Stirile zilei de 9.06.2008

1fermiertan.jpgTitlurile zilei:

Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani;

Un inginer agronom gasit mort la erbicidat;

Romanii neinteresati de graul ecologic;

Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice;

Carnea de porc mai scumpa din toamna;









Doar 7,6% din fermierii europeni au sub 35 de ani

Deputaţii europeni au adoptat, in sesiunea plenara de la Bruxelles, raportul parlamentarului italian, Donato Tommaso Veraldi. Principalul scop al acestuia este facilitarea intrarii tinerilor in sectorul agricol si, in acelasi timp, shimbarea de generatii in agricultura, pentru ca acest sector sa devina mai dinamic.

Potrivit documentului, schimbarea generatiei de agricultori este esentiala pentru a raspunde provocarilor de natura alimentara, energetica, ecologica si teritoriala cu care se confrunta agricultura europeana acum si in viitor.

Pe de alta parte, Veraldi este de parere ca masurile de sustinere a tinerilor agricultori trebuie elaborate si puse in practica, daca se tine seama si de situatia tinerilor producatori din noile state.

Pentru perioada 2000-2006, Comisia Europeana a alocat aproximativ doua miliarde de euro pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri in demararea activitatii. La inceputul exercitiului bugetar pe perioada mentionata, Executivul european a propus un plafon de 40.000 de euro pentru creditarea intreprinzatorilor, insa Luxemburgul, care detinea la acel moment presedinţia UE, a majorat aceasta suma la 55.000 euro. Plafonul sumelor nerambursabile alocate acestui program se pastreaza in bugetul pe 2007-2013, in speranta ca tinerii vor alege mediul rural intr-o proportie mai mare decat in prezent.


Un inginer agronom gasit mort la erbicidat

Un inginer agronom, in varsta de 68 de ani, care supraveghea lucrarile de ierbicidare pe un teren agricol, a fost gasit mort de catre sateni. Acestia l-au gasit intr-o balta de sange, cu capul zdrobit si au anuntat Politia. Prima ipoteza vehiculata a fost cea a unui accident in care barbatul ar fost lovit de elicea elicopterului.

Directorul directiei de investigatii aeronautice din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciuca, a declarat ca este foarte putin probabil ca inginerul agronom din Bujoreni sa fi fost lovit de un elicopter.

Comisia din Ministerul Transporturilor va expertiza aparatul de zbor pentru a stabili daca a fost sau nu implicat in moartea inginerului, potrivit Mediafax.


Romanii neinteresati de graul ecologic

Subventiile foarte mici, in comparatie cu alte state europene, ii descurajeaza pe majoritatea producatorilor. Daca in Romania valoarea subventiei la hectar este de aproximatov 60 de euro la hectar, in Italia, spre exemplu, subventia este cuprinsa intre 1.600 si 3.000 de euro la hectar. In plus, pretul produselor ecologice este mult mai mare.

„Spre exemplu, pretul la graul ecologic este aproape dublu fata de cel cultivat cu ingrasminte si nu cumpara nimeni la un pret asa mare”, a declarat pentru Gandul Aurel Popescu, presedintele Rompan.

In judetul Timis se afla una dintre putinele culturi ecologice de grau, iar toata productia este exportata mai ales in tari ca Germania si Austria, unde „produsele bio” sunt foarte apreciate. Si produsele apicole ecologice „made in Romania” iau mai mult calea exportului, francezii, englezii, germanii fiind printre cei care se delectează cu mierea romaneasca. In Romania nu s-a format o piata pentru produsele ecologice. In timp ce occidentalii merg la piata sa cumpere rosii si cartofi mai pricajiti, romanii care isi permit merg in corpore la hypermarket sa ia ardei si rosii „perfecte”.


Guvernul da 900 lei pentru certificarea culturilor ecologice

Producatorii din agricultura ecologica vor beneficia de un sprijin financiar de pana la 900 de lei pentru certificarea culturilor din acest sistem, a declarat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Conform unui proiect de Hotarare de Guvern privind acordarea de ajutoare de in sectorul legume - fructe si agricultura ecologica, producatorii vor primi 50 la suta din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita organismului de control", a spus Aldescu.

Producatorii pot primi 425 lei/hectar pentru culturi pe teren arabil, pasuni si fanete permanente, aflate in perioada de conversie, sprijinul acordandu-se pentru o suprafata de maxim 20 de hectare.

"Pentru culturile de vita de vie si livezi, aflate in perioada de conversie, se vor aloca circa 700 lei/ha pentru o suprafata de maxim 20 hectare si 50 de lei pentru familia de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica", a mai spus Teodora Aldescu.

Proiectele din sectorul agriculturii ecologice vor fi sustinute financiar si prin masura 1.2.1 - Modernizarea exploatatiilor agricole din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cu 45-75 la suta din valoarea eligibila a proiectului.
Sprijinul financiar se acorda pentru dotarea cu utilaje si echipamente specifice agriculturii ecologice, pentru construirea, modernizarea, adaptarea constructiilor agricole la standardele comunitare precum si pentru mica procesare din ferma.


Carnea de porc mai scumpa din toamna

Carnea de porc se va scumpi, din toamna, cu peste 20%, din cauza majorarii preturilor la cereale, a declarat presedintele Patronatului Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. Potrivit acestuia, pretul carnii de porc este in prezent de 7,7 lei/kilogram, insa aceasta valoare este cu mult sub pretul de productie, iar un pret corect ar fi de 9,8 lei/kilogram, cat era in anul 2004.

Cresterea costului de productie este determinata de majorarea pretului furajelor, precum si a tarifelor la utilitati.

Din 2004 si pana in prezent pretul porumbului folosit la furaje pentru cresterea porcilor a crescut cu 500% pe kilogram, de la 0,2 lei in 2004 la un leu in 2008.

Si directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc, Stanca Tudor, anunta recent scupiri cu pana la 15% la carnea de porc. "Daca nu am efectua aceasta scumpire, producatorii ar falimenta. Alte modificari ale pretului carnii pe anul acesta depind de evolutia pretului la cereale, de ce recolta va fi. Cresterea porcului se realizeaza in 180 de zile. Ceea ce mananca porcul in ziua intai si se valorifica dupa 180 de zile este greu de cuantificat ca influenta in cost", a mai declarat Stanca.

In aceste conditii, crescatorii de porci si-au scazut efectivele, pentru a-si reduce pierderile, fapt care se va resimte pe piata romaneasca in toamna, cand carnea de porc va fi cu mult sub consum.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>