MADR si reprezentantii asociatiilor si federatiilor discuta dificultatile sectorul agricol

MADR si reprezentantii asociatiilor si federatiilor au discutat dificultatile sectorul agricolMinistrul Nechita Adrian Oros si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au avut luni, 9 decembrie 2019, trei intalniri de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociatii si federatii din sectorul agricol: Pro Agro, LAPAR, asociatii reprezentative ale crescatorilor de bovine din Romania pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La intalnire au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si institutii din subordine. Scopul acestor intalniri a vizat dezbaterea dificultatilor cu care se confrunta sectoarele: vegetal, zootehnic, apicol, pescuit si acvacultura.


La toate cele trei intalniri, conducerea MADR a subliniat faptul ca expertiza mediului asociativ va sprijini Ministerul in conturarea unor politici agricole in beneficiul fermierilor si, totodata, i-a asigurat pe cei prezenti de intreaga colaborare si deschidere din partea Ministerului pentru identificarea unor solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.

O problema importanta ridicata de PROAGRO este faptul ca fermierii din Romania nu au reprezentare la nivel european, iar in acest context s-a propus infiintarea unor grupuri de lucru cu privire la aspectele tehnice ale Planului National Strategic. De asemenea, s-au adus in discutie scrierea Programului National Strategic, pagubele produse de PPA, analiza sprijinului cuplat in zootehnie si in domeniul vegetal.

In cadrul intalnirii cu reprezentantii LAPAR temele dezbatute au vizat: legea arendei, legea vanzarii terenurilor, comsarea terenurilor, invatamantul dual si legislatie privind cercetarea privata.

Pentru a identifica solutii cu privire la pastrarea si stimularea fortei de munca s-a agreat in cadrul intalnirii sa se organizeze grupuri de lucru impreuna cu experti din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale in vederea analizarii masurilor de fiscalizare si in ce masura se pot crea facilitati fiscale. Secretarul de stat Emil Dumitru a afirmat ca solutia cea mai buna pentru invatamantul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru sustinerea invatamantului dual.

Ministrul Nechita-Adrian Oros a evidentiat necesitatea ca agentii economici sa se poata implica in elaborarea programei scolare si si-a exprimat speranta ca prin parteneriatul public-privat tinerii sa fie incurajati sa lucreze in agricultura. In privinta adoptarii legii arendei, conducerea MADR a propus infiintarea unui registru electronic in care sa se regaseasca toate contractele de arenda in vederea eficientizarii verificarilor. 

La intalnirea organizata cu sectorul bovin, printre problemele ridicate de reprezentantii sectorului de crestere a bovinelor de lapte si carne amintim situatia comertului cu animale, piata procesarii laptelui, fermele de productie si de reproductie - o definire foarte clara a acestora, testarea genomica, screening-ul animalelor.

O parte din asociatiile de crescatori de bovine au parasit intalnirea condusa de ministrul Adrian Oros, solicitand o discutie separata privind Registrul Genealogic al Rasei si Controlul Oficial al Performantelor (COP).

In ce priveste informatiile potrivit carora MADR ar fi luat decizia sa se renunte la sprijinul cuplat zootehnic, facem precizarea ca aceasta forma de sprijin va fi mentinuta in forma actuala si in perioada de tranzitie, 2020-2022, iar in viitorul Program National Strategic, sprijinul cuplat zootehnic va fi acordat pe baza productiei de carne si lapte realizata de fermele comerciale.

In incheierea discutiei, ministrul Oros a declarat ca dialogul cu reprezentantii mediului asociativ prezinta o importanta deosebita, care poate contribui la crearea unor politici agricole in concordanta cu specificitatea sectorului agroalimentar romanesc. Asigurarea unui parteneriat real cu reprezentantii structurilor asociative cu reprezentare la nivel national din sectorul agricol este considerata prioritara, prin intermediul acesteia putandu-se identifica atat necesitatile actorilor implicati cat si gasirea de solutii de dezvoltare a agriculturii si industriei alimentare.

 

 

11 decembrie 2019: Reuniune cu reprezentanti din sectorul apicol, avicol, de crestere a suinelor si ovinelor

Ministrul Nechita Adrian Oros si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au continuat seria intalnirilor de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociatii si federatii. Astfel, miercuri, 11 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectorul apicol, avicol, de crestere a suinelor si ovinelor pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La discutii au participat, de asemenea, directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.

La toate cele patru intalniri, conducerea MADR a subliniat faptul ca expertiza mediului asociativ va sprijini Ministerul in conturarea unor politici agricole in beneficiul fermierilor si, totodata, i-a asigurat pe cei prezenti de intreaga colaborare si deschidere din partea MADR pentru identificarea unor solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.

In deschiderea discutiilor cu reprezentantii sectorului apicol secretarul de stat Emil Dumitru a evidentiat utilitatea organizarii acestei intalniri pentru cunoasterea problemelor din domeniu care necesita solutionare si discutarea acestora impreuna cu directiile de specialitate, instiintarea membrilor formelor asociative cu privire la demersurile intreprinse de MADR referitoare la autorizarea temporara pentru utilizarea neonicotinoidelor in tratamentul semintelor de floarea soarelui si porumb si a subliniat importanta de a identifica puncte comune de interes si de a conlucra la definitivarea actului normativ referitor la Programul National Apicol 2020 - 2022 (PNA).

Secretarul de stat a afirmat ca propunerile si sugestiile transmise de catre membrii mediului asociativ in sectorul apicol au reprezentat o contributie la elaborarea Legii apiculturii si si-a exprimat aprecierea cu privire la rezultatul si forma acesteia in satisfacerea exigentelor sectorului. Totodata, secretarul de stat i-a indemnat pe membrii asociatiilor sa propuna un mod de lucru pentru stabilirea unui grafic de masuri si actiuni concrete.

Directorul Directiei pentru Politici in Sectorul Zootehnie din cadrul MADR a informat ca valoarea sprijinului dedicat apiculturii din Romania va creste la 31.492.100 euro pentru cei trei ani de derulare ai Programului, potrivit deciziei din partea Comisiei Europene, urmand ca in cel mai scurt timp proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea PNA-ului 2020 - 2022 sa fie pus in dezbatere publica. In incheierea discutiilor s-a agreat organizarea unor grupuri de lucru tehnice in vederea elaborarii legislatiei pentru sectorul apicol din Planul National Strategic si transmiterea in scris a propunerilor de catre asociatiile de profil, pentru crearea unui parteneriat constructiv si fructuos.

In cadrul celei de-a doua intalniri, cu reprezentantii sectorului avicol, secretarul de stat Emil Dumitru a subliniat ca acest sector a inregistrat un progres semnificativ, specificand totodata ca este necesara prioritizarea reproductiei. Referitor la combaterea practicilor comerciale neloiale, asociatiile au propus o colaborare inter-institutionala mai stransa, in vederea asigurarii unui mediu concurential corect. In acest context, secretarul de stat a afirmat necesitatea de a construi un mecanism de verificare si control credibil.

In vederea cresterii gradului de informare a populatiei, secretarul de stat a mentionat ca este necesar sa se realizeze noi campanii pentru constientizarea si responsabilizarea cetatenilor in privinta PPA. Totodata, oficialul a relevat necesitatea unei mai bune cooperari interinstitutionale pentru a eficientiza masurile de preventie si combatere a PPA. De asemenea, Emil Dumitru a evidentiat necesitatea de a identifica o solutie viabila astfel incat fermele sa-si poata comercializa produsii sanatosi proveniti din ferme.

Printre problemele si prioritatile sectorului ovin amintim: infiintarea camerelor agricole, elaborarea unui program pentru atragerea tinerilor in zootehnie, revitalizarea liceelor agricole, modificarea legii pajistilor, concesionarea pasunilor, sprijinul cuplat zootehnic, accesul pe piata – crearea de facilitati pentru comercializarea produselor, sprijin pentru tinerii fermieri, solutii pentru atragerea tinerilor in zonele montane si combaterea depopularii satelor, sustinerea exporturilor si deschiderea de noi piete.

Ministrul Nechita-Adrian Oros si-a exprimat dorinta ca MADR cu sprijinul tuturor actorilor implicati sa creeze un Plan National Strategic fundamental care sa cuprinda toate aspectele esentiale, astfel incat in viitoarea programare financiara, 2021-2027, Romania sa sustina crearea de cooperative pentru fermierii mici si mijlocii, prioritar fiind sectorul zootehnic, astfel incat sa reusim sa trimitem peste hotare produse cu valoare adaugata si sa reducem exportul de materie prima. Totodata, ministrul a afirmat ca trebuie sa facem impreuna efortul de a consolida pietele de export, in acest sens fiind utila prezenta unor atasati agricoli in zonele de interes care sa cunoasca specificul pietei si noile oportunitati si sa le comunice celor interesati. In acest context, ministrul Oros a subliniat ca este necesar ca fermierii sa realizeze productii livrabile si de calitate, pentru a satisface cerintele partenerilor comerciali. De asemenea, este important ca fermierii crescatori de animale sa fie uniti pentru a putea negocia un pret cat mai bun pe pietele externe.

Ministrul Oros a declarat ca solutia cea mai buna pentru invatamantul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru sustinerea invatamantului dual. Astfel, a evidentiat necesitatea ca agentii economici sa fie sustinuti prin facilitati fiscale pentru a oferi formare practica celor interesati si si-a exprimat speranta ca prin parteneriatul public-privat tinerii sa fie incurajati sa lucreze in agricultura imediat dupa terminarea studiilor din domeniul agricol.

In incheiere, ministrul a transmis ca MADR acorda o atentie deosebita zootehnizarii agriculturii si procesarii produselor agricole si incurajeaza asocierea fermierilor, pentru ca acestia sa beneficieze de facilitati si sa inregistreze progres si competitivitate.

 

 

12 decembrie 2019: Intalniri cu reprezentantii mediului asociativ din sectorul vegetal

Conducerea MADR a continuat seria intalnirilor de lucru cu membrii asociatiilor si federatiilor reprezentative. Astfel, joi, 12 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectorul legumicol si pomicol,cultura mare, sfecla si cartof, pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La intalnirile derulate pe parcursul intregii zile si conduse fie de ministrul agriculturii, fie de secretarii de stat au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.

In deschiderea discutiilor cu reprezentantii sectorului legumicol secretarul de stat Emil Dumitru a evidentiat ca Planul National Strategic va fi construit cu o noua abordare in care se vor regasi exigentele fiecarui sector al agriculturii, iar acest lucru va crea premisele ca in perioada 2021-2027 sectorul legume-fructe din Romania sa devina mai puternic si mai competitiv.

MADR a transmis celor prezenti ca impreuna cu echipa tehnica din Minister va stabili un grafic de lucru cu membrii asociatiilor, iar politicile publice promovate vor tine cont de realitatile mediului de afaceri din Romania.

Printre problemele ridicate de reprezentantii sectorului amintim: facilitati fiscale pentru micii producatori si proceduri contabile simplificate,deficitul fortei de munca, masuri pentru stimularea lucratorilor din agricultura, solutii pentru ca micii producatori de a se putea reuni in grupuri si organizatii de producatori, cooperative, solutii pentru stimularea sectorului de spatii protejate, climatizarea serelor, simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene, trasabilitateapesticidelor.

MADR a precizat ca are in lucru un proiect de act normativ care vizeaza constituirea consiliilor pe produs, ca un instrument care va viza Organizarea Comuna de Piata, iar in acest sens vor fi organizate periodic reuniuni inter-institutionale, pentru a stabili un mod de lucru cu proceduri clare.

Ministrul Adrian Oros a sustinut ca este necesara o analiza serioasa a modului de organizare si functionare al sectorului precum si de masuri fiscale, de stimulare a asocierii, de eliminare a concurentei neloiale si de crestere a fortei de negociere, pentru a facilita accesul producatorilor pe piata.

Printre aspectele semnalate de membrii mediului asociativ din sectorul vegetal – cultura mare mentionam: dezvoltarea de sisteme de consultanta agricola, protectia producatorilor de material semincer, elaborarea unui cadru legislativ pentru distantele de protectie in vederea obtineriisemintelor de calitate, accesul la noile tehnologii de selectie sireproducere, sustinerea la Uniunea Europeana a modificarilor pe care agricultorii si asociatiile le solicita in privinta organismelor modificate genetic, adoptarea unui set de masuri in vederea stimularii utilizarii semintelor certificate, dimensionarea clara a fermelor mijlocii, transferul de generatie etc.

MADR le-a dat asigurari asociatiilor ca toate propunerile transmise vor fianalizate urmand a fi transmise catre membrii mediului asociativ termene de realizare concrete.

Actuala conducere a MADR si-a reafirmat sustinerea pentru infiintarea Camerelor agricole, asa cum prevede programul de guvernare, care vor fi institutii private de interes public, iar in perioada urmatoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru discutarea aspectelor ce vizeaza modul de functionare si organizare a acestora.

MADR a precizat ca toate cele trei structuri de ferma sunt importante pentru dezvoltarea satului romanesc, iar masurile cuprinse in PNS vor cuprinde alocari in raport de nevoi, cu accent pe ferma de familie si pe clasa de mijloc in agricultura, fara de care nu se va putea dezvolta un sat sanatos.

In ce priveste discutia cu formele asociative din sectorul cultivatorilor de sfecla de zahar si cartof, condusa de secretarul de stat Claudiu Sorin Rosu-Mares, fermierii au ridicat problema daunatorilor foarte agresivi si necesitatea obtinerii unei noi derogari pentru folosirea neonicotinoidelor, mentinerea sprijinului cuplat in sectorul vegetal si in perioada de tranzitie, respectiv 2021, precum si faptul ca se confrunta cu costuri foarte mari la transporturi cu sfecla de zahar catre fabricile de procesare. De asemenea, cultivatorii de cartofi au semnalat ca problema costurilor ridicate la infiintarea culturii de cartof pentru industrializare si faptul ca suprafetele sunt in scadere fata de anii precedenti. Secretarul de stat Mares a dat asigurari ca MADR are toata deschiderea pentru dialog cu mediul asociativ, iar solutiile si propunerile care vin din partea sectoarelor de specialitate vor fi analizate in vederea transpunerii lor in viitorul Plan National Strategic 2021-2027.

 

 

18 Decembrie 2019: Ultima serie de intalniri cu reprezentantii mediului asociativ

Conducerea MADR a incheiat seria intalnirilor de lucru cu membrii asociatiilor si federatiilor reprezentative. Astfel, in data de 13 si 16 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectoarele vegetal – alte culturi si procesare, industrie alimentara, agricultura ecologica, pescuit si acvacultura pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La intalnire au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.

Printre principalele probleme cu care se confrunta reprezentantii mediului asociativ din sectorul vegetal dedicat altor culturi se regasesc: acordarea de sprijin pentru materia prima utilizata la producerea berii, sustinere in extinderea suprafetelor cultivate cu hamei, legislatia privind produsele de protectie a plantelor omologate si utilizate pentru hamei, inventarierea rezervelor de seminte, sprijin in relatia cu alte institutii ale statului. 

Secretarul de stat Claudiu-Sorin Rosu-Mares a declarat ca aspectele discutate vor fi analizate si se vor identifica solutii viabile pentru a veni in sprijinul acestui sector. Totodata, oficialul i-a indemnat pe reprezentatii mediului asociativ sa actioneze ca partener de dialog pentru Minister si sa contribuie cu solutii practice si fezabile care sa poata fi transpuse in conturarea Planului National Strategic, acesta fiind cheia pentru rezolvarea problemelor actuale.

In cadrul celei de-a doua intalniri, cu reprezentantii sectorului vegetal pe filiera de procesare, problemele ridicate au fost: o piata corecta, necesitatea sustinerii dezvoltarii, cercetarii si inovarii, practicile anticoncurentiale, reformarea invatamantului agricol si crearea Camerelor agricole. 

Secretarul de stat Mares a subliniat ca inovarea si cercetarea reprezinta un subiect de interes major care va beneficia de o atentie deosebita in elaborarea Planului National Strategic. Totodata, secretarul de stat a subliniat ca propunerile transmise vor fi examinate de conducerea MADR, iar cele fezabile vor constitui elemente ale unor politici pe care Ministerul le va urmari in Planul National Strategic.

La cea de-a treia intalnire cu sectorul din industria alimentara printre solicitarile membrilor din sector mentionam: elaborarea unor campanii publice de informare despre importanta produselor certificate conform schemelor de calitate, clarificarea privind reducerea TVA-ului de la 9% la 5% pentru produsele traditionale prin realizarea normelor metodologice pentru produsele la care se aplica, sustinerea segmentului de acvacultura, facilitarea accesului pe piete a micilor producatori de produse traditionale.

Referitor la solicitarea asociatiei pentru promovarea produselor romanesti privind elaborarea unor campanii publice de informare despre importanta produselor certificate conform schemelor de calitate, directorul directiei de specialitate din MADR, Amelia Rus, le-a transmis participantilor ca Ministerul a initiat demersuri pentru notificarea Ordinului 724 la UE inca din 2018 pentru a veni in sprijinul producatorilor in vederea accesarii resurselor financiare prin PNDR, si i-a informat asupra stadiului actual, declarand ca Ministerul isi doreste finalizarea cat mai rapida a acestor demersuri.

Luni, 16 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectoarele agricultura ecologica, reprezentantii sindicatelor din institutii publice, precum si cei ai sectorului pescuit si acvacultura pentru discutii despre principalele probleme cu care se confrunta. La intalnirea condusa de secretarul de stat Emil Dumitru au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.

Printre principalele probleme cu care se confrunta reprezentantii mediului asociativ din sectorul agricultura ecologica amintim: accesul la piata de desfacere, constientizarea consumului de produse bio, surse de finantare.

In cadrul intalnirii, secretarul de stat Emil Dumitru a declarat ca Ministerul va organiza grupuri de lucru pentru discutarea aspectelor tehnice cu reprezentantii sectorului in vederea conturarii Planului National Strategic in functie de nevoile si specificitatea fiecarui sector. De asemenea, secretarul de stat a adaugat ca in perioada urmatoare va fi supus dezbaterii publice un proiect de act normativ privind constituirea Consiliilor pe produs. 

Oficialul a evidentiat ca sectorul de agricultura ecologica a inregistrat o crestere semnificativa atat in privinta suprafetelor care se afla in conversie, cat si a celor certificate, fiind o nisa in continua dezvoltare. In acest context, secretarul de stat a afirmat necesitatea individualizarii produselor la raft pentru a putea fi distinse in lanturile comerciale. Totodata, Emil Dumitru a subliniat posibilitatea incheierii unui parteneriat cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania cu ajutorul caruia producatorii sa aiba o mai mare vizibilitate in magazine.

Aspectele expuse de reprezentantii sindicatelor sunt: lipsa unor facilitati fiscale pentru asociere, finantarea fermelor de familie, o alocare financiara mai mare pentru Grupurile de Actiune Locala, sustinerea alocarii pe anumite programe. Secretarul de stat a afirmat ca Planul National Strategic se va contura impreuna cu institutele si statiunile de cercetare din Romania in parteneriat cu mediul asociativ si cadrele universitare de la universitatile de profil.

In urma prezentarii problemelor ridicate de catre reprezentantii sindicatelor, conducerea MADR si-a aratat deschiderea spre dialog si i-a asigurat pe cei prezenti de stabilitate. 

Printre dificultatile intampinate de sectorul pescuit si acvacultura mentionam: modernizarea infrastructurii de pescuit, lipsa subventiei pentru fermele piscicole, concurenta neloiala, necesitatea unei legislatii pentru micul pescar, realizarea cadastrului piscicol.

Actuala conducere a MADR a accentuat necesitatea ca politicile in acest domeniu sa fie axate pe dezvoltarea industriei de procesare, iar sectorul sa fie dezvoltat pe principii sanatoase si solide. S-a convenit organizarea unei intalniri interinstitutionale pentru discutarea unora dintre aspectele semnalate si identificarea unor solutii viabile care sa vina in sprijinul sectorului.

MADR

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>