Stirile zilei de 10.06.2008

12ciolos.jpg

Titlurile zilei:

Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

Cooperare romano-italiana in agricultura;

Productia de fructe, slaba in acest an;

Produsele de comert echitabil, tot mai cautate;

Vinurile de Cotnari medaliate international.









Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

In perioada 3-5 iunie 2008, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a reprezentat Romania in cadrul Conferintei la nivel inalt pentru Securitatea Alimentara Mondiala, Schimbari Climatice si Bioenergie, desfasurata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la Roma.

Scopul conferintei a fost identificarea de solutii viabile, pe termen scurt, mediu si lung, pentru reducerea crizei alimentare, prin definirea de politici, strategii si programe care sa asigure securitatea alimentara la nivel mondial.

”Ne gasim in situatia paradoxala in care, dezvoltarea unor zone poate genera saracie in altele, ceea ce justifica, inca o data, asumarea unei responsabilitati comune pentru rezolvarea situatiei crizei alimentare”, a precizat ministrul Dacian Ciolos in discursul sustinut in cadrul intalnirii plenare.

In acest context, procesul de identificare a solutiilor trebuie gandit la nivel global si trebuie sa cuprinda dezvoltarea de noi tehnologii agricole, regionalizarea politicilor agricole, dar si marirea cuantumului ajutoarelor umanitare acordate statelor sarace – ca solutie pe termen scurt.

Logica gestionarii rationale a resurselor ne indeamna, din ce in ce mai mult, sa gandim global dar sa actionam local, a mai precizat ministrul Ciolos.

Totodată, el a subliniat ca, pe termen lung, agricultura extensiva, specifica exploatatiilor mari, nu constituie o solutie pentru cresterea productiei agricole. Solutia este stimularea dezvoltarii agriculturii din fermele mici, a caror potential de aprovizionare a pietelor locale este insuficient exploatat.


Cooperare romano-italiana in agricultura

In 6 iunie 2008, ministrul roman al agriculturii si dezvoltării rurale, domnul Dacian Ciolos, a avut la Roma o intalnire bilaterala cu omologul sau italian, domnul Luca Zaia. (imaginea de sus).

Scopul intalnirii a fost de a stabili directii comune de cooperare bilaterala, in contextul in care Romania si Italia sunt asemanatoare din punct de vedere al agriculturii, precum si punctele de interes pe care le pot sustine impreuna in cadrul discutiilor legate de reforma Politicii Agricole Comune.

Primul subiect abordat a fost legat de colaborarea in domeniul valorificarii produselor traditionale, in contextul infiintarii in Romania a Oficiului National pentru Produse Traditionale. Ministrul Italian si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Romania in acest domeniu, inclusiv prin intalniri la nivel de experti din cele doua tari. Ministrul Luca Zaia a precizat ca experienta Italiei in domeniu, mai ales legat de mecanismul denumirilor geografice si de origine ale produselor, este relevanta, iar din perspectiva Italiei, acest mecanism garanteaza siguranta produselor alimentare.

In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, unul din punctele comune de interes este majorarea cotelor nationale de lapte, in conditiile in care capacitatile de productie ale Romaniei si Italiei depasesc nivelul cotei alocate de Uniunea Europeana.

Un alt punct de discuţie abordat de ministrul roman a fost legat de oportunitatile oferite de Programul National de Dezvoltare Rurala, atat pentru romanii aflati în Italia, cat si pentru potentialii investitori italieni. In acest sens, s-a convenit organizarea, In Italia, a unor seminarii de prezentare a programului.


Productia de fructe, slaba in acest an

Specialistii estimeaza ca productia de fructe din toamna nu va depasi 30% din nivelul atins anul trecut, pomicultorii avand si alte motive de nemultumire. Conform legii, acestia primesc doar o subventie de 50 euro/ha, fara a beneficia de platile directe complementare. Pomicultorii solicita subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanizate si extinderea situatiilor in care se poate vorbi de calamitate.

De asemenea si a fost si o recolta slaba la cirese. Marii producatori de cirese sunt in situatia de a nu-si putea onora contractele încheiate pentru export. “Avem de vreo 13 ani de zile contracte cu italienii si cu rusii, dar mai livram si in alte tari. In 2007, de exemplu, toata productia noastra - 106 tone de cirese - a mers la export. Avem si cateva zeci de cultivatori mici si cred ca in acest an le vom cere ajutorul pentru a ne onora contractele deoarece productia noastra de acum nu va acoperi cererea“, a spus Petru Craciun, administratorul unor livezi de ciresi din Comarna (Judetul Iasi). Probleme cu productia de cirese au si cultivatorii din statiunea ieseana Strunga. Conform contractelor incheiate cu partenerii straini, pentru ca o cireasa sa fie de calitate, aceasta trebuie sa aiba un diametru de cel putin 2 cm. Un kilogram de astfel de cirese produse la Comarna si Strunga ajunge si la 15-20 de euro în magazinele din strainatate.


Produsele de comert echitabil, tot mai cautate

Sucuri naturale din Brazilia, cafea bio din Etiopia, cacao si ciocolata calda din Republica Dominicana. Vanzarile globale de produse provenite din comertul echitabil au crescut cu 47% anul trecut.

Tot mai multi fermieri din tarile lumii a treia castiga mai multi bani din cultivarea fructelor exotice, cafelei, trestiei de zahar si bumbacului daca nu folosesc chimicale, respecta mediul inconjurator si nu exploateaza forta de munca a copiilor. Si asta prin programul de comerţ echitabil.

Consumatorii din intreaga lume au cheltuit peste 2,3 miliarde pe produse de comert echitabil, potrivit ultimului raport al FLO, organizatie care se ocupa cu etichetarea produselor de comert echitabil. Acest lucru inseamna ca 1,5 milioane de producatori si lucratori din 58 de tarii sarace, in curs de dezvoltare, beneficiaza acum de preturi mai mari pentru roadele muncii lor.

Vanzarile de sucuri din comertul echitabil au crescut de aproape patru ori, cele de zahar si bumbac bio s-au dublat, iar cele de banane si cafea eco au crescut cu 72% si, respectiv, 19%. Dupa valoare, Marea Britanie si Statele Unite sant de departe cele mai importante piete de desfacere pentru produse din comertul echitabil.


Vinuri de Cotnari medaliate international

Societatea viniviticola Cotnari SA a primit doua medalii de argint la concursul de vinuri de la Ljubljana si alte trei la concursul din Quebec.

Astfel, la competitia din Slovenia, SC Cotnari SA a reusit sa obtina doua medalii de argint pentru produsele de vin Grasa de Cotnari, productiile anilor 2002 si 2005. Alte trei medalii au fost obtinute in Quebec pentru acelasi produs, Grasa de Cotnari, productiile anilor 2000 si 2006, precum si pentru Chateau Cotnari, productia 2007.

Din cauza pretului scazut, pana in prezent, compania Cotnari nu a fost motivata sa exporte, dar la un pret de 4-5 euro/sticla, este dispusa sa livreze cantitati de vin mult mai mari la export.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>