Stirile zilei de 27.06.2008

11ceapa.jpg Titlurile zilei:

Prima conferinta a cooperativelor agricole la Sibiu;

Tractorul, cel mai mare proiect imobiliar din Estul Europei;

Panouri la Bruxelles cu gripa aviara in Romania;

Din septembrie, cinci noi masuri PNDR;

Ghidul de bune practic va fi semnat pe 2 iulie.





Prima conferinta a cooperativelor agricole la Sibiu

Prima conferinta nationala a cooperativelor agricole din Romania se desfasoara intre 26 si 28 iunie 2008, la Sibiu, organizatorii evenimentului fiind Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) si Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA).

Printre temele de evolutie a procesului de asociere in agricultura romaneasca printre care dezbatute se numara necesitatea infiintarii uniunilor de ramura ale cooperativelor agricole; analize in grupuri de lucru privind Uniunea de Ramura din Domeniul Apicol, Uniunea de Ramura din Domeniul Viniviticol, Uniunea de Ramura din Domeniul Cresterii Animalelor, Uniunea de Ramura din Domeniul Cultivarii Cerealelor.

De asemeenea partea japoneza va face sugestii privind revizuirea Legii cooperativelor agricole; se vor prezenta cooperative agricole de succes; se va face introducerea in activitatile COGECA/ICA Europa. In program este planificata si semnarea unui accord de colaborare romano-spaniola in domeniul dezvotarii cooperatiei agricole.
La conferinta vor participa, pe langa specialisti din cadrul ANCA si JICA, reprezentantii cooperativelor agricole existente la ora actuala la noi in tara, invitati din strainatate, ziaristi din presa scrisa si audiovizuala locala.



Tractorul, cel mai mare proiect imobiliar din Estul Europei

Compania Flavus Investitii, proprietara platformei industriale Tractorul Brasov, a anuntat un plan investitional de 1,5 miliarde de euro in unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Europa de Sud-Est, transmite corespondentul AMOS News.

Actionarii companiei au mai anuntat, de asemenea, ca cel putin o cincime din suprafata platformei va fi rezervata activitatilor industriale. Proiectul industrial va contine locuinte, birouri, un mall, hoteluri, scoli si gradinite, fiind posibila si constructia unui centru de conferinte, acestea urmand sa fie dezvoltate in urmatorii zece ani.

Asociatii Flavus au spus ca au purtat discutii cu 72 de companii producatoare de tractoare sau produse pentru sectorul agricol, dar interesul acestora pentru demararea productiei la Brasov a fost foarte scazut.



Panouri la Bruxelles cu gripa aviara in Romania

Europarlamentarul social-democrat Titus Corlatean a declarat ieri, la Parlamentul European, ca a semnalat autoritatilor romane sa se sesizeze in cazul unor panouri aflate in aeroportul din metropola europeana pe care Romania figureaza ca fiind o tara in care mai exista gripa aviara. In opinia europarlamentarului roman, consecintele pot fi neplacute, in conditiile in care, pentru cetatenii europeni care trec prin filtrul respectiv si vad astfel de indicatii pentru state precum Laos, Kenia, Mongolia, Romania acestea pot insemna indirect „evitati sa calatoriti in aceste tari”.

„Am semnalat autoritatilor romane faptul ca la aeroportul din Bruxelles Romania figureaza pe o serie de panouri de afisaje ca o tara in care calatorii europeni trebuie sa evite sa se deplaseze din cauza gripei aviare … Si turismul poate avea de suferit" a mai spus europarlametarul roman.



Din septembrie, cinci noi masuri PNDR

In data de 24 iunie 2008, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala, a organizat a doua reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, prezidat de catre doamna Cornelia HARABAGIU, secretarul de stat coordonator al Autoritatii de Management. In cadrul acestui Comitet au fost luate mai multe decizii.

Incepand cu luna septembrie a.c. se vor lansa sesiuni de primire a proiectelor de investitii pentru cinci noi masuri de finantare prin PNDR, respectiv:

Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”,

Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice”,

Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”,

Masura 142 „Infiintarea grupurilor de producatori”,

Masura 141„Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”.

Totodata, in anul 2008 se vor mai putea depune proiecte pentru Masura 123 si pentru Schemele XS 13/2008 şi XS 28/2008 in lunile iulie si august ale acestui an.

In cadrul aceluiasi Comitet de Monitorizare pentru PNDR a fost stabilit ca in anul 2008 pentru Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole” si pentru Masura 322 Renovarea si dezvoltarea satelor se vor depune proiecte de investitii pentru finantare cu fonduri nerambursabile doar in cadrul unei singure sesiuni de primire a proiectelor. Astfel, ultima sesiune din anul 2008 pentru primirea proiectelor pentru cele doua masuri va fi sesiunea din octombrie, cu precizarea ca suma alocata acestei sesiuni este echivalenta cu suma aferenta a trei sesiuni de primire de proiecte.



Ghidul de bune practic va fi semnat pe 2 iulie

Producatorii si retailerii s-au inteles ieri asupra prevederilor Ghidului de bune practici, pe care il vor semna pe 2 iulie si care va intra in vigoare dupa avizul Consiliului Concurentei, informeaza Mediafax.

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca documentul va duce la cresterea transparentei preturilor platite de consumatori. Ghidul presupune renuntarea la impunerea de taxe, cum ar fi cea de deschidere de magazin si definirea pretului de vanzare.

“Taxele nu mai sunt impuse, nu mai sunt clauze în contract, iar refuzul de a le plati nu poate fi motiv de delistare. O alta prevedere importanta este cea privind penalitatile in oglinda (retailerii vor plati penalitati pentru intarzieri in realizarea platilor, similare cu cele platite de furnizori in situatii precum intarziere la livrarea marfurilor - n.r.), respectarea termenelor de plata, definirea pretului de vanzare“, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Totodata, in cadrul negocierii s-a decis ca un produs sa aiba un pret unic de lista (format din costul de productie si marja de profit a firmei producatoare), iar supermarketurile, in functie de taxele proprii, sa impuna preturi proprii. Acest lucru ar putea conduce chiar la reducerea preturilor in magazinele de proximitate si chiar in supermarketuri, sustin producatorii, deoarece fiecare retailer va fi interesat sa aiba preturi cat mai bune.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>