Stirile zilei de 26.06.2008

1nadlacfac.jpg

Titlurile zilei:

Fermierii care dau foc la paie sunt aspru amendati;

Deturnari de fonduri UE si in Cehia;

2 milioane de euro pentru apicultura;

Festivalul de arta culinara traditionala Nadlac;

Simpozion agroturistic in Caras Severin.









Fermierii care dau foc la paie sunt aspru amendati

Fermierii care vor da foc miristilor, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase fara acordul Agentiei pentru Protectia Mediului vor fi amendati cu sume cuprinse intre 3.000 si 50.000 lei.

Potrivit unui comunicat al Garzii Nationale de Mediu, pentru persoanele fizice amenzile variaza intre 3.000 si 6.000 lei, iar pentru cele juridice intre 25.000 si 50.000 lei.

Reprezentantii GNM precizeaza ca au lansat acest avertisment avand in vedere apropierea sezonului de recoltare la paioase si faptul ca, in anii anteriori, s-au produs incendii pe mari suprafete agricole si forestiere.



Deturnari de fonduri UE si in Cehia

Comisia Europeana a cerut Cehiei sa restituie fonduri deturnate, iar Ministerul de Finante va trimite suma ceruta la Bruxelles pana pe 7 august.

In cadrul programului de ajutor comunitar oferit Cehiei pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, au fost depistate deturnari ample de fonduri si au fost arestate opt persoane. Printre inculpati se numara si fostul viceministru al dezvoltarii regionale Petr Forman si consilierul sau Radim Spacek.



2 milioane de euro pentru apicultura

Eugen Zorici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR) a declarat ca apicultorii romani vor beneficia de fonduri europene in valoare de aproximativ doua milioane de euro in perioada 2008-2010, fonduri acordate pentru doua masuri: achizitionarea medicamentelor pentru combaterea unor boli, varooza (sumele alocate fiind de aproximativ 690.000 euro) si pentru refacerea septelului apicol (cu sume alocate in valoare de 1.3 milioane euro).

Refacerea septelului apicol presupune achizitia de albine matca, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine.

Aceste fonduri se acorda crescatorilor de albine sau formelor asociative, grupurilor de producatori recunoscute, o singura data pe an, sumele cheltuite putind fi decontate integral, mai putin TVA.

Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie sa realizeze un proiect si sa-l depuna la APIA cu toate cheltuielile efectuate.

Presedintele ACAR mentioneaza faptul ca sustinerea financiara a celor doua masuri vor duce la cresterea productiei de miere si a calitatii acesteia. Fondurile europene destinate apiculturii sint completate cu inca 13,4 milioane lei de la bugetul national.



Festivalul de arta culinara traditionala Nadlac

In zilele de 21 si 22 iunie, la Nadlac, (imaginea de sus), s-a "tinut" pentru a treia oara consecutiv "Festivalul artei culinare nadlacane".

Ca si in anii precedenti si de aceasta data sarbatoarea a fost organizata in piata din centrul orasului, unde bucatarii si-au instalat ceaunele de fiert tocana si unde vanzatorii de produse culinare locale si-au amenajat tarabele.

Pe langa gospodarii (dar, mai ales, gospodinele) nadlacani, la festival au participat si oaspeti din Nadlacul maghiar (Nagylak) si din orasul infratit Tothkomlos si, desigur, din localitatea slovaca Jelsava, de asemenea infratita cu orasul Nadlac din judetul Arad.

Pe scena s-a desfasurat un program artistic compus din dansurile si cantecele specifice etniilor care vietuiesc astazi in Nadlac, de la romani la slovaci si de la unguri la rromi.

In "topul" produselor culinare prezentate s-a aflat, asa dupa cum era de asteptat, salamul de Nadlac, cunoscut in toata tara si care acum este marca inregistrata la Oficiul de marci si inventii din Bucuresti.

Au fost prezentate, de asemenea, asa-numitele "produse de salas", iar gospodinele din Nadlac au oferit spre cumparare si alte produse preparate dupa retete vechi de sute de ani: haluske - galuste slovace (tautesti), colaci taranesti, diferite prajituri specifice.

Foarte mare succes a avut paprikasul condimentat cu boia foarte iute, preparata dupa metode traditionale, gatit la catlan (ceaun), intre cei care au pregatit acest fel de mancare traditionala aflandu-se si etnici slovaci din Ungaria, din Totkomlos si Nagylak.



Simpozion agroturistic in Caras Severin

Joi, 26 iunie a.c., in sala de conferinte a pensiunii agroturistice Gasthof Tirol din statiunea Crivaia, judetul Caras-Severin, are loc lucrarile simpozionului „Banatul Montan agroturistic”, organizat de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin.

Participa proprietari de pensiuni agroturistice din Banatul Montan, reprezentanti ai ANTREC si ai OJAPDRP, reprezentanti ai unor banci comerciale, responsabili din institutiile de turism din judet, precum si persoane interesate sa acceseze programe europene pentru dezvoltarea turismului rural.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>