Stirile zilei de 4.07.2008

1slibertatii.jpgTitlurile zilei:

Americanii serbeaza Ziua Independentei;

Cod rosu pentru animale;

95% dintre fermieri, au primit banii pe 2007;

Vom avea 20% agricultura ecologica;

Cereri de subventie pentru 6,5 milioane de oi;







Americanii serbeaza Ziua Independentei

Americanii serbeaza astazi Ziua Independentei. La 4 iulie 1776, Congresul Continental proclama independenta celor 13 colonii britanice din Lumea Noua.

Declaratia a constituit actul de nastere al noii natiuni care a devenit, in timp, un simbol al libertatii pentru intreaga lume. In iunie 1776 a fost format un comitet sa alcatuiasca o declaratie de independenta, comisie condusa de Thomas Jefferson. Pe 4 Iulie a avut loc votul. Din 13 state, 9 au votat în favoarea Declaratiei, Pennsylvania si Carolina de sud au votat împotriva, Delaware si New York s-au abtinut. Trecand peste semnificatia istorica, pentru americani ziua de 4 iulie este una dedicata petrecerii, cu picnicuri, parade si spectacole de artificii.



Cod rosu si pentru animale

Cand mercurul din termometre trece de 35 de grade, nu numai oamenii au nevoie de protectie impotriva razelor solare si temperaturilor ridicate, ci si animalele.

Se recomanda crescatorilor de animale ca, in situatiile de avertizare Cod Galben sau Cod Rosu, sa tina animalele in spatii protejate de actiunea directa a rezelor solare si care sa fie ventilate adecvat, natural sau artificial.

In plus, fermierii nu au voie sa-si transporte animalele in scop comercial, sa le miste in timpul pasunatului sau sa le supuna tractiunilor, in perioadele de canicula, in intervalul orar 11-19.

Patrupedelor trebuie sa li se asigure apa potabila si la o temperatura adecvata, iar cantitatea de hrana sa fie mai mica decat cea normala. Mai mult, animalele trebuie udate la intervale regulate, pentru a le fi redusa temperatura corporala.

Si controlul sanitar-veterinar se va face in afara orelor 11-19, astfel incat sa se evite generarea stresului suplimentar la animale.



95% dintre fermieri au primit subventia pe 2007

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a anuntat ca au fost platiti, pana la 30 iunie, 95% dintre fermierii care au depus cerere pentru platile directe la hectar aferente anului 2007. Din procentul de 5% care nu au primit banii, circa jumatate, adica 62.000 de fermieri, au fost exclusi oficial din cauza supradeclararilor sau a inscrierii unor suprafete sub limita legala de 1 hectar.

Informatiile transmise de APIA arata ca au fost efectuate, pana la data de 30 iunie, plati din fonduri europene si de la bugetul national in valoare de aproximativ 622.046.570 euro, pentru 95% dintre fermierii care au depus cereri de sprijin in anul 2007.

Astfel, din numarul total 1.241.402 fermieri, 1.117.860 de fermieri au primit sumele aferente platilor unice pe suprafata si celor nationale directe complementare. Diferenta: circa 123.500 de fermieri care nu au primit platile.



20% din agricultura Romaniei va fi ecologica

Suprafata agricola din Romania cultivata in sistem ecologic ar putea depasi 20% pana in 2015, in conditiile in care Ministerul Agriculturii va subventiona agricultura bio, a declarat presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica-Bio Romania, Marian Cioceanu.

“In acest moment, agricultura ecologica reprezinta doar 1% din suprafata totala de aproximativ noua milioane de hectare din Romania. In Romania aceast tip de agricultura poate exploda, insa numai in conditiile in care se vor acorda si la noi subventii asa cum se intampla in toate tarile Uniunii”, a spus Cioceanu.

Potrivit presedintelui Bio Romania, asociatia solicita Ministerului Agriculturii “subventionarea unui procent din plata taxei de certificare catre un organism de inspectie si certificare pentru toata suprafata aflata in agricultura ecologica, precum si realizarea unei metode de calcul (UVM) care sa ajute si crescatorii de animale”. De asemenea, Bio Romania cere alocarea de resurse financiare care sa acopere toata suprafata fermei in cazul reintroducerii sub-masurii de Agricultura Ecologica si sustinerea alocarii sprijinului pentru costurile de tranzitie (Conform art. 39(4).

Potrivit reprezentantilor Bio Romania, in 2008 va fi un record de productie a ecologica. “Spre exemplu, la grau si mazare vor fi recolte de 4 tone la hectar, la orz 5 tone, iar la soia orz, 5 tone la hectar”, sustin reprezentantii asociatiei. Acestia au adaugat ca in acest moment peste 95% din productie merge la export. Din acest motiv, in hypermarketurile din Romania ajung produse bio importate, care au preturi duble fata de cele obtinute din agricultura clasica.

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica-Bio Romania s-a infiintat joi, la Sibiu, si din ea fac parte mai multe asociatii locale si regionale de profil.



Cereri de subventie pentru 6,5 milioane de oi si capre

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a perfectat, in data de 13 mai 2008, un acord de delegare cu Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ), conform caruia personalul din unitatile teritoriale ale acestei agentii preia activitatea de control in teren pentru platile nationale complementare din sectorul zootehnic la speciile femele ovine si femele caprine. Acordul a fost încheiat pentru anii 2008/2009. APIA a primit, pana la sfarsitul lunii iunie, termenul limita, aproximativ 39.000 cereri pentru platile nationale directe complementare pentru un efectiv de 6.5 milioane de capete de ovine si caprine. Potrivit reprezentantilor APIA, s-a inregistrat o crestere cu 3.637 de cereri, respectiv 1.596.040 capete, fata de campania din 2007.

In prezent, se desfasoara etapa de introducere a cererilor de sprijin in aplicatia electronica ce contine informatii preluate si din documentele aferente.

APIA precizeaza ca in anul 2007, controlul pe teren s-a efectuat pe un esantion de 10% din numarul de cereri depuse, anul acesta va fi efectuat pentru 40%, iar in anul 2009 pentru 50 % din diferenta ramasa din cereri.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>