Stirile zilei de 10.06.2008

12ciolos.jpg

Titlurile zilei:

Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

Cooperare romano-italiana in agricultura;

Productia de fructe, slaba in acest an;

Produsele de comert echitabil, tot mai cautate;

Vinurile de Cotnari medaliate international.









Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

In perioada 3-5 iunie 2008, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a reprezentat Romania in cadrul Conferintei la nivel inalt pentru Securitatea Alimentara Mondiala, Schimbari Climatice si Bioenergie, desfasurata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la Roma.

Scopul conferintei a fost identificarea de solutii viabile, pe termen scurt, mediu si lung, pentru reducerea crizei alimentare, prin definirea de politici, strategii si programe care sa asigure securitatea alimentara la nivel mondial.

”Ne gasim in situatia paradoxala in care, dezvoltarea unor zone poate genera saracie in altele, ceea ce justifica, inca o data, asumarea unei responsabilitati comune pentru rezolvarea situatiei crizei alimentare”, a precizat ministrul Dacian Ciolos in discursul sustinut in cadrul intalnirii plenare.

In acest context, procesul de identificare a solutiilor trebuie gandit la nivel global si trebuie sa cuprinda dezvoltarea de noi tehnologii agricole, regionalizarea politicilor agricole, dar si marirea cuantumului ajutoarelor umanitare acordate statelor sarace – ca solutie pe termen scurt.

Logica gestionarii rationale a resurselor ne indeamna, din ce in ce mai mult, sa gandim global dar sa actionam local, a mai precizat ministrul Ciolos.

Totodată, el a subliniat ca, pe termen lung, agricultura extensiva, specifica exploatatiilor mari, nu constituie o solutie pentru cresterea productiei agricole. Solutia este stimularea dezvoltarii agriculturii din fermele mici, a caror potential de aprovizionare a pietelor locale este insuficient exploatat.


Cooperare romano-italiana in agricultura

In 6 iunie 2008, ministrul roman al agriculturii si dezvoltării rurale, domnul Dacian Ciolos, a avut la Roma o intalnire bilaterala cu omologul sau italian, domnul Luca Zaia. (imaginea de sus).

Scopul intalnirii a fost de a stabili directii comune de cooperare bilaterala, in contextul in care Romania si Italia sunt asemanatoare din punct de vedere al agriculturii, precum si punctele de interes pe care le pot sustine impreuna in cadrul discutiilor legate de reforma Politicii Agricole Comune.

Primul subiect abordat a fost legat de colaborarea in domeniul valorificarii produselor traditionale, in contextul infiintarii in Romania a Oficiului National pentru Produse Traditionale. Ministrul Italian si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Romania in acest domeniu, inclusiv prin intalniri la nivel de experti din cele doua tari. Ministrul Luca Zaia a precizat ca experienta Italiei in domeniu, mai ales legat de mecanismul denumirilor geografice si de origine ale produselor, este relevanta, iar din perspectiva Italiei, acest mecanism garanteaza siguranta produselor alimentare.

In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, unul din punctele comune de interes este majorarea cotelor nationale de lapte, in conditiile in care capacitatile de productie ale Romaniei si Italiei depasesc nivelul cotei alocate de Uniunea Europeana.

Un alt punct de discuţie abordat de ministrul roman a fost legat de oportunitatile oferite de Programul National de Dezvoltare Rurala, atat pentru romanii aflati în Italia, cat si pentru potentialii investitori italieni. In acest sens, s-a convenit organizarea, In Italia, a unor seminarii de prezentare a programului.


Productia de fructe, slaba in acest an

Specialistii estimeaza ca productia de fructe din toamna nu va depasi 30% din nivelul atins anul trecut, pomicultorii avand si alte motive de nemultumire. Conform legii, acestia primesc doar o subventie de 50 euro/ha, fara a beneficia de platile directe complementare. Pomicultorii solicita subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanizate si extinderea situatiilor in care se poate vorbi de calamitate.

De asemenea si a fost si o recolta slaba la cirese. Marii producatori de cirese sunt in situatia de a nu-si putea onora contractele încheiate pentru export. “Avem de vreo 13 ani de zile contracte cu italienii si cu rusii, dar mai livram si in alte tari. In 2007, de exemplu, toata productia noastra - 106 tone de cirese - a mers la export. Avem si cateva zeci de cultivatori mici si cred ca in acest an le vom cere ajutorul pentru a ne onora contractele deoarece productia noastra de acum nu va acoperi cererea“, a spus Petru Craciun, administratorul unor livezi de ciresi din Comarna (Judetul Iasi). Probleme cu productia de cirese au si cultivatorii din statiunea ieseana Strunga. Conform contractelor incheiate cu partenerii straini, pentru ca o cireasa sa fie de calitate, aceasta trebuie sa aiba un diametru de cel putin 2 cm. Un kilogram de astfel de cirese produse la Comarna si Strunga ajunge si la 15-20 de euro în magazinele din strainatate.


Produsele de comert echitabil, tot mai cautate

Sucuri naturale din Brazilia, cafea bio din Etiopia, cacao si ciocolata calda din Republica Dominicana. Vanzarile globale de produse provenite din comertul echitabil au crescut cu 47% anul trecut.

Tot mai multi fermieri din tarile lumii a treia castiga mai multi bani din cultivarea fructelor exotice, cafelei, trestiei de zahar si bumbacului daca nu folosesc chimicale, respecta mediul inconjurator si nu exploateaza forta de munca a copiilor. Si asta prin programul de comerţ echitabil.

Consumatorii din intreaga lume au cheltuit peste 2,3 miliarde pe produse de comert echitabil, potrivit ultimului raport al FLO, organizatie care se ocupa cu etichetarea produselor de comert echitabil. Acest lucru inseamna ca 1,5 milioane de producatori si lucratori din 58 de tarii sarace, in curs de dezvoltare, beneficiaza acum de preturi mai mari pentru roadele muncii lor.

Vanzarile de sucuri din comertul echitabil au crescut de aproape patru ori, cele de zahar si bumbac bio s-au dublat, iar cele de banane si cafea eco au crescut cu 72% si, respectiv, 19%. Dupa valoare, Marea Britanie si Statele Unite sant de departe cele mai importante piete de desfacere pentru produse din comertul echitabil.


Vinuri de Cotnari medaliate international

Societatea viniviticola Cotnari SA a primit doua medalii de argint la concursul de vinuri de la Ljubljana si alte trei la concursul din Quebec.

Astfel, la competitia din Slovenia, SC Cotnari SA a reusit sa obtina doua medalii de argint pentru produsele de vin Grasa de Cotnari, productiile anilor 2002 si 2005. Alte trei medalii au fost obtinute in Quebec pentru acelasi produs, Grasa de Cotnari, productiile anilor 2000 si 2006, precum si pentru Chateau Cotnari, productia 2007.

Din cauza pretului scazut, pana in prezent, compania Cotnari nu a fost motivata sa exporte, dar la un pret de 4-5 euro/sticla, este dispusa sa livreze cantitati de vin mult mai mari la export.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>