Ministrul Nechita Adrian Oros si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au avut luni, 9 decembrie 2019, trei intalniri de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociatii si federatii din sectorul agricol: Pro Agro, LAPAR, asociatii reprezentative ale crescatorilor de bovine din Romania pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La intalnire au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si institutii din subordine. Scopul acestor intalniri a vizat dezbaterea dificultatilor cu care se confrunta sectoarele: vegetal, zootehnic, apicol, pescuit si acvacultura.
La toate cele trei intalniri, conducerea MADR a subliniat faptul ca expertiza mediului asociativ va sprijini Ministerul in conturarea unor politici agricole in beneficiul fermierilor si, totodata, i-a asigurat pe cei prezenti de intreaga colaborare si deschidere din partea Ministerului pentru identificarea unor solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.
O problema importanta ridicata de PROAGRO este faptul ca fermierii din Romania nu au reprezentare la nivel european, iar in acest context s-a propus infiintarea unor grupuri de lucru cu privire la aspectele tehnice ale Planului National Strategic. De asemenea, s-au adus in discutie scrierea Programului National Strategic, pagubele produse de PPA, analiza sprijinului cuplat in zootehnie si in domeniul vegetal.
In cadrul intalnirii cu reprezentantii LAPAR temele dezbatute au vizat: legea arendei, legea vanzarii terenurilor, comsarea terenurilor, invatamantul dual si legislatie privind cercetarea privata.
Pentru a identifica solutii cu privire la pastrarea si stimularea fortei de munca s-a agreat in cadrul intalnirii sa se organizeze grupuri de lucru impreuna cu experti din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale in vederea analizarii masurilor de fiscalizare si in ce masura se pot crea facilitati fiscale. Secretarul de stat Emil Dumitru a afirmat ca solutia cea mai buna pentru invatamantul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru sustinerea invatamantului dual.
Ministrul Nechita-Adrian Oros a evidentiat necesitatea ca agentii economici sa se poata implica in elaborarea programei scolare si si-a exprimat speranta ca prin parteneriatul public-privat tinerii sa fie incurajati sa lucreze in agricultura. In privinta adoptarii legii arendei, conducerea MADR a propus infiintarea unui registru electronic in care sa se regaseasca toate contractele de arenda in vederea eficientizarii verificarilor.
La intalnirea organizata cu sectorul bovin, printre problemele ridicate de reprezentantii sectorului de crestere a bovinelor de lapte si carne amintim situatia comertului cu animale, piata procesarii laptelui, fermele de productie si de reproductie - o definire foarte clara a acestora, testarea genomica, screening-ul animalelor.
O parte din asociatiile de crescatori de bovine au parasit intalnirea condusa de ministrul Adrian Oros, solicitand o discutie separata privind Registrul Genealogic al Rasei si Controlul Oficial al Performantelor (COP).
In ce priveste informatiile potrivit carora MADR ar fi luat decizia sa se renunte la sprijinul cuplat zootehnic, facem precizarea ca aceasta forma de sprijin va fi mentinuta in forma actuala si in perioada de tranzitie, 2020-2022, iar in viitorul Program National Strategic, sprijinul cuplat zootehnic va fi acordat pe baza productiei de carne si lapte realizata de fermele comerciale.
In incheierea discutiei, ministrul Oros a declarat ca dialogul cu reprezentantii mediului asociativ prezinta o importanta deosebita, care poate contribui la crearea unor politici agricole in concordanta cu specificitatea sectorului agroalimentar romanesc. Asigurarea unui parteneriat real cu reprezentantii structurilor asociative cu reprezentare la nivel national din sectorul agricol este considerata prioritara, prin intermediul acesteia putandu-se identifica atat necesitatile actorilor implicati cat si gasirea de solutii de dezvoltare a agriculturii si industriei alimentare.
Ministrul Nechita Adrian Oros si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au continuat seria intalnirilor de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociatii si federatii. Astfel, miercuri, 11 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectorul apicol, avicol, de crestere a suinelor si ovinelor pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La discutii au participat, de asemenea, directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.
La toate cele patru intalniri, conducerea MADR a subliniat faptul ca expertiza mediului asociativ va sprijini Ministerul in conturarea unor politici agricole in beneficiul fermierilor si, totodata, i-a asigurat pe cei prezenti de intreaga colaborare si deschidere din partea MADR pentru identificarea unor solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.
In deschiderea discutiilor cu reprezentantii sectorului apicol secretarul de stat Emil Dumitru a evidentiat utilitatea organizarii acestei intalniri pentru cunoasterea problemelor din domeniu care necesita solutionare si discutarea acestora impreuna cu directiile de specialitate, instiintarea membrilor formelor asociative cu privire la demersurile intreprinse de MADR referitoare la autorizarea temporara pentru utilizarea neonicotinoidelor in tratamentul semintelor de floarea soarelui si porumb si a subliniat importanta de a identifica puncte comune de interes si de a conlucra la definitivarea actului normativ referitor la Programul National Apicol 2020 - 2022 (PNA).
Secretarul de stat a afirmat ca propunerile si sugestiile transmise de catre membrii mediului asociativ in sectorul apicol au reprezentat o contributie la elaborarea Legii apiculturii si si-a exprimat aprecierea cu privire la rezultatul si forma acesteia in satisfacerea exigentelor sectorului. Totodata, secretarul de stat i-a indemnat pe membrii asociatiilor sa propuna un mod de lucru pentru stabilirea unui grafic de masuri si actiuni concrete.
Directorul Directiei pentru Politici in Sectorul Zootehnie din cadrul MADR a informat ca valoarea sprijinului dedicat apiculturii din Romania va creste la 31.492.100 euro pentru cei trei ani de derulare ai Programului, potrivit deciziei din partea Comisiei Europene, urmand ca in cel mai scurt timp proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea PNA-ului 2020 - 2022 sa fie pus in dezbatere publica. In incheierea discutiilor s-a agreat organizarea unor grupuri de lucru tehnice in vederea elaborarii legislatiei pentru sectorul apicol din Planul National Strategic si transmiterea in scris a propunerilor de catre asociatiile de profil, pentru crearea unui parteneriat constructiv si fructuos.
In cadrul celei de-a doua intalniri, cu reprezentantii sectorului avicol, secretarul de stat Emil Dumitru a subliniat ca acest sector a inregistrat un progres semnificativ, specificand totodata ca este necesara prioritizarea reproductiei. Referitor la combaterea practicilor comerciale neloiale, asociatiile au propus o colaborare inter-institutionala mai stransa, in vederea asigurarii unui mediu concurential corect. In acest context, secretarul de stat a afirmat necesitatea de a construi un mecanism de verificare si control credibil.
In vederea cresterii gradului de informare a populatiei, secretarul de stat a mentionat ca este necesar sa se realizeze noi campanii pentru constientizarea si responsabilizarea cetatenilor in privinta PPA. Totodata, oficialul a relevat necesitatea unei mai bune cooperari interinstitutionale pentru a eficientiza masurile de preventie si combatere a PPA. De asemenea, Emil Dumitru a evidentiat necesitatea de a identifica o solutie viabila astfel incat fermele sa-si poata comercializa produsii sanatosi proveniti din ferme.
Printre problemele si prioritatile sectorului ovin amintim: infiintarea camerelor agricole, elaborarea unui program pentru atragerea tinerilor in zootehnie, revitalizarea liceelor agricole, modificarea legii pajistilor, concesionarea pasunilor, sprijinul cuplat zootehnic, accesul pe piata – crearea de facilitati pentru comercializarea produselor, sprijin pentru tinerii fermieri, solutii pentru atragerea tinerilor in zonele montane si combaterea depopularii satelor, sustinerea exporturilor si deschiderea de noi piete.
Ministrul Nechita-Adrian Oros si-a exprimat dorinta ca MADR cu sprijinul tuturor actorilor implicati sa creeze un Plan National Strategic fundamental care sa cuprinda toate aspectele esentiale, astfel incat in viitoarea programare financiara, 2021-2027, Romania sa sustina crearea de cooperative pentru fermierii mici si mijlocii, prioritar fiind sectorul zootehnic, astfel incat sa reusim sa trimitem peste hotare produse cu valoare adaugata si sa reducem exportul de materie prima. Totodata, ministrul a afirmat ca trebuie sa facem impreuna efortul de a consolida pietele de export, in acest sens fiind utila prezenta unor atasati agricoli in zonele de interes care sa cunoasca specificul pietei si noile oportunitati si sa le comunice celor interesati. In acest context, ministrul Oros a subliniat ca este necesar ca fermierii sa realizeze productii livrabile si de calitate, pentru a satisface cerintele partenerilor comerciali. De asemenea, este important ca fermierii crescatori de animale sa fie uniti pentru a putea negocia un pret cat mai bun pe pietele externe.
Ministrul Oros a declarat ca solutia cea mai buna pentru invatamantul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru sustinerea invatamantului dual. Astfel, a evidentiat necesitatea ca agentii economici sa fie sustinuti prin facilitati fiscale pentru a oferi formare practica celor interesati si si-a exprimat speranta ca prin parteneriatul public-privat tinerii sa fie incurajati sa lucreze in agricultura imediat dupa terminarea studiilor din domeniul agricol.
In incheiere, ministrul a transmis ca MADR acorda o atentie deosebita zootehnizarii agriculturii si procesarii produselor agricole si incurajeaza asocierea fermierilor, pentru ca acestia sa beneficieze de facilitati si sa inregistreze progres si competitivitate.
Conducerea MADR a continuat seria intalnirilor de lucru cu membrii asociatiilor si federatiilor reprezentative. Astfel, joi, 12 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectorul legumicol si pomicol,cultura mare, sfecla si cartof, pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La intalnirile derulate pe parcursul intregii zile si conduse fie de ministrul agriculturii, fie de secretarii de stat au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.
In deschiderea discutiilor cu reprezentantii sectorului legumicol secretarul de stat Emil Dumitru a evidentiat ca Planul National Strategic va fi construit cu o noua abordare in care se vor regasi exigentele fiecarui sector al agriculturii, iar acest lucru va crea premisele ca in perioada 2021-2027 sectorul legume-fructe din Romania sa devina mai puternic si mai competitiv.
MADR a transmis celor prezenti ca impreuna cu echipa tehnica din Minister va stabili un grafic de lucru cu membrii asociatiilor, iar politicile publice promovate vor tine cont de realitatile mediului de afaceri din Romania.
Printre problemele ridicate de reprezentantii sectorului amintim: facilitati fiscale pentru micii producatori si proceduri contabile simplificate,deficitul fortei de munca, masuri pentru stimularea lucratorilor din agricultura, solutii pentru ca micii producatori de a se putea reuni in grupuri si organizatii de producatori, cooperative, solutii pentru stimularea sectorului de spatii protejate, climatizarea serelor, simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene, trasabilitateapesticidelor.
MADR a precizat ca are in lucru un proiect de act normativ care vizeaza constituirea consiliilor pe produs, ca un instrument care va viza Organizarea Comuna de Piata, iar in acest sens vor fi organizate periodic reuniuni inter-institutionale, pentru a stabili un mod de lucru cu proceduri clare.
Ministrul Adrian Oros a sustinut ca este necesara o analiza serioasa a modului de organizare si functionare al sectorului precum si de masuri fiscale, de stimulare a asocierii, de eliminare a concurentei neloiale si de crestere a fortei de negociere, pentru a facilita accesul producatorilor pe piata.
Printre aspectele semnalate de membrii mediului asociativ din sectorul vegetal – cultura mare mentionam: dezvoltarea de sisteme de consultanta agricola, protectia producatorilor de material semincer, elaborarea unui cadru legislativ pentru distantele de protectie in vederea obtineriisemintelor de calitate, accesul la noile tehnologii de selectie sireproducere, sustinerea la Uniunea Europeana a modificarilor pe care agricultorii si asociatiile le solicita in privinta organismelor modificate genetic, adoptarea unui set de masuri in vederea stimularii utilizarii semintelor certificate, dimensionarea clara a fermelor mijlocii, transferul de generatie etc.
MADR le-a dat asigurari asociatiilor ca toate propunerile transmise vor fianalizate urmand a fi transmise catre membrii mediului asociativ termene de realizare concrete.
Actuala conducere a MADR si-a reafirmat sustinerea pentru infiintarea Camerelor agricole, asa cum prevede programul de guvernare, care vor fi institutii private de interes public, iar in perioada urmatoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru discutarea aspectelor ce vizeaza modul de functionare si organizare a acestora.
MADR a precizat ca toate cele trei structuri de ferma sunt importante pentru dezvoltarea satului romanesc, iar masurile cuprinse in PNS vor cuprinde alocari in raport de nevoi, cu accent pe ferma de familie si pe clasa de mijloc in agricultura, fara de care nu se va putea dezvolta un sat sanatos.
In ce priveste discutia cu formele asociative din sectorul cultivatorilor de sfecla de zahar si cartof, condusa de secretarul de stat Claudiu Sorin Rosu-Mares, fermierii au ridicat problema daunatorilor foarte agresivi si necesitatea obtinerii unei noi derogari pentru folosirea neonicotinoidelor, mentinerea sprijinului cuplat in sectorul vegetal si in perioada de tranzitie, respectiv 2021, precum si faptul ca se confrunta cu costuri foarte mari la transporturi cu sfecla de zahar catre fabricile de procesare. De asemenea, cultivatorii de cartofi au semnalat ca problema costurilor ridicate la infiintarea culturii de cartof pentru industrializare si faptul ca suprafetele sunt in scadere fata de anii precedenti. Secretarul de stat Mares a dat asigurari ca MADR are toata deschiderea pentru dialog cu mediul asociativ, iar solutiile si propunerile care vin din partea sectoarelor de specialitate vor fi analizate in vederea transpunerii lor in viitorul Plan National Strategic 2021-2027.
Conducerea MADR a incheiat seria intalnirilor de lucru cu membrii asociatiilor si federatiilor reprezentative. Astfel, in data de 13 si 16 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectoarele vegetal – alte culturi si procesare, industrie alimentara, agricultura ecologica, pescuit si acvacultura pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La intalnire au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.
Printre principalele probleme cu care se confrunta reprezentantii mediului asociativ din sectorul vegetal dedicat altor culturi se regasesc: acordarea de sprijin pentru materia prima utilizata la producerea berii, sustinere in extinderea suprafetelor cultivate cu hamei, legislatia privind produsele de protectie a plantelor omologate si utilizate pentru hamei, inventarierea rezervelor de seminte, sprijin in relatia cu alte institutii ale statului.
Secretarul de stat Claudiu-Sorin Rosu-Mares a declarat ca aspectele discutate vor fi analizate si se vor identifica solutii viabile pentru a veni in sprijinul acestui sector. Totodata, oficialul i-a indemnat pe reprezentatii mediului asociativ sa actioneze ca partener de dialog pentru Minister si sa contribuie cu solutii practice si fezabile care sa poata fi transpuse in conturarea Planului National Strategic, acesta fiind cheia pentru rezolvarea problemelor actuale.
In cadrul celei de-a doua intalniri, cu reprezentantii sectorului vegetal pe filiera de procesare, problemele ridicate au fost: o piata corecta, necesitatea sustinerii dezvoltarii, cercetarii si inovarii, practicile anticoncurentiale, reformarea invatamantului agricol si crearea Camerelor agricole.
Secretarul de stat Mares a subliniat ca inovarea si cercetarea reprezinta un subiect de interes major care va beneficia de o atentie deosebita in elaborarea Planului National Strategic. Totodata, secretarul de stat a subliniat ca propunerile transmise vor fi examinate de conducerea MADR, iar cele fezabile vor constitui elemente ale unor politici pe care Ministerul le va urmari in Planul National Strategic.
La cea de-a treia intalnire cu sectorul din industria alimentara printre solicitarile membrilor din sector mentionam: elaborarea unor campanii publice de informare despre importanta produselor certificate conform schemelor de calitate, clarificarea privind reducerea TVA-ului de la 9% la 5% pentru produsele traditionale prin realizarea normelor metodologice pentru produsele la care se aplica, sustinerea segmentului de acvacultura, facilitarea accesului pe piete a micilor producatori de produse traditionale.
Referitor la solicitarea asociatiei pentru promovarea produselor romanesti privind elaborarea unor campanii publice de informare despre importanta produselor certificate conform schemelor de calitate, directorul directiei de specialitate din MADR, Amelia Rus, le-a transmis participantilor ca Ministerul a initiat demersuri pentru notificarea Ordinului 724 la UE inca din 2018 pentru a veni in sprijinul producatorilor in vederea accesarii resurselor financiare prin PNDR, si i-a informat asupra stadiului actual, declarand ca Ministerul isi doreste finalizarea cat mai rapida a acestor demersuri.
Luni, 16 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectoarele agricultura ecologica, reprezentantii sindicatelor din institutii publice, precum si cei ai sectorului pescuit si acvacultura pentru discutii despre principalele probleme cu care se confrunta. La intalnirea condusa de secretarul de stat Emil Dumitru au participat directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.
Printre principalele probleme cu care se confrunta reprezentantii mediului asociativ din sectorul agricultura ecologica amintim: accesul la piata de desfacere, constientizarea consumului de produse bio, surse de finantare.
In cadrul intalnirii, secretarul de stat Emil Dumitru a declarat ca Ministerul va organiza grupuri de lucru pentru discutarea aspectelor tehnice cu reprezentantii sectorului in vederea conturarii Planului National Strategic in functie de nevoile si specificitatea fiecarui sector. De asemenea, secretarul de stat a adaugat ca in perioada urmatoare va fi supus dezbaterii publice un proiect de act normativ privind constituirea Consiliilor pe produs.
Oficialul a evidentiat ca sectorul de agricultura ecologica a inregistrat o crestere semnificativa atat in privinta suprafetelor care se afla in conversie, cat si a celor certificate, fiind o nisa in continua dezvoltare. In acest context, secretarul de stat a afirmat necesitatea individualizarii produselor la raft pentru a putea fi distinse in lanturile comerciale. Totodata, Emil Dumitru a subliniat posibilitatea incheierii unui parteneriat cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania cu ajutorul caruia producatorii sa aiba o mai mare vizibilitate in magazine.
Aspectele expuse de reprezentantii sindicatelor sunt: lipsa unor facilitati fiscale pentru asociere, finantarea fermelor de familie, o alocare financiara mai mare pentru Grupurile de Actiune Locala, sustinerea alocarii pe anumite programe. Secretarul de stat a afirmat ca Planul National Strategic se va contura impreuna cu institutele si statiunile de cercetare din Romania in parteneriat cu mediul asociativ si cadrele universitare de la universitatile de profil.
In urma prezentarii problemelor ridicate de catre reprezentantii sindicatelor, conducerea MADR si-a aratat deschiderea spre dialog si i-a asigurat pe cei prezenti de stabilitate.
Printre dificultatile intampinate de sectorul pescuit si acvacultura mentionam: modernizarea infrastructurii de pescuit, lipsa subventiei pentru fermele piscicole, concurenta neloiala, necesitatea unei legislatii pentru micul pescar, realizarea cadastrului piscicol.
Actuala conducere a MADR a accentuat necesitatea ca politicile in acest domeniu sa fie axate pe dezvoltarea industriei de procesare, iar sectorul sa fie dezvoltat pe principii sanatoase si solide. S-a convenit organizarea unei intalniri interinstitutionale pentru discutarea unora dintre aspectele semnalate si identificarea unor solutii viabile care sa vina in sprijinul sectorului.
MADR
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>