Recensamantul Agricol National si Programul Mondial pentru Recensamantul Agriculturii 2020

Recensamantul Agricol National si Programul Mondial FAO pentru Recensamantul Agriculturii 2020Statisticile fiabile si cuprinzatoare sunt baza in luarea deciziilor si nicaieri nu este acest lucru mai adevarat decat in sectorul agricol. O data la 10 ani, majoritatea tarilor din lume coopereaza pentru a efectua recensamintele nationale de agricultura in cadrul Programului Mondial FAO pentru Recensamantul Agriculturii.


Expertii in statistica din 20 de tari din regiune sunt in aceasta saptamana la Budapesta pentru o masa rotunda privind introducerea de noi orientari si metodologii de colectare a datelor a FAO pentru Programul Mondial pentru Recensamantul Agriculturii 2020.

In Romania, ultimul recesamant agricol a fost realizat in anul 2010. Rezultatele acestuia pot fi verificate accesand link-ul spre pagina dedicata acestui subiect de la Institutul National de Statistica sau pe site-ul oficial FAO.

Cu un ciclu de 10 ani, incepand din 1945, FAO sprijina tarile membre din intreaga lume in care acestea isi desfasoara recensamintele agricole nationale. In etapa din 2020 recensamintele nationale vor colecta si analiza datele cu privire la impactul asupra mediului al practicilor agricole, gaze cu efect de sera si a emisiilor de amoniac, intensitatea culturilor, posesiune terenurilor, utilizarea terenurilor, metode de irigare si a surselor de apa, pescuit de acvacultura si de captura, efectivele de animale si bineinteles numarul si marimea exploatatiilor agricole.

Intr-un interviu acordat recent, Jairo Castano - senior statistician FAO, a explicat procesul de recensamant agricol, scoatand in evidenta noutatile din etapa actuala si a prezentat o imagine de ansamblu a acestui proces:

 

Recensamantul agriculturii este pe cale sa efectueze la nivel mondial. Ce tipuri de date vor fi colectate?

In plus fata de informatiile structurale evidente - cum ar fi numarul si dimensiunea exploatatiilor agricole - la nivel national se vor colecta date cu privire la impactul asupra mediului al practicilor agricole, cum ar fi arat, rotatia culturilor, sau surse de emisii de gaze cu efect de sera si amoniac. in plus, informatii privind proprietatile funciare, utilizarea terenurilor, metode de irigare, surse de apa, acvacultura, pescuit, efectivele de animale si multe altele vor fi colectate si analizate.

 

Cum functioneaza? Vizite din poarta in poarta la ferme?

Da, in principal. Dar noi pledam pentru utilizarea intensiva a noilor tehnologii in toate operatiunile legate de recensamant - de la colectare la procesare si diseminare, precum si utilizarea de registre. Telefoanele mobile si tabletele, sistemele de pozitionare globala (GPS) si sistemele informatice geografice (GIS) ofera noi oportunitati de a accelera procesul de colectare a datelor, imbunatatind calitatea datelor. Utilizarea chestionarelor online va fi utilizata mai mult pentru fermele comerciale. Imaginile din satelit pot ajuta, de asemenea, in cazul in care exploatatiile si terenurile sunt in mod clar delimitate.

 

De ce este importanta colectarea acestor informatii?

Informatiile rezultate in urma unui recensamant agricol sunt cruciale pentru formularea legislatiei, programelor si planurilor legate de agricultura si dezvoltare rurala. Prin utilizarea metodelor statistice de specialitate, este posibil sa se inteleaga mai bine motivele pentru care fermierii fac anumite decizii si care este raspunsul lor probabil la o anumita actiune. Este, de asemenea, esential pentru ca sectorul privat sa faca investitii agrobusiness in cunostinta de cauza. Comparand datele la diferite momente de timp ne ajuta sa monitorizam schimbarile de mediu si de alta natura. Recensamintele nationale sunt un ajutor important pentru toate tarile in monitorizarea progresului spre realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila acceptate la nivel international.

 

Cine sunt principalii jucatori in acesta operatiune?

In primul rand, tarile sunt protagonistii in desfasurarea recensamintele lor nationale. Dar ei nu sunt singuri in acest demers. FAO a sprijinit statele in realizarea recensamintelor la nivel national pe un ciclu de 10 ani, inca din 1945, prin Programul Mondial pentru Recensamantul Agriculturii. Ca parte a Programului Mondial, FAO publica un set de linii directoare care ajuta tarile membre ale FAO sa armonizeze rezultatele recensamantului si sa le faca la nivel national si comparabile la nivel international. Organizam mese rotunde regionale pentru a disemina noile linii directoare pentru a ajuta statele sa obtina o intelegere mai profunda a noilor abordari si metodologii de colectare a datelor recensamantului.

 

Care ar fi sfatul dvs pentru tarile care efectueaza recensaminte nationale?

Cel mai important lucru este ca toate tarile sa se implice in acest efort, dedicand timpul si energia necesara pentru un recensamant national al agriculturii. Apoi, este absolut esential sa se familiarizeze cu liniile directoare de recensamant FAO. Prin utilizarea standardelor, conceptele si definitiile promovate in liniile directoare, tarile vor asigura compatibilitatea datelor intre tari. Adoptarea orientarilor va ajuta, de asemenea, tarile sa dezvolte un recensamant integrat si un program de studiu, utilizeazand metodologii inovatoare si rentabile si sa extinda difuzarea datelor din recensamant pentru a se putea lua deciziile strategice in cunostinta de cauza.

 

Cand vom putea incepe sa vedem rezultate?

Pentru runda de recensamant 2020, 84 de tari pana in prezent deruleaza sau intentioneaza sa efectueze recensaminte ale agriculturii. In acest ritm, in aceasta runda se poate vedea un nou record. Rezultatele preliminare pentru noua runda de recensamant vor fi disponibile pana in 2020.

F.A.O.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>