Risipa alimentara in agricultura: milioane de tone de alimente la gunoi

Risipa alimentara in agricultura milioane de tone de alimente la gunoiSe estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face fermierii? Dar consumatorii? Aflati din articolul nostru.

Se estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face consumatorii? Aflati din articolul nostru.

Potrivit FAO, in Europa 20% din fructe si legume, 20% din culturile de radacinoase si tuberculi si 10% din semintele oleaginoase si leguminoase sunt pierdute in agricultura, cu alte 5% din fructe, legume, radacinoase si culturi tuberculoase pierdute dupa recoltat.

Unele pierderi la nivel de ferma rezulta nu numai din specificatiile calitative ale produselor impuse furnizorilor, ci si din alte practici restrictive, cum ar fi anularea comenzilor ca urmare a modificarilor cererii de piata, supra-productia ca urmare a cerintelor de a satisface cererile sezoniere si utilizarea produselor alimentare de baza ca "lideri de pierderi" pentru a creste cota de piata. Aceste aspecte subliniaza necesitatea revizuirii standardelor comerciale privind calitatea si estetica pentru clasificarea produselor agricole.

Noile masuri vor viza restaurarea unei politici eficiente de reglementare a pietelor agricole, pentru a se echilibra mai bine oferta cu cererea in scopul reducerii risipei de alimente.

Parlamentul European considera ca sunt necesare studii mai ample pentru a evita risipa de alimente in productia primara si recomanda inlocuirea cu metode ecologice a vechilor practici care produc risipa resurselor in productia agricola, in prelucrarea sau distributia produselor alimentare.

De asemenea, prin noul pachet de masuri, se vor incuraja statele membre si CE sa promoveze alimentele locale si ecologice si sa sprijine lanturile scurte de aprovizionare si vanzarea produselor agricole direct "de la poarta fermei" sau "de acasa". Produsele locale si regionale, precum si sistemele de agricultura sprijinite de comunitatile locale, permit lanturi de aprovizionare mai scurte, care sporesc standardele de calitate ale produselor si sprijina cererile sezoniere, avand astfel beneficii sociale, de mediu si economice considerabile.

 

Risipa alimentara in Romania

Romania are una dintre cantitatile cele mai scazute de deseuri alimentare generate, respectiv 76 Kg per persoana, fiind, alaturi de Slovenia si Malta, una din tarile cu cea mai mica risipa alimentara per total.

De asemenea astazi, 12 mai 2017, s-a propus o Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Aceasta prevede Masurile de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare privesc fiecare veriga a lantului alimentar incepand cu productia primara, sectorul de procesare, depozitarea, distributia, comercializarea, inclusiv sectorul de industrie hoteliera si cel al serviciilor alimentare si constau in: masuri de planificare sau alte instrumente economice care promoveaza utilizarea eficienta a resurselor, masuri de colectare selectiva a produselor alimentare improprii consumului uman, masuri de educare si informare a operatorilor referitoare la prevenirea risipei de alimente, adaptarea productiei la conditiile de piata, asigurarea trasabilitatii, masuri privind donarea alimentelor, cuantificarea risipei de alimente, promovarea cercetarii, dezvoltarii si utilizarea rezultatelor acestora in vederea realizarii de produse si tehnologii, economice si adaptate la mediu.

Proiectul de hotarare este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Click Aici), iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

 

Povestea rosiilor risipite

377.000 de tone de rosii se pierd sau risipesc in lantul alimentar anual. Aceasta pierdere echivaleaza cu folosirea inutila a 90 de kilometri patrati de teren, a 57 de miliarde de litri de apa si a 7 milioane de ore de munca. Gestionarea deseurilor (rosiile aruncate) costa 12,3 milioane de euro. Producerea acestora a generat 312.000 de tone de gaze cu efect de sera, aproximativ cat emit 55.000 de masini.

Risipa alimentara in UE - milioane de tone de alimente la gunoi

In ferme, in procesare si productie, in magazine, restaurante si acasa… alimentele se pierd si se risipesc de-a lungul intregului lant alimentar. Pe primul loc in generarea deseurilor alimentare se gasesc gospodariile.

Este necesar ca cetatenii sa inteleaga mai bine notiunile de siguranta alimentara, risipa alimentara si cauzele acesteia. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, etichetele privind data expirarii nu sunt bine intelese. Aceasta confuzie sporeste rata risipei alimentare. In acelasi timp, aproape sase din zece europeni declara ca verifica intotdeauna etichetele „a se consuma, de preferinta, inainte de” si „data-limita de consum”.

 

Risipa alimentara: o chestiune economica, ecologica si etica

Alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbarile climatice, avand o amprenta de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de sera antropogene globale. Reprezinta o risipa de resurse limitate, precum pamant, energie si apa de-a lungul intregului ciclu de viata al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate in atmosfera 4,5 kg de CO2.

Risipa de alimente are nu numai costuri sociale, economice si de mediu ridicate, ci si consecinte etice. Conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite, 793 de milioane de oameni din lume sunt subnutriti. Conform Eurostat, in 2014, 55 milioane de persoane (9,6% din populatia UE) nu isi permiteau o masa de calitate o data la doua zile.

 

Ce face Parlamentul pentru reducerea risipei alimentare

Luni, 15 mai, deputatii europeni vor dezbate un raport redactat de Biljana Borzan (S&D), care propune o serie de masuri pentru reducerea risipei alimentare cu 50% pana in 2030. Cu acest obiectiv, Parlamentul repeta obiectivul pe care l-a fixat deja in pachetul de legi privind deseurile, care a fost votat in martie.

In plus, raportul Borzan include facilitarea donatiilor alimentare si solutii pentru eliminarea confuziei legate de etichetele de expirare a produselor alimentare. Raportul va fi dezbatut in plen pe 15 mai seara si votat pe 16 mai. Puteti urmari dezbaterea in direct pe site-ul nostru.

Parlamentul European

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>