Stirile zilei de 1.07.2008

bani.jpgTitlurile zilei:

Scumpiri de la 1 iulie

Incepe inlocuirea celor 1200 de tractoare uzate;

Subventia de 98 euro/ha in 2008;

Motorina va contine 4% biodiesel;

Consultari la Cotroceni privind cresterea preturilor.







Scumpiri de la 1 iulie

Mai multe produse si servicii se scumpesc incepand cu 1 iulie. Cresterea preturilor la alimente si combustibili este tema consultarilor de la Palatul Cotroceni la care presedintele Traian Basescu a chemat partidele politice parlamentare.

Pana cand politicienii vor lua masuri, iar aducerea in discutii a acestui subiect va avea si solutii, graficul probabil al scumpirilor de la 1 iulie arata in felul urmator:

  • tigari: acciza la tigarete creste de la 41,5 euro/1.000 de tigarete la 50 euro/1.000 de ţigarete; prin urmare, este vorba de o scumpire de circa 30-40 de bani pe pachetul de tigari;
  • gaze naturale: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca, de la 1 iulie, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5%); decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partială a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada.
  • energie electrica: noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent, potrivit ANRE; noile tarife sunt determinate de cresterea costurilor cu combustibilii, precum si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), ce nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene;
  • alimente: ca urmare a scumpirii gazelor si curentului electric, este de asteptat ca si pretul alimentelor sa creasca. In medie, alimentele se vor scumpi cu 4%; deocamdata, au fost inaintate cateva procente pentru mezeluri (3-5%), paine (3%), lactate (3-4%), potrivit principalilor agenti economici de pe piata romaneasca.



Incepe inlocuirea celor 1200 de tractoare uzate

Persoanele fizice care au un tractor vechi pot sa-l inlocuiasca, incepand de astazi, in cadrul programului de stimulare a innoirii parcului national de tractoare. Acest program este similar celui pentru stimularea parcului auto national, fiecare proprietar al unui tractor uzat urmand sa primeasca o prima de casare de 17.000 de lei, pentru achizitionarea unui tractor nou. In program se pot Inscrie proprietarii de tractoare uzate a caror vechime este mai mare sau egala cu 12 ani de la data fabricatiei. Tractoarele trebuie sa contina urmatoarele componente: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie. Administratia Fondului pentru Mediu aloca 21 de milioane de lei acestui program, urmarindu-se inlocuirea a 1.200 de tractoare uzate. Programul se va desfasura in doua etape: prima etapa incepe pe 1 iulie si se va finaliza pe 25 septembrie, iar a doua va demara pe 1 octombrie si se va incheia pe 5 decembrie.



Subventia de 98 euro/ha in 2008

Bugetul pentru un hectar agricol va fi in acest an cu peste 65 de euro mai mic fata de 2007. Agricultorii romani vor primi in acest an subventii in valoare de 98 de euro la hectar, bani veniti din partea    Uniunii Europene si de la bugetul national (51 euro - sprijin UE si 47 euro - de la statul roman).

In toamna lui 2007, agricultorii au primit sprijin de la stat de 164 de euro la hectar - 151 euro/ha pentru infiintarea culturilor de toamna si 13,3 euro/ha sub forma subventiei pentru motorina.



Motorina va contine 4% biodiesel

Incepand de astazi, companiile petroliere trebuie sa introduca motorina cu un continut de biocarburant in proportie de minimum 4% in volum, prevede o decizie adoptata de Executiv in 2007.

Companiile petroliere care activeaza pe piata din Romania spun ca sunt pregatite pentru a se conforma acestei prevederi si estimeaza ca pretul final al motorinei va suferi modificari nesemnificative pe acest motiv.

La nivelul companiei Rompetrol Rafinare, singurul furnizor de carburanti pentru reteaua de benzinarii a grupului Rompetrol, necesarul de biodiesel se va ridica de la 1 iulie la aproximativ 4.000 de tone, in functie de nivelul livrarilor de motorina in Romania.

Potrivit estimarilor Rompetrol modificarea nu se va resimti in preturile finale ale carburantilor.

"Compania Petrom este pregatita sa introduca pe piata din 1 iulie 2008, motorina cu 4% biodiesel. Nu va fi nicio modificare a pretului carburantilor cauzata de introducerea unui volum de 4% biodiesel la motorina", au declarat reprezentantii companiei.

Si compania MOL a anuntat astazi, 1 iulie ca statiile sunt pregatite sa comercializeze motorina cu 4% biocarburant si ca modificarea pretului carburantilor comercializati de companie va fi neglijabila.

Operatorii economici au introdus de la data de 1 iulie 2007 motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum si de la 1 ianuarie 2008 motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum. Dupa ce, de la 1 iulie 2008, va fi introdusa motorina cu un continut de biocombustibil de minimum 4% in volum, urmeaza ca de la 1 iulie 2009 sa fie comercializata pe piata benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum.



Consultari la Cotroceni privind cresterea preturilor

Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor partidelor care au dat curs invitatiei de a se prezenta marti la Cotroceni ca a convocat consultarile pentru a dezbate o chestiune care nu este de importanta doar pentru Romania, "evolutia preturilor la alimente si combustibil, energie in general, elemente care afecteaza viata cetatenilor" fiind subiectul cel mai lung discutat in cadrul ultimului Consiliu European.

Varujan Vosganian a declarat in urma consultarilor ca s-au discutat doua teme distincte si anume masurile de protectie sociala care vor trebui luate urgent si necesitatea elaborarii unor strategii intr-o serie de domenii importante, precum cel energetic si cel al agriculturii. Deputatul UDMR Erdei Istvan a precizat in legatura cu protectie sociala ca partidul sau sustine ideea de a crea un sistem de ajutorare a celora pentru care diferenta in bugetul familial produsa de cresterea nepermisa a alimentelor sa fie acoperita.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>