Deputatii europeni sustin initiativa pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi

interzicerea cresterii animalelor de ferma in custiCresterea animalelor in custi ar putea fi eliminata treptat in Uniunea Europeana pana in 2027, spun deputatii europeni. In raspunsul lor la Initiativa cetatenilor europeni (ECI) “End the Cage Age”, deputatii europeni au cerut Comisiei UE sa vina cu propuneri legislative pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi in UE pana in 2027, dupa o perioada de tranzitie adecvata si dupa a fost efectuata o evaluare stiintifica solida a impactului. Rezolutia in acest scop a fost adoptata joi cu 558 de voturi pentru, 37 impotriva si 85 de abtineri.


Alternativele la cresterea animalelor in custi exista si sunt implementate cu succes in mai multe state membre, spun deputatii europeni. Aceste sisteme alternative ar trebui imbunatatite si incurajate in continuare la nivelul statelor membre, dar, pentru a asigura conditii de concurenta echitabile pentru fermierii din Uniunea Europeana, deputatii europeni au convenit ca este necesara implementarea unei legislatii in UE.

 

Abordarea specie cu specie si tranzitia finantata corespunzator

Incetarea treptata a utilizarii custilor ar trebui sa se bazeze pe o abordare 'specie cu specie' care sa tina seama de caracteristicile diferitelor animale si sa asigure ca toate au sisteme de adapostire care sa corespunda nevoilor lor specifice, spun deputatii europeni. Inainte de a se face modificari legislative, fermierilor si crescatorilor de animale li se va acorda o perioada de tranzitie suficient de lunga si un sprijin adecvat. Aceasta ar putea include servicii de consiliere si formare adecvate, stimulente si programe financiare pentru a evita fermierilor sa isi piarda avantajul competitiv si pentru a preveni mutarea productiei agricole din UE in locuri in care standardele de bunastare a animalelor sunt mai mici decat in UE.

Deputatii solicita, de asemenea, o politica alimentara mai cuprinzatoare pentru a sprijini trecerea la un sistem alimentar mai durabil, dar si pentru a preveni fermele mici si mijlocii sa renunte la productia de animale si sa opreasca concentrarea sa ulterioara in mainile catorva ferme mari.

 

Aceleasi standarde pentru toate produsele importate

Parlamentul European afirma ca o politica comerciala echitabila care asigura conditii de concurenta echitabile este o conditie prealabila pentru standarde europene mai inalte. Prin urmare, Comisia si statele membre ar trebui sa se concentreze mai mult pe punerea in aplicare a controalelor eficiente si a controalelor vamale pentru a se asigura ca produsele agroalimentare importate respecta standardele UE de bunastare a animalelor.

Deputatii europeni doresc ca toate produsele de origine animala importate in UE sa fie produse in deplina conformitate cu legislatia UE relevanta, inclusiv utilizarea sistemelor agricole fara custi. Ei insista ca acordurile comerciale existente ar trebui reevaluate pentru a se asigura ca sunt respectate aceleasi standarde de bunastare a animalelor si de calitate a produselor. De asemenea, solicita Comisiei sa promoveze bunastarea animalelor la nivel international.

 

Interzicerea hranirii fortate a ratelor si a gastelor

Deputatii solicita, de asemenea, Comisiei sa vina cu o propunere de a interzice hranirea cruda si inutila a ratelor si a gastelor pentru productia de foie gras.

Parlamentul European

 

Organizatia F.R.E.E.: Initiativa “End the Cage Age” poate schimba vietile a peste 300 de milioane de animale din fermele europene

In urma cu 3 ani, organizatia F.R.E.E., preocupata de protectia si drepturile animalelor in Romania, a strans zeci de mii de semnaturi in Romania pentru initiativa End The Cage Age (Incheie Era Custilor), o initiativa cetateneasca europeana care cere liderilor UE sa interzica folosirea custilor in fermele de animale. Uniunea Europeana a facut astazi un pas mai aproape de o lume fara custi, Parlamentul European indemnand Comisia Europeana sa interzica utilizarea custilor in fermele de crestere a animalelor pana in anul 2027.

Parlamentul UE a adoptat o rezolutie cu privire la Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) „Incheie era custilor” cu o majoritate covarsitoare: 558 de deputati in Parlamentul European (deputati) pentru, 37 impotriva si 85 de abtineri. Rezolutia indeamna Comisia sa revizuiasca directiva invechita a UE privind animalele de ferma, pentru a elimina treptat sistemele cumplite cu baterii/custi din fermele europene. Acest lucru va schimba vietile a peste 300 de milioane de animale de ferma precum gainile, porcii si iepurii care sunt tinuti in custi inghesuite in fiecare an.

Parlamentul subliniaza, de asemenea, faptul ca toate produsele intrate pe piata UE - inclusiv cele importate - trebuie sa respecte viitoarele standarde cage-free (fara custi). In plus, rezolutia scoate in evidenta necesitatea de a oferi stimulente si programe financiare adecvate pentru a sprijini fermierii in tranzitia catre sisteme fara custi.

Alina Puiu, Specialist PR la Asociatia F.R.E.E. din Romania declara: „Asteptam un astfel de raspuns inca de cand am inceput sa strangem semnaturi alaturi de alte tari din UE, in anul 2019. Prin urmare, suntem incantati ca Parlamentul European a adoptat o pozitie ferma impotriva custilor si i-a ascultat pe cei 1,4 milioane de cetateni europeni care au semnat pentru aceasta initiativa. Acum, mingea este in curtea Comisiei. Ne asteptam sa vedem aceste cuvinte puse in practica si sa fie urmate de un plan ambitios ce va pune capat folosirii instrumentelor invechite de tortura pe care le numim custi.”

In plus, Parlamentul UE a solicitat Comisiei sa „prezinte propuneri pentru a interzice hranirea fortata a ratelor si gastelor, un proces cumplit si inutil prin care trec acestea pentru productia de foie gras”. Deputatii au indemnat, de asemenea, Comisia, sa accelereze revizuirea legislatiei UE privind bunastarea animalelor, solicitand finalizarea acesteia pana in 2022 in loc de 2023, asa cum se planifica in prezent. Acest lucru poate asigura ca interdictia custilor in cresterea animalelor va fi introdusa in mandatul actualei Comisii, care va isi termina mandatul in 2024.

Comisia intentioneaza sa anunte raspunsul pentru initiativa „Incheie era custilor” in data de 30 iunie anul acesta, raspunsul asteptat fiind unul care sa conduca la o propunere pentru o noua legislatie. Propunerea ar necesita aprobarea Parlamentului European si a Consiliului UE.

Despre asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.): Asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) are ca scop promovarea drepturilor animalelor si protectiei mediului in Romania, cat si a unei alimentatii sanatoase, care respecta animalele si natura. Organizatia a fost infiintata in anul 2017 si organizeaza frecvent evenimente de informare a publicului la nivel national, cu precadere in Iasi si Bucuresti. Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul organizatiei www.freeanimals.ro 

Asociatia F.R.E.E.

 

Carmen Avram: Sfarsitul „erei custilor” nu trebuie sa loveasca in crescatorii de animale. Sunt necesare compensatii

Strasbourg, 10 iunie 2021: O initiativa cetateneasca pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi a fost discutata joi dimineata, in Plenul Parlamentului European. Eurodeputata Carmen Avram a salutat demersul, dar a atras atentia ca la noua era „Fara custi” nu trebuie sa ajungem lovind in crescatorii de animale. Acestia incepusera deja, inca din 2015, sa investeasca in aceasta tranzitie, dar termenul tinta pe care si-l doreste Parlamentul - 2027 - ar putea fi mult prea scurt pentru crescatorii romani de animale.

Pe de alta parte, avand in vedere competitia neloiala din partea unor state membre pe piata crescatorilor de pui, masura ar putea aduce o gura de aer proaspat pentru sectorul din Romania, care respecta cele mai inalte standarde din lume. Totodata, Carmen Avram a cerut ca, macar de aceasta data, Comisia Europeana sa vina cu un studiu de impact privind aplicarea reformei „Fara custi”, astfel incat crescatorii de animale sa stie la ce sa se astepte: „Initiativa cetateneasca «End the Cage Age» (Sfarsitul erei custilor) e o premiera in istoria Uniunii Europene, prin cei 1.5 milioane de semnatari preocupati nu doar de ce mananca, ci mai ales de modul in care hrana ajunge la ei. Aceasta initiativa e si un pas firesc in contextul Green Deal, in care bunastarea animalelor ocupa un loc prioritar pe agenda Parlamentului European si a Comisiei pentru Agricultura.

Prin eliminarea custilor, atunci cand se poate si numai pe baza dovezilor stiintifice, zootehnia europeana, care deja indeplineste cele mai inalte standarde din lume, face inca un pas spre o era guvernata de responsabilitate si respect fata de bunastarea animalelor.

Trebuie doar sa avem grija ca aceasta era sa nu fie decontata de fermier, care a mai facut recent investitii si care are nevoie, in continuare, de sprijin ca sa nu fie afectata competitivitatea sectorului si, cu atat mai putin, sa nu se puna presiune pe buzunarul consumatorului european. Iar rolul nostru este acela de a echipa corespunzator agricultorii europeni - aliatii nostri - pentru a livra asa cum ne-au obisnuit, la cele mai inalte standarde. Doar asa putem duce agricultura europeana la urmatorul nivel, fara sa afectam securitatea alimentara a Uniunii Europene si dreptul fundamental al cetatenilor la mancare proaspata, sanatoasa, care respecta bunastarea animalelor, dar si la preturi corecte si accesibile.

«End the Cage Age» nu trebuie sa devina un atac voit sau accidental la adresa zootehniei europene si la traditiile culinare ale batranului continent. De aceea, sper ca, macar de aceasta data, pe langa comunicarea sa, Comisia Europeana va pune pe masa si un studiu de impact, pentru a-i ajuta pe fermieri sa-si calibreze business-ul.”

Propunerea de rezolutie referitoare la initiativa cetateneasca intitulata „Sa punem capat erei custii” a fost initiata de Norbert Lins, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, in numele tuturor europarlamentarilor PPE. Primele norme UE de protectie a animalelor de ferma dateaza din anii ’70. Directiva privind protectia animalelor de crescatorie din 1998 a stabilit standarde generale de protectie a tuturor animalelor crescute pentru productia de alimente, lana, piele, blana sau alte scopuri - inclusiv pesti, reptile si amfibieni - si se bazeaza pe Conventia europeana pentru protectia animalelor de ferma din 1978. Dupa numeroase modificari, aparute de-a lungul timpului, in prezent, Comisia Europeana analizeaza revizuirea legislatiei europene in ceea ce priveste bunastarea animalelor.

Cabinet parlamentar Carmen Avram - Membra a Parlamentului European

  

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>