Stirile zilei de 1.04.2008

Titlurile zilei:

  • Intre 2-4 aprilie, APIA efectueaza plati la hectar;
  • Noi cazuri de rabie in judetul Arad;
  • Folclor si produse traditionale romanesti la Bruxelles
  • Spectacol de mestesuguri si folclor la summit-ul NATO
  • Produsele traditionale tot mai cautate in lume;
  • O a doua emancipare a fermierilor..

 

 

 

 

 

Intre 2-4 aprilie, APIA efectueaza plati la hectar

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat efectuarea platilor la hectar pentru 17.000 de fermieri.

Sumele urmand sa fie livrate în conturile beneficiarilor in intervalul 2-4 aprilie, potrivit datelor furnizate de APIA.

 

 

Noi cazuri de rabie in judetul Arad

In cateva localitati din judetul Arad a fost instituita carantina pentru o perioada de cel putin 60 de zile, dupa ce au fost descoperite animale care au fost diagnosticate cu rabie (turbare).

Anul acesta, au fost diagnosticate cinci cazuri, trei la pisica, in Secusigiu, Turnu si Pecica si doua la vulpe, in Semlac si Pecica.

Se sustine ca boala a proliferat din cauza vulpilor, care s-au inmultit foarte mult in ultimul timp.

Urmează sa se organizeze o campanie de vanatoare a vulpilor, dupa ce se va lua legatura cu reprezentantii asociatiilor de vanatori.

 

 

Folclor si produse traditionale romanesti la Bruxelles

Ministrul roman al agriculturii, Dacian Ciolos, impreuna cu Joseph Daul, presedintele grupului PPE-DE, si Leonard Orban, Comisar European pentru Multilingvism, deschid luni seara, la Bruxelles evenimentul romanesc "AgRo - la Roumanie. Traditions et Decouvertes". Manifestarea este gazduita de Parlamentul European, in perioada 31 martie – 2 aprilie.

In deschidere, Dacian Ciolos, va sustine si o conferinta de presa in care va prezenta potentialul agriculturii romanesti.

Potrivit eurodeputatului roman Constantin Dumitriu, membru al grupului PPE-DE, initiatorul manifestarii, evenimentul va reprezenta pentru deputatii europeni o ocazie de a cunoaste potentialul agriculturii romanesti si caracteristicile sale, dar si de a degusta produse traditionale romanesti si a asista la concerte sustinute de artisti romani.

 

 

Spectacol de mestesuguri si folclor la summit-ul NATO

Organizatorii summit-ului NATO au pregatit pentru ziarisii si participantii la reuniune un spatiu pentru entertainment, situat in foaierul Senatului, unde a fost amenajata o sala de mese si o miniscena pe care vor sustine recitaluri Loredana Groza si AG Weinberger. Pe langa cei doi artisti, organizatorii summit-ului au precizat ca pe scena amplasata in fata salii de plen de la Senat va fi organizat si un spectacol folcloric.

In plus, participantii la summit, mai ales cei din strainatate, pot pleca acasa in afara de vinuri si cu suveniruri din Romania, deoarece in Palatul Parlamentului, Muzeul Taranului Roman a organizat o expozitie la care participa mestesugari din Teleorman, Bistrita Nasaud, Dambovita, Arges si Suceava, care expun oua incondeiate, icoane pe sticla, ceramica, tesaturi, podoabe si obiecte casnice cioplite in lemn.

In prima zi, sotiile sefilor de delegatii sunt asteptate la Palatul Cotroceni. Aici vor fi intampinate cu o cina cu specific romanesc si muzica traditionala. De asemenea doamnele vor vizita si Muzeul Satului, unde li s-au pregatit un spectacol de mestesuguri si muzica populara.

 

 

Produsele traditionale tot mai cautate in lume

In orasul italian Parma, cele 171 de companii de familie ce formeaza Consortiul Suncii de Parma (Prosciutto di Parma) si-au transferat traditia intr-o afacere globala de 2 mld. euro, adresandu-se unui numar din ce in ce mai mare de gurmanzi din pietele emergente sau in curs de dezvoltare.

Numai exporturile catre Statele Unite au crescut cu 24%, anul trecut.

Slow Foods, organizatia italiana ce promoveaza mancarurile traditionale si productia locala, spune ca membrii sai capitalizeaza de pe urma cererii de mancaruri regionale si specialitati traditionale – o piata de nisa, dar una in crestere, ce dovedeste faptul ca fermierii pot sa supravietuiasca si daca raman adepti ai traditiei.

 

 

O a doua emancipare a fermierilor.

Sindicatul Fermierilor Germani, organizatie de lobby cu multe relatii, ai carei lideri au cantat multa vreme in struna protectiei si sprijinului financiar ca si francezii, spune acum ca membrii sai sunt nerabdatori sa imbratiseze „libertatea pietei globale“.

Presedintele Gerd Sonnleitner, crescator de porci, numeste noua era a cererii si ofertei drept „o a doua emancipare a agricultorilor“.

In loc sa protesteze in vami la adresa comertului global, fermierii europeni cauta acum noi piete internationale pentru produsele lor.

Acum fermierii europenii cultiva doar pe baza de comenzi si se imbogatesc de pe urma globalizarii.

Sursa:

www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>