Stirile zilei din 07.03.2008





TITLURILE ZILEI:
  • Marii mancatori de fonduri nerambursabile;
  • Biocarburant numai de origine naturala;
  • 1000  euro pentru protejarea produsului traditional..

 

 

 

 

 

Marii mancatori de fonduri nerambursabile

    Ministerul Educatiei a fost unul dintre marii „mancai“ de fonduri Phare, ale Bancii Mondiale, si care traieste din reforma in reforma, fara niciun rezultat. Acum, va continua sa se infrupte din fondurile structurale, pe un cadru legislativ mult disputat si disfunctional.

    De fonduri se va bucura si Ministerul Muncii, alaturi de toate structurile sale ramase in aceeasi neclintire de pe vremea cand aveam pe piata muncii somaj de 9%. Agentia Nationalăa pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are aceleasi strategii si politici, desi ne confruntam cu o criza fara precedent a fortei de munca.

    CNFPA acrediteaza formal, dupa un cod al ocupatiilor si standardelor ocupationale depasite, furnizorii care pregatesc oameni dupa cum ii taie capul.

    ANOFM are insa fonduri importante pentru pregatirea somerilor, fonduri care se duc, de ani de zile, catre pregatirea in aceleasi meserii.

    Lansarea primelor 16 linii de finantare pentru proiecte strategice se focalizeazăa pe sase axe prioritare cu tinte precise, care trebuie atinse pana in 2013. :

  • „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere“ - 980,9 milioane euro.
  • „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii“ - 1.036 milioane euro.
  • „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor“ - 529,6 milioane euro.
  • „Modernizarea Serviciului Public de Ocupare“ - 207,8 milioane euro.
  • „Promovarea masurilor active de ocupare“ - 558,2 milioane euro.
  • „Promovarea incluziunii sociale“ - 667,9 milioane euro.

 

Biocarburant numai de origine naturala

    Locul pe care il ocupa biocarburantii in lupta pentru reducerea emisiilor poluante este din ce in ce mai contestat in sanul Uniunii Europene.

    Ministrii Mediului din cele 27 de state membre s-au intalnit la Bruxelles pentru a-si exprima intentia de a pune la punct un plan de reducere  cu 20% a emisiilor poluante pana in 2020.

    Riscul pe care il presupune utilizarea biocarburantilor, conform Uniunii Europene, este ca agricultorii se vor axa mai mult pe productia plantelor folosite in fabricarea biocarburantilor in detrimentul plantelor alimentare. Acest lucru va determina cresterea preturilor la alimente.

    Comisia Europeana a trasat criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un carburant pentru a putea purta denumirea de "biocarburant": sa fie numai de origine naturala si sa permita reducerea cu 35% a emisiilor de CO2 fata de carburantii fosili.

 

1000  euro pentru protejarea produsului traditional

    In perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii va infiinta Oficiul National  al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, care le va acorda sprijinul necesar producatorilor romani care vor sa-si inregistreze marcile pe piata europeana. Astfel, produsele autohtone vor fi, recunoscute si protejate în statele UE. Institutia, care va avea sediul la Brasov, va fi finantata din bugetul de stat.

    Grupurile de producatori vor primi consultanta pentru elaborarea dosarelor de certificare a denumirilor traditionale ale branzei, salamurilor sau vinurilor.

    Proiectul de hotarare privind infiintarea oficiului se afla in procedura de avizare. La inceputul lunii februarie, Guvernul a adoptat o hotarare privind produsele traditionale garantate la nivel national si îin UE.   Protectia se realizeaza in functie de trei criterii, respectiv denumiri de origine, indicatii geografice sau caracteristici traditionale garantate.

    Ministerul Agriculturii va face atestarea si verificarea documentatiei pentru inregistrarea unei specialitati traditionale garantate si dobandirea protectiei. Costurile pentru certificare vor fi suportate de grupurile de producatori.

    Producatorii vor beneficia de asistenta tehnica atat pentru elaborarea dosarelor pentru protectia specialitatilor, cat si pentru promovarea proiectelor care vizeaza produsele autohtone.

    Periodic vor fi organizate seminarii, cursuri si activitati de formare si informare pentru grupuri de producatori sau procesatori, fermieri, asociatii profesionale. Totodata, producatorii care au acelasi tip de produs si-l comercializeaza sub aceeasi denumire vor fi îndrumati pentru promovarea bunurilor  pe piata comuna. 

    Pentru atestatul de protectie a unui produs, grupurile de producatori vor plati minimum 1.000 euro. La acestea se adauga si inspectia sanitara, pentru care producatorii vor mai cheltui cel putin 1.000 euro“.

Dosarul pentru certificarea produselor traditionale trebuie sa contina:

  • actul de asociere a producatorilor,
  • reteta produsului care trebuie sa aiba o vechime de cativa ani,
  • informatii legate de denumirea produsului,
  • o harta color a zonei,
  • actele financiare ale grupului de producatori si informatii despre acesta. 

           

Sursa:

www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>