Stirile zilei de 26.06.2008

1nadlacfac.jpg

Titlurile zilei:

Fermierii care dau foc la paie sunt aspru amendati;

Deturnari de fonduri UE si in Cehia;

2 milioane de euro pentru apicultura;

Festivalul de arta culinara traditionala Nadlac;

Simpozion agroturistic in Caras Severin.









Fermierii care dau foc la paie sunt aspru amendati

Fermierii care vor da foc miristilor, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase fara acordul Agentiei pentru Protectia Mediului vor fi amendati cu sume cuprinse intre 3.000 si 50.000 lei.

Potrivit unui comunicat al Garzii Nationale de Mediu, pentru persoanele fizice amenzile variaza intre 3.000 si 6.000 lei, iar pentru cele juridice intre 25.000 si 50.000 lei.

Reprezentantii GNM precizeaza ca au lansat acest avertisment avand in vedere apropierea sezonului de recoltare la paioase si faptul ca, in anii anteriori, s-au produs incendii pe mari suprafete agricole si forestiere.



Deturnari de fonduri UE si in Cehia

Comisia Europeana a cerut Cehiei sa restituie fonduri deturnate, iar Ministerul de Finante va trimite suma ceruta la Bruxelles pana pe 7 august.

In cadrul programului de ajutor comunitar oferit Cehiei pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, au fost depistate deturnari ample de fonduri si au fost arestate opt persoane. Printre inculpati se numara si fostul viceministru al dezvoltarii regionale Petr Forman si consilierul sau Radim Spacek.



2 milioane de euro pentru apicultura

Eugen Zorici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR) a declarat ca apicultorii romani vor beneficia de fonduri europene in valoare de aproximativ doua milioane de euro in perioada 2008-2010, fonduri acordate pentru doua masuri: achizitionarea medicamentelor pentru combaterea unor boli, varooza (sumele alocate fiind de aproximativ 690.000 euro) si pentru refacerea septelului apicol (cu sume alocate in valoare de 1.3 milioane euro).

Refacerea septelului apicol presupune achizitia de albine matca, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine.

Aceste fonduri se acorda crescatorilor de albine sau formelor asociative, grupurilor de producatori recunoscute, o singura data pe an, sumele cheltuite putind fi decontate integral, mai putin TVA.

Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie sa realizeze un proiect si sa-l depuna la APIA cu toate cheltuielile efectuate.

Presedintele ACAR mentioneaza faptul ca sustinerea financiara a celor doua masuri vor duce la cresterea productiei de miere si a calitatii acesteia. Fondurile europene destinate apiculturii sint completate cu inca 13,4 milioane lei de la bugetul national.



Festivalul de arta culinara traditionala Nadlac

In zilele de 21 si 22 iunie, la Nadlac, (imaginea de sus), s-a "tinut" pentru a treia oara consecutiv "Festivalul artei culinare nadlacane".

Ca si in anii precedenti si de aceasta data sarbatoarea a fost organizata in piata din centrul orasului, unde bucatarii si-au instalat ceaunele de fiert tocana si unde vanzatorii de produse culinare locale si-au amenajat tarabele.

Pe langa gospodarii (dar, mai ales, gospodinele) nadlacani, la festival au participat si oaspeti din Nadlacul maghiar (Nagylak) si din orasul infratit Tothkomlos si, desigur, din localitatea slovaca Jelsava, de asemenea infratita cu orasul Nadlac din judetul Arad.

Pe scena s-a desfasurat un program artistic compus din dansurile si cantecele specifice etniilor care vietuiesc astazi in Nadlac, de la romani la slovaci si de la unguri la rromi.

In "topul" produselor culinare prezentate s-a aflat, asa dupa cum era de asteptat, salamul de Nadlac, cunoscut in toata tara si care acum este marca inregistrata la Oficiul de marci si inventii din Bucuresti.

Au fost prezentate, de asemenea, asa-numitele "produse de salas", iar gospodinele din Nadlac au oferit spre cumparare si alte produse preparate dupa retete vechi de sute de ani: haluske - galuste slovace (tautesti), colaci taranesti, diferite prajituri specifice.

Foarte mare succes a avut paprikasul condimentat cu boia foarte iute, preparata dupa metode traditionale, gatit la catlan (ceaun), intre cei care au pregatit acest fel de mancare traditionala aflandu-se si etnici slovaci din Ungaria, din Totkomlos si Nagylak.



Simpozion agroturistic in Caras Severin

Joi, 26 iunie a.c., in sala de conferinte a pensiunii agroturistice Gasthof Tirol din statiunea Crivaia, judetul Caras-Severin, are loc lucrarile simpozionului „Banatul Montan agroturistic”, organizat de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin.

Participa proprietari de pensiuni agroturistice din Banatul Montan, reprezentanti ai ANTREC si ai OJAPDRP, reprezentanti ai unor banci comerciale, responsabili din institutiile de turism din judet, precum si persoane interesate sa acceseze programe europene pentru dezvoltarea turismului rural.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>