Cum se va derula Recensamantul General Agricol - runda 2020?

Cum se va derula Recensamantul General Agricol - runda 2020Colectarea datelor pentru Recensamantul General Agricol - runda 2020 se va efectua in perioada 10 mai – 31 iulie 2021. Validarea datelor si diseminarea rezultatelor statistice agregate se vor realiza pana la finalul lunii martie 2022, urmand ca rezultatele detaliate sa fie disponibile in luna decembrie 2022. Recensamantul are ca obiectiv asigurarea datelor statistice pentru fundamentarea si punerea in aplicare a politicilor nationale si europene in domeniul agricol, in concordanta cu Sistemul Statistic European.


Pe 10 mai a.c. incepe colectarea datelor in cadrul Recensamantului General Agricol runda 2020.

Intreaga operatiune are la baza prevederile Regulamentului 2018/1091 (UE) al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile agricole integrate, aplicabil in toate statele Uniunii Europene, completate cu legislatia nationala aprobata pentru acest recensamant.

Activitatile de pregatire si organizare a colectarii datelor au fost realizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alaturi de Institutul National de Statistica, Ministerul Afacerilor Interne impreuna cu structurile teritoriale ale acestora si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si au vizat: organizarea activitatii la nivel central si teritorial, angajarea personalului suplimentar, selectia, recrutarea si angajarea recenzorilor, recenzorilor sefi si coordonatorilor, elaborarea instrumentarului statistic, sectorizarea teritoriului localitatilor, efectuarea recensamantului de proba, asigurarea infrastructurii IT si a aplicatiilor informatice pentru colectarea si prelucrarea datelor, personalizarea materialelor auxiliare si popularizarea recensamantului.

Tabletele necesare colectarii datelor din teren sunt asigurate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care gazduieste si sistemele hardware si software necesare pentru colectarea si prelucrarea datelor de recensamant, asigurand totodata mecanismele de securitate privind transferul de date si cel de administrare a resurselor.

In vederea asigurarii conditiilor necesare recenzarii exploatatiilor agricole, comisiile comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti pentru recensamant sub coordonarea comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru recensamant, precum si secretariatelor tehnice ale acestora au efectuat actiunea de sectorizare a teritoriului prin impartirea localitatilor in sectoare si sectii de recensamant, pe baza instructiunilor si normelor elaborate de Secretariatul Tehnic Central si aprobate de catre Comisia Centrala pentru recensamant.

Prin Recensamantul General Agricol se doreste a se realiza o imagine exhaustiva a caracteristicilor structurale ale exploatatiilor agricole, indiferent de marimea acestora. Datele si informatiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafetelor agricole si/sau de la detinatorii de animale conform regulamentelor europene referitoare la agricultura, la nivelul intregii exploatatii agricole pentru toate locatiile in care se utilizeaza suprafete agricole sau se detin efective de animale. In anul 2022, cand toate datele vor fi prelucrate, vom avea informatiile si datele care vor caracteriza structura agriculturii din Romania”, a explicat ministrul Adrian Oros.

Recensamantul va asigura date statistice comparabile intre statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numarul de exploatatii agricole, suprafata totala a terenurilor utilizate pentru agricultura, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfasurat activitati agricole, adaposturile pentru animale si gestionarea dejectiilor animaliere, dezvoltarea rurala.

De asemenea, rezultatele obtinute vor constitui baza de esantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultura, in perioada intercenzitara, precum si pentru efectuarea altor cercetari statistice specifice privind productia vegetala si animala.

Datele statistice sunt vitale pentru cunoasterea realitatilor din agricultura romaneasca. Fara acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii in viitor” a declarat domnul Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica.

In urma activitatii de sectorizare a teritoriului, prin care s-au stabilit numarul de sectoare si sectii de recensamant, au fost recrutati si angajati cca. 17.500 de recenzori, 3.700 de recenzori sefi si 42 de coordonatori care vor desfasura activitatea de recenzare in toate unitatile administrativ teritoriale.

Ministerul Afacerilor Interne a fost si ramane deplin implicat in organizarea si desfasurarea recensamantului general agricol, alaturi de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de Institutul National de Statistica si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Pe langa contributia sa in cadrul Comisiei centrale, Ministerul Afacerilor Interne asigura si coordonarea activitatii institutiilor prefectului. Complementar exercitarii rolului sau de reprezentant al Guvernului pe plan local si de conducator al serviciilor publice deconcentrate, prefectul indeplineste si sarcinile stabilite prin lege pentru buna desfasurare a recensamantului. Printre acestea as aminti doar constituirea comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti, coordonarea verificarii si actualizarii registrului agricol ori asigurarea comunicarii publice, inclusiv prin intermediul site-ului institutiei prefectului. Suntem in legatura permanenta cu doamnele si domnii prefecti si subprefecti, pentru ca problemele semnalate sa fie gestionate si rezolvate cu celeritate, in scopul derularii in cele mai bune conditii, a recensamantului general agricol.” - Irina Alexe, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne.

STS sustine acest recensamant prin asigurarea sistemelor IT&C care ne aduc cu un pas mai aproape de digitalizare, de tehnologiile moderne. Acesta este avantajul pe care azi il avem spre deosebire de acum un deceniu. Suportul tehnic pus la dispozitie de institutia noastra consta in sisteme si aplicatii informatice, masini virtuale pentru prelucrarea datelor, mecanisme de securitate si conexiuni securizate de date, echipamente mobile distribuite in toata tara, call center pentru sprijinirea activitatilor si instruirea operatorilor, mecanisme eficiente de management tehnic. Astfel, este asigurat un proces eficient si modern de achizitie si centralizare a unor informatii complexe si transmiterea acestora in sistemul informatic central” a declarat domnul general-locotenent ing. Sorin Balan, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.Totodata, in luna aprilie 2021 au avut loc instruiri in mai multe etape cu personalul implicat in colectarea datelor din teritoriu, instruiri efectuate de catre reprezentantii directiilor teritoriale de statistica din fiecare judet si din municipiul Bucuresti, in colaborare cu cei ai directiilor agricole judetene si a municipiului Bucuresti. Modul de desfasurare al instruirilor a fost diferit de la un judet la altul, in functie de incidenta infectarilor cu SARS-CoV-2 la nivel local. Instruirile cu prezenta fizica a personalului de recensamant s-au desfasurat cu respectarea legislatiei in vigoare in contextul pandemic actual.

Datele colectate la recensamant vor fi utilizate exclusiv in scop statistic. Informatiile furnizate de catre repondenti vor fi prelucrate respectand confidentialitatea statistica si vor fi diseminate de catre Institutul National de Statistica in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare, fiind imposibila identificarea directa sau indirecta a persoanelor fizice sau juridice vizate.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>