Stirile zilei de 3.04.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Noul Cod Silvic lasa loc la interpretari;
  • Cereri pentru subventia la motorina pana in 16 mai 2008;
  • Stoparea exporturilor la produsele agroalimetare;
  • Fermele de subzistenta pot primii bani pentru dezvoltare;
  • Banii pentru ameliorarea animalelor..

 

 

 

 

Noul Cod Silvic lasa loc la interpretari

Publicat in Monitorul Oficial, noul Cod Silvic aduce schimbari in privinta administrarii padurilor, dar lasa loc la interpretari care au creat, imediat, conflicte.

Noul Cod Silvic nu da prea multe relatii privind infiintarea ocoalelor silvice.

„Legea cuprinde notiunea de ocoale silvice superioare, dar nu se mentioneaza daca ele pot fi infiintate de aceiasi proprietari sau de altcineva", considera Marian Stoicescu, presedintele Federatiei Nationale pentru Apararea Padurilor. Acesta mai spune ca firesc era ca administrarea padurilor sa fie obligatorie prin servicii silvice asigurate de ocoale silvice.

Ecologistii sustin ca in noua lege nu exista un capitol consistent care sa enunte clar dreptul de libera circulatie in scop recreativ prin padure a tuturor cetatenilor si limitele exercitarii acestui drept, asa cum contin legile din alte tari.

In schimb, legea prevede dezvoltarea „constiintei forestiere", careia ii acorda un capitol întreg. Ministerul Educatiei impreuna cu Romsilva vor include la formele de invatamant obligatorii notiuni despre paduri si conservarea acestora.

 

Cereri pentru subventia la motorina pana in 16 mai 2008

Producatorii agricoli, persoane fizice si/ sau juridice, care infiinteaza culturi agricole, pot depune cerere pentru subventia de un leu pentru un litru de motorina pana la data de 16 mai, iar adeverinta pe baza careia se achizitioneaza combustibil la pret redus se poate utiliza pana la 16 iunie, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ministerul acorda un sprijin financiar de un leu pentru un litru de motorina, fiind subventionata o cantitate de cel mult 39 de litri la hectar.

Pentru a obtine subventia, beneficiarul trebuie sa depuna o cerere la primaria pe raza careia este inregistrat terenul agricol pana la data de 16 mai. Cererea fermierului trebuie sa fie insotita de un dosar care sa cuprinda documente justificative privind dovada dreptului de utilizare a terenului, precum si o adeverinta potrivit careia terenul este inscris in registrul agricol. 

De asemenea, beneficiarul trebuie sa dovedeasca, printr-un cazier fiscal, ca nu are obligatii fiscale, respectiv ca a achitat impozitul pentru teren.

Dupa avizarea cererilor, solicitarile ajung la Directia Agricola, de unde fermierul poate ridica adeverinta pe baza careia poate achiziona motorina la pret redus.

 

Stoparea exporturilor la produsele agroalimetare

Tarile in curs de dezvoltare restrictioneaza exporturile pentru a stopa cresterea preturilor la alimente. Astfel ca unele state, ca India si Ucraina, au restrictionat sau stopat exporturile de cereale pentru a putea acoperi cererea nationala.

Investitorii sunt de parere ca preturile ridicate pentru alimentele de baza sunt sustinute de factori ca cererea tot mai mare de biocombustibili fabricati din soia, porumb sau ulei de palmier, dar si seceta care a afectat marii exportatori mondiali de cereale.

India a interzis, luni, exporturile de orez si a redus taxele de import pentru malai si ulei. In acelasi timp, Vietnamul, al treilea mare exportator de orez din lume, a redus cu 11% exporturile pentru anul acesta.

Economistii avertizeaza ca astfel de decizii nu fac altceva decat sa provoace, in intreaga lume, o spirala a preturilor alimentelor, care oricum sunt la niveluri-record din cauza cresterii cererii in pietele emergente ca India si China.

 

 

Fermele de subzistenta pot primii bani pentru dezvoltare

Fermele de subzistenta ar putea primi, pentru dezvoltare, un sprijin de 7.500 de euro la hectar, defalcat pe o perioadă de trei ani, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei "Agrostar".

Domnia sa a explicat: "Purtam negocieri cu Ministerul Agriculturii pentru a sprijini si agricultorii care au doar cateva hectare de pamant si efective de animale mai reduse."

 

Banii pentru ameliorarea animalelor

Producatorii din sectorul zootehnic beneficiaza de un sprijin financiar in valoare de 623,29 milioane lei, aferent anului 2007, in vederea sustinerii ameliorarii populatiilor de animale, imbunatatirii calitatii produselor de origine animala precum si pentru producerea si comercializarea produselor apicole, conform HG 346/2008 publicata in Monitorul Oficial la finele lunii martie.

Actul normativ prevede acordarea unui sprijin financiar de 304.000 lei pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale, respectiv 7,5 lei pe cap de bovina si 3,68 lei pe cap de ovina/caprina.

Banii sunt destinati si controalelor oficiale ale productiei de lapte la ovine si caprine - 5,18 lei/cap, productiei de lana la ovine - 0,50 lei/cap, productiei de pielicele la ovine - 1,0 leu/cap, productiei de carne de ovine/caprine - 0,80 lei/cap, precum si pentru introducerea, la nivelul fermelor, a tehnicilor, biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie la speciile de animale.

Potrivit actului normativ, sumele prevazute de la stat vor fi directionate, de asemenea, catre achizitia de containere pentru conservarea materialului seminal congelat cu capacitate de peste 20 litri si cu autonomie dinamica de peste 90 de zile, in valoare de 3.500 lei/bucata.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>