Cresterea animalelor in custi ar putea fi eliminata treptat in Uniunea Europeana pana in 2027, spun deputatii europeni. In raspunsul lor la Initiativa cetatenilor europeni (ECI) “End the Cage Age”, deputatii europeni au cerut Comisiei UE sa vina cu propuneri legislative pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi in UE pana in 2027, dupa o perioada de tranzitie adecvata si dupa a fost efectuata o evaluare stiintifica solida a impactului. Rezolutia in acest scop a fost adoptata joi cu 558 de voturi pentru, 37 impotriva si 85 de abtineri.
Alternativele la cresterea animalelor in custi exista si sunt implementate cu succes in mai multe state membre, spun deputatii europeni. Aceste sisteme alternative ar trebui imbunatatite si incurajate in continuare la nivelul statelor membre, dar, pentru a asigura conditii de concurenta echitabile pentru fermierii din Uniunea Europeana, deputatii europeni au convenit ca este necesara implementarea unei legislatii in UE.
Incetarea treptata a utilizarii custilor ar trebui sa se bazeze pe o abordare 'specie cu specie' care sa tina seama de caracteristicile diferitelor animale si sa asigure ca toate au sisteme de adapostire care sa corespunda nevoilor lor specifice, spun deputatii europeni. Inainte de a se face modificari legislative, fermierilor si crescatorilor de animale li se va acorda o perioada de tranzitie suficient de lunga si un sprijin adecvat. Aceasta ar putea include servicii de consiliere si formare adecvate, stimulente si programe financiare pentru a evita fermierilor sa isi piarda avantajul competitiv si pentru a preveni mutarea productiei agricole din UE in locuri in care standardele de bunastare a animalelor sunt mai mici decat in UE.
Deputatii solicita, de asemenea, o politica alimentara mai cuprinzatoare pentru a sprijini trecerea la un sistem alimentar mai durabil, dar si pentru a preveni fermele mici si mijlocii sa renunte la productia de animale si sa opreasca concentrarea sa ulterioara in mainile catorva ferme mari.
Parlamentul European afirma ca o politica comerciala echitabila care asigura conditii de concurenta echitabile este o conditie prealabila pentru standarde europene mai inalte. Prin urmare, Comisia si statele membre ar trebui sa se concentreze mai mult pe punerea in aplicare a controalelor eficiente si a controalelor vamale pentru a se asigura ca produsele agroalimentare importate respecta standardele UE de bunastare a animalelor.
Deputatii europeni doresc ca toate produsele de origine animala importate in UE sa fie produse in deplina conformitate cu legislatia UE relevanta, inclusiv utilizarea sistemelor agricole fara custi. Ei insista ca acordurile comerciale existente ar trebui reevaluate pentru a se asigura ca sunt respectate aceleasi standarde de bunastare a animalelor si de calitate a produselor. De asemenea, solicita Comisiei sa promoveze bunastarea animalelor la nivel international.
Deputatii solicita, de asemenea, Comisiei sa vina cu o propunere de a interzice hranirea cruda si inutila a ratelor si a gastelor pentru productia de foie gras.
Parlamentul European
In urma cu 3 ani, organizatia F.R.E.E., preocupata de protectia si drepturile animalelor in Romania, a strans zeci de mii de semnaturi in Romania pentru initiativa End The Cage Age (Incheie Era Custilor), o initiativa cetateneasca europeana care cere liderilor UE sa interzica folosirea custilor in fermele de animale. Uniunea Europeana a facut astazi un pas mai aproape de o lume fara custi, Parlamentul European indemnand Comisia Europeana sa interzica utilizarea custilor in fermele de crestere a animalelor pana in anul 2027.
Parlamentul UE a adoptat o rezolutie cu privire la Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) „Incheie era custilor” cu o majoritate covarsitoare: 558 de deputati in Parlamentul European (deputati) pentru, 37 impotriva si 85 de abtineri. Rezolutia indeamna Comisia sa revizuiasca directiva invechita a UE privind animalele de ferma, pentru a elimina treptat sistemele cumplite cu baterii/custi din fermele europene. Acest lucru va schimba vietile a peste 300 de milioane de animale de ferma precum gainile, porcii si iepurii care sunt tinuti in custi inghesuite in fiecare an.
Parlamentul subliniaza, de asemenea, faptul ca toate produsele intrate pe piata UE - inclusiv cele importate - trebuie sa respecte viitoarele standarde cage-free (fara custi). In plus, rezolutia scoate in evidenta necesitatea de a oferi stimulente si programe financiare adecvate pentru a sprijini fermierii in tranzitia catre sisteme fara custi.
Alina Puiu, Specialist PR la Asociatia F.R.E.E. din Romania declara: „Asteptam un astfel de raspuns inca de cand am inceput sa strangem semnaturi alaturi de alte tari din UE, in anul 2019. Prin urmare, suntem incantati ca Parlamentul European a adoptat o pozitie ferma impotriva custilor si i-a ascultat pe cei 1,4 milioane de cetateni europeni care au semnat pentru aceasta initiativa. Acum, mingea este in curtea Comisiei. Ne asteptam sa vedem aceste cuvinte puse in practica si sa fie urmate de un plan ambitios ce va pune capat folosirii instrumentelor invechite de tortura pe care le numim custi.”
In plus, Parlamentul UE a solicitat Comisiei sa „prezinte propuneri pentru a interzice hranirea fortata a ratelor si gastelor, un proces cumplit si inutil prin care trec acestea pentru productia de foie gras”. Deputatii au indemnat, de asemenea, Comisia, sa accelereze revizuirea legislatiei UE privind bunastarea animalelor, solicitand finalizarea acesteia pana in 2022 in loc de 2023, asa cum se planifica in prezent. Acest lucru poate asigura ca interdictia custilor in cresterea animalelor va fi introdusa in mandatul actualei Comisii, care va isi termina mandatul in 2024.
Comisia intentioneaza sa anunte raspunsul pentru initiativa „Incheie era custilor” in data de 30 iunie anul acesta, raspunsul asteptat fiind unul care sa conduca la o propunere pentru o noua legislatie. Propunerea ar necesita aprobarea Parlamentului European si a Consiliului UE.
Despre asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.): Asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) are ca scop promovarea drepturilor animalelor si protectiei mediului in Romania, cat si a unei alimentatii sanatoase, care respecta animalele si natura. Organizatia a fost infiintata in anul 2017 si organizeaza frecvent evenimente de informare a publicului la nivel national, cu precadere in Iasi si Bucuresti. Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul organizatiei www.freeanimals.ro
Asociatia F.R.E.E.
Strasbourg, 10 iunie 2021: O initiativa cetateneasca pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi a fost discutata joi dimineata, in Plenul Parlamentului European. Eurodeputata Carmen Avram a salutat demersul, dar a atras atentia ca la noua era „Fara custi” nu trebuie sa ajungem lovind in crescatorii de animale. Acestia incepusera deja, inca din 2015, sa investeasca in aceasta tranzitie, dar termenul tinta pe care si-l doreste Parlamentul - 2027 - ar putea fi mult prea scurt pentru crescatorii romani de animale.
Pe de alta parte, avand in vedere competitia neloiala din partea unor state membre pe piata crescatorilor de pui, masura ar putea aduce o gura de aer proaspat pentru sectorul din Romania, care respecta cele mai inalte standarde din lume. Totodata, Carmen Avram a cerut ca, macar de aceasta data, Comisia Europeana sa vina cu un studiu de impact privind aplicarea reformei „Fara custi”, astfel incat crescatorii de animale sa stie la ce sa se astepte: „Initiativa cetateneasca «End the Cage Age» (Sfarsitul erei custilor) e o premiera in istoria Uniunii Europene, prin cei 1.5 milioane de semnatari preocupati nu doar de ce mananca, ci mai ales de modul in care hrana ajunge la ei. Aceasta initiativa e si un pas firesc in contextul Green Deal, in care bunastarea animalelor ocupa un loc prioritar pe agenda Parlamentului European si a Comisiei pentru Agricultura.
Prin eliminarea custilor, atunci cand se poate si numai pe baza dovezilor stiintifice, zootehnia europeana, care deja indeplineste cele mai inalte standarde din lume, face inca un pas spre o era guvernata de responsabilitate si respect fata de bunastarea animalelor.
Trebuie doar sa avem grija ca aceasta era sa nu fie decontata de fermier, care a mai facut recent investitii si care are nevoie, in continuare, de sprijin ca sa nu fie afectata competitivitatea sectorului si, cu atat mai putin, sa nu se puna presiune pe buzunarul consumatorului european. Iar rolul nostru este acela de a echipa corespunzator agricultorii europeni - aliatii nostri - pentru a livra asa cum ne-au obisnuit, la cele mai inalte standarde. Doar asa putem duce agricultura europeana la urmatorul nivel, fara sa afectam securitatea alimentara a Uniunii Europene si dreptul fundamental al cetatenilor la mancare proaspata, sanatoasa, care respecta bunastarea animalelor, dar si la preturi corecte si accesibile.
«End the Cage Age» nu trebuie sa devina un atac voit sau accidental la adresa zootehniei europene si la traditiile culinare ale batranului continent. De aceea, sper ca, macar de aceasta data, pe langa comunicarea sa, Comisia Europeana va pune pe masa si un studiu de impact, pentru a-i ajuta pe fermieri sa-si calibreze business-ul.”
Propunerea de rezolutie referitoare la initiativa cetateneasca intitulata „Sa punem capat erei custii” a fost initiata de Norbert Lins, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, in numele tuturor europarlamentarilor PPE. Primele norme UE de protectie a animalelor de ferma dateaza din anii ’70. Directiva privind protectia animalelor de crescatorie din 1998 a stabilit standarde generale de protectie a tuturor animalelor crescute pentru productia de alimente, lana, piele, blana sau alte scopuri - inclusiv pesti, reptile si amfibieni - si se bazeaza pe Conventia europeana pentru protectia animalelor de ferma din 1978. Dupa numeroase modificari, aparute de-a lungul timpului, in prezent, Comisia Europeana analizeaza revizuirea legislatiei europene in ceea ce priveste bunastarea animalelor.
Cabinet parlamentar Carmen Avram - Membra a Parlamentului European
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>