Stirile zilei de 20 iulie 2008

cmuresenilor.jpg

Titlurile zilei:

Lipsa de combine in judetul Vrancea;

Programul "Ultimii rapsozi";

Vanatorii italieni, pasionati de prepelite;

Proiecte de turism, romano-bulgar;

Fermierii aradeni, la curs, in Austria.











Lipsa de combine in judetul Vrancea

Taranii din judetul Vrancea risca sa nu isi poata recolta toate cerealele anul acesta, transmite corespondentul AMOS News.

Reprezentantii Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea sustin ca zeci de agricultori risca sa nu isi poata treiera cereralele din cauza lipsei de combine agricole.

Ion Marin, purtatorul de cuvant al DADR Vrancea sustine ca primariile din judet ar trebui sa aiba in dotare astfel de combine pentru a veni in spijinul taranilor.

„Ne confruntam cu mari probleme in ceea ce priveste adunatul recoltei de pe camp pentru ca exista un numar foarte mic de combine agricole. Aceste utilaje sunt destul de scumpe si taranii nu isi permit sa faca astfel de investitii. Ar fi normal ca primariile sa aiba in dotare astfel de utilaje, pentru ca in alte judete, institutiile locale au facut achizitii de acest gen“, a precizat inginerul Ion Marin, purtatorul de cuvant al DADR Vrancea.

In Vrancea sunt cativa agricultori care au combine agricole insa taranii au facut deja liste de asteptare pentru ele.




Programul "Ultimii rapsozi"

In 20 iulie, programul „Ultimii rapsozi”, initiat la Institutul Cultural Roman de Grigore Lese, face o escala la Sinca Noua, in Tara Fagarasului. Participantii la Cursurile de vara de limba, cultura si civilizatie romaneasca organizate de ICR la Brasov vor avea ocazia sa descopere La Sica Noua, din Tara Fagarasului, o comunitate in care traditiile se bucură de un respect aparte.

Cursantii li se vor alatura satenilor la muncile campului si in gospodarii, vor vizita biserica de lemn in jurul careia s-a format satul (monument care dateaza de la 1600), pestera Gang, viaductele Podul Ilii si Podul Negru, Valea Stramba si observatorul de ursi, iar seara vor lua parte la jocul din sat si la petrecerea care ii va urma.

Cursurile de vara de limba romana si de cultura si civilizatie romaneasca de la Brasov sunt organizate de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Facultatea de Litere a Universitatii „Transilvania“, Muzeul „Casa Muresenilor“ (imaginea de sus), Grupul de Initiativa Locala „Corona“ si Opera din Brasov. Cei 25 de cursanti provin din SUA, Azerbaidjan, Coreea, Franta, Germania, Italia, Republica Moldova, Polonia, Senegal, Serbia, Spania si Ungaria.

Programul cuprinde cursuri intensive de limba romana si cursuri de cultura si civilizatie romaneasca (pe teme de istorie locala, literatura, traditii transilvane, cinematografie, politica, jurnalism) si ateliere de creatie (scriere creativa, dans de societate din secolul al XIX-lea, modelaj in lut, costume de epoca), intregite de un program de documentare culturala.




Vanatorii italieni, pasionati de prepelite

Specialistii din cadrul Inspectoratului Teritorial Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Vrancea spun ca judetul este asaltat de vanatorii italieni care isi fac deja programari pentru luna august, transmite corespondentul AMOS News.

Din ce in ce mai multi vanatori italieni doresc sa vina in Vrancea la vanatoare. Daca alti pasionati ai armelor vin aici pentru a se alege si cu ceva trofee, italienii prefera sa vaneze pasari, indeosebi prepelite si turturele.

Pentru a participa la o astfel de partida de vanatoare, italienii platesc pana la cinci sute de euro. Ei preferă sa gateasca apoi pasarile pe gratar, dupa retete proprii.




Proiecte de turism, romano-bulgar

Programul Phare va acorda fonduri de 6,75 milioane de euro pentru dezvoltarea regiunii de la frontiera dintre Bulgaria şi Romania, a anuntat Margarita Velceva, reprezentanta Agentiei Phare din Bulgaria, relatează BTA.

Oportunitatile de finantare privind imbunatatirea infrastructurii transporturilor, dezvoltarea turismului si protectia mediului au fost prezentate in cadrul unui seminar organizat de autoritatile din regiunea bulgara Dobrich.

Opt regiuni din Bulgaria urmeaza sa beneficieze de aceste fonduri. Orasele care vor beneficia, organizatiile neguvernamentale, asociatiile de turism, scolile si alte institutii trebuie sa invite la initiativele pe care le vor avea cel putin un partener din Romania.

Proiectele vor fi sustinute cu fonduri cuprinse intre 50.000 si 500.000 de euro, a spus Velceva.




Fermierii aradeni, la curs, in Austria

In data de 19 iulie, Oficiul Judetetean de Consultanta Agricola Arad, a organizat o intalnire cu peste 60 de crescatori de vaci din judetul Arad in localitatea Sepreus. Cu aceasta ocazie, cei prezenti, au vazut primul grajd modular din lemn, realizat de catre un grup de fermieri romani si austricei, in acest judet.

Cu aceasta ocazie, fermierii au fost informati despre solutiile constructive folosite si despre avantajele acestui model de grajd.

Directorul executiv Malaies Ioan, a oferit prin proiectul "Un dulgher si 5 fermieri", posibilitatea celor prezenti, sa se inscrie la cursul de formare in meseria de dulgher, care va avea loc in Austria. Impresionati de cele vazut, cativa fermieri si-au manifestat dorinta de a invata meseria de dulgher, pentru a construirii propriile grajduri modulare din bile de lemn.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>