Recuperarea deseurilor din ambalaje: Propunerile producatorilor, in analiza autoritatii MMAP

Recuperarea deseurilor din ambalajeIeri, 21 ianuarie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) s-a desfasurat o intalnire intre conducerea MMAP, a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje.

Intalnirea a vizat riscul la care tara noastra se supune in cazul neatingerii tintelor de reciclare in domeniul ambalajelor, respectiv potentiala declansare a unei proceduri de infringement. De asemenea, intalnirea a fost motivata si de semnalele din piata privind intentia producatorilor de a creste preturile produselor.

”Riscul declansarii procedurii de infringement in domeniul deseurilor de ambalaje a fost evidentiat de controalele fiscale derulate de Administratia Fondului pentru Mediu la organizatiile de transfer de responsabilitate (OTR) angajate de agentii economici pentru recuperarea deseurilor de pe piata. Controalele desfasurate in 2015 au identificat o serie de nereguli in acest sistem, dintre care, cea mai grava se refera la raportarea de catre OTR a unor cantitati fictive de deseuri care, in realitate, nu au fost niciodata colectate sau reciclate. Ca atare, AFM a aplicat penalitati fiscale pentru 6 din cele 10 OTR din Romania, in valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Dincolo de ceea ce a dispus AFM, cazul a fost trimis mai departe si catre Parchetul General, pentru verificare si stabilirea masurilor, conform legii”, a declarat Corina Lupu, secretar de stat in cadrul MMAP pentru domeniul Mediu. De altfel, potrivit comunicarii oficiale a Parchetului General, potentialul prejudiciu al acestor activitati se ridca la peste 54 milioane de euro.

La aceasta intanire, producatorii au solicitat autoritatii urmatoarele:

    • amnistie fiscala;
    • suspendarea termenului pentru depunerea declaratiilor anuale;
    • diminuarea penalitatii de 2 lei pe kg, prevazuta de lege in cazul neindeplinirii tintelor de reciclare.


”Intentia Ministerului Mediului nu este aceea de a aplica penalitati pentru fiecare kg de deseu nereciclat. Intentia noastra este una foarte simpla: sa implusionam un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema. Daca tintele de reciclare nu sunt atinse de producatori, exista riscul iminent de a primi penalitati europene de pana la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, amnistia fiscala nu este o solutie, aceasta nu ar face decat sa intretina o piata neagra a deseurilor, descoperita in urma controalelor AFM. In acelasi timp, o astfel de masura ar amana atingerea tintelor si, implicit, ar genera un infringement care s-ar rasfrange asupra populatiei. In plus, aceasta masura nu ar afecta eventuale penalitati care ar putea fi impuse la plata, deoarece legislatia nu poate fi aplicata retroactiv. In privinta celorlalte solicitari ale producatorilor, acestea vor fi evaluate dupa 25 ianuarie 2016, data la care producatorii trebuie sa depuna la AFM declaratiile privind cantitatile colectate in anul 2015. Abia atunci cand vom avea o estimare corecta a cantitatilor reciclate putem sa stim in ce masura tintele de reciclare au fost atinse si vom putea sti care este impactul real in piata. Ministerul Mediului doreste sa contribuie la sustinerea acestor industrii dar si la crearea unui sistem functional, durabil si conform cu legea. Trebuie sa tinem cont ca masurile UE in acest domeniu se vor inaspri odata cu adoptarea pachetului economie circulara, care va impune o recuperare a deseurilor de 90% pana in 2030”, a adaugat Corina Lupu.


In privinta semnalelor producatorilor privind cresterea preturilor produselor, reprezentantul MMAP a afirmat ca: ”aceasta atitudine este nejustificata, mai ales ca pana in acest moment nu au fost stabilite penalitati pentru niciunul dintre producatori. Pe de alta parte, in cazul neatingerii tintelor, este la fel de anormal sa transferi catre cetateni dobanzile si penalitatile de intarziere datorate nerespectarii legii, care, in astfel de situatii, permite inclusiv masura de esalonare a platii. Mai mult decat atat, consideram ca acest cost ar fi trebuit ajustat de la bun inceput, din momentul in care legea a intrat in efect, in urma cu aproximativ 10 ani.”

In ceea ce priveste reducerea penalitatii de 2 lei pe kg, acest lucru nu este de dorit, deoarece reprezinta un instrument pentru stimularea reciclarii si descurajarea depozitarii la groapa. Argumentul prezentat de producatori, care se refera la faptul ca alte state au costuri mai mici, este irelevant, deoarece in acele state cultura reciclarii functioneaza, acestea depasindu-si cu mult tintele propuse.

Pentru stimularea managementului sustenabil al deseurilor si pentru a creste rata de recuperare/conservare a resurselor naturale primare, MMAP are in vedere deblocarea sistemului de trasabilitate al deseurilor, dar si instrumente precum ”platesti pentru cat arunci”, sisteme imbunatatite de depozit-returnare, in special pentru deseurile din sticla, precum si sustinerea industriei de reciclare.

Informatii suplimentare:
Conform legii, orice agent economic care pune pe piata produse ambalate, este obligat sa recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului. Legea este valabila pentru orice tara a Uniunii Europene, nu doar in Romania. Pentru asumarea acestei responsabilitati, agentii economici se pot organiza in cadrul unor structuri asociative de tip organizatie de transfer de responsabilitate, sau isi pot recupera deseurile puse pe piata prin resurse proprii. Daca agentii economici nu-si indeplinesc tintele asumate, acestia sunt obligati legal sa contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei pe kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate. Aceasta contributie este necesara pentru:

    • a descuraja depozitarea deseurilor la groapa;
    • a optimiza activitatea de reciclare a agentilor economici;
    • dar si pentru a finanta prin AFM proiecte de colectare selectiva a deseurilor, proiecte care le vin in sprijin.


Legislatia privind obligatiile de reciclare este in vigoare, in Romania, de mai bine de 10 ani. In tot acest timp, au fost infiintate si autorizate un numar de 10 Organizatii de Transfer de Responsabilitate.

M.M.A.P.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor



Constatarile PRO AGRO dupa sedinta de la Ministerul Mediului

Urmare a adreselor transmise de Federatia Nationala PRO AGRO din 15 si 23 decembrie 2015, Ministerul Mediului a organizat o intalnire pentru a dezbate problemele intampinate in sistemul de reciclare a ambalajelor din Industria Alimentara Romaneasca care vor avea un efect decisiv asupra acesteia incepand cu 25 ianuarie 2016.

La aceasta intalnire au participat 15 reprezentanti din organizatiile membre ale PRO AGRO din sectoarele cele mai afectate (legume-fructe, vin, carne), cat si producatorii de bere, singura fabrica de sticla din Romania, reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatiile de preluare a responsabilitatilor de transfer (O.T.R.), reprezentantii Asociatiei Romane pentru Managementul Deseurilor, Asociatiei pentru Coordonarea si Managementul Ambalajelor si Asociatiei Reciclatorilor alaturi de Doamna Ministru Cristina Pasca Palmer, Doamna Secretar de Stat Corina Lupu, directori ai agentiilor care se ocupa de aceste aspecte si alti reprezentanti cu functii de conducere.

In urma dezbaterilor Federatia Nationala PRO AGRO a constatat ca nu s-a desprins din partea autoritatilor publice centrale prezentarea unei solutii legale de indreptare a inechitatilor legislative cu toate ca propunerile noastre au fost pertinente si in concordanta cu respectarea prevederilor legale nationale si comunitare si anume:

    1. Modificarea cuantumului suprataxei de 2 lei stabilite prin OUG 196/2005 modificata de OUG 31/2013 similar altor state U.E. vecine ( Ungaria - 0,27 lei);
    2. Regandirea intregului sistem de reciclare in care sa se stabileasca responsabilitatile pentru fiecare actor implicat in procesul de punere pe piata-colectare-selectare-reciclare-verificare-control.
    3. Prorogarea termenului de 25 ianuarie la care se emit deciziile de plata in sarcina producatorului pana la o data rezonabila la care sa existe o evaluare a volumului de ambalaje reciclate in 2015 si a unui nou mecanism de punere in aplicare incepand cu 2016.
    4. Crearea unui grup de lucru in cadrul careia sa fie cooptati toti actorii, incepand cu operatorii economici care pun pe piata ambalaj cat si reciclatori, autoritati ale administratiei publice locale care colecteaza, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Mediului si institutiilor coordonate pentru a se elabora un proiect de act normativ care sa tina cont de specificitatea Romaniei si identificarea unor resurse bugetare pentru implementarea unor masuri de stimulare si incurajare a reciclarii de catre consumatorul final.


Fata de acestea PRO AGRO va reveni cu o noua adresa catre Guvernul Romaniei condus de catre Domnul Dacian Julien Ciolos in care va solicita cu celeritate organizarea unei intalniri inaintea datei de 25 ianuarie din care sa rezulte o solutie juridica prin care se va evita intrarea in colaps a anumitor sectoare din industria agroalimentara romaneasca, deoarece este nevoie vitala de o decizie politica.

In orice caz operatorii economici care au ales solutia prevazuta in lege de a transfera responsabilitatea catre O.T.R-uri vor fi dublu taxati incepand cu 25 ianuarie daca nu se ia o masura, pe de o parte prin achitarea contractului catre O.T.R.-uri, iar pe de alta parte de catre A.F.M. prin achitarea penalitatilor de 2 lei fara insa ca obiectivul final pe care Romania si la asumat catre Comisia Europeana, de a recicla un anumit procent de ambalaj pus pe piata sa fie atins.

In cazul in care institutiile din Romania nu vor face demersurile legale necesare salvarii producatorilor din sectorul agroalimentar romanesc ne rezervam dreptul de a sesiza institutiile europene abilitate in acest sens pentru a evita obligarea producatorilor sa suporte suprataxarea doar pentru ca au respectat legea.

Federatia Nationala PRO AGRO

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>