Stirile zilei de 08.07.2008

culturi.jpgTitlurile zilei:

Piete mobile in Bucuresti;

Reforma PAC ignora agricultura ecologica;

In 2007 putem absorbii mai multe fonduri UE;

Uniunea Europeana este al doilea mare exportator;

Cresc resursele pentru dezvoltare rurala.






Piete mobile in Bucuresti

Pietele mobile, unde se vor comercializa produse agroalimentare autothtone, ar putea fi amenajate in urmatoarele saptamani in Bucuresti, potrivit unui proiect al ministerului Agriculturii, sprijinit de Primaria Capitalei si Federatia Agrostar.

"Prin acest proiect urmarim accesul direct al producatorilor autohtoni la consumatori. De asemenea , masura vizeaza eliminarea speculei din piete, respectiv diminuarea preturilor la alimente", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, citat de Newsin.  In plus, "prin aceste piete vom suplini lipsa spatiilor agroalimentare de proximitate punand la dispozitia bucurestenilor produse proaspete", a spus edilul sef al Capitalei. Acesta a mai adaugat ca spera ca amenajarea pietelor mobile sa se concretizeze "la nivel de saptamani". Pietele vor fi organizate numai in anumite zile si intre anumite ore.

Potrivit presedintelui Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, 80% din produsele agroalimentare de pe piata locala provin din import si sunt scumpe.

La randul sau, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos a anuntat ca, in urmatoarele zile, un grup de lucru din ministerul de resort si reprezentanti ai Agrostar se vor intalni pentru a stabili detaliile referitoare la pietele mobile.




Reforma PAC ignora agricultura ecologica

Agricultorii bio vor sa refaca Politica Agricola Comuna. Producatorii bio din mai multe tari UE incearca sa puna bazele unei federatii europene care sa aiba forta sa influenteze Politica Agricola Comuna.

Agricultorii eco europeni nu sant multumiti de noul proiect de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC) – prezentat in urma cu cateva saptamani –, pentru ca "aproape ignora" cea mai sustenabila metoda de productie agricola, cea eco, si nu asigura suficiente fonduri pentru aceasta. Motiv pentru care bio-producătorii din Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia si Bulgaria s-au reunit saptamana trecuta la Lille in încercarea de a-si coordona actiunile, astfel incat sa-si impuna punctul de vedere in reforma PAC pentru 2009-2013.

Toti producatorii eco refuza propunerea Comisiei Europene de a opri ajutoarele financiare cele mai modeste si cer cresterea partii garantate a subventiilor acordate agriculturii bio si sa se tina cont de "beneficiile de mediu" in alocarea subventiilor.




In 2007 putem absorbii mai multe fonduri UE

Anul acesta, Romania ar putea absorbi 60% din fondurile europene alocate fata de 21% anul trecut, iar un grad bun de absorbtie ar putea aduce un plus de crestere economica de 15-20% in perioada 2007-2013, estimeaza analistii Bancii Comerciale Romane in cel mai recent raport Sinteze Macroeconomice.

Fondurile alocate Romaniei, inclusiv cele destinate agriculturii, in perioada 2007-2013 sunt de aproximativ 30 de mld. de euro. Cele mai multe dintre acestea urmeaza sa fie folosite pentru dezvoltarea agriculturii si a infrastructurii, se mentioneaza in raport.

2007 este primul an in care Romania a primit fonduri post-aderare.
Absorbtia fondurilor europene va avea un impact major asupra economiei si in special asupra agriculturii romanesti, pe care ar putea-o indeparta de stadiul de agricultura de subzistenta transformand-o intr-o agricultura moderna, mai orientata spre nevoile pietei, mentioneaza raportul.

Efectele macroeconomice benefice ale absorbtiei fondurilor ar putea fi, pe langa o crestere economica consistenta, limitarea presiunilor de depreciere a leului si cresterea in continuare a lucrarilor de constructii pe seama dezvoltarii agriculturii.

Analistii BCR intrevad o crestere economica de 7% pentru 2008, o rata anuala a inflatiei de 6,2% la finele anului si un curs mediu anual de 3,6 lei/euro in acest an.




Uniunea Europeana este al doilea mare exportator

Agricultura europeana joaca un rol important pe pietele mondiale de produse agricole. Marea capacitate de productie a agriculturii europene, precum si diversitatea si calitatea produselor sale, au facut din UE un exportator major de numeroase produse alimentare (al doilea mare exportator mondial, cu exporturi de produse agricole in valoare de 72,553 miliarde EUR în anul 2006).

Dar schimburile comerciale nu se realizeaza intr-un singur sens. UE este totodata si cel mai mare importator mondial de produse agricole. In 2006, importurile de produse agricole în UE au fost evaluate la 67,876 miliarde EUR. Din 1990 încoace, pozitia de exportator net a UE a scazut în fiecare sector.

Volumul de produse agricole importate de UE din tarile in curs de dezvoltare si din cele mai putin dezvoltate este deja impresionant si este mai mare decat cel inregistrat de SUA, Japonia, Canada, Australia si Noua Zeelanda la un loc.




Cresc resursele pentru dezvoltare rurala

Politica de dezvoltare rurala pentru perioada 2007–2013 va avea la baza trei teme, in conformitate cu cele trei axe definite in noul regulament privind dezvoltarea rurala: ameliorarea competitivitatii in sectorul agricol; ameliorarea mediului, sprijinirea gestionarii terenurilor si imbunatatirea calitatii vietii si diversificarea economiei in zonele rurale. O a patra axa, „axa Leader“, inspirata din experienta initiativei comunitare Leader urmareste punerea in practica a unor strategii locale de dezvoltare rurala prin parteneriate locale intre sectorul public si cel privat. Numarul de resurse disponibile pentru dezvoltarea rurala va creste in urma reducerii platilor directe catre ferme si a transferarii acestor fonduri pentru masurile de dezvoltare rurala (practica cunoscuta sub denumirea de „modulare“). Statele membre au, astfel, obligatia de a aplica modularea, care consta intr-o reducere (de 5% începand cu 2007) a tuturor platilor directe de peste 5 000 EUR pe an.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>