Stirile zilei de 2.06.2008

1oryzasativa.jpgTitlurile zilei:

  • Cereri de subventii pe 9,1 milioane ha;
  • Criza alimentara genereaza proteste in lume;
  • Businessu-l agricol din Romania in crestere;
  • Afaceri profitabile doar prin educatie agricola;
  • Romania poate devenii un mare producator de orez;
  • Apicultorii pot pierde 3,8 milioane euro;
  • In iunie o noua sesiune de proiecte;








Cereri de subventii pe 9,1 milioane ha

Circa 1,1 milioane de agricultori au depus, pana la data de 30 mai, cereri pentru subventia pe hectar din fonduri UE, aferentaa cestui an, pentru o suprafata care totalizează 9,1 milioane de hectare, iar fermierii mai pot cere ajutoare financiare pana la data de 9 iunie. Suprafata pentru care s-au cerut subventii este mai mare decat cea de referinta, negociata cu UE, de circa 8,7 milioane de hectare.



Criza alimentara genereaza proteste in lume

Criza alimentara mondiala genereaza proteste si chiar actiuni violente in toata lumea.

Mai multe asociatii de fermieri din lumea a treia au ridicat corturi in fata cladirii unde va avea loc conferinta de la Roma. Militantii doresc sa atraga atentia ca preturile alimentelor nu cresc din cauza micilor producatori, ci din cauza unui „model economic” pe care-l considera gresit.

Producatorii de lapte belgieni denunta si ei modul cum se formează preturile alimentelor. Ei afirma ca pretul de achizitie al laptelui se situeaza, in prezent, sub costurile de productie. Colegii lor germani sunt in greva din acelasi motiv. Belgienii au preferat o actiune mai spectaculoasa: au adus vaci de plastic in centrul orasului Namur si au impartit lapte pe gratis. Desi atmosfera era vesela, unii fermieri si-ar putea chiar inceta productia daca pretul de achizitie nu va creste.

Un alt aspect al securitatii alimentare a dat nastere la proteste masive de strada in Coreea de Sud. De aproape o luna, mii de oameni manifesteaza in fiecare seara impotriva presedintelui, recent ales, al tarii, acuzat ca doreste sa reia importul de carne de vita din Statele Unite, oprit acum patru ani, din cauza maladiei „vacii nebune”.



Businessu-l agricol din Romania in crestere

Business-ul din domeniul agricol isi dovedeste in prezent potentialul puternic de crestere, pe fondul accentuarii crizei alimentare la nivel mondial, datorata scumpirii petrolului, cresterii consumului, in special in tarile emergente, si reducerii suprafetelor cultivate cu produse destinate consumului alimentar, in avantajul culturilor tehnice.

Expertii in domeniul agricol estimeaza ca Romania are un potential foarte mare in special in domeniul cerealier, porumbul, graul si orezul fiind trei dintre plantele ce pot aduce producatorilor romani profituri importante, pe fondul cresterii cotatiilor la niveluri record pe pietele internationale.

Viitoarea profitabilitate a investitiilor din agricultura arata foarte bine, cel putin pe hartie. In realitate insa, producatorii se lovesc de birocratia excesiva din domeniu si de lipsa unei infrastructuri care sa le permita dezvoltarea business-ului, spun specialistii.



Cooperarea este cheia profitului

Fermierii romani refuza, in marea lor majoritate, ideea unei asocieri de tip cooperatist, cu toate ca aceasta le-ar aduce un profit mai bun.

Expertii dau exemple de succes din alte tari acolo unde cooperarea s-a dovedit a fi cheia profitului. In Danemarca, de pilda, Danish Crown, cel mai mare procesator de carne, este detinut de 15.000 de fermieri, iar in Chile, Wines of Chile reprezinta 90 de producatori de vin din tara sud-americana.

Cooperarea se poate face in mai multe moduri, pentru cresterea calitatii, aprovizionare, depozitare, procesare si sporirea valorii adaugate, marketing si distributie a produselor agricole, procesate sau nu.



Afaceri profitabile doar prin educatie agricola

In Romania sa evidentat gradul redus de mecanizare, irigatie (9% din suprafata agricola), lipsa unei specializari pe culturi, productivitatea redusa, in sensul realizarii unor venituri scazute pe lucrator si pe exploatatie si lipsa unei educatii agricole, fapt ce afecteaza dezvoltarea unor afaceri profitabile in sector.

Cele mai negre prognoze privind agricultura romaneasca sunt legate insa de criza de personal din agricultura, ce tinde sa se accentueze, cresterea costurilor salariale si, mai ales, preconizata reforma a bugetului UE, ce ar putea taia 75% din subventiile agricole.



Romania poate devenii un mare producator de orez

Un business agricol cu mare potential este cultivarea orezului (imaginea de sus), Romania fiind vazuta de expertii Asociatiei Londoneze a Brokerilor de Orez drept statul membru UE cu cel mai mare potential de crestere in ceea ce priveste productia de orez. Jean-Pierre Brun, presedintele asociatiei a explicat ca Romania are terenuri foarte bune pentru cultivarea celui de-al treilea aliment consumat la nivel global, dupa grau si cartof.

"In regiunea Dunarii exista de 20 de ori mai multe rezerve de apa decat in bazinul Padului, unde se cultiva cea mai mare parte a orezului italian", a explicat Brun.

In conditiile in care pretul orezului si-a dublat valoarea fata de anul trecut, la nivel international, cine mizeaza pe astfel de afaceri poate face profituri substantiale, mai spune expertul.



Apicultorii pot pierde 3,8 milioane euro

Apicultorii ar putea pierde o parte din cele 3,8 mil. euro alocate sectorului, din care jumatate fonduri UE, deoarece Programul Apicol a fost aprobat cu intarziere si, mai mult, tratamentele care ar putea fi finantate nu se fac vara, iar ordinul pentru acreditarea stupinelor nu exista inca.

Romania, ca orice stat membru al UE, a elaborat un Program National Apicol, prin intermediul caruia asociatiile de apicultori pot beneficia de finantare europeana si de la buget pentru doua masuri, respectiv tratamente contra varoozei si repopulare prin cumpararea de matci sau de familii de albine.

Desi CE a stabilit, inca de anul trecut, alocatia financiara pentru Romania, la nivel national Programul a fost aprobat abia in data de 28 mai 2008, astfel incat apicultorii mai au la dispozitie doar doua luni, pana la 1 august, pentru depunerea cererilor de finantare.



In iunie o noua sesiune de proiecte

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va lansa in luna iunie o noua sesiune de proiecte.

Astfel, intre 9 iunie si 27 iunie vor fi primite proiecte pentru Masura 123 - Cresterea valorii adugate a produselor agricole si silvice (procesare), impreuna cu cele doua Scheme de ajutor de stat aferente ei: XS13/2008 (Stimularea IMM-urilor care proceseaza produse agricole) si XS28/2008 (Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere).

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>