Este important sa li se acorde agricultorilor oportunitatea de a introduce noi tehnologii


Oportunitatati pentru noile tehnologii agricole - management agricol hi-tech, teledetectie, soft-uri agricultura, smartphone, droneDaca exista un lucru pe care toti fermierii il impartasesc, acela este tendinta de a introduce inovatii, pentru a gasi metode agricole mai bune, mai curate, mai usoare si mai productive. Agricultura, la fel ca toate sectoarele economiei, in prezent, dispune de o gama larga de tehnologii moderne. Nevena Alexandrova, specialist FAO pe inovatii si schimb de cunostinte in agricultura, considera ca toti agricultorii ar trebui sa poata utiliza noile tehnologii si sa gaseasca noi metode creative pentru aplicarea lor.

In ajunul Forumului la nivel inalt privind e-agricultura: Impreuna pentru Dezvoltarea Agriculturii Digitale (Sofia, Bulgaria, 18-20 aprilie 2018), Alexandrova a purtat o discutie cu specialistul senior pe comunicare al FAO, Sharon Lee Cowan.

 

Auzim din ce in ce mai multe despre "e-agricultura" – ce este aceasta, mai exact?

Practic, "e-agricultura" inseamna aplicarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor in agricultura - inclusiv asupra culturilor vegetale, animalelor, pisciculturii si silviculturii. Aceasta cuprinde intregul sistem alimentar si poate include si utilizarea tehnologiilor mai traditionale, cum ar fi radioul, televiziunea, telefoanele mobile si multe altele. Ca si principiu, FAO nu promoveaza doar noile tehnologii, ci si se ocupa de asigurarea conditiilor adecvate - astfel incat in practica aceste tehnologii sa poata fi aplicate de oricine si fara riscuri.

 

De ce agricultura trebuie sa fie atat de "tehnologizata"?

Agricultura a devenit mult mai intensa in ceea ce priveste stiinta. Accesul la informatii exacte si in timp util - adaptate conditiilor locale - este esential pentru ca o ferma sau o intreprindere rurala sa fie competitiva si sa foloseasca optim resursele sale. In ultimii 15 ani, revolutia in tehnologiile informatiei si comunicatiilor, sau TIC, a dus la o schimbare in toate aspectele vietii noastre. De ce in agricultura ar fi diferit? In plus, agricultura in prezent devine din ce in ce mai integrata cu alte sectoare si aceasta integrare necesita optimizare prin digitalizare.

 

Ce exemple de tehnologii disponibile ne puteti da?

Cea mai comuna este tehnologia senzorilor. Cu ajutorul teledetectiei, datele privind temperatura solului sau a aerului, umiditatea, conditiile meteorologice si alte detalii pot fi masurate cu un dispozitiv si transmise catre agricultor aflat in alta locatie.

Asa-numitul internet al lucrurilor  (The Internet of Things - IoT) este important pentru agricultura. Acesta este modul in care diferite dispozitive, senzori si utilaje pot interactiona intre ele, utilizand retelele de internet si generand volume mari de date. De exemplu, informatiile pot proveni din mai multe surse - aer, sol, diverse domenii - si combinate pe o singura platforma pentru a oferi agricultorilor volume mari de date.

Folosim TIC pentru a transmite agricultorilor preturile si alte date de piata, astfel incat acestia sa poata lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la ceea ce sa aduca pe piata si cand.

Trasabilitatea alimentelor a devenit foarte importanta. Tehnologia face posibila urmarirea alimentelor de-a lungul drumului de la ferma la produsul final din supermarket. astfel oferind posibilitatea de a cunoaste daca produsul a fost inghetat si dezghetat si de cate ori.

Vehiculele aeriene fara pilot - cunoscut sub numele de drone - sunt folosite pentru a culege informatii din campuri localizate la distanta. Acestea furnizeaza imagini cu rezolutie mai mare decat satelitii si fac posibila detectarea daunatorilor si a bolilor, a buruienilor sau a starii solului, fara a fi nevoie de deplasare pe teren.

Pentru proprietarii de terenuri mici, monitorizarea terenurilor lor nu prezinta dificultati, dar accesul la Internet poate fi o problema. Ei au nevoie de acces la telefoane mobile, smartphone-uri, internet mobil, platforme de informare in retea - ca sa nu mai vorbim de radio si televiziune. In multe tari, infrastructura rurala inca nu dispune de infrastructura de internet.

Tehnologia Blockchain - poate revolutiona comertul cu produse agro-alimentare, deoarece ofera o informatie complet transparenta despre participantii lantului valoric care adauga valoare sau cresc preturile in diferite puncte de la ferma la consumator. Teoretic, intr-o zi aceasta tehnologie poate chiar elimina necesitatea comertului cu amanuntul.

 

Deci se pare ca e-agricultura este o veste buna.

Exista, cu siguranta, un imens potential pentru aceste tehnologii, care este mai eficient, mai sigur, mai putin intensiv pentru forta de munca, mai atragator pentru tinerii cu competente in domeniul TIC si poate mai fezabil pentru persoanele in varsta. Pentru a numi doar cateva beneficii.

 

Exista vreun dezavantaj?

Exista inca unele probleme care trebuie solutionate la nivelul standardelor si reglementarilor, spre exemplu care din date pot fi considerate "deschise" sau accesibile in mod liber de catre oricine, cine detine datele generate pe campul fermierului (compania de consultanta, dezvoltatorul IT sau guvernul?), modul optim de abordare a datelor pentru a pastra controlul si securitatea datelor personale si altele. Problema importanta este insa aceasta: fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.

Fara o strategie nationala de incorporare a acestor tehnologii in domeniul rural, statele risca sa creeze castigatori si perdanti.


Elaborarea unei strategii nationale este un proces care tine seama de propriile obiective de dezvoltare rurala ale tarii. Este un proces care implica toata lumea de la proprietari mici pana la mari companii agroalimentare. Asistam deja mai multe tari din intreaga lume in acest proces si asteptam cu nerabdare sa colaboram cu mai multi in regiunea Europei si a Asiei Centrale. Adoptarea unei abordari nationale a e-agriculturii va duce la imbunatatirea mijloacelor de trai si a veniturilor pentru persoanele care traiesc in comunitatile rurale.

 

O ultima concluzie?

Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este ca nu este vorba doar de o anumita tehnologie sau de o categorie de tehnologii care trebuie subliniata. Cel mai important lucru, in special pentru micii proprietari, este capacitatea acestora pentru inovare si stimulentele care li se pot oferi. Odata ce au capacitati adecvate, cu acces la tehnologie, la cunostinte si la infrastructura, agricultorii vor alege tehnologiile care au sens pentru ei si vor inventa chiar noi modalitati de utilizare si combinare a acestora.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

 
 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>