Normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermieri incepand cu 1 ianuarie 2022

Norme ecoconditionalitate subventii si plati APIA pentru fermieri 2022In anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene daca respecta normele de ecoconditionalitate, care cuprind: Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe urmatoarele domenii: Mediu, schimbari climatice, bune conditii agricole ale terenurilor; Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor; Bunastarea animalelor.


Orice fermier care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale trebuie sa respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).

In anexa la Ordinul MADR nr. 352/636/54/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt definite normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermierii romani incepand cu 01.01.2022, incadrate pe urmatoarele domenii:

 

Domeniul: Mediu, schimbari climatice si bunele conditii agricole ale terenurilor

Aspectul: Apa

SMR 1 - Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole;

1. Pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, conform Programului de actiune (prevazut in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 333/165/2021), fermierii care detin sau administreaza exploatatii agricole au urmatoarele obligatii:

a) sa respecte normele privind depozitarea gunoiului de grajd, prevazute la art. 4 si 5 din Programul de actiune, in ceea ce priveste constructia, amplasarea si dimensionarea capacitatilor de stocare (calculul capacitatii de depozitare necesare), sistemul de depozitare (individual, comunal sau, prin exceptie, in camp deschis pe terenul agricol doar pentru fermierii cu pana la 8 UVM), groapa pentru urina sau fractia lichida din platforma de gunoi, depozitarea dejectiilor animaliere in cazul bovinelor crescute in sistem permanent la pasune, interdictia privind depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol, distantele de protectie sanitara, precum si zonele de protectie sanitara si hidrogeologica; sa respecte normele privind gestionarea efluentilor de siloz, a efluentilor de siloz balotat si a apelor uzate din exploatatiile agricole, prevazute la art. 6, 7 si 8 din Programul de actiune;

b) sa respecte perioadele de interdictie pentru aplicarea ingrasamintelor organice si chimice pe terenul agricol, in functie de zona in care se incadreaza unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia este situat terenul agricol, conform prevederilor art. 3 si anexa 3 din Programul de actiune, astfel:

AcrD857


Pe terenurile arabile avand culturi de toamna sau pe care se infiinteaza culturi extratimpurii pentru care data semanatului este in perioada de interdictie, se pot aplica ingrasaminte chimice si in perioada de interdictie in limita a maxim 50 kg N substanta activa/ha, in functie de dezvoltarea fiziologica a plantelor, cu respectarea conditiilor de aplicare. Pentru culturile din sere si solarii nu se aplica perioadele de interdictie in conditiile in care in interiorul acestora temperatura este mai mare de 50C;

c) sa respecte normele privind aplicarea ingrasamintelor pe terenul agricol, prevazute la art. 9 din Programul de actiune, in ceea ce priveste cantitatea maxima de azot (substanta activa) provenita din ingrasamintele organice si chimice aplicate pe terenul agricol in decursul unui an, planul de fertilizare si presiunea nutrientilor la nivelul exploatatiei agricole, astfel:

    • cantitatea maxima de azot provenita din ingrasaminte organice nu poate depasi 170 Kg N/ha/an;
    • cantitatea maxima de azot provenita din ingrasaminte chimice in cazul in care nu se executa studii agrochimice, nu poate depasi:

(i) in cazul terenurilor arabile:

AcrD85A

(ii) 100 Kg N substanta activa/ha/an pentru vii, livezi si alte culturi permanente;

(iii) 80 Kg N substanta activa/ha/an pentru pajisti permanente.


Fermierii care opteaza pentru aceasta solutie trebuie sa intocmeasca un plan de fertilizare simplificat, conform modelului prevazut in anexa 1 la Programul de actiune.

In cazul in care planul de fertilizare se bazeaza pe studii agrochimice, se aplica cantitatea de azot rezultata prin calcul in functie de productia planificata si gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu conditia ca ingrasamintele organice (daca sunt utilizate) sa nu depaseasca 170 Kg N/ha/an.

Presiunea nutrientilor la nivelul exploatatiei agricole se calculeaza pe baza datelor privind cantitatea de azot (kg N/cap animal/an) din gunoiul de grajd produs in ferma (dupa scaderea emisiilor gazoase de azot din grajd si depozitele de stocare), prevazute in tabelul 4 din Programul de actiune, adunata cu cea corespunzatoare unor intrari de ingrasaminte organice din alte ferme, raportat la suprafata de teren pe care se aplica ingrasamintele organice. Valoarea rezultata trebuie sa fie mai mica decat limita maxima de aplicare a ingrasamintelor organice pe terenul agricol (170 kg N/ha/an);

d) pentru exploatatiile care practica agricultura in sistem irigat si pentru cele care utilizeaza o cantitate mai mare de azot din ingrasaminte chimice decat cea prevazuta la lit. c) punctele (i), (ii) si (iii) este obligatorie intocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile in cauza;

e) sa respecte cerintele generale pentru aplicarea fertilizantilor, precum si obligatiile privind tehnicile de aplicare a ingrasamintelor organice si a ingrasamintelor chimice, prevazute la art. 10, 11 si 12 din Programul de actiune;

f) sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile in panta abrupta (mai mare de 12%) in ceea ce priveste incorporarea ingrasamintelor in sol (nu mai tarziu de 24 ore de la momentul aplicarii), interzicerea aplicarii de ingrasaminte organice sau chimice daca sunt prognozate precipitatii intense, aplicarea ingrasamintelor pe terenuri saturate cu apa, inundate, inghetate sau acoperite cu zapada, precum si aplicarea ingrasamintelor chimice si organice cu azot pe pajisti permanente (pasuni si fanete), prevazute la art. 13, 15 si 16 din Programul de actiune;

g) sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apa si in vecinatatea captarilor de apa potabila, prevazute la art. 14 din Programul de actiune, in ce priveste interdictia aplicarii fertilizantilor de orice fel pe benzile tampon (fasii de protectie) adiacente zonelor de protectie stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare. Latimea minima a fasiilor de protectie variaza in functie de panta terenului, astfel:

    • 3 m pentru terenurile cu panta pana la 12%;
    • 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%.


Latimea benzilor tampon (fasii de protectie) se considera de la limita blocului fizic adiacent zonei de protectie (stabilita prin Legea Apelor) spre interiorul acestuia. Panta terenului inseamna panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apa.

Este interzisa utilizarea ingrasamintelor de orice fel in zonele de protectie instituite in jurul lucrarilor de captare, a constructiilor si instalatiilor destinate alimentarii cu apa potabila, a surselor de apa potabila destinate imbutelierii, a surselor de ape minerale utilizate pentru cura interna sau pentru imbuteliere, precum si a lacurilor si namolurilor terapeutice, conform legislatiei in vigoare;

h) sa intocmeasca la zi, sa pastreze o perioada de 3 ani si sa prezinte pentru control documentele de evidenta ale exploatatiei agricole cu privire la suprafata fermei, planul simplificat de fertilizare (care cuprinde pentru fiecare parcela agricola tipul si cantitatea oricarui ingrasamant chimic si organic aplicat pe teren, cantitatea de azot continuta si data aplicarii, tipul oricarei culturi agricole si data insamantarii/recoltarii), septelul fermei pe specii si categorii de animale, registrele de evidenta a efectivelor de animale si perioada de stabulatie, presiunea azotului din ingrasamintele organice de origine animala calculata conform coeficientilor de excretie prevazuti in tabelul 4 din Programul de actiune, cantitatea si tipul ingrasamintelor de origine animala aplicate/livrate/ achizitionate si sistemul de colectare si depozitare a dejectiilor animale corelat cu cerintele minime privind perioadele de interdictie in aplicarea ingrasamintelor, prevazute la art. 17 din Programul de actiune.

2. Fermierii care, potrivit legislatiei in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor, au obligatia obtinerii actelor de reglementare pentru activitatile pe care le desfasoara trebuie sa detina aceste documente si sa respecte conditiile stabilite de acestea cu privire la protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.

Atentie!!! Potrivit art. 21 alin. (1) din Programul de actiune, „cerintele minime legate de solutia constructiva pentru fermele de 40 UVM si mai mari, respectiv de a dispune de o platforma betonata pentru depozitarea si compostarea gunoiului de grajd, cu bazin de retentie pentru fractia lichida, laguna betonata sau cu membrana impermeabila, fata de cerintele anterioare referitoare la orice forma de impermeabilizare, beneficiaza de o perioada tranzitorie de 3 ani de la punerea in aplicare a Programului de actiune”.

Potrivit art. 21 alin. (2) din Programul de actiune, intrarea in vigoare a restrictiilor de fertilizare de orice fel pentru benzile tampon (fasii de protectie) prevazute la art. 14 alin. (3) din Programul de actiune, pe o latime de 3 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%, beneficiaza de o perioada tranzitorie pana la 1 septembrie 2022 si se aplica pentru culturile agricole infiintate dupa aceasta data. Pana la data de 1 septembrie 2022 se pastreaza restrictiile de interzicere a aplicarii fertilizantilor de orice fel pe o latime de 1 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si 3 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%.

GAEC 1 - Crearea/mentinerea benzilor tampon (fasiilor de protectie) in vecinatatea apelor de suprafata;

1. Se instituie benzi tampon (fasii de protectie) pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel. Latimea minima a fasiilor de protectie variaza in functie de panta terenului, astfel: 3 m pentru terenurile cu panta pana la 12% si 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%. Latimea benzilor tampon (fasii de protectie) se considera de la limita blocului fizic adiacent zonei de protectie (stabilita prin Legea Apelor) spre interiorul acestuia. Panta terenului inseamna panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apa.

2. Se mentin benzile tampon (fasii de protectie) existente pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel, conform prevederilor art. 14 din Programul de actiune.

GAEC 2 - Respectarea procedurilor de autorizare, in cazul utilizarii apei pentru irigatii in agricultura. Se respecta prevederile legale privind utilizarea apei pentru irigatii in agricultura.

GAEC 3 - Protectia apelor subterane impotriva poluarii cu substante periculoase enumerate in anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea acesteia aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale.

Este interzisa evacuarea directa in apele subterane a substantelor periculoase enumerate in Lista I si Lista II din anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale, astfel cum sunt mentionate mai jos, care sunt utilizate in agricultura si se iau masuri de prevenire a poluarii apelor subterane prin evacuarea indirecta a substantelor periculoase utilizate in agricultura.

Masurile de prevenire a poluarii apelor subterane prin evacuarea indirecta a produselor ce contin substante periculoase utilizate in agricultura sunt urmatoarele:

    • respectarea conditiilor de depozitare, manipulare si utilizare a produselor de protectie a plantelor in exploatatiile agricole, conform Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017;
    • respectarea normelor tehnice privind depozitarea, manipularea si aplicarea ingrasamintelor chimice si organice de origine animala in exploatatiile agricole, conform Programului de actiune, aprobat prin Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor si al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 333/165/2021;
    • fermierii care, potrivit legislatiei in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor, au obligatia obtinerii actelor de reglementare pentru activitatile pe care le desfasoara (avize, acorduri, autorizatii), trebuie sa detina aceste documente si sa respecte conditiile stabilite de acestea cu privire la protectia apelor subterane impotriva poluarii cu substante periculoase utilizate in agricultura.

 

Aspectul: Sol si stoc de carbon

GAEC 4 - Acoperirea minima a solului: Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei.

GAEC 5 - Gestionarea minima a terenului care sa reflecte conditiile locale specifice pentru limitarea eroziunii;

1. Lucrarile solului, inclusiv semanatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel.

2. Se mentin terasele existente pe terenul agricol la data de 1.01.2007.

GAEC 6 - Mentinerea nivelului de materie organica din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile.

1. Floarea-soarelui nu se cultiva pe acelasi amplasament mai mult de 2 ani consecutiv.

2. Este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

 

Aspectul: Biodiversitate

SMR 2 - Conservarea pasarilor salbatice.

SMR 3 - Conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica.

 

Aspectul: Peisaj, nivelul minim de intretinere

GAEC 7 - Mentinerea particularitatilor peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol, inclusiv interzicerea taierii gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice, luand masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.

1. Se mentin particularitatile peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol;

2. Se iau masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol;

3. Este interzisa taierea gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice (perioada in care o specie de pasari depune oua, le cloceste si isi creste puii pana cand acestia sunt capabili sa zboare: 15 martie - 30 iunie).

 

 

Domeniul: Sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor

Aspectul: Siguranta alimentara

SMR 4 - Principii si cerinte generale ale legislatiei alimentare si proceduri in domeniul sigurantei produselor alimentare;

SMR 5 - Interzicerea utilizarii anumitor substante cu efect hormonal sau tireostatic si a substantelor betaagoniste in cresterea animalelor.

 

Aspectul: Identificarea si inregistrarea animalelor

SMR 6 - Identificarea si inregistrarea suinelor;

SMR 7 - Identificarea si inregistrarea bovinelor;

SMR 8 - Identificarea si inregistrarea animalelor din speciile ovina si caprina.

 

Aspectul: Bolile animalelor

SMR 9 - Prevenirea, controlul si eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST).

 

Aspectul: Produse de protectie a plantelor

SMR 10 - Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor.

 

 

Domeniul: Bunastarea animalelor

Aspectul: Bunastarea animalelor

SMR 11 - Norme minime privind protectia viteilor;

SMR 12 - Norme minime de protectie a porcinelor;

SMR 13 - Protectia animalelor de ferma.

Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, din una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani calendaristici (cf. art. 91, 97 si 99 din Reg. (CE) nr. 1306/2013, respectiv Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni pentru ecoconditionalitate incepand cu anul 2016, cu modificarile si completarile ulterioare), cu exceptia cazurilor de forta majora si respectiv a circumstantelor exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>