Stirile zilei de 9.06.2008

1fermiertan.jpgTitlurile zilei:

Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani;

Un inginer agronom gasit mort la erbicidat;

Romanii neinteresati de graul ecologic;

Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice;

Carnea de porc mai scumpa din toamna;









Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani

Deputaţii europeni au adoptat, in sesiunea plenara de la Bruxelles, raportul parlamentarului italian, Donato Tommaso Veraldi. Principalul scop al acestuia este facilitarea intrarii tinerilor in sectorul agricol si, in acelasi timp, shimbarea de generatii in agricultura, pentru ca acest sector sa devina mai dinamic.

Potrivit documentului, schimbarea generatiei de agricultori este esentiala pentru a raspunde provocarilor de natura alimentara, energetica, ecologica si teritoriala cu care se confrunta agricultura europeana acum si in viitor.

Pe de alta parte, Veraldi este de parere ca masurile de sustinere a tinerilor agricultori trebuie elaborate si puse in practica, daca se tine seama si de situatia tinerilor producatori din noile state.

Pentru perioada 2000-2006, Comisia Europeana a alocat aproximativ doua miliarde de euro pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri in demararea activitatii. La inceputul exercitiului bugetar pe perioada mentionata, Executivul european a propus un plafon de 40.000 de euro pentru creditarea intreprinzatorilor, insa Luxemburgul, care detinea la acel moment presedinţia UE, a majorat aceasta suma la 55.000 euro. Plafonul sumelor nerambursabile alocate acestui program se pastreaza in bugetul pe 2007-2013, in speranta ca tinerii vor alege mediul rural intr-o proportie mai mare decat in prezent.


Un inginer agronom gasit mort la erbicidat

Un inginer agronom, in varsta de 68 de ani, care supraveghea lucrarile de ierbicidare pe un teren agricol, a fost gasit mort de catre sateni. Acestia l-au gasit intr-o balta de sange, cu capul zdrobit si au anuntat Politia. Prima ipoteza vehiculata a fost cea a unui accident in care barbatul ar fost lovit de elicea elicopterului.

Directorul directiei de investigatii aeronautice din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciuca, a declarat ca este foarte putin probabil ca inginerul agronom din Bujoreni sa fi fost lovit de un elicopter.

Comisia din Ministerul Transporturilor va expertiza aparatul de zbor pentru a stabili daca a fost sau nu implicat in moartea inginerului, potrivit Mediafax.


Romanii neinteresati de graul ecologic

Subventiile foarte mici, in comparatie cu alte state europene, ii descurajeaza pe majoritatea producatorilor. Daca in Romania valoarea subventiei la hectar este de aproximatov 60 de euro la hectar, in Italia, spre exemplu, subventia este cuprinsa intre 1.600 si 3.000 de euro la hectar. In plus, pretul produselor ecologice este mult mai mare.

„Spre exemplu, pretul la graul ecologic este aproape dublu fata de cel cultivat cu ingrasminte si nu cumpara nimeni la un pret asa mare”, a declarat pentru Gandul Aurel Popescu, presedintele Rompan.

In judetul Timis se afla una dintre putinele culturi ecologice de grau, iar toata productia este exportata mai ales in tari ca Germania si Austria, unde „produsele bio” sunt foarte apreciate. Si produsele apicole ecologice „made in Romania” iau mai mult calea exportului, francezii, englezii, germanii fiind printre cei care se delectează cu mierea romaneasca. In Romania nu s-a format o piata pentru produsele ecologice. In timp ce occidentalii merg la piata sa cumpere rosii si cartofi mai pricajiti, romanii care isi permit merg in corpore la hypermarket sa ia ardei si rosii „perfecte”.


Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice

Producatorii din agricultura ecologica vor beneficia de un sprijin financiar de pana la 900 de lei pentru certificarea culturilor din acest sistem, a declarat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Conform unui proiect de Hotarare de Guvern privind acordarea de ajutoare de in sectorul legume - fructe si agricultura ecologica, producatorii vor primi 50 la suta din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita organismului de control", a spus Aldescu.

Producatorii pot primi 425 lei/hectar pentru culturi pe teren arabil, pasuni si fanete permanente, aflate in perioada de conversie, sprijinul acordandu-se pentru o suprafata de maxim 20 de hectare.

"Pentru culturile de vita de vie si livezi, aflate in perioada de conversie, se vor aloca circa 700 lei/ha pentru o suprafata de maxim 20 hectare si 50 de lei pentru familia de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica", a mai spus Teodora Aldescu.

Proiectele din sectorul agriculturii ecologice vor fi sustinute financiar si prin masura 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cu 45-75 la suta din valoarea eligibila a proiectului.
Sprijinul financiar se acorda pentru dotarea cu utilaje si echipamente specifice agriculturii ecologice, pentru construirea, modernizarea, adaptarea constructiilor agricole la standardele comunitare precum si pentru mica procesare din ferma.


Carnea de porc mai scumpa din toamna

Carnea de porc se va scumpi, din toamna, cu peste 20%, din cauza majorarii preturilor la cereale, a declarat presedintele Patronatului Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. Potrivit acestuia, pretul carnii de porc este in prezent de 7,7 lei/kilogram, insa aceasta valoare este cu mult sub pretul de productie, iar un pret corect ar fi de 9,8 lei/kilogram, cat era in anul 2004.

Cresterea costului de productie este determinata de majorarea pretului furajelor, precum si a tarifelor la utilitati.

Din 2004 si pana in prezent pretul porumbului folosit la furaje pentru cresterea porcilor a crescut cu 500% pe kilogram, de la 0,2 lei in 2004 la un leu in 2008.

Si directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc, Stanca Tudor, anunta recent scupiri cu pana la 15% la carnea de porc. "Daca nu am efectua aceasta scumpire, producatorii ar falimenta. Alte modificari ale pretului carnii pe anul acesta depind de evolutia pretului la cereale, de ce recolta va fi. Cresterea porcului se realizeaza in 180 de zile. Ceea ce mananca porcul in ziua intai si se valorifica dupa 180 de zile este greu de cuantificat ca influenta in cost", a mai declarat Stanca.

In aceste conditii, crescatorii de porci si-au scazut efectivele, pentru a-si reduce pierderile, fapt care se va resimte pe piata romaneasca in toamna, cand carnea de porc va fi cu mult sub consum.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>