Criza preturilor laptelui: dezbatere privind masurile de salvare a producatorilor de lactate

Criza preturilor laptelui - solutii pentru producatorii de lactatePe fondul colapsului pretului laptelui in UE si a lipsei de semne de imbunatatire, deputatii au dezbatut joi, cu Comisarul Phil Hogan, masurile pentru a elimina presiunea asupra producatorilor de lactate si pentru a le stabiliza veniturile. Printre factorii blamati pentru criza sunt blocarea de catre Rusia a importurilor din UE, sfarsitul cotelor de lapte in 2015 si scaderea cererii globale.


Deputatii au intrebat Consiliul de ce in unele state UE se aplica atat de greu instrumentele care intaresc puterea de negociere a producatorilor de lactate, cum ar fi posibilitatea pentru ei de a se asocia in organizatii de producatori si de a negocia impreuna contracte de negociere.

In cadrul dezbaterii, comisarul pentru agricultura, Phil Hogan a raspuns la o serie de intrebari adresate de membrii Parlamentului European privind masurile pentru a atenua criza din sectorul produselor lactate:

"Situatia din sectorul produselor lactate in aproape fiecare stat membru este acuta. Cele mai recente informatii disponibile de la Observatorul european al pietei laptelui (Milk Market Observatory - MMO) arata ca pretul mediu la lapte in UE, in aprilie a fost de 27,62 c / kg, ceea ce reprezinta o scadere de 11,5 la suta din aceeasi perioada a anului trecut.

Experti de la Milk Market Observatory au ajuns la concluzia ca fundamentele pietei nu s-au schimbat cu adevarat si ca o imbunatatire in ecuatia ofertei-cererii ramane necesara.

In pofida angajamentului meu de a identifica noi piete si unele cifre incurajatoare privind exportul, totusi oportunitatile pentru cresterea cererii sunt limitate. In consecinta, o mai mare atentie trebuie sa vina pe partea ofertei. Astazi, ma voi concentra asupra unora dintre masurile specifice care acorda un sprijin important sectorului laptelui si produselor lactate si fara de care situatia actuala ar fi considerabil mai grea.

Anul trecut, ajutorul privind depozitarea privata si sprijinul de interventie publica a acoperit 2,8 milioane de tone de produse, intr-un moment in care productia a UE a crescut cu 3,5 milioane de tone.

In acest moment avem implementate in mod eficient toate instrumentele disponibile din cadrul Politicii Agricole Comune - PAC, inclusiv activarea articolului 222 al OCP, o masura care nu a fost utilizata niciodata anterior. Aceasta masura face parte dintr-un raspuns cuprinzator si amplu si poate juca un rol important, nu in ultimul rand avand in vedere ca acopera aproape 85 la suta din productia de lapte a UE.

Aceasta masura incurajeaza actiunea pentru a echilibra balanta comerciala in sectorul produselor lactate, in care organizatiile de producatori, organizatiile interprofesionale si cooperativele au libertatea sa-si planifice in comun productia de lapte pana la mijlocul lunii octombrie. Aceasta perioada initiala poate fi prelungita cu inca sase luni, la mijlocul lunii aprilie 2017. Acesta este un instrument voluntar si utilizarea acestuia depinde, in ultima instanta de producatori si acum este cu adevarat in mainile fermierilor producatori de lapte care pot, daca doresc, sa isi uneasca fortele si impreuna sa decida sa reduca productia.

Din pachetul de ajutoare de 420 de milioane €, mai mult de 66 la suta (sau aproape 280 de milioane €) a fost indreptat spre sectorul laptelui. Bazat pe cele mai recente informatii, doar 56 la suta din acesti bani au fost cheltuiti. Rata cheltuielilor este posibil sa se fi accelerat in ultimele saptamani si reamintim cu aceasta ocazie ca fermierii au doar pana la sfarsitul lunii viitoare timp pentru a cheltui toti banii furnizati.

Informatii transparente si corecte privind pretul si alte date aferente sunt esentiale pentru planurile de viitor ale fermierilor producatori de lapte, asigurand in acest mod ca deciziile sunt luate pe baza unor informatii exacte. Observatorul European al Pietei Laptelui (Milk Market Observatory - MMO) ofera un portal unic, unde sunt disponibile informatii si date complete privind piata laptelui si al produselor lactate. Rolul MMO este acela de a furniza astfel de date si nu substituie actiunile institutiilor.

In concluzie, permiteti-mi sa recunoasc inca o data profunzimea crizei care exista astazi in sectorul produselor lactate in Europa. Desi aceasta criza nu este in mod exclusiv specifica statelor UE si nici nu sunt efectele sale limitate doar la Europa, producatorii trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru cresterea continua a productiei care, avand in vedere conditiile actuale ale pietei, nu este pur si simplu durabila.

Astept cu nerabdare sa ascult si sa raspund la contributiile dumneavoastra si sa continui dialogul cu dumneavoastra, ca reprezentantii alesi ai fermierilor europeni" a incheiat comisarul pentru agricultura, Phil Hogan. 

 


  

Informatii suplimentare: In dezbaterea din 12 aprilie, deputatii au cerut solutii rapide pentru producatorii de lactate si reforme structurale pentru rezistenta la socurile pietei si pentru asigurarea unor venituri corecte.

Parlamentul a cerut in iulie 2015 crearea unor mecanisme de protectie a producatorilor de lactate fata de abuzurile de pe piata de desfacere si a insistat pe rolul Observatorului pietei de lapte, care ar trebui intarit pentru a permite sa avertizeze timpuriu asupra crizelor si sa recomande actiuni.

Parlamentul European

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>