Stirile zilei de 14.07.2008

siutghiol.jpgTitlurile zilei:

Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov;

Promovarea principiilor ecologice;

Fluviu subteran in judetul Constanta;

InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

Intermediarii pot cere 15-20 bani/kg de grau.





Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov

Potrivit unei hotarari de guvern aprobate in luna octombrie a anului trecut, investitia totala pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie a terenurilor agricole in cele trei judete, pentru combaterea secetei in urmatorii ani, este de 356 milioane lei, din care 282,5 milioane lei in judetul Constanta, 22,7 milioane lei, in Ilfov si 50,8 milioane lei, in Tulcea. Hotararea prevede si obligatia statului de a plati despagubiri totale estimate la 50,7 milioane lei (14,5 milioane euro) pentru proprietarii pe ale caror terenuri vor fi infiintate perdele forestiere, in principal persoane private. La Constanta, pentru cele 3.773,05 hectare care urmeaza sa fie impadurite, se estimeaza sa fie platite despagubiri de 37,7 milioane lei, pornind de la o valoare medie de 10.000 lei/hectar teren agricol. Hotararea de guvern mai prevede ca finantarea investitiei va fi asigurata de Ministerul Agriculturii, conform Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie, respectiv din Fondul de ameliorare a fondului funciar, alocatii de la bugetul de stat si bugetele locale, sume atrase prin programul SAPARD, credite externe rambursabile pe termen lung, sponsorizari de la firme si fundatii, Fondul special al drumurilor publice, contributia benevola a persoanelor fizice sau juridice interesate in executarea lucrarilor.




Promovarea principiilor ecologice

In cadrul unui proiect comun vizand promovarea principiilor ecologice in agricultura, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Cluj si Asociatia Bioagricultorilor din Romania - BIOTERRA au organizat doua seminarii, in localitatile Gilau si Belis, in zilele de 1 si, respectiv, 9 iulie 2008, informeaza Agentia Nationala de Consultanta Agricola.

La seminarii au participat 22 de persoane in comuna Gilau si 27 în Belis, marea lor majoritate fiind agricultori sau proprietari de gospodarii care doresc sa treaca la practicarea agroturismului si care se gandesc sa realizeze acest pas în consens cu regulile de productie ecologice.

Au fost prezentate materiale video privind istoricul si dezvoltarea agriculturii ecologice in lume si in Romania, reguli de productie ecologica pentru cultivarea plantelor si cresterea animalelor, procedura de inspectie si certificare, precum si  si posibilitatile de finantare a agriculturii ecologice si agroturismului. Lectori au fost: prof. univ. dr. Cornel Man – presedintele Asociatiei BIOTERRA, Albert Imre – director executiv al asociatiei, Ioan Merca - director executiv al OJCA Cluj, Silvia Hicea – consilier OJCA Cluj.
Proiectul, in valoare totala de 220.000 de euro, este finantat de Banca Mondiala în cadrul Programului MAKIS, se va derula pe parcursul a doi ani si vizeaza „Promovarea tehnologiilor de cultura cu impact redus asupra mediului si cu o eficienta economica sporita a productiilor obtinute”




Fluviu subteran in judetul Constanta

Constanta sta pe un fluviu subteran cu un debit comparabil cu al Dunarii. Agricultura constanteana ar putea beneficia de o resursa naturala extrem de valoroasa, ramasa si pana la acest moment neexploatata. Numai specialistii si foarte putini constanteni stiu ca pe sub cea mai mare parte a judetului trece un fluviu subteran cu un debit impresionant, comparabil cu cel al Dunarii. Aceasta resursa naturala extrem de pretioasa, mai ales in anii secetosi, a ramas inca neexploatata din cauza legislatiei de mediu extrem de neclare, care interzice exploatarea apelor subterane in scopuri agricole. Specialistii afirma ca denumirea stiintifica a fluviului subteran este: acvifer. Acviferul din Dobrogea se alimenteaza din doua surse: din Bulgaria (sursa principala) si din fluviul Dunarea (sursa secundara). In cadrul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, exista mai multi specialisti care studiaza evolutia acviferului Jurasic - Superior – Barremian. Apa din acvifer se descarca, in mod natural, prin doua drenuri: Lacul Siutghiol (imaginea de sus) si in Balta Mangaliei”, a declarat Calin Costache, specialist de mediu.

Existenta acviferului nu este straina nici de specialistii din cadrul Regiei de Alimentare cu Apa a judetului Constanta (RAJA), care au subliniat faptul ca apa din subteran este potabila si de o calitate foarte buna.




InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

InterAgro vizeaza afaceri de peste 2,2 mld. euro in 2008, in crestere cu 50%. In 2007, companiile din cadrul InterAgro au inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro, peste estimarile initiale ale omului de afaceri Ioan Nicolae.

Principalul actionar al InterAgro a mai spus ca grupul construieste o fabrica de bioetanol pe baza de porumb, la Zimnicea, cu o capacitate de productie de 100.000 tone/an. Fabrica de bioetanol din Zimnicea va asigura un sfert din necesarul anual de consum la nivel national.

InterAgro SA este o companie privata cu capital mixt romano-britanic, infiintata in anul 1994, ce are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor si a plantelor tehnice si comertul exterior, indeosebi exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura.

Domeniile de activitate ale firmelor din grupul InterAgro sunt structurate, in principal, pe 4 segmente: productie vegetala si animala, conditionare-depozite, industrie alimentara si ingrasaminte chimice.




Intermediarii pot cere 15-20 de bani/kg de grau

Cum productia se anunta extrem de buna, fermierii au fost deja asaltati de ofertele intermediarilor.

Drept urmare, Ministerul Agriculturii a decis sa nu mai faca publice informatii despre stadiul recoltelor si preturile estimative, cel putin pana cand piata se stabilizeaza.
Iancu Sapera, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, le recomanda fermierilor sa nu se grabeasca si sa isi vanda recoltele la preturi mici: „Ar fi bine sa isi depoziteze graul pentru urmatoarele doua-trei saptamani, pana cand fluctuatiile pietei inceteaza”.

Cei care se multumesc cu un pret mai mic de 40 bani/kilogram nu au decat sa isi vanda recoltele de acum. Graul cu livrare in noiembrie – martie poate ajunge si la 1 leu/kilogramul, chiar si 1,2 lei/kg, cum s-a inregistrat in 2007. Ramane de vazut daca fermierii se vor multumi cu preturile mici oferite de intermediari, care pot oferi si 15-20 bani pe kilogram.

La nivel mondial, pretul graului creste constant, ajungand la circa 250 euro/tona, in afara perioadei de recolta. Pe timp de vara, pretul mediu este de circa 450 lei/tona.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>