Stirile zilei de 19.07.2008

interagro.jpg
Titlurile zilei:

Cubanezii primesc pamant de la stat;

Sindicatele agricole vor protesta din nou;

6000 de kg/ha la grau si orz;

Derogare la aplicare penalitatilor;

Cazuri tot mai multe de braconaj.












Cubanezii primesc pamant de la stat

Potrivit decretului, care a fost deja publicat, cubanezii vor putea primi pana la 40 de hectare din terenul nefolosit de stat. Pamantul va ramane in proprietatea statului, iar concesiunile vor fi facute pe o perioada de 10 ani pentru persoane individuale si de 25 de ani pentru cooperative si companii.

Concesionarii vor plati o taxa al carei cuantum nu a fost inca stabilit. Statisticile guvernului arata ca mai mult de jumatate din terenul arabil din Cuba este nefolosit.

De la venirea la putere, Raul Castro a eliminat o serie de restrictii pentru cubanezii de rand, cum ar fi achizitionarea de calculatoare si produse electronice, si a incurajat dezvoltarea sectorului privat.




Sindicatele agricole vor protesta din nou

Reducerea insuficienta a accizei la motorina din agricultura ar putea scoate in strada mai multi membri ai Agrostar si ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR). Acestia anunta proteste si blocarea mai multor drumuri nationale din tara dupa ce guvernul a refuzat sa scada acciza la motorina cu 50%, asa cum solicitau reprezentantii patronatelor.

Membrii Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Româania (FNPAR) vor protesta in capitala si in tara, incepand din data de 7 august, pe motiv ca reducerea accizelor la motorina agricola nu este suficient de mare. “Vom declansa protestele cu utilaje agricole pe 7 august, incepand cu Bucurestiul si continuand cu orasele de resedinta unde avem organizatii sindicale. Pe aceasta cale vom bloca si anumite drumuri nationale“, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar. Cererile care au fost facute pana acum la Ministerul Agriculturii de catre patronate solicitau o scadere a acestor accize cu pana la 50%, aceasta insemnand ca pentru un litru de motorina, agricultorii ar fi dorit sa plateasca doar 2 lei. “Trebuie sa luam modelul fermierilor din Uniunea Europeana si vom protesta pentru ca altfel nu ne ia nimeni în seama. Asa nu se poate face agricultura. Daca în UE motorina pentru agricultura nu depaseste 1,7-1,8 lei, noi platim 4,6-4,8 lei, iar reducerea accizei, recent anuntata, nu va ajuta cu nimic agricultorii. La fel se intampla si cu subventia la hectar, la noi este de circa 90 euro pe hectar, iar în celelalte state este între 200 si 300 de euro, sau chiar mai mult. Si noi suntem membri UE si poate vom primi ajutor de la Parlamentul European, astfel incat subventia la hectar sa fie si in România de 150-200 de euro“, a declarat ieri presedintele FNPAR, Viorel Matei, citat de NewsIn. Acciza pentru motorina din agricultura a fost redusa cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri la hectar, a anuntat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.




6000 de kg/ha la grau si orz

Pentru marii producatori, recolta din 2008 va fi cea mai buna din ultimii 15 ani. "In ceea ce priveste recoltarea cerealelor, putem spune ce este unul dintre cei mai productivi ani, din ultimii 15. Pana acum, avem recolte de 6.200 kg/hectar de orz, 5.800 kg/hectar de grau si 3.000 kg/hectar de rapita. Perspectiva pietei de cereale din Romania este promitatoare si nu are cum sa scada", a declarat Ioan Niculae, presedintele Interagro.

"Afacerea cu cereale a Interagro este insa asezata pe o suprafata mare de teren arabil, de aproximativ 50.000 de hectare, 100% cultivabile", a spus Niculae.




Se solicitata derogare la aplicare penalitatilor

Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare la aplicarea penalitatilor financiare prevazute pentru intarzieri la plata subventiilor pe hectar din fonduri UE, iar o decizie ar putea fi luata dupa auditul din toamna al CE.

"Este o solicitare la Comisie, avand in vedere conditiile specifice, cum ar fi numarul mare de supradeclarari, si faptul ca este primul an in care implementam acest sistem, sa nu ni se aplice penalitatile pentru plata in iulie (termenul-limita de finalizare a platilor este 30 iunie).

Comisia nu va lua o decizie acum, ci dupa misiunea din octombrie, cand va evalua felul in care au fost facute platile, cum functioneaza sistemul si s-ar putea chiar sa avem o decizie favorabila", a declarat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas.




Cazuri tot mai multe de braconaj

Cazurile de braconaj in apele de pe teritoriul Doljului s-au inmultit intr-un mod alarmant, potrivit autoritatilor. Azi-dimineata, alte doua grupuri de braconieri, au fost prinsi in flagrant in zona bazinelor piscicole 1 si 2 Dunareni, din localitatea Carna, transmite corespondentul AMOS News.

Primul grup, format din 4 persoane, a fost prins in flagrant de jandarmii Gruparii de Jandarmi Mobile Craiova, pescuind in bazinul piscicol 2 Dunareni cu ajutorul unei plase monofilament cu lungimea de 120 m. Asupra acestora jandarmii au găsit cantitatea de 50 kg peşte din specia fitofag.

Alti doi cetateni, din localitatea Carna, au fost prinsi in flagrant pescuind in bazinul piscicol 1 Dunareni cu ajutorul unei plase monofilament avand lungimea de 100 m. Asupra acestora a fost gasita cantitatea de 30 kg de peste din specia caras.

Braconierilor le-au fost întocmite acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de pescuit cu unelte neautorizate.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>