Se estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face fermierii? Dar consumatorii? Aflati din articolul nostru.
Se estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face consumatorii? Aflati din articolul nostru.
Potrivit FAO, in Europa 20% din fructe si legume, 20% din culturile de radacinoase si tuberculi si 10% din semintele oleaginoase si leguminoase sunt pierdute in agricultura, cu alte 5% din fructe, legume, radacinoase si culturi tuberculoase pierdute dupa recoltat.
Unele pierderi la nivel de ferma rezulta nu numai din specificatiile calitative ale produselor impuse furnizorilor, ci si din alte practici restrictive, cum ar fi anularea comenzilor ca urmare a modificarilor cererii de piata, supra-productia ca urmare a cerintelor de a satisface cererile sezoniere si utilizarea produselor alimentare de baza ca "lideri de pierderi" pentru a creste cota de piata. Aceste aspecte subliniaza necesitatea revizuirii standardelor comerciale privind calitatea si estetica pentru clasificarea produselor agricole.
Noile masuri vor viza restaurarea unei politici eficiente de reglementare a pietelor agricole, pentru a se echilibra mai bine oferta cu cererea in scopul reducerii risipei de alimente.
Parlamentul European considera ca sunt necesare studii mai ample pentru a evita risipa de alimente in productia primara si recomanda inlocuirea cu metode ecologice a vechilor practici care produc risipa resurselor in productia agricola, in prelucrarea sau distributia produselor alimentare.
De asemenea, prin noul pachet de masuri, se vor incuraja statele membre si CE sa promoveze alimentele locale si ecologice si sa sprijine lanturile scurte de aprovizionare si vanzarea produselor agricole direct "de la poarta fermei" sau "de acasa". Produsele locale si regionale, precum si sistemele de agricultura sprijinite de comunitatile locale, permit lanturi de aprovizionare mai scurte, care sporesc standardele de calitate ale produselor si sprijina cererile sezoniere, avand astfel beneficii sociale, de mediu si economice considerabile.
Romania are una dintre cantitatile cele mai scazute de deseuri alimentare generate, respectiv 76 Kg per persoana, fiind, alaturi de Slovenia si Malta, una din tarile cu cea mai mica risipa alimentara per total.
De asemenea astazi, 12 mai 2017, s-a propus o Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Aceasta prevede Masurile de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare privesc fiecare veriga a lantului alimentar incepand cu productia primara, sectorul de procesare, depozitarea, distributia, comercializarea, inclusiv sectorul de industrie hoteliera si cel al serviciilor alimentare si constau in: masuri de planificare sau alte instrumente economice care promoveaza utilizarea eficienta a resurselor, masuri de colectare selectiva a produselor alimentare improprii consumului uman, masuri de educare si informare a operatorilor referitoare la prevenirea risipei de alimente, adaptarea productiei la conditiile de piata, asigurarea trasabilitatii, masuri privind donarea alimentelor, cuantificarea risipei de alimente, promovarea cercetarii, dezvoltarii si utilizarea rezultatelor acestora in vederea realizarii de produse si tehnologii, economice si adaptate la mediu.
Proiectul de hotarare este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Click Aici), iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.
377.000 de tone de rosii se pierd sau risipesc in lantul alimentar anual. Aceasta pierdere echivaleaza cu folosirea inutila a 90 de kilometri patrati de teren, a 57 de miliarde de litri de apa si a 7 milioane de ore de munca. Gestionarea deseurilor (rosiile aruncate) costa 12,3 milioane de euro. Producerea acestora a generat 312.000 de tone de gaze cu efect de sera, aproximativ cat emit 55.000 de masini.
In ferme, in procesare si productie, in magazine, restaurante si acasa… alimentele se pierd si se risipesc de-a lungul intregului lant alimentar. Pe primul loc in generarea deseurilor alimentare se gasesc gospodariile.
Este necesar ca cetatenii sa inteleaga mai bine notiunile de siguranta alimentara, risipa alimentara si cauzele acesteia. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, etichetele privind data expirarii nu sunt bine intelese. Aceasta confuzie sporeste rata risipei alimentare. In acelasi timp, aproape sase din zece europeni declara ca verifica intotdeauna etichetele „a se consuma, de preferinta, inainte de” si „data-limita de consum”.
Alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbarile climatice, avand o amprenta de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de sera antropogene globale. Reprezinta o risipa de resurse limitate, precum pamant, energie si apa de-a lungul intregului ciclu de viata al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate in atmosfera 4,5 kg de CO2.
Risipa de alimente are nu numai costuri sociale, economice si de mediu ridicate, ci si consecinte etice. Conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite, 793 de milioane de oameni din lume sunt subnutriti. Conform Eurostat, in 2014, 55 milioane de persoane (9,6% din populatia UE) nu isi permiteau o masa de calitate o data la doua zile.
Luni, 15 mai, deputatii europeni vor dezbate un raport redactat de Biljana Borzan (S&D), care propune o serie de masuri pentru reducerea risipei alimentare cu 50% pana in 2030. Cu acest obiectiv, Parlamentul repeta obiectivul pe care l-a fixat deja in pachetul de legi privind deseurile, care a fost votat in martie.
In plus, raportul Borzan include facilitarea donatiilor alimentare si solutii pentru eliminarea confuziei legate de etichetele de expirare a produselor alimentare. Raportul va fi dezbatut in plen pe 15 mai seara si votat pe 16 mai. Puteti urmari dezbaterea in direct pe site-ul nostru.
Parlamentul European
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>