Stirile zile de 17.02.2008

TITLURILE ZILEI :

  • Trandafirii giganti din Ecuador;
  • Ne vom putea moderniza exploatatiile agricole;
  • 347 miliarde euro vor fi folositi cu folos;
  • Etichetarea clara si pertinenta a alimentelor;.

 

Trandafirii giganti din Ecuador

Un fermier din Ecuador cultiva trandafiri, ale caror tulpini ajung la doi metri inaltime.Trandafiri sunt cultivati numai in Ecuador la altitudine de peste 3000 de metri unde sunt scaldati tot timpul de lumina si caldura Soarelui. Trandafirii se numesc "revelaţia roşie" si sunt vanduti cu 15 dolari exemplarul, in Rusia, in unele tari europene sau in Statele Unite.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Ne vom putea moderniza exploatatiile agricole

Peste cateva zile vom putea depune proiecte la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit la masura 121.

Masura 121 are ca obiective:

  • introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi,
  • diversificarea productiei,
  • ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice,
  • producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
  • adaptarea exploatatiile la standardele comunitare,
  • cresterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite,
  • sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative in vederea incurajarii fenomenului de asociere.

Fermierii romani pot beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de aproape 992 milioane euro pentru dezvoltarea fermelor vegetale si zootehnice pana in 2013, dar numai daca depun proiecte viabile pe masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", cuprinsa in Programul National de Dezvoltare Rurala.

Prin masura 121 se acorda fonduri nerambursabile in proportie de 50 - 75% din valoarea eligibila a proiectului, fondurile reprezentind co-finantarea publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata.

Sursa: www.fonduri-structurale.ro



347 miliarde euro vor fi folositi cu folos

Cele 41 de miliarde de euro alocate dezvoltarii economice regionale in UE au dus la realizarea unor progrese importante in anul 2007.

UE aloca peste 35% din bugetul sau anual pentru realizarea unor obiective de politica regionala care vizeaza:

  • promovarea crearii unor conditii favorabile cresterii economice, care sa permita tarilor mai putin dezvoltate ale UE sa beneficieze de o infrastructura si de standarde de viata comparabile cu cele din restul Uniunii;
  • stimularea competitivitatii si a crearii de noi locuri de munca;
  • ameliorarea cooperarii transfrontaliere si intre regiuni.

„Am adoptat peste 400 de programe pentru perioada 2007-2013, gratie excelentei cooperari pe care o avem cu statele membre”, a explicat comisarul european Danuta Hubner. „In acest moment, cea mai mare provocare este sa mentinem acest entuziasm”, a adaugat dna Hubner.

Odata aprobat un program elaborat pentru o perioada de sase ani, autoritatile nationale si regionale trebuie sa selecteze si sa monitorizeze numeroase proiecte care sa conduca la realizarea acestuia.

UE spera ca politica sa de coeziune va duce la accelerarea cresterii economice si la crearea de noi locuri de munca. Atingerea acestor obiective se va sprijini, in perioada 2007-2013, pe un buget de peste 347 de miliarde de euro.

Sursa: www.europa.eu

Etichetarea clara si pertinenta a alimentelor

Comisia Europeana propune etichetarea mai clara si mai pertinenta a alimentelor si bauturilor.

Etichetele trebuie sa-si faca datoria si sa ne spuna clar ceea ce dorim sa stim. Etichetele de pe produsele alimentare ne sunt de mare ajutor in alegerile pe care le facem in calitate de consumatori, pentru ca ne ofera toate informatiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sanatate, precum alergiile la arahide, pana la continutul de sare sau tipurile de grasimi.

Potrivit unei noi propuneri a Comisiei, informatiile esentiale ar trebui sa fie afisate pe partea superioară a ambalajului. Regulile in materie de etichetare a alimentelor preambalate care contin alergeni (arahide, lapte, mustar, peste, etc.) vor fi aplicate si alimentelor vandute in restaurante, baruri, etc.

Etichetarea clara ne ajuta sa mancam mai sanatos, intrucat stim exact ce cumparam. In baza noilor reglementari, etichetele trebuie sa indice valoarea energetica si continutul de grasimi, carbohidrati, zahar si sare pentru o cantitate de100ml/g (sau pentru o portie) din produs, precum si proportia respectivului continut din doza zilnică recomandata.

In ceea ce priveste marimea caracterelor folosite la tiparirea etichetei, dimensiunea propusa de 3 mm ne-ar scuti de eforturile pe care le facem pentru a gasi informatiile dorite. La randul lor, sloganele comerciale nu vor mai putea sa ne deturneze atentia de la informatiile obligatorii.

Cu ocazia prezentarii noii propuneri, comisarul european pentru sanatate, Markos Kyprianou, a declarat: „Etichetele de pe produsele alimentare pot avea o influenta enorma asupra deciziilor de cumpărare ale consumatorilor”.

Sursa: www.europa.eu

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>