Stirile zilei de 5.06.2008

13food.jpgTitlurile zilei:

Proiectele de la masura 121 sunt evaluate prioritar;

Ministerul agriculturii are stand la Indagra - Food;

Targul Taranului Roman si el prezent la Indagra- Food.

Sunt aprobati 730 milioane lei pentru programul Fermierul;

Romania nu trece prin criza alimentara;





Proiectele de la masura 121 sunt evaluate prioritar

Ca urmare a numarului mare de proiecte ce vizeaza achizitionarea de utilaje agricole depuse pentru masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” din PNDR, in sesiunile martie si aprilie, respectiv 1431 proiecte, si luand in considerare situatia precara a parcului de tehnica agricola din Romania, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va finaliza evaluarea cu prioritate a proiectelor depuse în cadrul acestei masuri si pregatirea lor pentru selectie.

In acest sens, din datele raportate de Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si centralizate la nivelul ministerului la sfarsitul anului 2007, se observa ca in parcul de tehnica agricola se aflau 174.000 tractoare, 24.100 combine de cereale, 139.700 pluguri, 82.900 mii grape cu discuri, 67.600 semanatori de diferite tipuri.

Media suprafetei de teren arabil plus culturi permanente pe tractor fizic este de 54,11 hectare arabil/tractor fizic, iar pe combina de recoltat cereale, in varful campaniei, de 102,6 ha/combina. In celelalte state membre, la nivelul anului 2000, incarcatura medie pe tractor era de 14,24 ha/tractor, in Franta fiind de cca. 15,49 ha/tractor, in Marea Britanie de 11,86 iar in  Austria de doar cca. 4,4 ha/tractor.

Avand in vedere cele mentionate, precum si faptul ca mecanizarea agriculturii are un rol esential in efortul dezvoltarii unei agriculturi durabile, in toate componentele ei, consideram ca, in acest fel, o parte din neajunsurile intampinate in acest sector ar putea fi rezolvate, incepand cu acest an.


Ministerul agriculturii are stand la Indagra - Food

Miercuri, 4 iunie 2008, a avut loc deschiderea oficiala primei editii a târgului INDAGRA - FOOD, care are loc pana in data de 8 iunie, organizat in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

La deschiderea evenimentului au luat cuvantul Secretarul General Sergiu Sorin Chelmu - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directorul diviziei organizare targuri si expozitii Romexpo, Catalin Trifu si Presedintele - Director general al Romexpo, George Cojocaru.

Standul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este axat pe produse traditionale romanesti si ecologice.


Targul Taranului Roman si el prezent la Indagra- Food

Targul Taranului Roman va avea un stand in cadrul Indagra Food, la Salonul de produse ecologice - Eco Agricultura, pavilionul 30, informeaza un comunicat de presa al Targului, remis AMOS News. Potrivit documentului de presa, la standul Targul Taranului Roman vor fi prezenti in perioada 4-8 iunie 2008 cu produse traditionale de casa, mici producatori din Crit (Brasov) cu branzeturi de capra si dulceturi din zona satelor sasesti, producatori din Fundata (Brasov) cu branzeturi de oaie, precum si din Fagaras ( Brasov) cu produse traditionale din carne.

Targul Taranului Roman va functiona in acest sfarsit de saptamana si la Piata Amzei, ca de obicei.


Sunt aprobati 730 milioane lei pentru programul Fermierul

Programul „Fermierul” va continua si in 2008. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca Executivul a autorizat, printr-o ordonanta de urgenta, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa incheie angajamente de plata de 730 milioane lei.

Programul „Fermierul” a constituit principalul instrument pentru cresterea absorbtiei fondurilor SAPARD. „Vrem ca, in acest mod, sa ii sprijinim, in continuare, pe cei care doresc sa acceseze fonduri europene”, a spus primul-ministru.

El a precizat ca aceste fonduri trebuie sa contribuie la modernizarea agriculturii romanesti, in asa fel incat aceasta sa devina competitiva.

„O pondere mare a cheltuielilor din agricultura trebuie sa mearga pe investitii si nu pe subventii pentru ca o abordare cum a fost cea de pana in anul 2005, bazata preponderent pe subventii, nu permitea realizarea de investitii”, a subliniat premierul Tăriceanu.


Romania nu trece prin criza alimentara

Romania nu trece printr-o criza alimentara, este de parere ministrul agriculturii, Dacian Ciolos. Acesta a ca Romania nu se confrunta cu o asemenea criza, intrucat face parte din Piata Comuna Europeana si are un potential agricol care nu este inca valorificat suficient. Totodata, ministrul a subliniat ca Romania are nevoie de o politica agricola coerenta pe termen mediu si lung, iar micii producatori trebuie incurajati: “Noi, ca sa putem valorifica potentialul de productie, trebuie sa avem o perspectiva cat de cat clara pe termen mediu, pentru agricultorii nostri, pentru ca altfel nu se fac investitii. Cred ca noua asta ne-a lipsit: o politica agricola coerenta, in sensul de a fi mentinut un mecanism de sustinere a agricultorilor nu doar de la un an la altul sau de la un mandat guvernamental la altul, ci cat de cat pe termen lung, pentru ca agricultorul respectiv sa poata sa faca niste planuri si sa investeasca, sa produca. Noi, prin politicile agricole, am avut si avem tendinta totdeauna de a sprijini doar fermele mari, pe când, vedeti, problema se pune acum si la nivel mondial, aceea dea valorifica toate resursele pe care le avem, si asta într-o perspectiva durabila”, a mai declarat ministrul. 

Pe de alta parte, participantii la reuniunea Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura vor prezenta un plan de urgenta pentru evitarea unei crize alimentare la nivel global. Acesta se refera la intensificarea asistentei, eliminarea barierelor comerciale si facilitarea investitiilor in agricultura din tarile sarace.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>