Stirile zilei de 16.07.2008

14iulie.jpg
Titlurile zilei:

Proiecte pentru pescuit din 11 august;

Oaie care se uita la televizor;

Ziua Frantei sarbatorita la Bucuresti;

Penalitati pentru neplata subventiilor;

Pastrarea echilibrului demografic in zona montana.










Proiecte pentru pescuit din 11 august

Agentia Nationala de Acvacultura si Pescuit deschide prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii in cadrul Programului Operational pentru Pescuit incepand cu 11 august 2008.

In prima sesiune vor fi acordate fondurile nerambursabile pentru Investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate (Masura 1.3), pentru Investitii in procesare si marketing (Masura 2.6), pentru Investitii productive in acvacultura (Maăsura 2.1). De asemenea, se vor aloca fonduri nerambursabile pentru Compenstii socio-economice pentru gestionarea flotei (Masura 1.5) si pentru Selectarea Grupurilor Locale (Masura 4.1).

Prin Programul Operational pentru Pescuit (POP) sunt alocate 307 milioane de euro – reprezentand fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana (230 milioane de euro), la care se adauga contributia Guvernului Romaniei de 77 de milioane de euro – pentru proiecte de investitii in acvacultura si pescuit.

Din totalul fondurilor alocate prin POP, in prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii, vor fi puse la dispozitia potentialilor beneficiari aproximativ 44 de milioane de euro.

Astfel, pentru Masura 1.3, mai exact pentru modernizarea flotei de pescuit de la Marea Neagra, exclusiv a navelor cu lungime totala egala sau mai mare de 12 metri, sunt disponibile in jur de 3,9 milioane de euro.

Pentru Masura 2.6 sunt disponibile circa 24 de milioane de euro pentru investitii in activitati de procesare si comercializare a produselor provenite din acvacultura si pescuit, dar si pentru realizarea unor produse de calitate pentru nise de piata.

Investitiile in acvacultura, Masura 2.1 vor putea beneficia de aproximativ 8,8 milioane de euro pentru proiecte de investiţii destinate sa diversifice productia, sa implementeze metode cu efecte pozitive asupra mediului, sa sustina activitatile de acvacultura traditionala si sa imbunatateasca conditiile de munca.

Totodata, incepand cu 11 august 2008 se vor aloca aproximativ 3,3 milioane de euro pentru Masura 1.5, respectiv pentru acordarea de prime pescarilor pentru dobandirea proprietatii asupra unei nave de pescuit.

In vederea selectarii Grupurilor Locale, sunt alocate prin POP circa 4 milioane de euro.

Fondurile alocate prin Programul Operational pentru Pescuit contribuie financiar la efectuarea unui pescuit durabil si diversificarea activitatilor economice in zonele de pescuit, conform cu Politica Comuna pentru Pescuit a Uniunii Europene



Oaie care se uita la televizor

Nick Boing a fost gasita de David Palmer acum trei ani, cand era mielut, pe un camp. Pentru ca nu mai erau oi in apropiere, David s-a dus la cea mai apropiata ferma si a lasat numarul lui de telefon, pentru ca fermierii sa recupereze animalul, dar nu a sunat nimeni, asa ca au luat-o pe Nick acasa.

Mieluta a fost hranita cu biberonul, iar cei care au gasit-o au incercat de mai multe ori sa o lase la ferme, dar nu a vrut nici macar sa se apropie de celelalte oi.

Desi are propriul adapost, in gradina familiei, dotat cu covor si ferestre, Nick prefera sa stea in casa si sa se uite la televizor, iar dimineata adora sa stea in fata casei si sa priveasca oamenii trecand.

Proprietarul spune ca Nick este un animal de companie foarte inteligent si care intelege multe lucruri. Daca vrea un biscuit, darama cutia de pe masa ca sa cada capacul. Poate si din cauza asta a ajuns sa cantareasca 140 de kilograme.



Ziua Frantei sarbatorita la Bucuresti

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a subliniat, intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, legatura puternica dintre Paris si Bucuresti, apreciind ca prioritatile presedintiei franceze a UE coincid cu cele ale României.

Ziua Nationala a Frantei a fost sarbatorita, luni, la ambasada Frantei din Bucuresti, in prezenta a numeroase personalitati printre care premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, al Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul de Interne, Cristian David, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.



Penalitati pentru neplata subventiilor

Autoritatile romane ar fi trebuit sa plateasca fermierilor subventiile europene pana pe 30 iunie pentru a nu risca penalitati din partea Comisiei Europene. IntrucAt acest termen nu a fost respectat, tarii noastre ii vor fi aplicate penalitati pentru fiecare luna de intarziere.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suma preconizata a fi platita dupa 30 iunie reprezintă 13,56% din totalul subventiei pentru agricultori aferente anului trecut, de 440 de milioane de euro. Astfel, in luna iulie se va aplica o penalizare de 10% pentru suma ramasa de plata de 44.843.612 euro.



Pastrarea echilibrului demografic in zona montana

Definirea economiei agro-silvo-pastorale montane, ca exemplu de echilibru cu mediul inconjurator, caracterul familial cu risc financiar si natural ridicat al exploatatiilor din aceste zone, nevoia de pastrare a echilibrului demografic ca urmare a fenomenului migratiei spre orase, precum si introducerea conceptului de turism durabil dar si traditional in functie de specificul teritorial al acestor zone, sunt principalele teme vizate de amendamentele euro deputatului roman Maria Petre la raportul lui Michel Ebner (PPE-DE) privind situatia si perspectivele agriculturii in regiunile montane.

Raportul a fost adoptat de Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, urmand sa intre pe ordinea de zi a uneia din sesiunile plenare ale forului legislativ din toamna acestui an.

Ca membru supleant in aceasta comisie, Maria Petre a depus amendamente plecand de la situatia agriculturii romanesti din zonele montane.

Majoritatea amendamentelor au fost adoptate ca atare sau incluse in continutul unor compromisuri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>