Primul program national pentru carne de porc 100% romaneasca, inaugurat de Kaufland si Coop. Tara Mea

Primul program national pentru carne de porc 100 romaneascaKaufland Romania a inaugurat primul program national pentru carne de porc 100% romaneasca, in parteneriat cu Cooperativa Agricola „Tara Mea” si cu sprijinul Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. DenumitRaftul Romanesc, initiativa creste prezenta carnii de porc autohtone la raft in magazinele Kaufland, sprijinind astfel dezvoltarea micilor fermieri romani.


Programul sustine in mod durabil dezvoltarea capacitatii de productie interne a carnii de porc si raspunde cu o solutie la faptul ca in Romania, circa 60% din carnea de porc din comert provenea din alte tari.

In cadrul evenimentului de inaugurare a programului, Marco Hößl (Kaufland Romania), Florin Burculescu (Cooperativa Agricola „Tara Mea”), Alexandru Stanescu (Comisia pentru Agricultura, Silvicultura) si Petre Daea (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale) au semnat Angajamentul public de sustinere a fermierilor romani prin acest program.

 

Initiativa reprezinta o dubla premiera in Romania

Raftul Romanesc este primul program national cu circuit complet de la fermier la raft, care creste semnificativ prezenta carnii de porc romanesti in comertul modern in reteaua Kaufland Romania. Programul include peste 50% dintre fermierii mici si mijlocii din Romania, si le ofera acestora garantia preluarii integrale a porcilor nascuti si crescuti in tara noastra, precum si sprijin pentru dezvoltare si consiliere.

De asemenea, acesta este si primul program in care o companie de retail deschide unraft dedicat 100% produselor romanesti, incurajand alegerea acestora si implicit economia locala. Raftul Romanesc, prezent exclusiv in reteaua Kaufland Romania, va oferi carne de porc cu provenienta 100% din Romania.

Initiativa este structurata pe doi piloni: colectarea carnii de porc de la fermierii romani si schimbarea formatului de hrana a porcilor din program, intr-unul exclusiv romanesc.

 

Programul va creste productia interna de carne de porc romaneasca

Cand proiectul va ajunge la maturitate, Kaufland Romania va prelua peste 60% din carnea de porc romaneasca, un volum fara precedent in retail. Astfel, cantitatea preluata de Kaufland va ajunge la peste 300.000 de porci/an. Programul este implementat treptat, iar in prezent, Kaufland Romania deja primeste livrari de peste 400 de porci/zi si creste progresiv, de la o saptamana la alta, urmand ca pana la finalul anului sa dubleze cantitatea.

 

Componenta de educare a fermierilor: hrana naturala pentru carne de porc romaneasca de calitate

Programul vine si cu o componenta educationala: Cooperativa Agricola „Tara Mea” impune fermierilorparteneri trecerea la formatul de hrana naturala, din furaje ce provin exclusiv din agricultura romaneasca, fara soia, pentru a obtine gustul traditional al carnii de porc romanesti, de calitate superioara in raport cu cea de import.

Primul program national pentru carne de porc 100 romaneasca inaugurat de Kaufland

 

Cum functioneaza programul Raftul Romanesc

Prin initierea acestui program, misiunea Kaufland Romania si a partenerilor este de a dezvolta, in mod durabil, agricultura nationala si bunastarea animalelor in lantul de aprovizionare, prin majorarea aportului de carne proaspata provenind din productia interna de porci, de la ferme mici si mijlocii din Romania.

Astfel, pe de-o parte, Cooperativa Agricola Tara Mea” este responsabila de intregul lant de planificare, coordonare, de livrare a tineretului porcin la exploatatiile de ingrasare, de mentinere a relatiei cu cei peste 100 de mici fermieri din program si de gestionare a volumului carnii.

Pe de alta parte, Kaufland Romania garanteaza preluarea integrala in reteaua nationala de magazine a cantitatii de carne proaspata de porc provenite din program, intr-un spatiu de vanzare dedicat - Raftul Romanesc – amenajat special pentru a incuraja clientii sa opteze pentru produse de provenienta locala.

Cumparand carne de porc de pe Raftul Romanesc, consumatorul are garantia caprodusul provine de la ferme autohtone. Mai mult, Kaufland introduce un standard de calitate a produsului romanesc. Astfel, carnea respecta criterii superioare de calitate, ce includ aspecte legate de taiere, greutate, standarde microbiologice si de ambalare.

Ne dorim ca acest program sa cladeasca un viitor mai bun pentru fermierii romani si agricultura romaneasca si in timp, sa devina un model de actiune. Rolul nostru, in calitate de cel mai mare retailer din Romania este sa sprijinim producatorii romani. Pentru Kaufland, colaborarea cu producatori locali este o prioritate de achizitii la nivel de grup si suntem printre putinii retaileri ce ofera peste 50% produse din Romania. Cu aceasta ocazie, reconfirm public angajamentul Kaufland de a sustine agricultura romaneasca si implicit economia locala, a declaratValer Hancas, Manager Corporate Affairs & Comunicare, Kaufland Romania.

Programul ofera un sprijin atat de necesar micilor fermieri, pentru a creste, si invitam si alti fermieri sa se alature programului. Datorita acestuia, vom gasi la raft mai multa carne gustoasa si proaspata, provenita din porci crescuti in Romania si la care putem urmari trasabilitatea pana la nivel de purcel. Ne bucuram ca am pus in practica primul program de cooperare intre fermieri si retail pentru carnea de porc. Asta ne demonstreaza din nou ca impreuna putem avea un parteneriat benefic, declara Florin Burculescu – Presedintele Cooperativei Agricole „Tara Mea”.

Prin acest program, Kaufland preia responsabilitatea in cadrul lantului integrat de aprovizionare, asumandu-si obiective precum: extinderea productiei romanesti de tineret porcin prin sustinerea fermelor romanesti, dezvoltarea unor parteneriate strategice cu intreprinzatori din Romania, sustinerea bunastarii animalelor si folosirea unor amestecuri de furaje provenind exclusiv din agricultura romaneasca.

 

Profilul pietei locale a carnii de porc 

    • Potrivit Cooperativei Agricole Tara Mea, Romania producea in anul 1989 circa 15 milioane de porci. De atunci, productia interna a scazut semnificativ, ajungandin anul 2000 la numai 800.000 porci pe an, iar in prezent la 4.460.000 de porci.
    • Pentru a acoperi cererea de consum de pe piata locala, Romania trebuie cel putin sa dubleze productia interna de carne de porc.
    • Datele INS arata ca in anul 2016 productia totala de carne de porc a crescut cu doar 4,6%.
    • Aproximativ 60% din carnea de porc din comertul modern si traditional provine din import.
    • Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,Romania importa anual cca 230.000 tone porci si carne de porc (cca 30.000 tone porci vii si 200.000 tone carne de porc), cheltuind astfel circa 350 milioane euro pe carnea importata. In acelasi timp, Romania exporta de aproape 60 de ori mai putin – adica circa 4.000 tone carne si produse din carne de porc. Potrivit MADR, in prezent, produsul carne de porc necesita sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din productia interna.
    • INS arata ca cel mai consumat tip de carne din Romania este cea de porc, acoperind aproape jumatate din consumul total de carne, fiind urmata de cea de pasare, cu un consum de 15-20 kg anual si de vita, categorie care reprezinta doar 10% din total.
    • Per total, consumul de carne in Romania este mai mic fata de cel din tarile mai dezvoltate: fiecare roman mananca in jur de 60 de kilograme de carne/an, fata de media europeana de 70-75 de kilograme pe an.

 

Tara Mea - Logo                                                                          Kaufland - Logo 2017

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>