Stirile zilei de 9.07.2008

obezi.jpgTitlurile zilei

Productia agricola mai mica;

Crescatorii de bovine pot pierde subventiile;

Alimente pe care ar trebui sa le consumam;

Fructe gratuite in scoli din 2009;

Scandal pentru ciparea cabalinelor.







Productia agricola mai mica

Valoarea productiei agricole totale a scazut in 2007 cu 5,7% fata de anul precendent, la 47,7 miliarde lei (13,2 mld. euro), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Cea mai ampla scadere s-a inregistrat la nivelul productiei vegetale, a carei valoare, exprimata in preturi curente, s-a redus anul trecut cu 8,3%, la 28,7 miliarde lei (7,94 miliarde euro).

De asemenea, productia animala a consemnat o scadere valorica de 2,6%, pana la circa 18,3 miliarde lei (5,06 miliarde euro) in 2007 comparativ cu anul precedent.
Pe de alta parte, valoarea serviciilor agricole a inregistrat o crestere de 44,5%, pana la 685.000 lei (189.000 euro).

In structura valorica a productiei vegetale, in 2007 comparativ cu 2006, ponderea culturilor de cartofi si a plantelor de nutret a crescut cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 2,4 puncte procentuale.

In acelasi timp, ponderea plantelor uleioase a scazut cu 1,7 puncte procentuale, iar a fructelor si strugurilor cu 0,7 puncte procentuale.

In structura valorica a productiei de animale, ponderea bovinelor a crescut cu 3,7 puncte procentuale, iar cea a ovinelor si caprinelor - cu 1,9 puncte procentuale. In schimb, ponderea porcinelor s-a diminuat cu 4,5 puncte procentuale.




Crescatorii de bovine pot pierde subventiile

Majoritatea crescatorilor de bovine din tara risca sa ramana fara subventii pe cap de animal, a doua campanie de depunere a cererilor, demarata dupa ce prima a fost anulata, decurgand foarte lent.

La finele saptamanii trecute, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Suceava adunase 5155 de dosare complete, in conditiile in care numarul de beneficiari estimati este de 25-30.000. Situatia este similara si in alte judete din tara. Cererile pot fi depuse doar pana pe 15 iulie.

Corectarea cererilor este obligatorie, Ministerul Agriculturii emitand, la mijlocul lunii iunie, o ordonanta de urgenta prin care vechea modalitate de accesare a subventiilor pentru bovine a fost modificata.

Prin noua dispozitie, ca data de referinta pentru acordarea subventiei este luata ziua de 31 ianuarie din acest an, nu din 2007, cum prevedea vechiul ordin.

Subventia pentru bovine este de 490 de lei pentru fiecare cap de animal, banii ajungand doar la crescatorii care aveau, la 31 ianuarie 2008, minimum trei bovine.




Alimente pe care ar trebui sa le consumam

Doctorii, nutritionistii si publicitarii subliniaza tot timpul cat de important este sa ne hranim sanatos si dau sfaturi despre cum se ne imbunatatim alimentatia. Unele sugestii includ consumul de fructe si legume, nuci, iaurt, peste si carne slaba.

Exista insa multe alte alimente benefice, pe care oamenii nu le iau in seama. Conform cartii "Cele mai sanatoase 150 de mancaruri", iata 11 tipuri de alimente de care nu ar trebui sa uitam: Sfecla se afla pe primul loc deoarece contine pigmenti rosii care ajuta in lupta impotriva cancerului. Varza este o leguma care intra si ea in lista celor mai sanatoase alimente deoarece contine nutrienti care stimuleaza producerea enzimelor ce lupta impotriva cancerului. Sfecla mangold este o leguma verde care contine carotenoizi - substante benefice pentru ochii obositi. Scortisoara nu este consumata in mod regulat, desi regleaza tensiunea arteriala si contine substante antioxidante. Prunele uscate contin multi antioxidanti. Sardinele sunt esentiale pentru o alimentatie echilibrata, deoarece sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, de calciu si alte minerale si vitamine importante pentru un stil de viata sanatos. Sofranul are proprietati anticancerigene si asezoneaza foarte bine retetele pe baza de legume. Afinele ajuta la pastrarea memoriei pe masura ce imbatranim. Dovleacul este o bogata sursa de fibre care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si are putine calorii.




Fructe gratuite in scoli din 2009

Comisia Europeana (CE) ar putea aloca 90 de milioane de euro pe an pentru fructe si legume care sa fie distribuite, gratuit, in scolile din UE, pentru a incuraja tinerii catre o alimentatie sanatoasa, potrivit unei propuneri ce va fi trimisa Consiliului si Parlamentului European.

Suma va fi completata cu finantari de la bugetele nationale ale statelor membre care opteaza pentru introducerea programului respectiv.

Romania ar putea primi 75% din banii necesari pentru distribuirea gratuita a legumelor si fructelor in scoli.

Sistemul propus de Comisia Europeana, la nivelul UE, urmareste, in primul rand, sa incurajeze tinerii sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase.

Potrivit unor estimări recente, 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, iar mai mult de cinci milioane dintre acestia sunt obezi. In plus, daca nu se iau masuri, numarul tinerilor cu probleme de greutate ar putea creste cu 400.000 in fiecare an. Programul care are ca scop alimentatia sanatoasa va fi derulat de la inceputul anului scolar 2009-2010.




Scandal pentru ciparea cabalinelor

Scandalul dintre medicii veterinari si Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) pentru ciparea cabalinelor ar putea atrage un nou vot de blam de la Comisia Europeana. In principiu, medicii veterinari nu mai cipeaza caii inca neidentificati pe motiv ca nu sunt platiti destul, in timp ce reprezentantii ANARZ spun ca acestia sunt obligati sa faca aceasta procedura.

Ineficienta celor din Ministerul Agriculturii este dovedita si de faptul ca in decurs de mai multi ani, cei de la Agentie nu au identificat decat 80.000 de cabaline, in timp ce cu ajutorul veterinarilor, in 6 luni, au fost cipati mai bine de jumatate din cai.  Pana la 31 iulie a.c., Romania trebuie sa aiba tot efectivul de cabaline identificat si cu pasapoarte, lucru care va fi practic imposibil din cauza diferendelor dintre  Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) si medicii veterinari.

Scandalul dintre cele doua parti tine mai mult de plata  serviciilor oferite de medicii veterinari, care nu primesc aproape nici un ban pentru manopera.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>