Caravana educationala la Aldesti


Ferma de prune Aldesti;

Racia de prune de Aldesti;

Mnere de prune de Aldesti.


Ferma de prune Aldesti

Caravana Educationala Itineranta mereu in actiune. Un echipaj al caravanei format din Alda Adam si Malimare Gheorghe lectori, Pascu Stefan Director AJOFM partener in Caravana si Naaji Rami asistent ITC si foto au poposit pentru citeva ore in ferma pomicola din Aldesti proprietar fiind d-ul ing Faur Vasilie din Aldesti .

D-ul Faur in citeva cuvinte s-a prezentat; este inginer chimist dar a absolvit cursurile de Lucrator in cultura plantelor si Pomicultor organizate de OJCA Arad iar sotia este inginer agronom, s-au gindit in urma cu mai multi ani vazind ca livada fostului IAS Ineu se distruge de catre animalele satenilor din Aldesti ca ar fi bine sa se intereseze de soarta acestor suprafete de livada cine sunt proprietarii . Dupa mai multe interventii au reusit sa concesioneze o suprafata de 19,9 ha de prun din care anul acesta doar pe 15 ha avea recolta de prune, recolta care era de neasteptat nici chiar pentru el dar pentru altcineva care o vedea, pur si simplu se rupeau crengile cu recolta de care era foarte mindru.

Am fost interesati de tehnologie si ne-a spus ca a facut minimn de stropiri si din cauza banilor dar si prin faptul ca nu a semnalat boli sau daunatori in livada . Pe aceasta baza spunea dumnealui ca s-ar putea ca aceste fructe sa indeplineasca conditiile unor fructe ecologice. Urmeaza sa trimita probe pentru analiza si eventual sa treaca la perioada de conversie la agricultura ecologica conform legilor in vigoare .

Cit priveste desfacerea acestor produse am fost informati ca are contracte cu firme tip market din judetul nostru, din Timis si din Bihor la care zilnic distribuie circa 5.000 kg, transportul fiind facut de catre sotia sa si cei doi fii . Are probleme cu forta de munca care din pacate se gaseste foarte greu chiar in conditiile in care plateste destul de bine .

Ar fi incercat sa faca si export dar din cauza minei de lucru nu s-a putut angaja la asa ceva, dar spune el probabil ca ar fi cistigat mai mult ca si pe piata interna. Prunele care sunt coapte prea tare dar si cele crepate sunt folosite la borhot din care se gindeste sa faca „RACIE DE PRUNE’ si asta destul de cautata in zona . Se cuvine sa-i felicitam pentru munca depusa de la 5.00 dimineata si pina la 24.00 noaptea.




RACIA DE PRUNE DE ALDESTI

Produs traditional in curs de atestare si omologare

Caravana Educationala Itineranta mereu aproape de zona rurala. Un echipaj al caravanei format din Cociuba Nica manager proiect , Alda Adam, Faur Daniela si Malaimare Gheorghe lectori si Naaji Rami asistent ITC si foto , au fost invitati de d-ul Vicar Viorel proprietar de distilerie pentru alcool in localitatea BiRSA pentru a-l sprijini in atestarea si protejarea denumirii produsului „RACIE DE PRUNE DE ALDESTI”.

In timpul vizitei membrii Caravanei au fost informati si li s-a prezentat documentele pe care le are, si probabil ca va avea nevoie de ele pentru demersurile viitoare.

D-ul Vicar are Autorizatie de functionare eliberata de primaria Birsa, Licenta de fabricatie eliberata de Directia Agricola si Certificat de absolvire al cursului de Distilator rachiuri naturale. Cladirea in care se produce alcoolul dispune de doua cazane de fiert fructe si de distilat alcoolul, racitoare pentru racirea alcoolului magazia pentru produsele obtinule si un bazin in care se decanteaza borhotul ce rezulta de la distilate.

Pentru racirea alcoolilor foloseste apa din Canalul Morilor (imaginea de sus).

Cladirea se prezinta in conditii foarte bune este din caramida ian in interior este varuita cu var alb.

Avind in vedere ca in zona se produce alcool din prune sub denumirea de RACIE DE PRUNE DE ALDESTI , membrii caravanei au asigurat pe d-l Vicar ca il vor sprijini pentru atestarea si protejarea denumirii mai sus mentionate pentru faptul ca este un produs realizat in conditii bune si de calitate .




MNERE DE PRUNE DE ALDESTI

PRODUS TRADITIONAL IN CURS DE ATESTARE

Un echipaj al caravanei format din Cociuba Nica manager proiect, Malaes Ioan, Alda Adam si Groza Dana lectori si Naaji Rami cameraman si foto au poposit in satul Aldesti din Tara Zarandului cu scopul de a sprijini atestarea, omologarea si protejarea denumirii ca produs traditional al MNERII DE PRUNE.

Acest produs se prepara doar din prune si are o tehnologie specifica in zona. Pentru prepararea acestui produs se folosesc cazane din cupru numite in zona „ CALDARI” care au un sistem de amestec in acest cazan numit in zona „MESTECAU sau HUSTUCAU „ .

Dupa ce prunele au fost culese, se vor spala si se vor crepa in doua „POMNI” cum se spune de catre mai multe femei deoarece cazanul are capacitatea de aproximativ 90 litri si prune se folosesc aproximativ 100 kg din aceasta cauza este necesar de mai multe femei.

Sistemul traditional era sub forma de claca intre vecini azi la o familie iar in zilele urmatoare la alte familii.

Prunele crapate in doua si fara simburi se pun in aceste caldari unse in prealabil cu untura sau slanina „CLISA” pentru a nu se lipi de fundul caldarii. In continuare cu mestecaul sau hustucaul se amesteca continuu . Dupa aproximativ o ora de fierbere prunele se topesc rezultind „ MUSTUL” care este sub forma unui lichid si care este foarte cautat de copii mici pentru a-l pune pe piine.

Mnerea se fierbe ore in sir, timp in care femeile fac pe rind la mestecau, care trebuie sa se invirta tot timpul in mnere sa nu se prinda de fundul caldarii.

Daca prunele se spala dimineata de la ora 7.00 , mnerea a fost terminata in jurul orei 23.00. Femeile au spus ca mnerea este fiarta cind daca se taie cu o lingura de lemn in caldare in urma ei ramine un sant. De obicei mnerea se punea in vase de lut numite „ OALE” dar si in borcane din sticla. Produsul MNERE DE PRUNE DE ALDESTI urmeaza conform normelor in vigoare sa fie atestat ca produs traditional si sa fie scos pe piata sub aceasta denumire.

Pentru a se pastra mai mult timp acest produs nu are nevoie de conservanti pentru faptul ca s-a fiert mult si aceasta ii da rezistenta fata de diferiti germeni, nu se foloseste nici zaharul pentru complectare mnerea este dulce datorita prunelor.

Se cuvine sa multumim familiei Faur Vasilie din Aldesti care are o livada de toata frumusetea tot in Aldesti de la care au fost aduse prunele dar si familiei Alda Ioan si Georgeta in curtea carora s-a preparat acest produs atit de bun si gustos.


Lector Alda Adam

Foto Naaji Rami

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>