Stirile zilei de 16.07.2008

14iulie.jpg
Titlurile zilei:

Proiecte pentru pescuit din 11 august;

Oaie care se uita la televizor;

Ziua Frantei sarbatorita la Bucuresti;

Penalitati pentru neplata subventiilor;

Pastrarea echilibrului demografic in zona montana.










Proiecte pentru pescuit din 11 august

Agentia Nationala de Acvacultura si Pescuit deschide prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii in cadrul Programului Operational pentru Pescuit incepand cu 11 august 2008.

In prima sesiune vor fi acordate fondurile nerambursabile pentru Investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate (Masura 1.3), pentru Investitii in procesare si marketing (Masura 2.6), pentru Investitii productive in acvacultura (Maăsura 2.1). De asemenea, se vor aloca fonduri nerambursabile pentru Compenstii socio-economice pentru gestionarea flotei (Masura 1.5) si pentru Selectarea Grupurilor Locale (Masura 4.1).

Prin Programul Operational pentru Pescuit (POP) sunt alocate 307 milioane de euro – reprezentand fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana (230 milioane de euro), la care se adauga contributia Guvernului Romaniei de 77 de milioane de euro – pentru proiecte de investitii in acvacultura si pescuit.

Din totalul fondurilor alocate prin POP, in prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii, vor fi puse la dispozitia potentialilor beneficiari aproximativ 44 de milioane de euro.

Astfel, pentru Masura 1.3, mai exact pentru modernizarea flotei de pescuit de la Marea Neagra, exclusiv a navelor cu lungime totala egala sau mai mare de 12 metri, sunt disponibile in jur de 3,9 milioane de euro.

Pentru Masura 2.6 sunt disponibile circa 24 de milioane de euro pentru investitii in activitati de procesare si comercializare a produselor provenite din acvacultura si pescuit, dar si pentru realizarea unor produse de calitate pentru nise de piata.

Investitiile in acvacultura, Masura 2.1 vor putea beneficia de aproximativ 8,8 milioane de euro pentru proiecte de investiţii destinate sa diversifice productia, sa implementeze metode cu efecte pozitive asupra mediului, sa sustina activitatile de acvacultura traditionala si sa imbunatateasca conditiile de munca.

Totodata, incepand cu 11 august 2008 se vor aloca aproximativ 3,3 milioane de euro pentru Masura 1.5, respectiv pentru acordarea de prime pescarilor pentru dobandirea proprietatii asupra unei nave de pescuit.

In vederea selectarii Grupurilor Locale, sunt alocate prin POP circa 4 milioane de euro.

Fondurile alocate prin Programul Operational pentru Pescuit contribuie financiar la efectuarea unui pescuit durabil si diversificarea activitatilor economice in zonele de pescuit, conform cu Politica Comuna pentru Pescuit a Uniunii Europene



Oaie care se uita la televizor

Nick Boing a fost gasita de David Palmer acum trei ani, cand era mielut, pe un camp. Pentru ca nu mai erau oi in apropiere, David s-a dus la cea mai apropiata ferma si a lasat numarul lui de telefon, pentru ca fermierii sa recupereze animalul, dar nu a sunat nimeni, asa ca au luat-o pe Nick acasa.

Mieluta a fost hranita cu biberonul, iar cei care au gasit-o au incercat de mai multe ori sa o lase la ferme, dar nu a vrut nici macar sa se apropie de celelalte oi.

Desi are propriul adapost, in gradina familiei, dotat cu covor si ferestre, Nick prefera sa stea in casa si sa se uite la televizor, iar dimineata adora sa stea in fata casei si sa priveasca oamenii trecand.

Proprietarul spune ca Nick este un animal de companie foarte inteligent si care intelege multe lucruri. Daca vrea un biscuit, darama cutia de pe masa ca sa cada capacul. Poate si din cauza asta a ajuns sa cantareasca 140 de kilograme.



Ziua Frantei sarbatorita la Bucuresti

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a subliniat, intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, legatura puternica dintre Paris si Bucuresti, apreciind ca prioritatile presedintiei franceze a UE coincid cu cele ale României.

Ziua Nationala a Frantei a fost sarbatorita, luni, la ambasada Frantei din Bucuresti, in prezenta a numeroase personalitati printre care premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, al Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul de Interne, Cristian David, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.



Penalitati pentru neplata subventiilor

Autoritatile romane ar fi trebuit sa plateasca fermierilor subventiile europene pana pe 30 iunie pentru a nu risca penalitati din partea Comisiei Europene. IntrucAt acest termen nu a fost respectat, tarii noastre ii vor fi aplicate penalitati pentru fiecare luna de intarziere.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suma preconizata a fi platita dupa 30 iunie reprezintă 13,56% din totalul subventiei pentru agricultori aferente anului trecut, de 440 de milioane de euro. Astfel, in luna iulie se va aplica o penalizare de 10% pentru suma ramasa de plata de 44.843.612 euro.



Pastrarea echilibrului demografic in zona montana

Definirea economiei agro-silvo-pastorale montane, ca exemplu de echilibru cu mediul inconjurator, caracterul familial cu risc financiar si natural ridicat al exploatatiilor din aceste zone, nevoia de pastrare a echilibrului demografic ca urmare a fenomenului migratiei spre orase, precum si introducerea conceptului de turism durabil dar si traditional in functie de specificul teritorial al acestor zone, sunt principalele teme vizate de amendamentele euro deputatului roman Maria Petre la raportul lui Michel Ebner (PPE-DE) privind situatia si perspectivele agriculturii in regiunile montane.

Raportul a fost adoptat de Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, urmand sa intre pe ordinea de zi a uneia din sesiunile plenare ale forului legislativ din toamna acestui an.

Ca membru supleant in aceasta comisie, Maria Petre a depus amendamente plecand de la situatia agriculturii romanesti din zonele montane.

Majoritatea amendamentelor au fost adoptate ca atare sau incluse in continutul unor compromisuri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>