Stirile zile de 12.06.2008

2pensiune.jpg

Titlurile zilei:

63 de proiecte depuse in cadrul schemei de ajutor;

Subventiile la bovine se pot cere pana la 15 iulie;

Agricultura aduce 1 miliard de euro in plus;

772 de pensiuni turistice, facute cu fonduri europene;

Actiuni sindicale, din nou saptamana viitoare;







63 de proiecte depuse in cadrul schemei de ajutor

In cadrul schemei de ajutor de stat prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) au depus in mai 63 de proiecte cu o valoare totala eligibila de 87,7 mil. euro.

Potrivit APDRP, IMM-urile din industria alimentara au depus in luna mai 29 de proiecte in valoare totală de 36,37 mil. euro.

De asemenea, microintreprinderile din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase au depus 34 de proiecte în valoare totala de 51,35 mil. euro.

APDRP a precizat ca intre 9 iunie şi 27 iunie se primesc proiecte pentru Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice", impreuna cu cele doua scheme de ajutor de stat aferente ei, respectiv "Stimularea IMM-urilor care proceseaza produse agricole" si "Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere".


Subventiile la bovine se pot cere pana la 15 iulie

Romania a obtinut acordul Comisiei Europene pentru a modifica data de referinta in functie de care se acorda subventia pentru bovine, astfel aceasta se prelungeste cu un an, de la 31 ianuarie 2007 la 31 ianuarie 2008. Termenul pentru depunerea cererilor se prelungeste cu o luna, de la 15 iunie la 15 iulie.

Pot beneficia de subventii si crescatorii de animale care au achizitionat bovine in cursul anului trecut.

Fermierii care au depus deja cereri sunt asteptaţi sa completeze solicitarea, in cazul in care mai detin bovine achizitionate in cursul anului trecut.

Se prelungeste si termenul pentru depunerea cererilor pentru subventiile acordate crescatorilor de ovine si caprine, cu doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru a nu pierde sprijinul financiar de 490 lei pe cap de bovina si 35 lei pe cap de ovina si caprina, APIA solicită crescătorilor de animale să depună cererea pentru subventia acordata in sectorul zootehnic.

Pana in prezent au fost depuse 120.000 de cereri pentru 657.245 de bovine si 9.500 de cereri pentru 1.443.485 de ovine si caprine.


Agricultura aduce 1 miliard de euro in plus

Vremea favorabila din acest an va impulsiona businessurile fermierilor, ale caror venituri vor creste cu circa un miliard de euro.

Perspectivele optimiste in ceea ce priveste anul agricol au fost remarcate si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prognozat o crestere economică mai mare de 6%, in conditiile in care afacerile din domeniu vor merge bine.

„Din agricultura ar putea veni o diferenta de un miliard de euro, ceea ce inseamna aproximativ 1% din PIB", a spus Isărescu. El a aratat ca avansul economiei sustinut de agricultura nu are efecte negative, intrucâat reprezinta o creştere naturala.


772 de pensiuni turistice, facute cu fonduri europene

Conform statisticilor oficiale, 772 de pensiuni turistice din Romania, dintr-un total de peste 4.000, au fost ridicate ori modernizate pana in prezent cu ajutorul fondurilor europene.

Turismul sa dezvoltat foarte mult in unele regiuni din tara. Este deja una dintre principalele activitati economice din Bucovina. Informatiile furnizate de Consiliul Judetean Suceava arata ca in acest judet sunt la ora asta peste 600 de locatii turistice, de la pensiuni pana la hoteluri, totalizand mai mult de 9.000 de locuri de cazare. Judetul este vizitat, in fiecare an, de cel putin 200.000 de turisti, romani si straini, iar autoritatile locale prevad, in viitorul apropiat, un ritm anual de crestere cu 20%, in privinta numarului de oaspeti.

Normele europene impun camere pentru hadicapati, pat dublu cu latimea minima de 1,8 m si simplu de 0, 9 m. Camerele sa fie inalte de 2,8 m si sa aibe minim 17 mp.

Temperatura minima din cladire nu poate fi mai mica de 18 grade C, iar apa va avea tot timpul cel puti 28 grade C.

Toate locatii turistice construite cu fonduri europene insumeaza 12.600 de locuri de cazare. In Romania sunt in acest moment 4.000 de pensiuni, cu un total de aproximativ 50.000 de paturi.


Actiuni sindicale, din nou saptamana viitoare

Presedintele Federatiei Sindicale Agrostar, din domeniul agriculturii, Stefan Niculae, a declarat, ca marti va avea loc prima actiune sindicala din cadrul celor mentionate acum o luna, deoarece negocierile cu Guvernul au esuat.

Fermierii vor primi in continuare 1 leu pe litrul de motorina, la fel ca anul trecut, deoarece Guvernul nu are bugetul necesar pentru a creste nivelul de subventionare la 50%, a motorinei folosite in agricultura.

De asemenea, fermierii mai solicitau sprijin financiar defalcat pe sectoare de activitate pentru reluarea ciclului de productie in domeniile: legume şi fructe protejate (2.000 RON), legume si fructe de camp (1.450 RON), vita- de-vie (1.050 RON), sector vegetal si cultura de mare (750 RON) si sectorul pomicultura si floricultura (1.230 RON) care nu a primit niciun ban de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)  pentru anul trecut.

Pe langă pichetarea sediului MADR, reprezentantul Agrostar declara acum o luna ca vor organiza si un mars la care estima ca vor participa peste 30.000 de fermieri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>