Stirile zilei de 19.07.2008

interagro.jpg
Titlurile zilei:

Cubanezii primesc pamant de la stat;

Sindicatele agricole vor protesta din nou;

6000 de kg/ha la grau si orz;

Derogare la aplicare penalitatilor;

Cazuri tot mai multe de braconaj.












Cubanezii primesc pamant de la stat

Potrivit decretului, care a fost deja publicat, cubanezii vor putea primi pana la 40 de hectare din terenul nefolosit de stat. Pamantul va ramane in proprietatea statului, iar concesiunile vor fi facute pe o perioada de 10 ani pentru persoane individuale si de 25 de ani pentru cooperative si companii.

Concesionarii vor plati o taxa al carei cuantum nu a fost inca stabilit. Statisticile guvernului arata ca mai mult de jumatate din terenul arabil din Cuba este nefolosit.

De la venirea la putere, Raul Castro a eliminat o serie de restrictii pentru cubanezii de rand, cum ar fi achizitionarea de calculatoare si produse electronice, si a incurajat dezvoltarea sectorului privat.




Sindicatele agricole vor protesta din nou

Reducerea insuficienta a accizei la motorina din agricultura ar putea scoate in strada mai multi membri ai Agrostar si ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR). Acestia anunta proteste si blocarea mai multor drumuri nationale din tara dupa ce guvernul a refuzat sa scada acciza la motorina cu 50%, asa cum solicitau reprezentantii patronatelor.

Membrii Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Româania (FNPAR) vor protesta in capitala si in tara, incepand din data de 7 august, pe motiv ca reducerea accizelor la motorina agricola nu este suficient de mare. “Vom declansa protestele cu utilaje agricole pe 7 august, incepand cu Bucurestiul si continuand cu orasele de resedinta unde avem organizatii sindicale. Pe aceasta cale vom bloca si anumite drumuri nationale“, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar. Cererile care au fost facute pana acum la Ministerul Agriculturii de catre patronate solicitau o scadere a acestor accize cu pana la 50%, aceasta insemnand ca pentru un litru de motorina, agricultorii ar fi dorit sa plateasca doar 2 lei. “Trebuie sa luam modelul fermierilor din Uniunea Europeana si vom protesta pentru ca altfel nu ne ia nimeni în seama. Asa nu se poate face agricultura. Daca în UE motorina pentru agricultura nu depaseste 1,7-1,8 lei, noi platim 4,6-4,8 lei, iar reducerea accizei, recent anuntata, nu va ajuta cu nimic agricultorii. La fel se intampla si cu subventia la hectar, la noi este de circa 90 euro pe hectar, iar în celelalte state este între 200 si 300 de euro, sau chiar mai mult. Si noi suntem membri UE si poate vom primi ajutor de la Parlamentul European, astfel incat subventia la hectar sa fie si in România de 150-200 de euro“, a declarat ieri presedintele FNPAR, Viorel Matei, citat de NewsIn. Acciza pentru motorina din agricultura a fost redusa cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri la hectar, a anuntat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.




6000 de kg/ha la grau si orz

Pentru marii producatori, recolta din 2008 va fi cea mai buna din ultimii 15 ani. "In ceea ce priveste recoltarea cerealelor, putem spune ce este unul dintre cei mai productivi ani, din ultimii 15. Pana acum, avem recolte de 6.200 kg/hectar de orz, 5.800 kg/hectar de grau si 3.000 kg/hectar de rapita. Perspectiva pietei de cereale din Romania este promitatoare si nu are cum sa scada", a declarat Ioan Niculae, presedintele Interagro.

"Afacerea cu cereale a Interagro este insa asezata pe o suprafata mare de teren arabil, de aproximativ 50.000 de hectare, 100% cultivabile", a spus Niculae.




Se solicitata derogare la aplicare penalitatilor

Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare la aplicarea penalitatilor financiare prevazute pentru intarzieri la plata subventiilor pe hectar din fonduri UE, iar o decizie ar putea fi luata dupa auditul din toamna al CE.

"Este o solicitare la Comisie, avand in vedere conditiile specifice, cum ar fi numarul mare de supradeclarari, si faptul ca este primul an in care implementam acest sistem, sa nu ni se aplice penalitatile pentru plata in iulie (termenul-limita de finalizare a platilor este 30 iunie).

Comisia nu va lua o decizie acum, ci dupa misiunea din octombrie, cand va evalua felul in care au fost facute platile, cum functioneaza sistemul si s-ar putea chiar sa avem o decizie favorabila", a declarat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas.




Cazuri tot mai multe de braconaj

Cazurile de braconaj in apele de pe teritoriul Doljului s-au inmultit intr-un mod alarmant, potrivit autoritatilor. Azi-dimineata, alte doua grupuri de braconieri, au fost prinsi in flagrant in zona bazinelor piscicole 1 si 2 Dunareni, din localitatea Carna, transmite corespondentul AMOS News.

Primul grup, format din 4 persoane, a fost prins in flagrant de jandarmii Gruparii de Jandarmi Mobile Craiova, pescuind in bazinul piscicol 2 Dunareni cu ajutorul unei plase monofilament cu lungimea de 120 m. Asupra acestora jandarmii au găsit cantitatea de 50 kg peşte din specia fitofag.

Alti doi cetateni, din localitatea Carna, au fost prinsi in flagrant pescuind in bazinul piscicol 1 Dunareni cu ajutorul unei plase monofilament avand lungimea de 100 m. Asupra acestora a fost gasita cantitatea de 30 kg de peste din specia caras.

Braconierilor le-au fost întocmite acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de pescuit cu unelte neautorizate.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>