Stirile zilei de 11.06.2008

1delta.jpg

Titlurile zilei:

Constituirea pretului pe filiera de produs prin OIPA;

7,1 milioane tone de grau estimat pentru 2008;

Punctajul proiectelor pentru procesarea produselor agricole;

5000 mp pentru amplasarea constructiilor in extravilan;

Lipsesc proiectele pentru protejarea Deltei Dunarii;







Constituirea pretului pe filiara de produs prin OIPA

Producatorii si procesatorii din agricultura si indusria alimentara, precum si ditribuitorii se vor grupa in organizatii interprofesionale, unul dintre obiective fiind asigurarea transparentei in constituirea pretului pe filiera de produs, potrivit unui proiect de act normativ emis de MADR.

Potrivit proiectului emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), infiintarea Organizatiilor Interprofesionale pe Produse Agroalimentare (OIPA) are ca scop incheierea de acorduri interprofesionale intre partenerii din cadrul aceleiasi filiere de produs, respectiv producatori, procesatori si distribuitori.

O astfel de organizatie va fi recunoscuta de MADR, daca printre obiectivele propuse se numara "asigurarea transparentei necesare in functionarea corecta a organizarii pietei si in constituirea pretului pe filiera". De asemenea, este important ca OIPA sa contribuie la buna functionare a pietei, prin promovarea unor produse adaptate cerintelor pietei din punct de vedere calitativ si cantitativ Nu in ultimul rand, organizatia trebuie sa urmareasca o mai buna valorificare a produselor, in special prin actiuni de marketing si cercetare de piata.

"O organizatie interprofesionala (...) poate solicita MADR sa recunoasca drept obligatorii unele dintre acordurile convenite, pe o perioada limitata, pentru toti operatorii ce activeaza in regiunea respectiva, indiferent daca acestia apartin sau nu organizatiei, in masura in care acodurile sunt in interes public", se precizeaza in proiectul de act normativ.


7,1 milioane tone de grau estimat pentru 2008

Ministerul Agriculturii estimeaza ca productia de grau din acest an va fi de 2,2 ori mai mare decat cea din 2007, iar cea de porumb, mai mare de 2,6 ori. Producatorii considera insa ca prin aceste prognoze se incearca manipularea preturilor.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia de grau din acest an va fi de 7,1 milioane de tone, nivel semnificativ mai mare decat cel de anul trecut, cand recolta a fost de 3,2 milioane de tone.

Avand in vedere ca necesarul de consum uman din tara noastra este de 3,6 milioane de tone pe an, aceasta recolta ar satisface cererea interna si ar permite exportul unei cantitati importante. O situatie similara se va inregistra si la porumb şi sorg, MADR anticipând o producţie de 10,1 milioane de tone, de aproape 2,6 ori mai mare decat nivelul de 3,9 milioane tone atins anul trecut. 3.280 de kilograme pe hectar estimeaza Ministerul Agriculturii ca va fi productia medie la grau in acest an.

"Pretul porumbului, ca si al celorlalte produse agricole, va fi în ton cu preturile practicate pe piata internationala. Romania nu poate sa aiba o piata separata, in contextul global al produselor agricole". a spus Marcel Cucu, presedinte LAPAR.


Punctajul proiectelor pentru procesare

Finantarea ridicarii competitivitatii firmelor mici si mijlocii din industria alimentara, a treia componenta a PDAR, dispune pentru urmatorii sase ani de fonduri nerambursabile in valoare de un miliard de euro. Producatorul de vinuri Cotnari a cerut si a obtinut cinci milioane euro pentru modernizarea combinatului de vinificatie si pentru achizitia de utilaje din fondurile celei de-a treia componente a PNDR.

Banii pot sustine procesarea semintelor oleaginoase, construirea unei fabrici de procesare a carnii, a legumelor, fructelor si laptelui, extinderea capacitatilor de productie in morarit sipanificatie. Tot din banii alocati pentru mica industrie agrara se va distribui, in etapele urmatoare, suma de 118,125 milioane de euro pentru schema de ajutor de stat pentru IMM care proceseaza produse agricole, iar 100 milioane de euro pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microintreprinderi din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere.

Criteriile de selectie a finantarilor pun accent pe ridicarea calitatii alimentelor produse de mica industrie la standarde europene. Investitia in productia de vin are un plus de 6 puncte in grila de evaluare a proiectelor destinate micii industrii agroalimentare. Microintreprinderile care cer bani pentru a se adapta la standardele comunitare, formele asociative din domeniul agricol si silvic, IMM care proceseaza produse traditionale sau ecologice primesc un scor maxim, de 20 de puncte. Prioritare sunt finantarile pentru procesarea produselor de origine animala, respectiv lactate, carne si oua, care primesc 20 de puncte. Cultura cerealelor are un scor de 17 puncte, mierea – 9 puncte, legumele, fructele si cartofii – 15, semintele oleaginoase – 12 puncte.


5000 mp pentru amplasarea constructiilor in extravilan

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost modificata in scopul inlaturarii unor bariere care ingreuneaza procesul investitional in agricultura. In aplicarea programului "Fermierul", destinat investitiilor in agricultura, au fost intampinate dificultati din cauza unor prevederi restrictive din Legea nr 50/1991.

Dispozitiile anterioare prevedeau dreptul primarilor de a autoriza constructii reprezentand anexe gospodaresti si ale exploatatiilor agricole pana la suprafata de 100 de mp. Insa amplasarea unei asemenea exploatatii si executarea de constructii agrozootehnice nu se puteau face intr-un spatiu atat de mic si de aceea noua reglementare mareste acest spatiu la 5.000 mp.

Pe de alta parte, dezvoltarea constructiilor civile si a cartierelor de locuit modifica permanent perimetrul de intravilan. Acest aspect impune un regim de protectie in perimetrele limitrofe constructiilor agrozootehnice si a anexelor gospodaresti.

Exploatatiile agricole deja existente pot ajunge in scurta vreme in intravilan daca nu se respecta cu rigurozitate limitele de amplasare a noilor constructii. Pentru protectia exploatatiei agricole si implicit a investitiilor, s-a introdus si o prevedere noua, care spune ca „in perimetrele limitrofe constructiilor reprezentand anexele gospodaresti ale exploatatiilor agricole, delimitate prin planuri urbanistice cu respectarea distantelor prevazute de normele sanitare in vigoare, in care s-a instituit un regim de restrictie privind amplasarea cladirilor de locuit si a obiectivelor socio-economice, solicitantul va obtine avizul Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.“

Noile dispozitii se regasesc in Legea nr 101 din 9 mai 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (publicata in Monitorul Oficial nr. 371 din 15 mai 2008).


Lipsesc proiectele pentru protejarea Deltei Dunarii

Braconaj, gunoaie, constructii haotice si lipsa proiectelor pentru atragerea fondurilor. Acestea sunt, doar cateva dintre problemele din Delta Dunarii.

In ciuda nenumaratelor apeluri ale organizatiilor neguvernamentale si a banilor acordati de autoritatile centrale, 140 de milioane de euro asteapta de mai mult timp sa fie folosite pentru reconstructia ecologica a Deltei Dunarii. Bani aprobati de guvern, refuzati insa de autoritatile locale.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>