Stirile zile de 2.07.2008

olarit1.jpgTitlurile zilei:

Sesiune de proiecte in perioda 7-25 iulie;

A fost semnat codul de bune practici;

Fonduri europene incasate necuvenit;

Mecanismul de garantare a certificatelor de depozit;

Olarit cu fonduri UE.





Sesiune de proiecte in perioda 7-25 iulie

Agricultorii pot solicita, in perioada 7-25 iulie, finantari pentru proiecte de crestere a valorii adaugate in agricultura si pentru scheme de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole si forestiere, in cadrul sesiunii de depuneri, din iulie, a Programului National de Dezvoltare Rurala. Suma alocata in iulie pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere este de 33,39 milioane de euro.

In ceea ce priveste schemele de ajutor de stat, fondurile alocate sunt de 23,62 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole si de 22 milioane de euro pentru prelucrarea produselor forestiere.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat in luna martie a acestui an. Prima transa a finantarii a fost virata Romaniei in luna mai si se ridica la circa 250 de milioane euro, reprezentand 3,5% din valoarea totala a sumei alocate pana in 2013. A doua transa, reprezentand tot 3,5%, va fi virata pana la finele anului.Sprijinul financiar pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere pentru intregul an este de 428,4 milioane de euro.Cei care vor sa beneficieze de bani trebuie sa depuna proiecte, pe baza specificatiilor din PNDR, la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.



A fost semnat Codul de bune practici

Codul de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare a fost semnat la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de reprezentantii hipermarketurilor, cei ai producatorilor din industria alimentara si reprezentanti ai Guvernului. Documentul semnat arata, printre altele, ca producatorii nu pot fi obligati sa contribuie la costurile de deschidere a unui nou magazin sau la cele legate de cresterea suprafetei de vanzare, amenajari si renovari. De asemenea, produsele vor avea un pret unic de lista, dar se va ajunge la preturi variate in functie de taxele impuse de supermarketuri. Ghidul va intra in vigoare dupa ce va primi si avizul Consiliului Concurentei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, principalele elemente ale Codului sunt:

  • delistarea de catre comerciant a unui produs al furnizorului va trebui sa se realizeze prin notificare prealabila;
  • furnizorul nu poate fi obligat de catre comerciant sa contribuie la costurile de marketing ale magazinului, si invers;
  • furnizorul nu poate fi obligat de catre comerciant, in mod direct sau indirect, sa contribuie la costurile de deschidere a unui nou magazin sau la cele legate de cresterea suprafetei de vanzare;
  • comerciantului ii este interzis sa conditioneze furnizorul sa nu vanda si altor comercianti la un pret mai mic decat cel la care ii vinde lui;
  • furnizorului ii este interzis sa conditioneze comerciantul sa pastreze un anumit pret pe raft;
  • baza de calcul al discounturilor si contravaloarea serviciilor vor fi definite in termeni clari si agreate expres de ambele parti si cuprinse in contract;
  • partile nu se pot obliga reciproc, direct sau indirect, sa cumpere sau sa vanda bunuri si/sau serviciu de la/catre vreo parte terta.




Fonduri europene incasate necuvenit

Peste 120 de autoritati locale, firme, ONG-uri si institutii de invatamant beneficiare ale proiectelor din fonduri PHARE au returnat la bugetul de stat aproximativ 2,3 milioane de euro în ultimul an, din cauza nerespectarii contractelor.

Cea mai mare suma a venit din partea Consiliului Judetean Mehedinti, care a returnat 95.000 de euro.

Potrivit ministrului dezvoltarii, Laszlo Borbely, in urma altor 35 de sentinte definitive si irevocabile trimise spre executare, in conturile ministerului de resort urmeaza sa se intoarca alte circa 790.000 de euro. In prezent, pe rolul instantelor de judecata se afla inca 287 de procese pentru recuperarea fondurilor incasate necuvenit.

Beneficiarii acestor proiecte nu au returnat intreaga suma accesata, ci doar banii pe care i-au primit nerespectand prevederile contractuale. Astfel, companiile si autoritatile locale au fost nevoite sa renunte la o parte din fondurile accesate, din cauze precum utilizarea banilor in alte scopuri decat cel prevazut in contract, neindeplinirea obiectivelor din punct de vedere tehnic si financiar, nerespectarea procedurilor de achizitie sau existenta unui conflict de interese. De asemenea, o instanta a decis returnarea banilor care nu au fost cheltuiti integral conform planului si a celor cheltuiti in afara perioadei de implementare. Lipsa certificatelor de origine pentru bunurile cumparate si achizitionarea unor produse neprevazute in cererea de finantare au lovit si ele in bugetele beneficiarilor.




Mecanismul de garantare a certificatelor de depozit

La sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in prezenta ministrului Dacian Ciolos, a avut loc o intalnire intre reprezentantii MADR si cei ai producatorilor de cereale, procesatorilor din morarit si panificatie si ai depozitarilor in vederea stabilirii conditiilor de punere in aplicare a mecanismelor de garantare a certificatelor de depozit.

Discutiile au vizat infiintarea si organizarea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, precum si principiile de functionare si de alegere a organelor de conducere ale acestuia.

Sistemul certificatelor de depozit permite ca, imediat dupa recoltare, productia obtinuta sa fie depozitata si pastrata in conditii optime, urmand ca detinatorii sa poata tranzactiona certificatele pe piata. Totodata, producatorii pot folosi certificatele de depozit drept garantie in vederea contractarii de credite bancare agricole. 

Discutiile de astazi stau la baza elaborarii unui proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea Statului Fondului de garantare pentru certificate de depozit.




Olarit cu fonduri UE

Un mestesug vechi de 2000 de ani se dovedeste si astazi o afacere de succes. Vasele din lut realizate de familia Vitos din Miercurea Ciuc se vand bine atat in Romania, cat si in Europa si Statele Unite.

Intreprinzatorii si-au deschis o fabrica de olarit cu 18 ani in urma. Cererea mare de vase din ceramica pentru treburile casnice este determinata si de consumul mare de alimente ecologice. Acestea trebuie preparate si pastrate in conditii "bio". E vorba de o idee romana, veche de 2.000 de ani, pentru fabricarea vaselor din lut, la care s-a adaugat argila romaneasca, cea care permite oalelor sa reziste la foc. La toate acestea au fost adaugati banii europeni, printr-un program PHARE accesat in urma cu opt ani, si uite-asa a rasarit in centrul tarii fabrica de vase din pamant a sotilor Veronika si Laszlo Vitos. Vasele se ard in 20 de cuptoare, din care 11 pentru ceramica neagra si restul pentru cea rosie. Cea rosie este obtinuta in urma arderii normale in cuptor. Dar vasele pot avea si culoarea neagra, obtinuta prin arderea fara oxigen, tot in cuptor.

Doua reguli se cer a fi respectate de gospodine. Prima e ca vasul trebuie tinut in apa timp de o jumatate de ora inainte de a pune mancarea in el si de a-l baga la cuptor. Apa confera elasticitate lutului. Altfel, e pericol ca oala uscata, in contact cu focul, sa se crape. A doua regula e legata de foc. Oala nu trebuie pusa direct pe flacara, ci pe o tabla din metal. Daca nu se face asa, exista acelasi risc al fisurarii vasului din lut.

Exista de ani buni, in Occident, un curent legat de modul de a manca sanatos. Asta nu inseamna doar alimente naturiste, ci si vase din materiale naturale, precum lemnul sau lutul, in care sa fie preparate si pastrate alimentele. Fara ulei sau alte grasimi, mancarea fierbe in vasul de pamant doar in suc propriu. Inventia romana consta tocmai in formula de obtinere a lutului. Peretii vasului sunt porosi, absorbind lichidele, iar de aici pana la formarea aburului nu mai e decat un pas. Mancarea e gatita in acest mediu inchis, capacul avand rolul sau in etansarea vasului. Calitatea lutului romanesc a facut un succes deosebit din formula romana de obtinere a oalelor si tocmai de aici vine si gustul deosebit al ciorbelor sau sosurilor, fripturilor ori sarmalelor.


Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>