Recensamantul Agricol National si Programul Mondial pentru Recensamantul Agriculturii 2020

Recensamantul Agricol National si Programul Mondial FAO pentru Recensamantul Agriculturii 2020Statisticile fiabile si cuprinzatoare sunt baza in luarea deciziilor si nicaieri nu este acest lucru mai adevarat decat in sectorul agricol. O data la 10 ani, majoritatea tarilor din lume coopereaza pentru a efectua recensamintele nationale de agricultura in cadrul Programului Mondial FAO pentru Recensamantul Agriculturii.


Expertii in statistica din 20 de tari din regiune sunt in aceasta saptamana la Budapesta pentru o masa rotunda privind introducerea de noi orientari si metodologii de colectare a datelor a FAO pentru Programul Mondial pentru Recensamantul Agriculturii 2020.

In Romania, ultimul recesamant agricol a fost realizat in anul 2010. Rezultatele acestuia pot fi verificate accesand link-ul spre pagina dedicata acestui subiect de la Institutul National de Statistica sau pe site-ul oficial FAO.

Cu un ciclu de 10 ani, incepand din 1945, FAO sprijina tarile membre din intreaga lume in care acestea isi desfasoara recensamintele agricole nationale. In etapa din 2020 recensamintele nationale vor colecta si analiza datele cu privire la impactul asupra mediului al practicilor agricole, gaze cu efect de sera si a emisiilor de amoniac, intensitatea culturilor, posesiune terenurilor, utilizarea terenurilor, metode de irigare si a surselor de apa, pescuit de acvacultura si de captura, efectivele de animale si bineinteles numarul si marimea exploatatiilor agricole.

Intr-un interviu acordat recent, Jairo Castano - senior statistician FAO, a explicat procesul de recensamant agricol, scoatand in evidenta noutatile din etapa actuala si a prezentat o imagine de ansamblu a acestui proces:

 

Recensamantul agriculturii este pe cale sa efectueze la nivel mondial. Ce tipuri de date vor fi colectate?

In plus fata de informatiile structurale evidente - cum ar fi numarul si dimensiunea exploatatiilor agricole - la nivel national se vor colecta date cu privire la impactul asupra mediului al practicilor agricole, cum ar fi arat, rotatia culturilor, sau surse de emisii de gaze cu efect de sera si amoniac. in plus, informatii privind proprietatile funciare, utilizarea terenurilor, metode de irigare, surse de apa, acvacultura, pescuit, efectivele de animale si multe altele vor fi colectate si analizate.

 

Cum functioneaza? Vizite din poarta in poarta la ferme?

Da, in principal. Dar noi pledam pentru utilizarea intensiva a noilor tehnologii in toate operatiunile legate de recensamant - de la colectare la procesare si diseminare, precum si utilizarea de registre. Telefoanele mobile si tabletele, sistemele de pozitionare globala (GPS) si sistemele informatice geografice (GIS) ofera noi oportunitati de a accelera procesul de colectare a datelor, imbunatatind calitatea datelor. Utilizarea chestionarelor online va fi utilizata mai mult pentru fermele comerciale. Imaginile din satelit pot ajuta, de asemenea, in cazul in care exploatatiile si terenurile sunt in mod clar delimitate.

 

De ce este importanta colectarea acestor informatii?

Informatiile rezultate in urma unui recensamant agricol sunt cruciale pentru formularea legislatiei, programelor si planurilor legate de agricultura si dezvoltare rurala. Prin utilizarea metodelor statistice de specialitate, este posibil sa se inteleaga mai bine motivele pentru care fermierii fac anumite decizii si care este raspunsul lor probabil la o anumita actiune. Este, de asemenea, esential pentru ca sectorul privat sa faca investitii agrobusiness in cunostinta de cauza. Comparand datele la diferite momente de timp ne ajuta sa monitorizam schimbarile de mediu si de alta natura. Recensamintele nationale sunt un ajutor important pentru toate tarile in monitorizarea progresului spre realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila acceptate la nivel international.

 

Cine sunt principalii jucatori in acesta operatiune?

In primul rand, tarile sunt protagonistii in desfasurarea recensamintele lor nationale. Dar ei nu sunt singuri in acest demers. FAO a sprijinit statele in realizarea recensamintelor la nivel national pe un ciclu de 10 ani, inca din 1945, prin Programul Mondial pentru Recensamantul Agriculturii. Ca parte a Programului Mondial, FAO publica un set de linii directoare care ajuta tarile membre ale FAO sa armonizeze rezultatele recensamantului si sa le faca la nivel national si comparabile la nivel international. Organizam mese rotunde regionale pentru a disemina noile linii directoare pentru a ajuta statele sa obtina o intelegere mai profunda a noilor abordari si metodologii de colectare a datelor recensamantului.

 

Care ar fi sfatul dvs pentru tarile care efectueaza recensaminte nationale?

Cel mai important lucru este ca toate tarile sa se implice in acest efort, dedicand timpul si energia necesara pentru un recensamant national al agriculturii. Apoi, este absolut esential sa se familiarizeze cu liniile directoare de recensamant FAO. Prin utilizarea standardelor, conceptele si definitiile promovate in liniile directoare, tarile vor asigura compatibilitatea datelor intre tari. Adoptarea orientarilor va ajuta, de asemenea, tarile sa dezvolte un recensamant integrat si un program de studiu, utilizeazand metodologii inovatoare si rentabile si sa extinda difuzarea datelor din recensamant pentru a se putea lua deciziile strategice in cunostinta de cauza.

 

Cand vom putea incepe sa vedem rezultate?

Pentru runda de recensamant 2020, 84 de tari pana in prezent deruleaza sau intentioneaza sa efectueze recensaminte ale agriculturii. In acest ritm, in aceasta runda se poate vedea un nou record. Rezultatele preliminare pentru noua runda de recensamant vor fi disponibile pana in 2020.

F.A.O.

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>