Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 29 aprilie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea Art. II din Legea nr.122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
Comitetele judetene de initiativa ale camerelor agricole vor organiza primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole in termen de maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Luand in considerare prevederile Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, republicata, care de la data intrarii in vigoare si pana in prezent nu a putut fi pusa in aplicare,
avand in vedere:
in conditiile mentionate mai sus se impune modificarea urgenta si armonizarea in consecinta a dispozitiilor legale existente care reglementeaza acest domeniu,
tinand cont de faptul ca aceasta masura vizeaza interesul public si reprezinta situatie extraordinara si de urgenta a carei reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I
Legea nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 553 din 7 august 2012, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
(1) Camerele agricole sunt organizatii neguvernmentale deschise, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, cu statut de utilitate publica, dobandit in conditiile prezentei legi, si create in scopul:
a) promovarii intereselor fermierilor, persoane fizice/juridice din agricultura, cu toate ramurile ei, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, turism rural si agroturism, denumite in continuare domenii ale agriculturii si conexe, in functie de competentele acestora;
b) promovarii in randul ermierilor a politicii agricole comune, a programelor nationale de dezvoltare rurala, a strategiei si politicilor Romaniei de sustinere financiara a agriculturii, a cercetarii fundamentale si aplicate;
c) intensificarii absorbtiei fondurilor europene in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, pescuit si acvacultura;
d) formarii profesionale si consultantei, care se acorda fermierilor persoane fizice si/sau juridice din domenii ale agriculturii si conexe.
(2) Camerele agricole sunt organizate si functioneaza in fiecare judet, avand sediul in municipiul resedinta de judet, respectiv in municipiul Bucuresti.
(3) La nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti poate functiona o singura camera agricola.
(4) Camerele agricole judetene pot infiinta camere agricole locale, fara personalitate juridica.
(5) Camera agricola nationala poate infiinta camere agricole regionala, cu personalitate juridica.
(6) Camerele agricole sunt partener de dialog al autoritatilor publice cu competente in domeniile agriculturii si conexe, precum si al celorlalte autoritati si institutii ale adminsitratiei publice centrale si locale, pe domeniile de competenta."
2. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4
Autoritatile publice centrale si locale, precum si asociatiile profesionale, cooperativele, sindicatele, patronatele sau orice alte forme de asociere ale producatorilor agricoli si proprietarilor de fond forestier conlucreaza, prin reprezentanti, in vederea asigurarii cadrului adecvat de infiintare, organizare si functionare a camerei agricole la nivel judetean si national, in conditiile legii."
3. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6
(1) La nivel judetean, prin ordin al prefectului, se constituie comitetul judetean de initiativa, format din maximum 11 membri, din care fac parte:
a) un reprezentant desemnat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la nivel teritorial;
b) un reprezentant al consiliului judetean;
c) un reprezentant al institutiei prefectului;
d) 7 reprezentanti propusi de formale asociative din domeniile agricultura si conexe;
e) un reprezentant al Asociatiei Comunelor din Romania.
(2) Modul de constituire si functionare a comitetelor judetene de initiativa este prevazut in anexa nr. 2.
(3) Comitetul judetean de initiativa solutioneaza sesizarile si contestatiile, valideaza alegerile si face publice, in termen de 10 zile, rezultatele alegerilor. Comitetele judetene de initiativa se dizolva de drept dupa validarea alegerilor pentru functiile de conducere ale camerelor agricole judetene.
(4) Comitetele judetene de initiativa sunt mandatate pentru inscrierea camerelor agricole judetene in Registrul asociatiilor si funatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi au sediu. Prin derogare de la prevederile art. 17 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de inscriere va fi insotita de ordinul prefectului, prevazut la alin. (1), pentru camerele agricole judetene, statutul-cadru, prevazut in anexa nr. 4, si dovada sediului social."
4. La articolul 8, alineatul (2) se abroga.
5. La articolul 9, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Dreptul de vot este conferit in mod egal, fara privilegii sau discriminari, tuturor membrilor camerei agricole judetene."
6. Dupa alineatul (5) al articolului 9 se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) Membrii camerelor agricole judetene pot fi:
a) Membrii individuali: fermieri, persoane fizice sau juridice care desfasoara activitati in agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura, indiferent de domeniul de activitate, cu domiciliul/sediul in judetul respectiv;
b) membri colectivi: asociatiile profesionale din domeniul agricol, forestier si conexe inregistrate la nivel judetean, precum si grupuri de producatori legal constituite, patronate din domeniul agricol, forestier si conexe reprezentate in teritoriu; sindicate din domeniul agricol, forestier si conexe reprezentate in teritoriu; cooperative agricole, ocoale silvice care administreaza/asigura servicii silvice pentru fondul forestier, altul decat proprietatea publica a statului; colegiul medicilor veterinari; institutii de invatamant si/sau cercetare agricola."
7. La articolul 10 alineatul (1), literele h) si i) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"h) fermierii inscrisi in listele electorale;
i) fermierii tineri cu varsta pana la 35 de ani inscrisi in listele electorale."
8. La articolul 10, alineatul (2) se abroga.
9. La articolul 10 alineatul (6), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"d) sectia de votare se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, apartinatoarea colegiilor judetene. Fiecare sectie de votare are arondati un numar de electori care va fi stabilit la nivelul fiecarui judet de catre comitetul judetean de initiativa, in baza listelor cu membrii camerelor agricole judetene. La propunerea comitetului judetean de initiativa, prin ordin al prefectului, vor fi stabilite numarul si locul sectiilor de votare. Responsabil de amenajarea sectiei de votare este primarul."
10. La articolul 10, alineatele (7) si (10) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(7) Listele electorale se pun la dispozitia birourilor electorale ale sectiilor de votare si se afiseaza cu 45 de zile inainte de data alegerilor.
......
(10) Comitetul judetean de initiativa acrediteaza reprezentantii prevazuti la alin. (1) in calitate de observatori ai procesului electoral."
11. La articolul 11 alineatul (1), literele a), g) si h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) 8 locuri pentru reprezentantii alesi dintre cei propusi pe liste de catre asociatiile profesionale din domeniul agricol, forestier si conexe, inregistrate la nivel judetean;
......
g) 4 locuri pentru reprezentantii alesi ai fermierilor;
h) 4 locuri pentru reprezentantii alesi ai fermierilor cu varsta pana la 35 de ani;".
12. La articolul 12, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12
(1) Colegiul Camerei Agricole Nationale se organizeaza si functioneaza potrivit prevederilor prezentei legi si statutului propriu si este forumul decizional constituit din membrii birourilor permanente ale colegiilor camerelor agricole judetene si cei 9 membri ai Biroului permanent al Camerei Agricole Nationale."
13. La articolul 12, alineatul (7) se abroga.
14. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14
Serviciul operational administrativ, denumit in continuare SOA, al Camerei Agricole Nationale si al camerelor agricole judetene este constituit din personal contractual angajat potrivit legislatiei in vigoare."
15. Articolul 15 se abroga.
16. Articolul 17 se abroga.
17. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18
Camerele agricole judetene au urmatoarele atributii:
a) ofera asistenta tehnica si consiliere producatorilor agricoli in vederea absorbtiei fondurilor europene;
b) organizeaza activitati de popularizare si asistenta tehnica de specialitate prin infiintarea de loturi demonstrative, demonstratii practice, targuri, expozitii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri si mese rotunde;
c) asigura asistenta tehnica de specialitate, economica si manageriala persoanelor care desfasoara activitati in domeniile agricole si conexe in aplicarea tehnologiilor agricole moderne si a metodelor noi de conducere a fermelor in scopul eficientizarii activitatilor la nivel de ferma;
d) realizeaza activitati de formare profesionala continua in domeniul agricol si conexe, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, tinand cont d enevoile si oportunitatile existente;
e) colaboreaza cu institutiile de invatamant si cercetare agricola in scopul realizarii transferului tehnologic si diseminarea rezultatelor cercetarii aplicative in agricultura prin elaborarea si distribuirea gratuita de tehnologii de cultura si de cresterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte-model, altele;
f) realizeaza fluxul informational catre fermieri prin materiale audio-vizuale, emisiuni radio-TV, editarea, multiplicarea si distribuirea de materiale informative, reviste, carti, brosuri, pliante, tehnologii de cultura a plantelor si de crestere a animalelor, proiecte tehnico-economice si alte materiale de specialitate;
g) indeplinesc si alte atributii, conform prevederilor legale si statutului-cadru."
18. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19
Camera Agricola Nationala are urmatoarele atributii:
a) promoveaza initiativele camerelor agricole judetene;
b) aproba nivelul cotizatiei membrilor;
c) colaboreaza cu isntitutiile administratiei publice centrale cu atributii in domeniu pentru identificarea nevoilor de formare profesionala continua;
d) colaboreaza cu institute, statiuni ori companii cu obiect de activitate in cercetarea agricola fundamentala/aplicata si inovare;
e) incheie contracte de cercetare si inovare cu institute, statiuni si companii de cercetare in domeniul agricol din Romania si din strainatate;
f) participa la proiecte cu finantare europeana, nationala sau internationala in domeniul cercetarii, inclusiv proiecte in cascada, in vederea sporirii competitivitatii sectorului agricol din Romania;
g) elaboreaza si aplica planul propriu de formare profesionala continua prin cursuri de initiere, calificare, specializare si perfectionare a fermierilor;
h) organizeaza seminare, simpozioane, targuri, expozitii si manifestari stiintifice de profil, in tara si in strainatate;
i) promoveaza produsele si serviciile romanesti din domeniu, in tara si in strainatate;
j) indeplineste si alte competente stabilite prin lege sau prin statut."
19. Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 20
Finantarea Camerei Agricole Nationale si a camerelor agricole judetene se asigura din:
a) cotizatii ale membrilor camerelor agricole;
b) dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale;
c) dividentele societatilor comerciale infiintate in conditiile art. 3;
d) veniturile din activitatile realziate prevazute la art. 19, precum si din alte activitati economice directe;
e) donatii si/sau sponsorizari;
f) comisioane;
g) prestari de servicii de consultanta sau asistenta catre fermieri, contra cost;
h) alte venituri prevazute de lege."
20. Titlul capitolului VII se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Statutul de utilitate publica al camerelor agricole"
21. Articolul 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21
(1) Ulterior dobandirii personalitatii juridice, camerele agricole solicita acordarea statutului de utilitate publica.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 38-40 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, camerele agricole legal constituite sunt, potrivit legii, de utilitate publica."
22. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 22
(1) In vederea dobandirii personalitatii juridice, membrii incheie actul constitutiv si statutul camerei agricole, in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2) Actul constitutiv curpinde, sub sanctiunea nulittii absolute:
a) datele de identificare a membrilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;
b) exprimarea vointei de asociere si a scopului propus;
c) denumirea camerei agricole;
d) sediul camerei agricole;
e) durata de functionare a camerei agricole, pe termen nedeterminat;
f) patrimoniul initial al camerei agricole; activul patrimonial, in valoare de cel putin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii camerei agricole, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani a membrilor;
g) componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale camerei agricole;
h) persoana sau persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice;
i) semnaturile membrilor.
(3) Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) elementele pravazute la alin. (2), cu exceptia celor de la lit. g) si h);
b) explicitarea scopului si a obiectivelor camerei agricole;
c) modul de dobandire si de pierdere a calitatii de membru;
d) drepturile si obligatiile membrilor;
e) categoriile de resurse patrimoniale ale camerei agricole;
f) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale camerei agricole;
g) destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii camerei agricole, cu respectarea prevederilor legale.
(4) Statutul camerei agricole se elaboreaza cu respectarea prevederilor prezentei legi si a statutului-cadru, prevazut in anexa nr. 4. Statutul camerei agricole se elaboreaza cu respectarea prevederilor prezentei legi si a statutului-cadru, anexat la prezenta lege.
(5) Camarele agricole de utilitate publica se supun prevederilor art. 41-43 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale elaboreaza proceduri specifice de control privind aplicarea prevederilor art. (5)."
23. Articolul 24 se abroga.
24. Articolul 25 se abroga.
25. Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 28
Mandatul persoanelor alese in cadrul camerelor agricole este de 4 ani, cu exceptia mandatuluiprimelor organe de conducere a carui durata este de un an."
26. Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 29
Anexele nr. 1, 2, 4 si 5 fac parte integranta din prezenta lege."
27. La anexa nr. 1, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"4. fermier – persoana fizica sau juridica ce desfasoara activitati in unul dintre urmatoarele domenii: agricultura si dezvoltare rurala, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, turism rural si agroturism."
28. Anexa nr. 2. – Comitete de initiativa se modifica si va avea urmatorul cuprins"
"ANEXA Nr. 2
COMITETE JUDETENE DE INITIATIVA
- mod de functionare –
A. Comitetele judetene de initiativa se infiinteaza prin grija prefectului. Prefectul solicita autoritatilor locale si formelor asociative din domeniile agricultura si conexe sa nominalizeza reprezetnantii in comitetul judetean de initiativa. In situatia in are se inregistreaza mai mult de 7 nominalizari din partea formelor asociative din domeniile agricultura si conexe, desemnarea membrilor se face prin tragere la sorti, de catre o comisie numita de prefect. Comitetele judetene de initiativa isi incep activitatea in termen de 3 zile de la data infiintarii.
B. In prima sedinta a comitetului judetean de initiativa, membrii acestuia isi vor alege presedintele prin vot secret.
C. Comitetul judetean de initiativa se intruneste in sedinte ordinare, la convocarea presedintelui, ori de cate ori este nevoie. Deciziile se iau cu votul majoritatii membrilor comitetului judetean de initiativa. In prima sedinta isi desemneaza presedintele.
Comitetul judetean de initiativa:
a) in termen de 10 zile de la data numirii, delimiteaza circumscriptiile electorale pentru alegerea colegiilor judetene ale camerelor agricole;
b) desemneaza, in termen de 20 de zile de la data delimitarii circumscriptiilor electorale, membrii comisiilor electorale de circumscriptie si ai birourilor electorale de sectie;
c) preia de la comisiile electorale de circumscriptie, in termen de 24 de ore de la finalizarea alegerilor, procesele-verbale cu rezultatele alegerilor pe circumscriptiile electorale ale camerelor agricole."
29. Anexa nr. 3 se abroga.
30. La anexa nr. 4, la articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
(1) Camerele agricole sunt organizatii neguvernamentale, deschise, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, cu statut de utilitate publica dobandit in conditiile prezentei legi, si create in scopul:
a) promovarii intereselor fermierilor, persoane fizice/juridice din agricultura, cu toate ramurile ei, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, turism rural si agroturism, denumite in continuare domenii ale agriculturii si conexe, in functie de competentele acestora;
b) promovarii in randul fermierilor a politicii agricole comune, a progreselor nationale de dezvoltare rurala, a strategiei si politicilor Romaniei de sustinee financiara a agriculturii, a cercetarii fundamentale si aplicate;
c) intensificarii absorbtiei fondurilor europene in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, pescuit si acvacultura;
d) formarii profesionae si consultantei,c are se acorda fermierilor persoane fizice si/sau juridice din agricultura si dezvoltare rurala, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, denumite in continuare domenii ale agriculturii si conexe."
31. La anexa nr. 4, la articolul 1, alineatul (3) se abroga.
32. La anexa nr. 4, articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
Camerele agricole sunt partener de dialog al autoritatilor publice cu competente in domeniile agriculturii, industriei alimentare, silviculturii si conexe, precum si al celorlalte autoritati si institutii ale administratiei publice centrale si locale, pe domeniile de competenta."
33. La anexa nr. 4, la articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
(1) Membrii camerelor agricole judetene pot fi:
a) Membri individuali: fermieri, persoane fizice sau juridice care desfasoara activitati in agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura, indiferent de domeniul de activitate, cu domiciliul/sediul in judetul respectiv;
b) Membri colectivi: asociatiile profesionale din domeniul agricol, forestier si conexe inregistrate la nivel judetean, precum si grupuri de producatori legal constituite; patronate din domeniul agricol, forestier si conexe reprezentate in teritoriu; sindicate din domeniul agricol, forestier si conexe reprezentate in teritoriu; cooperative agricole; ocoalele silvice care administraza/asigura servicii silvice pentru fondul forestier, altul decat proprietatea publica a statului; colegiul medicilor veterinari; institutii de invatamant si/sau cercetare agricola."
34. La anexa nr. 4, articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6
Camerele agricole judetene au urmatoarele atributii:
a) ofera asistenta tehnica si consiliere producatorilor agricoli in vederea absorbtiei fondurilor europene;
b) organizeaza activitati de popularizare si asistenta tehnica de specialitate prin infiintarea de loturi demonstrative, demonstratii practice, targuri, expozitii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri si mese rotunde;
c) asigura asistenta tehnica de specialitate, economica si manageriala persoanelor care desfasoara activitati in domeniile agricole si conexe in aplicarea tehnologiilor agricole moderne si a metodelor noi de conducere a fermelor in scopul eficientizarii activitatilor la nivel de ferma;
d) realizeaza activitati de formare profesionala continua in domeniul agricol si conexe, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, tinand cont de nevoie si oportunitatile existente;
e) colaboreaza cu institutiile de invatamant si cercetare agricola in scopul realizarii transferului tehnologic si al diseminarii rezultatelor cercetarii aplicative in agricultura prin elaborarea si distribuirea gratuita de tehnologii de cultura si de cresterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model, altele;
f) realizeaza fluxul informational catre fermieri prin materiale audio-vizuale, emisiuni radio-TV, editarea, multiplicarea si distribuirea de materiale informative, reviste, carti, brosuri, pliante, tehnologii de cultura a plantelor si de crestere a animalelor, proiecte tehnico-economice si alte materiale de specialitate;
g) indeplinesc si alte atributii, conform prevederilor legale si statutului-cadru."
35. La anexa nr. 4, articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7
Camera Agricola Nationala are urmatoarele atributii:
a) promoveaza initiativele camerelor agricole judetene;
b) aproba nivelul cotizatiei membrilor;
c) colaboreaza cu institutiile administratiei publice centrale cu atributii in domeniu pentru identificarea nevoilor de formare profesionala continua;
d) colaboreaza cu institutie, statiuni ori companii cu obiect de activitate in cercetarea agricola fundamantala/aplicata si inovare;
e) incheie contracte de cercetare si inovare cu institute, statiuni si companii de cercetare in domeniul agricol din Romania si din strainatate;
f) participa la proiecte cu finantare europeana, nationala sau internationala in domeniul cercetarii, inclusiv proiecte in cascada in vederea sporirii competitivitatii sectorului agricol din Romania;
g) elaboreaza si aplica planul propriu de formare profesionala continua prin cursuri de initiere, calificare, specializare si perfectionare a fermierilor;
h) organizeaza seminare, simpozioane, targuri, expozitii si manifestari stiintifice de profil, in tara si in strainatate;
i) promoveaza produsele si serviciile romanesti din domeniu, in tara si in strainatate;
j) indeplineste si alte competente stabilite prin lege sau prin statut."
36. La anexa nr. 4, la articolul 8, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
(1) Organele de conducere ale camerelor agricole judetene constituite in urma alegerilor organizate la nivelul fiecarui judet sunt: colegiul judetean si biroul permanent al colegiului judetean."
37. La anexa nr. 4, articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10
Colegiul National al Camerei Agricole Nationale este forumul decizional constituit din membrii birourilor permanente ale colegiilor camerelor agricole judetene si 9 membri ai Biroului permanent al Camerei Agricole Nationale."
38. La anexa nr. 4, la articolul 11, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Presedintele Camerei Agricole Nationale este presedintele Prezidiului si al Biroului permanent."
39. La anexa nr. 4, articolul 13 se abroga.
40. La anexa nr. 4, la articolul 14, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14
(1) Directorii camerelor agricole judetene vor fi desemnati din randul personalului angajat."
Art. II
Art. II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 472 din 11 iulie 2012, se abroga.
Art. III
Se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. III. - Comitetele judetene de initiativa ale camerelor agricole vor organiza primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole in termen de maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>