Stirile zilei de 5.06.2008

1pensiunetc.jpg


Titlurile zilei:

Destinatii ECO in Muntii Buzaului;

Cioate nemarcate in Ocolului Savarsin;

Slovenia a cedat Frantei, presedintia UE;

5,6 milioane de copii mor anual de foame;

80% din soia importata de UE este OMG.










Destinatii ECO in Muntii Buzaului

Sub egida "Destinatii ECO in Muntii Buzaului Editia I - Chiojdu", Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural – ANTREC  Romania (Filiala Buzau), in parteneriat cu Consiliul Judetean  va organiza, pe 26 iulie, o actiune de promovare a turismului rural.

Evenimentul intitulat “Drumul Muntelui”, care are drept scop principal promovarea judetului Buzau, ca destinatie eco-turistica, va fi organizat in premiera la Pensiunea Tata Lice din Chiojdu (imaginea de sus), pe 26 iulie de la ora10 dimineata.

Potrivit ANTREC Buzau voluntarii au programate actiuni de marcare a traseelor montane de pe Valea Chiojdului  la Basca cu Cale  - Cascada “La Sipot” – Cheile Basculitei – Varful Malaia  - Lacul Vulturilor - 27 km si Basca cu Cale – Cascada “La Sipot”- Tabla Butii.

In cadrul activitatilor vor fi lansate noi produse turistice pentru pensiunile turistice si agroturistice de pe Valea Chiojdului - terapia anti-stress “Baile de fan “ precum si Harta ECO a judetului Buzau.




Cioate nemarcate pe raza Ocolului Regal Savarsin

Urmare a unor verificari intreprinse in judetul Arad, pe raza Ocolului Regal Savarsin, in suprafaţa de vegetatie forestiera din afara fondului forestier national detinuta de catre Primaria comunei Savarsin, in urma unei inspectii de fond efectuate au fost consemnate un numar de 3782 cioate nemarcate cu un volum de 1.580 mc si o valoare imputabila de 20,7 milioane lei.

Avand in vedere gravitatea faptelor constatate, raportul intocmit va fi transmis catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea de Conturi a Romaniei care in urma verificarilor vor lua masurile legale care se impun.




Slovenia a cedat Frantei, presedintia UE;

Pe 1 ianuarie 2008, la un deceniu si jumatate de la declararea independentei si la mai putin de patru ani de la aderarea la UE, Slovenia a preluat presedintia Uniunii Europene. Presedintia slovena a UE a intampinat numeroase provocari: tulburarile de pe piata financiara, cresterea preturilor la energie si alimente, tensiunile din Balcanii de Vest (cu declaratia de independenta a Kosovo) si respingerea Tratatului de la Lisabona in cadrul referendumului irlandez.

Presedintia slovena si-a lasat amprenta clara asupra afacerilor europene, cu rsspunsuri pozitive la principalele provocari: un acord privind liberalizarea pietei energetice, directiva „returnarii“ imigrantilor ilegali, masuri noi in reglementarea pietei financiare si progresul negocierilor de aderarea ale Croatiei si Turciei.

La 1 iulie, drapelul UE a fost arborat la Paris, iar Turnul Eiffel a fost luminat in culorile Uniunii in ziua preluarii presedintiei UE de catre Franta. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a intalnit cu presedintele Nicolas Sarkozy cu ocazia ceremoniei organizate la Arcul de Triumf din Paris.

Pe durata mandatului sau, Franta intentioneaza sa se concentreze pe patru domenii principale: energie si schimbari climatice, incheierea unui pact privind politica in domeniul migratiei, securitate si combaterea terorismului, agricultura.




5,6 milioane de copii mor anual de foame

“850 de milioane de oameni, dintre care 170 de milioane de copii, sufera de foame sau malnutriţie. In fiecare an, 5,6 de milioane de copii mor din cauza malnutritiei“, a spus in cadrul unei conferinte, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering.

„Ar trebui sa eliberam fermierii europeni de regulamente, birocratie si subventiile care distorsioneaza piata si sa le permitem sa hraneasca lumea“, a spus deputatul european Neil Parish (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Regatul Unit), presedintele Comisiei pentru Agricultura de la Parlamentul European.




80% din soia importata de UE este OMG

Conform comisarului european pentru agricultura Mariann Fischer Boel, Uniunea Europeana a abolit taxele de import pentru multe bunuri, a abolit schema prin care fermierii erau obligaţi sa „puna deoparte“ un procentaj din terenurile cultivabile si a incurajat productia de lapte. Doamna Boel nu exclude posibilitatea ca organismele modificate genetic sa joace un rol in gasirea de solutii, pentru prevenerirea scumpirii mancarii, in conditiile in care 80% din soia importata in UE este modificata genetic.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>