Este important sa li se acorde agricultorilor oportunitatea de a introduce noi tehnologii


Oportunitatati pentru noile tehnologii agricole - management agricol hi-tech, teledetectie, soft-uri agricultura, smartphone, droneDaca exista un lucru pe care toti fermierii il impartasesc, acela este tendinta de a introduce inovatii, pentru a gasi metode agricole mai bune, mai curate, mai usoare si mai productive. Agricultura, la fel ca toate sectoarele economiei, in prezent, dispune de o gama larga de tehnologii moderne. Nevena Alexandrova, specialist FAO pe inovatii si schimb de cunostinte in agricultura, considera ca toti agricultorii ar trebui sa poata utiliza noile tehnologii si sa gaseasca noi metode creative pentru aplicarea lor.

In ajunul Forumului la nivel inalt privind e-agricultura: Impreuna pentru Dezvoltarea Agriculturii Digitale (Sofia, Bulgaria, 18-20 aprilie 2018), Alexandrova a purtat o discutie cu specialistul senior pe comunicare al FAO, Sharon Lee Cowan.

 

Auzim din ce in ce mai multe despre "e-agricultura" – ce este aceasta, mai exact?

Practic, "e-agricultura" inseamna aplicarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor in agricultura - inclusiv asupra culturilor vegetale, animalelor, pisciculturii si silviculturii. Aceasta cuprinde intregul sistem alimentar si poate include si utilizarea tehnologiilor mai traditionale, cum ar fi radioul, televiziunea, telefoanele mobile si multe altele. Ca si principiu, FAO nu promoveaza doar noile tehnologii, ci si se ocupa de asigurarea conditiilor adecvate - astfel incat in practica aceste tehnologii sa poata fi aplicate de oricine si fara riscuri.

 

De ce agricultura trebuie sa fie atat de "tehnologizata"?

Agricultura a devenit mult mai intensa in ceea ce priveste stiinta. Accesul la informatii exacte si in timp util - adaptate conditiilor locale - este esential pentru ca o ferma sau o intreprindere rurala sa fie competitiva si sa foloseasca optim resursele sale. In ultimii 15 ani, revolutia in tehnologiile informatiei si comunicatiilor, sau TIC, a dus la o schimbare in toate aspectele vietii noastre. De ce in agricultura ar fi diferit? In plus, agricultura in prezent devine din ce in ce mai integrata cu alte sectoare si aceasta integrare necesita optimizare prin digitalizare.

 

Ce exemple de tehnologii disponibile ne puteti da?

Cea mai comuna este tehnologia senzorilor. Cu ajutorul teledetectiei, datele privind temperatura solului sau a aerului, umiditatea, conditiile meteorologice si alte detalii pot fi masurate cu un dispozitiv si transmise catre agricultor aflat in alta locatie.

Asa-numitul internet al lucrurilor  (The Internet of Things - IoT) este important pentru agricultura. Acesta este modul in care diferite dispozitive, senzori si utilaje pot interactiona intre ele, utilizand retelele de internet si generand volume mari de date. De exemplu, informatiile pot proveni din mai multe surse - aer, sol, diverse domenii - si combinate pe o singura platforma pentru a oferi agricultorilor volume mari de date.

Folosim TIC pentru a transmite agricultorilor preturile si alte date de piata, astfel incat acestia sa poata lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la ceea ce sa aduca pe piata si cand.

Trasabilitatea alimentelor a devenit foarte importanta. Tehnologia face posibila urmarirea alimentelor de-a lungul drumului de la ferma la produsul final din supermarket. astfel oferind posibilitatea de a cunoaste daca produsul a fost inghetat si dezghetat si de cate ori.

Vehiculele aeriene fara pilot - cunoscut sub numele de drone - sunt folosite pentru a culege informatii din campuri localizate la distanta. Acestea furnizeaza imagini cu rezolutie mai mare decat satelitii si fac posibila detectarea daunatorilor si a bolilor, a buruienilor sau a starii solului, fara a fi nevoie de deplasare pe teren.

Pentru proprietarii de terenuri mici, monitorizarea terenurilor lor nu prezinta dificultati, dar accesul la Internet poate fi o problema. Ei au nevoie de acces la telefoane mobile, smartphone-uri, internet mobil, platforme de informare in retea - ca sa nu mai vorbim de radio si televiziune. In multe tari, infrastructura rurala inca nu dispune de infrastructura de internet.

Tehnologia Blockchain - poate revolutiona comertul cu produse agro-alimentare, deoarece ofera o informatie complet transparenta despre participantii lantului valoric care adauga valoare sau cresc preturile in diferite puncte de la ferma la consumator. Teoretic, intr-o zi aceasta tehnologie poate chiar elimina necesitatea comertului cu amanuntul.

 

Deci se pare ca e-agricultura este o veste buna.

Exista, cu siguranta, un imens potential pentru aceste tehnologii, care este mai eficient, mai sigur, mai putin intensiv pentru forta de munca, mai atragator pentru tinerii cu competente in domeniul TIC si poate mai fezabil pentru persoanele in varsta. Pentru a numi doar cateva beneficii.

 

Exista vreun dezavantaj?

Exista inca unele probleme care trebuie solutionate la nivelul standardelor si reglementarilor, spre exemplu care din date pot fi considerate "deschise" sau accesibile in mod liber de catre oricine, cine detine datele generate pe campul fermierului (compania de consultanta, dezvoltatorul IT sau guvernul?), modul optim de abordare a datelor pentru a pastra controlul si securitatea datelor personale si altele. Problema importanta este insa aceasta: fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.

Fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.


Elaborarea unei strategii nationale este un proces care tine seama de propriile obiective de dezvoltare rurala ale tarii. Este un proces care implica toata lumea de la proprietari mici pana la mari companii agroalimentare. Asistam deja mai multe tari din intreaga lume in acest proces si asteptam cu nerabdare sa colaboram cu mai multi in regiunea Europei si a Asiei Centrale. Adoptarea unei abordari nationale a e-agriculturii va duce la imbunatatirea mijloacelor de trai si a veniturilor pentru persoanele care traiesc in comunitatile rurale.

 

O ultima concluzie?

Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este ca nu este vorba doar de o anumita tehnologie sau de o categorie de tehnologii care trebuie subliniata. Cel mai important lucru, in special pentru micii proprietari, este capacitatea acestora pentru inovare si stimulentele care li se pot oferi. Odata ce au capacitati adecvate, cu acces la tehnologie, la cunostinte si la infrastructura, agricultorii vor alege tehnologiile care au sens pentru ei si vor inventa chiar noi modalitati de utilizare si combinare a acestora.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

 
 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>