Stirile zilei de 1.07.2008

bani.jpgTitlurile zilei:

Scumpiri de la 1 iulie

Incepe inlocuirea celor 1200 de tractoare uzate;

Subventia de 98 euro/ha in 2008;

Motorina va contine 4% biodiesel;

Consultari la Cotroceni privind cresterea preturilor.







Scumpiri de la 1 iulie

Mai multe produse si servicii se scumpesc incepand cu 1 iulie. Cresterea preturilor la alimente si combustibili este tema consultarilor de la Palatul Cotroceni la care presedintele Traian Basescu a chemat partidele politice parlamentare.

Pana cand politicienii vor lua masuri, iar aducerea in discutii a acestui subiect va avea si solutii, graficul probabil al scumpirilor de la 1 iulie arata in felul urmator:

  • tigari: acciza la tigarete creste de la 41,5 euro/1.000 de tigarete la 50 euro/1.000 de ţigarete; prin urmare, este vorba de o scumpire de circa 30-40 de bani pe pachetul de tigari;
  • gaze naturale: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca, de la 1 iulie, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5%); decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partială a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada.
  • energie electrica: noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent, potrivit ANRE; noile tarife sunt determinate de cresterea costurilor cu combustibilii, precum si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), ce nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene;
  • alimente: ca urmare a scumpirii gazelor si curentului electric, este de asteptat ca si pretul alimentelor sa creasca. In medie, alimentele se vor scumpi cu 4%; deocamdata, au fost inaintate cateva procente pentru mezeluri (3-5%), paine (3%), lactate (3-4%), potrivit principalilor agenti economici de pe piata romaneasca.



Incepe inlocuirea celor 1200 de tractoare uzate

Persoanele fizice care au un tractor vechi pot sa-l inlocuiasca, incepand de astazi, in cadrul programului de stimulare a innoirii parcului national de tractoare. Acest program este similar celui pentru stimularea parcului auto national, fiecare proprietar al unui tractor uzat urmand sa primeasca o prima de casare de 17.000 de lei, pentru achizitionarea unui tractor nou. In program se pot Inscrie proprietarii de tractoare uzate a caror vechime este mai mare sau egala cu 12 ani de la data fabricatiei. Tractoarele trebuie sa contina urmatoarele componente: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie. Administratia Fondului pentru Mediu aloca 21 de milioane de lei acestui program, urmarindu-se inlocuirea a 1.200 de tractoare uzate. Programul se va desfasura in doua etape: prima etapa incepe pe 1 iulie si se va finaliza pe 25 septembrie, iar a doua va demara pe 1 octombrie si se va incheia pe 5 decembrie.



Subventia de 98 euro/ha in 2008

Bugetul pentru un hectar agricol va fi in acest an cu peste 65 de euro mai mic fata de 2007. Agricultorii romani vor primi in acest an subventii in valoare de 98 de euro la hectar, bani veniti din partea    Uniunii Europene si de la bugetul national (51 euro - sprijin UE si 47 euro - de la statul roman).

In toamna lui 2007, agricultorii au primit sprijin de la stat de 164 de euro la hectar - 151 euro/ha pentru infiintarea culturilor de toamna si 13,3 euro/ha sub forma subventiei pentru motorina.



Motorina va contine 4% biodiesel

Incepand de astazi, companiile petroliere trebuie sa introduca motorina cu un continut de biocarburant in proportie de minimum 4% in volum, prevede o decizie adoptata de Executiv in 2007.

Companiile petroliere care activeaza pe piata din Romania spun ca sunt pregatite pentru a se conforma acestei prevederi si estimeaza ca pretul final al motorinei va suferi modificari nesemnificative pe acest motiv.

La nivelul companiei Rompetrol Rafinare, singurul furnizor de carburanti pentru reteaua de benzinarii a grupului Rompetrol, necesarul de biodiesel se va ridica de la 1 iulie la aproximativ 4.000 de tone, in functie de nivelul livrarilor de motorina in Romania.

Potrivit estimarilor Rompetrol modificarea nu se va resimti in preturile finale ale carburantilor.

"Compania Petrom este pregatita sa introduca pe piata din 1 iulie 2008, motorina cu 4% biodiesel. Nu va fi nicio modificare a pretului carburantilor cauzata de introducerea unui volum de 4% biodiesel la motorina", au declarat reprezentantii companiei.

Si compania MOL a anuntat astazi, 1 iulie ca statiile sunt pregatite sa comercializeze motorina cu 4% biocarburant si ca modificarea pretului carburantilor comercializati de companie va fi neglijabila.

Operatorii economici au introdus de la data de 1 iulie 2007 motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum si de la 1 ianuarie 2008 motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum. Dupa ce, de la 1 iulie 2008, va fi introdusa motorina cu un continut de biocombustibil de minimum 4% in volum, urmeaza ca de la 1 iulie 2009 sa fie comercializata pe piata benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum.



Consultari la Cotroceni privind cresterea preturilor

Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor partidelor care au dat curs invitatiei de a se prezenta marti la Cotroceni ca a convocat consultarile pentru a dezbate o chestiune care nu este de importanta doar pentru Romania, "evolutia preturilor la alimente si combustibil, energie in general, elemente care afecteaza viata cetatenilor" fiind subiectul cel mai lung discutat in cadrul ultimului Consiliu European.

Varujan Vosganian a declarat in urma consultarilor ca s-au discutat doua teme distincte si anume masurile de protectie sociala care vor trebui luate urgent si necesitatea elaborarii unor strategii intr-o serie de domenii importante, precum cel energetic si cel al agriculturii. Deputatul UDMR Erdei Istvan a precizat in legatura cu protectie sociala ca partidul sau sustine ideea de a crea un sistem de ajutorare a celora pentru care diferenta in bugetul familial produsa de cresterea nepermisa a alimentelor sa fie acoperita.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>