Stirile zilei de 14.07.2008

siutghiol.jpgTitlurile zilei:

Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov;

Promovarea principiilor ecologice;

Fluviu subteran in judetul Constanta;

InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

Intermediarii pot cere 15-20 bani/kg de grau.





Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov

Potrivit unei hotarari de guvern aprobate in luna octombrie a anului trecut, investitia totala pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie a terenurilor agricole in cele trei judete, pentru combaterea secetei in urmatorii ani, este de 356 milioane lei, din care 282,5 milioane lei in judetul Constanta, 22,7 milioane lei, in Ilfov si 50,8 milioane lei, in Tulcea. Hotararea prevede si obligatia statului de a plati despagubiri totale estimate la 50,7 milioane lei (14,5 milioane euro) pentru proprietarii pe ale caror terenuri vor fi infiintate perdele forestiere, in principal persoane private. La Constanta, pentru cele 3.773,05 hectare care urmeaza sa fie impadurite, se estimeaza sa fie platite despagubiri de 37,7 milioane lei, pornind de la o valoare medie de 10.000 lei/hectar teren agricol. Hotararea de guvern mai prevede ca finantarea investitiei va fi asigurata de Ministerul Agriculturii, conform Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie, respectiv din Fondul de ameliorare a fondului funciar, alocatii de la bugetul de stat si bugetele locale, sume atrase prin programul SAPARD, credite externe rambursabile pe termen lung, sponsorizari de la firme si fundatii, Fondul special al drumurilor publice, contributia benevola a persoanelor fizice sau juridice interesate in executarea lucrarilor.




Promovarea principiilor ecologice

In cadrul unui proiect comun vizand promovarea principiilor ecologice in agricultura, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Cluj si Asociatia Bioagricultorilor din Romania - BIOTERRA au organizat doua seminarii, in localitatile Gilau si Belis, in zilele de 1 si, respectiv, 9 iulie 2008, informeaza Agentia Nationala de Consultanta Agricola.

La seminarii au participat 22 de persoane in comuna Gilau si 27 în Belis, marea lor majoritate fiind agricultori sau proprietari de gospodarii care doresc sa treaca la practicarea agroturismului si care se gandesc sa realizeze acest pas în consens cu regulile de productie ecologice.

Au fost prezentate materiale video privind istoricul si dezvoltarea agriculturii ecologice in lume si in Romania, reguli de productie ecologica pentru cultivarea plantelor si cresterea animalelor, procedura de inspectie si certificare, precum si  si posibilitatile de finantare a agriculturii ecologice si agroturismului. Lectori au fost: prof. univ. dr. Cornel Man – presedintele Asociatiei BIOTERRA, Albert Imre – director executiv al asociatiei, Ioan Merca - director executiv al OJCA Cluj, Silvia Hicea – consilier OJCA Cluj.
Proiectul, in valoare totala de 220.000 de euro, este finantat de Banca Mondiala în cadrul Programului MAKIS, se va derula pe parcursul a doi ani si vizeaza „Promovarea tehnologiilor de cultura cu impact redus asupra mediului si cu o eficienta economica sporita a productiilor obtinute”




Fluviu subteran in judetul Constanta

Constanta sta pe un fluviu subteran cu un debit comparabil cu al Dunarii. Agricultura constanteana ar putea beneficia de o resursa naturala extrem de valoroasa, ramasa si pana la acest moment neexploatata. Numai specialistii si foarte putini constanteni stiu ca pe sub cea mai mare parte a judetului trece un fluviu subteran cu un debit impresionant, comparabil cu cel al Dunarii. Aceasta resursa naturala extrem de pretioasa, mai ales in anii secetosi, a ramas inca neexploatata din cauza legislatiei de mediu extrem de neclare, care interzice exploatarea apelor subterane in scopuri agricole. Specialistii afirma ca denumirea stiintifica a fluviului subteran este: acvifer. Acviferul din Dobrogea se alimenteaza din doua surse: din Bulgaria (sursa principala) si din fluviul Dunarea (sursa secundara). In cadrul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, exista mai multi specialisti care studiaza evolutia acviferului Jurasic - Superior – Barremian. Apa din acvifer se descarca, in mod natural, prin doua drenuri: Lacul Siutghiol (imaginea de sus) si in Balta Mangaliei”, a declarat Calin Costache, specialist de mediu.

Existenta acviferului nu este straina nici de specialistii din cadrul Regiei de Alimentare cu Apa a judetului Constanta (RAJA), care au subliniat faptul ca apa din subteran este potabila si de o calitate foarte buna.




InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

InterAgro vizeaza afaceri de peste 2,2 mld. euro in 2008, in crestere cu 50%. In 2007, companiile din cadrul InterAgro au inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro, peste estimarile initiale ale omului de afaceri Ioan Nicolae.

Principalul actionar al InterAgro a mai spus ca grupul construieste o fabrica de bioetanol pe baza de porumb, la Zimnicea, cu o capacitate de productie de 100.000 tone/an. Fabrica de bioetanol din Zimnicea va asigura un sfert din necesarul anual de consum la nivel national.

InterAgro SA este o companie privata cu capital mixt romano-britanic, infiintata in anul 1994, ce are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor si a plantelor tehnice si comertul exterior, indeosebi exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura.

Domeniile de activitate ale firmelor din grupul InterAgro sunt structurate, in principal, pe 4 segmente: productie vegetala si animala, conditionare-depozite, industrie alimentara si ingrasaminte chimice.




Intermediarii pot cere 15-20 de bani/kg de grau

Cum productia se anunta extrem de buna, fermierii au fost deja asaltati de ofertele intermediarilor.

Drept urmare, Ministerul Agriculturii a decis sa nu mai faca publice informatii despre stadiul recoltelor si preturile estimative, cel putin pana cand piata se stabilizeaza.
Iancu Sapera, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, le recomanda fermierilor sa nu se grabeasca si sa isi vanda recoltele la preturi mici: „Ar fi bine sa isi depoziteze graul pentru urmatoarele doua-trei saptamani, pana cand fluctuatiile pietei inceteaza”.

Cei care se multumesc cu un pret mai mic de 40 bani/kilogram nu au decat sa isi vanda recoltele de acum. Graul cu livrare in noiembrie – martie poate ajunge si la 1 leu/kilogramul, chiar si 1,2 lei/kg, cum s-a inregistrat in 2007. Ramane de vazut daca fermierii se vor multumi cu preturile mici oferite de intermediari, care pot oferi si 15-20 bani pe kilogram.

La nivel mondial, pretul graului creste constant, ajungand la circa 250 euro/tona, in afara perioadei de recolta. Pe timp de vara, pretul mediu este de circa 450 lei/tona.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>