din nou cei mai optimisti. Previziunea Neta de Angajare din sector, de +28%, este cea mai robusta din ultimele 10 trimestre, si a crescut cu 12 puncte procentuale fata de cea exprimata in trim. I/2015. Cea mai ampla imbunatatire fata de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportata insa in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, unde Previziunea de +17% este cea mai optimista din trim. I/2009 pana in prezent. Perspectivele de angajare sunt mai luminoase si in sectorul Constructii, angajatorii raportand o Previziune Neta de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternica decat cea din trim. I/2015, respectiv trim. II/2014. De altfel, oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca se vor multiplica, in mai mica sau mai mare masura, in toate sectoarele de activitate, cu exceptia celui de Energie electrica, gaze, apa, unde angajatorii raporteaza singura Previziune negativa din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slaba decat in trim. I/2015 si cu 12 puncte procentuale sub trimestrul II al anului trecut.

 

Comparatii regionale

previziuni angajare regional

 

Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive in toate cele opt regiuni ale tari, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare imbunatatire, de 18 puncte procentuale, este raportata de angajatorii din regiunea Sud-Vest. Previziunea Neta de Angajare din aceasta regiune, de +14%, este cea mai puternica enuntata de angajatori in ultimii trei ani. Angajatorii din regiunea Sud raporteaza la randul lor o imbunatatire considerabila fata de trimestrul anterior, 30% dintre ei anuntand planuri de a-si creste numarul de angajati in intervalul aprilie – iunie 2015. Previziunea Neta de Angajare din regiune, de +22%, s-a imbunatatit cu 12 puncte procentuale fata de trim. I/2015 si cu 15 puncte procentuale fata de trimestrul II/2014, fiind cea mai solida de pe intreg teritoriul tarii.

Angajatorii din organizatii de dimensiuni micro, cu mai putin de 10 angajati, sunt mai optimisti decat in orice alt moment din ultimii 6 ani (din trim. I/2009), raportand o Previziune Neta de Angajare de +11%, imbunatatita atat fata de trim I/2015, cat si fata de trim II/2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale. Si angajatorii din organizatii mici (10-49 angajati) si medii (40-249 angajati) se arata increzatori, exprimand Previziuni de +8%, respectiv +13%. Activitatea de angajare va continua si in organizatiile mari, cu peste 250 de angajati, dar Previziunea ramane stabila comparativ cu trimestrul anterior si scade cu 4 puncte procentuale fata de trim. II/2014.

"Per ansamblu, aceasta este prognoza cea mai favorabila din ultimele 9 trimestre. Nu numai ca angajatorii se arata mai fermi in intentiile de a-si creste numarul de angajati, ci si mai putin dispusi sa faca scaderi de personal decat au fost in trim. I. Este incurajator ca apar mai multe oportunitati pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca in regiunea lor, sau in sectorul de activitate pe care acestia il vizeaza, ceea ce poate fi indicatorul unei reveniri economice mai sustenabile. Totusi, acest optimism mai uniform raspandit este de data prea recenta pentru a putea fi asimilat unei tendinte, chiar si intr-un context european de un optimism prudent," a adaugat Valentin Petrof.


Despre studiu:
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 65,000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este un barometru al tendintelor si activitatilor de pe piata fortei de munca, fiind utilizat de Banca Nationala a Angliei in redactarea rapoartelor sale privitor la inflatie si ca sursa a raportului lunar privitor la perspectivele economice si sociale in Uniunea Europeana Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeana. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate in egala masura de analisti financiari si economici din intreaga lume in evaluarea situatiei pietelor de forta de munca.

 

ManpowerGroup

 

 

Noutati

Error: No articles to display